Proust okumayı çoooooooooook seviyorum
Valis - Valis Üçlemesi I : Philip K. Dick
PKD’nin önemli ölçüde otobiyografik romanı Valis için en iyi ve en “dengesiz” romanı yorumları yapılıyor. Henüz üçlemenin ilk kitabından 90-100 sayfa okudum ve bu görüşe katılıyorum.
İlk 90 - 100 sayfa için şu yorumu yapabilirim. Fat yani PKD teoloji ve felsefenin yanı sıra sosyolojik tartışmalarda yapıyor.
Eğer bir ilahi varlık olasılığını kabul ederseniz, onu kendini ifşa etme gücünden yoksun bırakamazsınız, herhangi bir mevcudiyet veya “tann” terimini hak eden bir varlığın hiç zorlanmadan bu yetiye sahip olacağı açıktır. Burada- ki gerçek soru neden tecelli olduğu değil, neden daha fazla tecelli olmadığıdır
Tanrı’nın kusurlu ve deli olduğunu söyleyen Fat makro kozmos kusurlu olduğu için mikro kozmosun da kusurlu olduğuna inanmakta.
Fat’in evrenin doğasının bilgi olduğuna dair düşüncesi….
Evrenin doğasının, temel yapıtaşının bilgi olduğuna inanan Fat bir anlamda bu inancı ile şunu demekte tüm evren enerji ve maddeden değil 0 ve 1’lerden oluşmakta.
Ataşığı Fat delilik hakkında düşüne düşüne yavaş yavaş delirdi. (S22)
İlk sayfalarda yazarın okuduğu/ izlediği örneklerin kötü bir kopyasını sunacağını düşünmüştüm. Hem kelime seçimlerini, cümle kurulumlarını hem de editörlüğü beğenmemiştim.
Yanılmışım. Yazar “müzakereleri” hiç tahmin etmediğim şekilde yürüttü.
Okuyun, okutun.
Kitabı bitirdiniz mi acaba? Yorumunuzu merak ediyorum.
Merhaba, evet kitabı bitirdim geçen gün.
Ayn Rand, gerçekten etkilendiğim ve sevdiğim bir yazar oldu. Hayatın Kaynağı, yavaş bir tempoyla başlıyor karakter gelişimi için ama sanatı sevdiğimden beni sıkmadı. Zıtlıklar, kültür, değişim ve insanın hayvansı davranışları gibi birçok konuyu çok güzel işliyor. Kendisinin savunduğu fikirleri de seviyorum, okumadan önce biraz kendisini de araştırmak gerekebilir. Benim de savunduğum feminizm fikriyle hareket ediyor aynı zamanda da çok cesur ve çok zeki.
Böyle bir kurgu ve anlatım çok, çok nadir okudum, gördüm. Felsefik altyapısı da insanı bir hayli soruya ve düşünceye itiyor.
Öneririm
Teşekkür ederim yorumuz için
Sonunda cesaretimi topladım ve seriye başlıyorum. Nasıl bir dünyayla karşılaşacağımı çok merak ediyorum. Bakalım neler olacak.
İyi okumalar dilerim. Ben daha önce okumadığım için pişman olmuştum o derece güzel bir eser bence. Umarım hoşunuza gider
Çok teşekkür ederim. Umarım ben de daha önce okumadığım için pişmanlık duyacak kadar çok severim sizin gibi
Ön söz’ü mutlaka okuyun bir de kitabın arkasında sözlük var. Çoğu insan spoiler yerim diye kitabın son sayfalarına bakmıyor. Dolayısıyla kitap bittikten sonra sözlüğü keşfediyorlar. Sözlük ciltli baskıda 702. sayfada başlıyor.
Teşekkür ederim bilgi için, dikkate alacağım mutlaka.
Kozmostaki Evimiz (Atomlar, Yıldızlar, Gözlemlenebilir Evren ve Ötesi) - Martin Rees
Başka dünyaların yaşam barındırması ne kadar olasıdır? Bu NASA’yı ve kamuoyunu heyecanlandıran bir sorudur. Uygun bir ortamda basit organizmaların ortaya çıkmasının ihtimali nedir? Doğru sıcaklık aralığında, suyun yanı sıra karbon gibi elementlerin bulunduğu herhangi bir gezegende yaşam ortaya çıkar mı? Başka yıldızların etrafında dönen gezegenlerin bazılarında Mars’ta bulabileceğimiz herhangi bir şeyden çok daha ilginç ve egzotik şeyler olabilir mi? Bazı formların zeki diyebileceğimiz bir şeye evrilmiş olma ihtimali nedir?(S38)
Bu ısrarlı bilgisizliğe karşın -veya tam da onun yüzünden- bu konuya dair tartışmalarda bir kutuplaşma söz konusudur. Kimileri Bruno’nun yanında durur, kimileri ise dogmatik biçimde yalnız olduğumuzu savunur. Şahsen, bu konuya ilişkin tek rasyonel duruşun agnostisizm olduğu görüşündeyim. Yaşamın kökenlerine dair, zeki uzaylıların ihtimal dışı olup olmadığını öne sürecek kadar bilgimiz yok; doğal seçilimin ne yapıp yapamadığı noktasında ise ondan daha da az bilgi sahibiyiz. (S42