Mevcutta hangi kitabı okuduğumuzu ve kitaplıklarımızı konuştuğumuz ve paylaştığımız konularımız var. Ama eğer benim gibi siz de okuduğunuz kitapları bir liste oluşturup ve o listeye göre okuyarsanız listenizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
İlk kurşun benden
Yazılı bir şekilde değil ama az çok ne okuyacağımı ben planlıyorum.
Bazı kitapları okumayı planladığım dönemlerin dışında okuyor, bazı kitaplar sadece okuma planımda kalıyor, bazı serilerin tüm kitapları o ara tamamlanmış oluyor, okuduğum bir yazarın yeni kitabı çıkıyor vb gibi kitaplar plan dışına çıkmama neden olsa da genel olarak yıl içerisinde neler okuyacağımı biliyor bir sonraki yıl okuyacaklarımın yarısından çoğunu kafamda planlamış oluyorum.
Planlı yaşamayı seviyorum. O yüzden liste yaparak okuyorum. Ama aslında bu konuyu açarken biraz da şunun için açtım. Diyelim ki alsam/okusam mı dediğim bir kitap var ama karar veremiyorum -bu aralar forumda “hangi kitabı okuyorsunuz” konusu da pek sessiz durduğu için de- o kitap burada birinin okuma listesinde duruyorsa, onun yorumunu bekleyebilir, ona göre kitabı alabilir/okuyabilirim. Örneğin Zima Mavisi kitabını merak ediyorum. Artık biliyorum ki @SJack yakın zamanda okuyacak. Kitabı okuyunca yorum yapmasını rica edebilir ona göre kitap hakkında karar verebilirim.
Kitaba ait ilk düşüncelerimi yazayım o halde. Öncelikle yazarın yarattığı ortamı ve fikirlerini anlamak için öykülerinin en az 2 kere okunması gerektiğini düşünüyorum. Çok özgün fikirleri var ve karmaşık evrenleri beni biraz yordu. Öykülerinde çoğumuzun bilmediği teknik terimler mevcut. Bu neymiş? Şu neymiş? diyerek kendinizi telefonunuza ya da bilgisayarınıza sarılmış bulabilirsiniz. Diğer yandan her öykünün sonunda yer alan yazarın öyküsüne dair olan açıklamaları biraz yardımcı oluyor bu konuda.
Umarım tüm bu anlaşılmazlık diğer öykülerde de olmaz. Yoksa tekrar okumak zorunda kalacağım.
Ben de biraz baktım ve kafamın çok yoğun olmasından dolayı erteledim. Sakin kafayla tane tane okunması gerektiğini düşünüyorum. Belirsizlik havuzunda yüzmeye çabalarken insan kafayı tam veremiyor.
Ben bir süredir kitaplıktan seçerek 15-20 günlük okuyacak kitap ayırıp onları masama çıkartıyorum. Bu şekilde yapıyorken bile aklıma başka kitaplar takılıyor. Ve bunu yapmazsam, uzun süre takip ettiğim yazar ve seriyi okumayı unutabiliyorum.
Liste yapmam gibi ama sırada ne okuyacağım bellidir. Aslında şu an İstanbul’u anlatan bir gezi kitabı okuyorum. Ama sanırım onu arada okuyacağım. Yani bir anda bitirmeyeceğim. Bugün artık Monte Kristo Kontu 'na başlayabilirim. 20 Aralık’a kadar biter o. Elimde bilimkurgu olarak Çocukluğun Sonu var. Onu da okuyacağım. Bir de iki tane çizgi roman; Siperlerdeydik ve Sharaz-de . Bu dördü bir bitsin de gerisinde Allah büyük . Ben bu başlığı sevdim. Arada gelip okumayı hedeflediklerimi yazarım .
Biraz boşluk yaratabilir ve daha çok okuyabilirim niyeti ile ütopik bir ağustos mu oldu ki? Ağustos+Eylül anca muhtemelen İki aydır listeli ve planlı gitmeye çalışıyorum, en azından yoğun olduğum günde bile elime kitap almamı tetikleyici bir etken oluyor şimdilik.