Princeton Üniversitesi Yayınlarından çıkan bir kitap, dilimize çevrilmiş olması şaşırtıcı ve sevindirici. Beğenerek okuyorum, TMÇ’den daha akademik bir kitap. TMÇ genel itibariyle başarılı bir çalışma ve başlangıç için ideal bence. Bu kitap ise TMÇ’nin eksik kaldığı ve açıklamadığı konuları da açıklamayı hedefliyor.
Yazarın “Turnuva Modeli” ismini verdiği bir modeli var ve bu modeli kullanarak açıklamalar yapıyor, genel olarak odaklandığı konu; Batı Avrupa ateşli silahları kesintisiz bir şekilde geliştirdiği için Avrasya’nın geri kalanının önüne geçti ve Avrasya’da yer herde ateşli silah teknolojisi biliniyorken oralarda neden Batı Avrupa’daki kadar geliştirilmedi?
Turnuva Modeli’ni denklemler kullanarak ekonomik bir model haline de getirmiş. Kitabın sonunda 100 sayfalık dipnotlar ve kaynakça bölümü de mevcut.
Sanayi Devrimi öncesindeki (1400-1800) Batı Avrupa ile Avrasya’nın geri kalanı arasındaki üretim, çalışan ücretleri ve toplanan vergi farkı ve sebeplerini açıklaması oldukça başarılı ve ikna edici. Sanayi Devrimi öncesinde de yukarıda saydığım çeşitli konularda Batı Avrupa ile geri kalan yerler arasında (Çin, Japonya, Rusya, Osmanlı, Doğu Avrupa, Hindistan) 10 kattan fazlaya varan farklar ortaya koyuyor istatistik verilerle ve sebeplerini de açıklıyor, çok çarpıcı bence. Sanayi devrimi öncesinde dahi bu kadar fark olduğunu düşünmezdim. Çok öğretici bir okuma oluyor benim için.
Sabah evden acele ile çıkarken kitaplığa gidince ‘Beni oku’ dercesine kendisini öne attı ben de kıramadım.
15 yıldan fazla zaman geçti üzerinden ama etkisi hala 15 saniye önceymiş gibi kuvvetli. Tekrar okumak için biraz unutmayı bekliyordum ama bir 15 yıl daha geçse sanırım yine hafızamda hala taze kalacağı için daha fazla ertelemeden bir kez daha başlıyorum okumaya.
Totoro, bu kitap konusunda benimle aynı fikirde değil gibi ama, her nedense…
Bende biraz hayal kırıklığı olmuştu açıkçası çünkü kitabın giriş gelişme kısmını çok sevmiştim, akıcıydı ama sonuç kısmı tam işlenemedi bana göre biraz daha uzun tutulmalıydı bence.
Bitirince bir şeyler yazarsanız sevinirim. Alsam mı almasam mı diye çok arada kalıyorum.

Dipçe:Toplumsal Tarih Dergisi 248. Sayı
Ben japon işi samuray ya da ninja tarzı herşeyi sevdiğim için sanırım bunuda çok severek okudum. 3-4 tane çok uzun olmayan, kurgusu orta seviyede macera vardı. Çizimler ve Ciltte gayet güzel. Netflix animesi de gelecekmiş sanırım.
İnanılmaz bir aşk öyküsüydü. Tabii buradaki gerçek aşktan yola çıkılarak oluşturulan kurgusal mektuplar ama gerçek hikâyeyi okuduğumuzda ve gerçek mektupların da varlığını öğrendiğimizde buradaki mektupların kurgu olmasını çok da sorun etmiyoruz. Gerçekmiş gibi düşünebiliriz.