Okuma Hızı ve Hızlı Okuma Eğitimleri

Uzun bir süredir kitap okuyucusum. Kitap okuma hzım kitap okudukça hızlandı doğal olarak. Çok hızlı olmasa da yine hızlı okuduğumu düşünüyordum. Şimdiye kadar hiç ölçme ihtiyacı duymamıştım.

Geçenlerde Google Play’de hızlı okuma kitabına denk geldim (hızlioku.web.tr sitesinin kitabı) ve bir göz atayım dedim. Kitapta eğitimleri tamamlayınca okuma hızınızın 3-4 kat artacağını iddia ediyor. Kitaptaki okuma hızı ölçme metnini yapınca 133 kelime / dk olduğunu gördüm. Bu kitapda hızlı okuma hızı 1250-1500 kelimeye kadar yükseltilebileceğini belirtiyor. Bu rakam benim için 10 kat artış demek.

Sonra, internetten başka hızlı okuma eğitimi veren yerlere baktım, hepsi farklı rakamlar vermiş. Hızlıokuma.org sitesinde de 350-800 kelime/dk yı hızlı olarak nitelemiş ve 800-1300 kelime okuma hızı için anlama oranının bir hayli düşeceğinden bahsediyor. Acaba bazıları bu hızları sallıyor mu? 1000 li rakamlar ok fantastik gözüktü gözüme. Siz hiç okuma hızınızı ölçtünüz mü? Ölçmediyseniz bu site ve şu sitede ölçme testi mevcut.

Aranızda bu eğitimlerden alan var mı? Kitapdan çalışmak, sitelerdeki uygulamalar ile çalışmak ya da doğrudan kursa gitmek arasında çok fark var mı? Ne kadar fayda gördünüz? Tavsiye ettiğiniz kurumlar var mı? Benmi dikkatimi çeken şu firmalar oldu;

HızlıGo
Alge - Kurumsal olarak referansları iyi
HızlıOkuma.org

Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

6 Beğeni

Hızlı okumaya çalışarak ikinci sitedeki yazıyı okudum. Dakikada 198 kelime çıktı. Okumaya alışmış olduğumuz kitaplarda daha hızlı okuyoruz bence çünkü metni okurken takıldığım noktaların hepsi özel isimlerdi. Hızlı okuma egzersizleri işe yarıyor olabilir ama ben okuya okuya hızlanmayı tercih ediyorum. Hızlı okuma kitabımda göz egzersizleri, bir noktaya bakarak daha fazla kelime görebilme egzersizleri gibi alıştırmalar vardı. Bence uğraşılırsa illa hızlanır, vakit ayırmak mesele.

1 Beğeni

Ben göz egzersizleri yapmaya başladım. Ama içten seslendirmeyi nasıl bırakacağım bilmiyorum. Okuma hızı bile yakın olabilecekse çalışmaya değer.

1 Beğeni

Hızlı okumak güzel de bunun okuduğunu anlamaya tesiri nasıl olur :thinking:?

5 Beğeni

Bence bir noktadan sonra kitabı anlamamaya başlıyorsak o noktada durmalıyız. Açıkçası hızlı okumak, kitaptan aldığım zevki azaltacaksa ben yavaş okumayı tercih ederdim :grin:

5 Beğeni

(yazarı tarafından geri alınan gönderi, bildirilmediği takdirde 24 saat içinde otomatik olarak silinecek.)

1 Beğeni

anlama hızını düşürdükten sonra bir önemi yok bence. sabredin bir 20-30 sene sonra vr’dan çat çay 3-5 snde beyninize işlenebilecek bir teknoloji geliştiricem.

“Hızlı okursam anlayamam!” önyargısını kırmak, hızlı okumaya başlamak için en büyük adım! Tam tersi, önceki okumalarınızda olduğundan daha yoğun bir konsantrasyon sizi bekliyor.

Demiş HızlıGo sitesi. Şimdilik elimdeki kitaptaki göz alıştırmlarını yapıyorum. Bakalım bir faydası dokunacak mı?

1 Beğeni

Bana hızlı okuma ve hızlı okuma teknikleri konusunda oldukça fazla katkısı olmuştu.

Yavaş okuduğumun farkındayım ve bundan çok rahatsızım. Uzun zamandır hızlı okuma tekniklerini uygulamak, öğrenemek istiyordum. Yukarı da paylaşılan ölçme testini yaptım ve " Vasat" çıktım. Üzdü. Neyse şöyle bir site bulmuştum Hızlı Okuma Eğitimi ve Uygulamaları | m5bilisim.com
buradaki eğzersizleri deniyorum. İlk gün yorucu geldi, ikinci gün egzersizleri yaparken uyuyup kalmışım. :joy:Şaka gibi ama gerçek. Vücudumun çok fazla harekete alışık olmaması gibi, gözlerimin de alışık olmadığını öğrendim. Biraz daha bu egzersizleri deneyip okuyacağım. Olmadı yavaş yavaş okumaya devam.:blush:

1 Beğeni

Okudugunuzu anlayarak sayfalari ceviriyorsaniz, hiz pesinde kosmaya gerek yok bence. Ha, illaki kafaya taktim derseniz, ben panel takibiyle cizgi romanlari oneririm. Gunde 10 film izledigim donem 20x hizda altyazi yakalamayi, kitap okurken dakikada bir yaprak cevirmeyi ben bu pratige yoruyorum. Elalemin cebini doldurmaya gerek yok.

1 Beğeni

Panel takibiyle çizgi roman okuma nedir? Bu durumumdan biraz daha hızlansam yeter. Okurken hızlanırsam, atlayarak okuduğumu ya da okuduğumu anlamadığımı farkettim. Elzem bir sorunum değil fakat hızlanabilirsem de iyi olur.

1 Beğeni

Balonlar, paneller… Hangi konusma balonu kime ait. Sagli sollu, goz alisinca diger seyler daha kolay oluyor. Karikatur, karikatur bant daha kisa oldugundan yavas okunuyor ama cizgi romanda merak unsuruyla da sayfalari art arda ceviriyorsunuz; kitap gibi.



1 Beğeni

Anladım çok teşekkür ederim. Bu durumda hem çizgi roman okumam, egzersizden daha mutlu eder beni hem de yeni tür arayış olur.

1 Beğeni

Valla guzel olur. Butceye gore illaki cikar. Genel kalite acisindan Tenten tavsiye ederim. Evvelki basimlari daha ucuzdur.

1 Beğeni

Tenten mi? :blush: Tavsiye için de teşekkür ederim gerçekten. Sanırım Tenten hiç aklıma gelmezdi. Önceliğim bu yönde olacak.

1 Beğeni

Rica ederim. Her zaman :love_you_gesture:

1 Beğeni

Aslında okumayı yavaşlatan ve anlamayı zorlaştıran ön önemli kısım okurken seslendirmek, bu da bize ilk okulda yanlış öğretilmesinden kaldı çok büyük ihtimalle. Cümlelere kelimelere bakarak içten seslendirmemeye çalışmanız lazım. Basit ama tam uygulamaya geçmesi vakit alan bir şey. Bunca yılın zihin alışkanlığını bir anda değiştiremiyorsunuz.

1 Beğeni

Bahsettiğiniz içimizden sesli düşünmek gibi mi oluyor? Çünkü ben bu yorumunuzu okuyunca, okurken de içimden sesli olarak söylediğimi farkettim. Bu olağan bir şey mi? Daha farklı olabiliyor mu?

Onun gibi, kelimeler zihninizde sesleniyormuş gibi, ya da düşünürken birsiyle konuşuyormuşsunuz gibi olan durum. Düşünme sürecinin bu şekilde olmasında sorun yok sanırım ama okumada bunu yapınca okuma eylemi otomatik olarak konuşma hızına düşüyor, hızlanmaya çalışınca da 2x hızlandırılmış bir konuşmayı anlamakta zorlanıldığı gibi burada da zorlanma oluyor. O yüzden ya anlamıyorsunuz ya da yavaşlamak zorunda kalıyorsunuz.

Bunu şuna benzetiyorlar. Bir odaya baktığınızda odadaki şeyleri görürüz ve ne olduklarını anlarız ama teker teker isimlerini söylemeyiz, masa, kase, elma, armut, peçete sandalye falan gibi sadece bakıp anlarız. Metne de aynısı uygulanabiliyor diyorlar.

Ben de bunun üstüne çalışıyorum, daha tam bırakamadım. Ama bunu yapabilen tanıdıklarım var. Çalışmaya devam :blush:

2 Beğeni