Biz beğenmesek de seriden çıkarsa yine alacağız. Keşke ayrı basılsaymış.
Salmışınız etkinliği ondan, ben girince canlandı tekrar
. Bende okumuyom hala boş yapıp duruyorum pc de
.
Konuyla 3 ödül almasının haricinde bir ilgisi yok.
Bu kitap da 3 ödül almış. İthaki bunu da bassın. Tür olarak da aynı sanırım.
Etkinliğe katılmadım ve kitabı şu an okumuyorum ama redditte şöyle bir şey buldum:
https://www.reddit.com/r/Neuromancer/comments/pn7l5w/neuromancer_terms_and_definitions/
İnternetten yaptırdığım çeviriyide buraya bırakıyorum. Biraz uzun olabilir ve kitaptaki Türkçe terimlerden farklılık gösterecektir muhtemelen. Bilginize…
[Çoğunlukla spoiler içermez, ancak bazı şeylerden bağlam dışında bahsedilmiştir]
Neuromancer yeni okuyucular için biraz şok edici olabilir, ne anlama geldiklerini anlamak için herhangi bir açıklama veya yeterli bağlam olmadan aniden önünüze fırlattığı kelimelerin miktarı. Bu biraz William Gibson’ın tarzıdır, ancak bu aynı zamanda zaman çizelgesinde daha önce geçen ve bazı terimleri zaten tanımlamış olan üç kısa hikaye yazmış olmasından da kaynaklanmaktadır (Johnny Mnemonic, Burning Chrome ve New Rose Hotel).
Neuromancer’a yeni başladıysanız ya da kısa öyküleri bitirdiyseniz ve hala bazı kelimeleri anlamadıysanız, Neuromancer ile ilgili aklıma gelen her şeyin bir listesini burada bulabilirsiniz. Sprawl Üçlemesi’nin sonraki kitaplarından da bazı terimler olabilir, ancak bunları da bilmekten asla zarar gelmez.
(Hepimiz kafamızda farklı şeyler canlandırdığımız için bu terimlerden bazıları yanlış olabilir, bu yüzden bir şey bulursanız bana bildirin).
Arkoloji / Jeodezik / Fuller Kubbesi: Şehirlerin ortasında, tamamen kendi kendine yeten ve dış dünya ile herhangi bir etkileşim olmadan hayatta kalabilen küçük toplumlar ve ekosistemler içeren İNSAN jeodezik kubbeleri (kendi yiyeceklerini yetiştirir, kendi enerjilerini üretir ve kendi sularını üretirler). Bunları küçük bir şehir büyüklüğündeki apartmanlar gibi düşünün. Kısa saplarla yerden yükseltilirler, yani kenarlarında sokaklar altlarından geçer ve karakterler bazen altlarından yürür. Çoğu şirketlere aittir, ancak bazılarının devlet tarafından sağlanan tesisler olduğu ima edilir. (Bazı arkolojiler kubbe şeklinde veya şehirlerin içinde değildir, ancak Neuromancer’da görünmezler)
Siber Uzay / Matrix: Sonsuz bir ızgara üzerinde geometrik şekillerden oluşan devasa bir şehir olarak görselleştirilen, dünyadaki tüm verilerin dijital bir temsili. Veri pikselleri her şeyi oluşturuyor ve her yere yakınlaşıyor ve büyük işletmeler ve sunucular devasa yapılar olarak görünüyor.
“Jack in” / “Hit the deck”: Kendinizi Matrix’e bağlamak. Bazıları bunu kafalarına taktıkları fişler aracılığıyla yaparken, diğerleri kulaklıklarla yapabilmektedir.
Dermatrodes / Trodes: Başın etrafına takılan ve kullanıcının beynini siber uzaya bağlamasını sağlayan siber uzay kulaklıkları.
Dermler: Karakterlerin kendilerine kolayca tıbbi ilaç enjekte etmelerini sağlayan fütüristik bir ped. Bunları yara bandı gibi takarlar ve ilaçlar gözeneklerinden içeri girer. Genellikle ağrı kesiciler için kullanılır.
ICE: “Intrusion Countermeasures Electronics”, bazen sadece “ice” (küçük harf) olarak anılır, siber uzaydaki güvenlik sistemleri ve güvenlik duvarları için kullanılan isimdir.
Kara Buz: Matrix’e bağlanan birini öldürebilen ya da yaralayabilen buz.
Buz Kırıcılar: ICE güvenliğini aşmak için kullanılabilecek gelişmiş programlar. (Kuang Grade Mark Eleven buna bir örnektir)
Konsol Kovboyu / Siber Uzay Jokeyi: Profesyonel bir siber uzay hackerı. Siber uzayda ikinci bir doğa gibi gezinebilirler ve “Buzkıran” programlarını kullanma ve/veya yazma konusunda yeteneklidirler.
Joeboy: Ya bir Konsol Kovboyu asistanı ya da basitçe “kiralık kas gücü”.
Flatline: Tüm beyin aktivitesini kaybetmek. “Ölmek”, ancak bazı karakterler bilinçleri dermatrodlar aracılığıyla yeniden yerleştirilerek geri gelebilir. Genellikle Kara Buz tarafından öldürülen birinden bahsederken kullanılır.
Tabut: Yaklaşık üç metre uzunluğunda ve bir metreden biraz daha yüksek olan kiralık bir oda. Genellikle bir yatak, bir buzdolabı ve bir telefon içerirler.
Mikotoksin: Mantarlardan elde edilen, sinir sistemlerine zarar vermek ve insanların siber uzaya girmesini engellemek için kullanılan bir zehir.
Kara Tıp / Kara Klinikler: Genellikle biyoteknoloji ve sibernetik implantlar konusunda uzmanlaşmış ve genellikle insan vücudunu düzenleyen yasadışı vücut modifikasyonları ve klinikler.
Chiba Şehri: Tokyo’nun dışında, birçok kliniği, biyoteknolojisi ve ıslak yazılımı ile bilinen bir Japon Şehri. Ayrıca dünyanın en iyi kara kliniklerine ev sahipliği yapmaktadır.
Gece Şehri / Ninsei: Uyuşturucu, suç faaliyetleri, organ toplama ve fuhuşun norm olduğu Chiba Şehri’nin yüksek suç oranı olan bir bölgesi.
The Chat / The Chatsubo: Ninsei’de bir bar.
Kobra: Kobra gibi görünecek şekilde tasarlanmış yaylı bir bilye sopası.
Fletcher: Ölümcül ve ölümcül olmayan birden fazla türde cephane atabilen fütüristik bir silah.
The Sprawl / BAMA: “Boston Atlanta Metropolitan Ekseni”, Georgia’dan Amerika’nın Doğu kıyısındaki Massachusetts’e kadar uzanan devasa bir şehirdir. En kalabalık bölge Manhattan, 'New York City’dir.
Sekizgen: Her bir hapı pembe sekizgen şeklinde olan ağır bir uyuşturucu.
Dex: Uyarıcı ilaçlar.
Construct: Birinin kişiliğinin sayısallaştırılmış okuması.
RAM: Rastgele Erişimli Bellek. Öğrenebilen ve değişebilen bilgisayar deposu.
ROM: SALT OKUNUR BELLEK: Salt Okunur Bellek. Değiştirilemeyen ve sabit veri olan bilgisayar deposu. (ROM Yapıları yeni anılar oluşturamaz veya kişiliklerini değiştiremez)
Microsoft: Beyne takılan bir bilgisayar çipi.
Güverte / Bilgisayar: Neuromancer’da bilgisayarlar fişler, kablolar, düğmeler, anahtarlar ve bir klavyeden oluşan boş tahtalar gibi görünür. Hesap makinesi boyutunda küçük ekranları vardır, ancak çoğunlukla bir dermatrot kulaklık veya bir microsoft fişi ile erişilirler.
Hitachi: Bir bilgisayar markası.
Hosaka (bilgisayar): Pahalı bir bilgisayar markası.
Ono-Sendai: Siber uzaya bağlantı sağlayan bir bilgisayar eklentisi (genellikle Hosaka bilgisayarları için, Hosaka Ono-Sendai 7 gibi)
Sensoryum: Bir kişinin görebildiği, hissedebildiği, duyabildiği, tadabildiği ve koklayabildiği her şey.
SimStim: Simülasyon Stimülasyonu. Beyne bağlanan ve diğer insanların siber uzay üzerinden giriş yaparak kullanıcının duyusal alanına girmesine izin veren bir paket. (Buna bağlanmak genellikle “çevirme” olarak adlandırılır)
Precís: Bilgisayar tarafından oluşturulan bir araştırma özeti.
Zaibatsu: Bir ulus kadar, hatta daha fazla güce sahip olan devasa çok uluslu şirketler.
Hosaka: En büyük Zaibatsu.
MAAS: Hosaka’ya rakip bir Zaibatsu.
Sense/Net: SimStim eğlencesi ve yapı arşivleri konusunda uzmanlaşmış bir Zaibatsu.
Teshier-Ashpool S.A. / TA: Güçleriyle bir Zaibatsu ile karşılaştırılabilecek ultra zengin bir aile şirketi.
Freeside: Tessier-Ashpool ailesi tarafından inşa edilen, bir şehir büyüklüğünde devasa bir uzay istasyonu. Dışarıdan büyük bir metal sigaraya benziyor ve içi bir tüpe sarılmış bir şehir gibi görünüyor.
Villa Straylight: Freeside’ın en sonunda, Tessier-Ashpool ailesine ev sahipliği yapan fütüristik bir malikaneye benzeyen devasa bir bina.
Razorgirl / Steppin’ Razor: Molly’nin ne olduğu. Dişi bir sibernetik sokak samurayı.
Turing Polisi: YZ’yi izleyen ve kötü yola düşmediklerinden emin olan özel polis. Genellikle diğer insanlar gibi görünmek için kapsamlı vücut modifikasyonu yoluyla gizlenirler.
Çit: Yasadışı takas ve kaçakçılıkta aracı.
Çığlık Atan Yumruk: Neuromancer’dan yıllar önce gerçekleşen bir savaştan tarihi bir askeri operasyon. Amerika, yeni buz kırıcı teknolojisini test etmek için, çıkamayacaklarını bile bile bir Rus üssüne asker gönderdi. Sadece bir birlik çıkmayı başardı. Bu, Sprawl evreninde bir Siber Uzay Jokeyi ve bir Buzkıran’ın ilk resmi kullanımıydı.
“Silikon”: Bilgisayar eşyalarını ifade eder. Birinin “silikonu varsa” sibernetik implantları vardır.
Betaphenethylamine: Son derece güçlü bir uyarıcı ilaç.
Yeheyuan: Bir sigara markası.
Braun: Bir Alman elektronik şirketi. Hikâyenin ilerleyen bölümlerinde karakterler Braun’u, şirket tarafından üretilen, parlayan kırmızı gözlü metal bir baba-uzun-bacağa benzeyen küçük bir drone’a atıfta bulunmak için kullanırlar.
Zion: İşlerinden kaçan bir grup aşırı dindar Rastafaryan inşaat işçisi tarafından oluşturulan bir grup küçük uzay istasyonu. Sakinlerine Zionites denir.
Dub: Siyonitler tarafından dinlenen elektronik bir müzik türü.
Jah: Siyonitlerde Tanrı için kullanılan kelime.
“Babil”: “Sıradan halk” anlamına gelen Siyonit kelimesi. Gündelik toplum.
EEG: Elektroensefalogram. Beyin aktivitesinin ölçümü.
Cut Out Chip: Bir kişinin bilincini geçici olarak kapatabilen bir beyin implantı. Hala uyanık ve duyarlı olacaklar, ancak tüm kişilikleri devre dışı bırakılacak ve herhangi bir anı oluşturmayacaklar.
Oyuncak Bebek: Kesip Çıkarma Çipi olan bir fahişe. Vücutlarını birkaç saatliğine kiralarlar, ancak sekse katıldıklarına dair herhangi bir anıları yoktur.
SAS: Uzay Adaptif Sendromu. Vücudu uzaya uyum sağlamaya çalışan birinin hissettiği bir hastalık.
Blue Nine / Grievous Angel: Paranoya ve cinayet psikozuna neden olan yasadışı bir ilaç.
Mimetik Polikarbon Giysiler: Çevresini taklit eden, giyeni neredeyse görünmez kılan, deriyi saran giysiler. Özel desenleri de gösterecek şekilde yapılandırılabilir.
Panter Modernler: Tahmin edilemez davranışları olan profesyonel hackerlardan oluşan serseri bir grup. Hepsi sibernetik ve biyoteknolojik ağır vücut modifikasyonlarına sahiptir, bu da onları zar zor insan gibi gösterir ve Mimetik Polikarbon Giysiler giyerler.
Micropore: Neredeyse sentetik deri gibi olan bir bant maddesi. Fütüristik bir yara bandı gibi.
Temperfoam: Yataklarda kullanılan ucuz bir köpük.
Biyoçip: Biyolojik süreçlerle çalışan ve insan beyni ile kolayca birleştirilip içine yerleştirilebilen bir bilgisayar çipi. (Biyoçip teknolojisi, insanların sadece zihinlerini kullanarak diğer bilgisayarlarla bağlantı kurmasını sağlayabilir)
Slamhound: Köpek benzeri bir suikastçı robot. Dört ayak üzerinde yürür ve programlanmış hedefinin yerini tespit etmek için feromonlarını koklar. Bulduktan sonra onlara doğru koşar ve hedefi kendisiyle birlikte patlatır.
Edebiyatta ödül işleri direk menajer oyunları abi . Bunların ağına çok düştüm zamanında artık nobel dahil hiçbirini takmıyorum.
Bir kere adaylıktan kısa listeye inme durumu nasıl oluyor ki yani ben bunları eleyen adamların bu kitapların hepsini okuduğuna ihtimal vermiyorum Onlarca kategori var, yüzlerce aday var falan. İyi lobi yapan, zaten belli bir popülariteye sahip olan falan illa ki sıyrılıyordur direk.
Görsel videoda işin jüriliğinde öyle değil mesela, bir film için dernek/birlik diyelim ödül veriyor. Üyelerinin filme ulaşması için kapalı sistemli bir platformdan/siteden üyeye özel şifre ile giriş ve izleme imkanı veriyorlar. Yani filmin izlendiğini dijital takip edebilmiş oluyorlar, eğer salonda/festivalde falan izlemişse üye adı ile bilet/davetiye vs bildirmesi yeterli oluyor.
Kitap için böyle bir şey de yok, okudunuz mu abi evet okudum çok güzelmiş falan diyip bam güm ödül veriyorlar bence ama kapağa baktılarsa iyi ya
Eskiden bu ödüller yalama olmuş popüler ideolojiler gözetilmeksizin işin en ehli kişiler tarafından düzenlenirdi ve bilimkurgunun edebiyattan bile sayılmadığı yıllarda türün gerçek hayranları tarafından oylanırdı. Örneğin Nebula ödüllerin başında 2000’li yıllara kadar Robert Silverberg, Frederik Pohl, Joe Haldeman, Poul Anderson gibi isimler vardı. Şu an malesef şu kitapların yazarı olan kadın var, kıyaslamayı siz yapın.
2000’lerden sonra bu ödüllerin hiçbir geçerliliği kalmadı. Ciddi ciddi “En eziklenmiş ama güçlü kalabilmiş zenci, kadın, veya trans karakteri kim yazabiliyor” yarışmasına döndü. Sjw, woke ve feminazi dinleri, her türlü sanat dalı dahil olmak üzere kültüre dair iyi ne varsa kanserli hücre gibi içten içe öldürmekte.
Golden gryphon ve bear prince okuma etkinliğini aç o zaman, hemen katılıyorum ben .
Bu arada Neuromancer da 250 lere geldim, hala umduğumu bulamadım gibi. Kitabın ikinci yarısı için beklentim biraz daha yüksekti. Aslında okunabilirlik biraz daha arttı ikinci yarı itibari ile ama bunun nedeni okurun yazara ve evrene alışması diye düşünüyorum. Terimlere, karakterlere, mekanlara vs alışınca anlatıma da adapte kolaylaştı gibi.
Son 60-70 sayfayı da bugün bitiririm gibi.
2000’ler öncesi ödüller benim gözümde gerçekten hak eden kitaplara verilmiş ödüllerdir.
Kitabı okudum. Çeviri 6/10. Kitabın tanıtım yazısından bile belliydi aslında ama ben çeviriden değildir ya tanıtım yapan çalışanlardan biri kurmuştur o cümleyi diyordum. Bir ara (vakit bulursam) karşılaştırma da yapacağım ama değeceğine inancım sıfır. Okunur mu? Okunur. Benim çeviride “burada kesin ingilizcesinde şunu demiştir çevirmen kafasına göre çevirmiştir” skalam var. Bu kitapta aralıklarla PDF’ten bakmak durumunda da kaldım. Bunca zaman sonra yeniden okumaya başladığım kitap olmamasını dilerdim tabi Mezbaha 5’ten sonra çok yorucu geldi bana.
Ben İngilizce okuyabilirlerse herkese tavsiye ederim. Sözlük/kitap iyi oluyor.
Bitirdim ben de, ortalama bir kitap oldu benim için. O da geçmişin hatrına gibi oldu hatta Bilimkurgu bilmeyen, ismini hiç duymayan rastgele bir okur olsam yarıda bıraktırdım belki de.
@Salamander bitirdikten sonra özellikle bazı kitap içi terimlere baktıktan sonra bende İngilizce okunması gereken bir kitap olduğunu düşünmeye başladım. Devam edecek olsam İngilizce okuyarak devam edebilirim belki diye düşündüm seriye ama muhtemelen devamını okumayacağım.
@Ozgur Okuyanların çoğunluğu da aynı düşüncelerde gibi Bende deprem sonrasında bir kitabın başına oturup da adam gibi bir okuma yapamamıştım. Bu aranın üstüne Neuromancer iyi gitmedi
Böyle aralardan sonra daha akışkan kitaplar tercih etmek lazım.
Güzel inceleme olmuş.
Ben incelemeden de pek bir şey anlamadım desem?
O zaman sakin bir zaman ve merak da ettiğin bir zamanda oku bence.
Yabancı bir incelemeyi Türkçe’ye Google Translate ile çevirmişler gibi geldi bana
Kitabı sonunda bitirdim. Matrix’e esin kaynağı olan kısımlar güzel olmasına rağmen genel olarak kitabı beğenmedim. Yazar hiçbir şeyi tam olarak açıklamadığı için kitaptan bir süre sonra bir şey anlamamaya başladım. Bu yüzden de kalan kısımları hızlıca göz atarak okudum.
Kitabı yarım bırakanlar, en doğru kararı vermişler.
Nadiren kitapları yarım bırakırım. Bu kitap da öyle olanlardan.
Son sayfaları hızlıca geçtiğim için ben de tam olarak bitirdim sayılmam.
Ben de elimden geldiğince yazara saygımdan bitirmeye çalışırım. Ama bazen olmuyor. Bana göre değilmiş diyerek bir kenara koyuveriyorum. Belki başka bir zamanda çok daha iyi anlayacağım zamanı bekleyeceğim. Kendime eziyet ederek de okumaktan soğumak istemiyorum. Çünkü artık farkettim ki yeni başlayacağım kitabı seçerken ya bana göre değilse diye korkmaya başladım.