Okuyorum (Görsel Başlık)

Merhaba Umut, kitabı bitirdin mi? Çevirisini nasıl buldun ?

1 Beğeni

Merhaba. Bu çeviride bir sıkıntı yaşamadım, güzeldi ama Can Yayınları çevirisini daha çok sevmiştim.

1 Beğeni

@Tilqi_Gin Fırtınaışığı Arşivi yolculuğunda ikinci kitaptan sonra mutlaka okunması gerektiğini önerdiği için buna başladım. Lift zaten sempatik bir karakterdi, gayet akıyor şu anda.

17 Beğeni

Antik Yunan Tragedyasının babası Aiskhülos’un 80’den fazla oyunundan günümüze sadece 7 tanesinin kaldığı ve bildiklerimizin ilki olan " “Persler” adlı tragedyası.
Bu oyun, ilk defa İsa’dan tam 472 yıl önce Atina’da Dyonisos Şenliklerinde oynatıldı.
Oyun, Perslerin(İranlıların) Yunanlarla yaptıkları yıkıcı Salamis Savaşı’nda gözünü hırs bürümüş Pers Kralı Kserkses(Serhas)'ı ve Tanrıları konu alır. Oyun, Salamis Savaş’ından sekiz yıl sonra ve yıkıntıların sadece birkaç km uzağında oynanması, oyunu daha da ilginç yapar çünkü seyircilerin büyük bir kısmı ve Aiskhülos da bu yıkıcı savaşın içinde bizzat yer almıştır.
Salamis Savaşıyla ilgili bu görseli mutlaka izleyin:

19 Beğeni

Sıra ona geldi bende de :smile: Bugün, yarın başlarım en geç hafta sonu bitiririm.

2 Beğeni

Yaklaşık 50-60 sayfa kadar okudum, gerçekten muazzam. Hacminden dolayı çekinen ve okumayan varsa kesinlikle öncelik vermeli. :blush:

20 Beğeni

Canım Diskdünya, canım Ölüm :skull:

21 Beğeni

Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir? - Alain de Botton

Proust’la tanıştıktan sonra hayata bakışım değişmişti zaten, ama bu kitapla birlikte o değişimin derinliklerine gideceğimden eminim.

13 Beğeni

Ya çok ara verdim bende Diskdünya’ya, özledim :smile: En son Ocak’ta Savaş Naraları’nı okumuşum.

2 Beğeni

20 Beğeni

9 Beğeni

Harika bir manzara eşliğinde güzel bir seçim. Sadece okurken biraz yorulabilirsin çünkü Everest yayınlarının Sherlock Holmes dipnotları doyurucu olmakla birlikte her dipnotu okumanın bedeli metnin akıcılığını bozması. Ana metne döndüğünde de metnin unutulmuş olması cabası. Cem Yayınevinin siyah kapaklı tek kitap edisyonlarını da önerebilirim. Keyifli okumalar.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. :blush: Hava sıcak olunca bazı saatler balkon serin oluyor. Dipnotlarda boğulduğumda manzaraya dalıyorum. :blush: Daha serin olduğu saatten çekilmiş bir fotoğrafı:

Halihazırda Cem Yayınlarının 9 kitaplık serisiyle birlikte okuyorum. İlk iki kitabı Cem’den başladım. Everest baskılarını sonradan tekrar okuma yapacaktım ancak Cem’de kafamda boşluklar oluşturduğundan beraber okumak istedim. Polisiye bir seriyi dedektif gibi didik didik irdeleyen detayları öğrenerek okumak çok güzel oluyor. Sağlam bir kaynak kitabı gibi… Tabi akıcılığı fazlaca bozuluyor olsa da doyuruculuğu karşısında pek şikayetçi değilim. :blush:

6 Beğeni

Etkinlik konusu açıldığına göre ben de 3. kitaba başlayabilirim demektir. :slight_smile:

17 Beğeni

Her gün 100 sayfa kitap okumayı özlemişim.

Kitaplar 1 > 3 > 2

16 Beğeni

• Allomanser Jak ve Eltania Çukurları
  • Hudutaşar
14 Beğeni

19 Beğeni

Ufak bi İstanbul yolculuğunda bana hızlı tren ve metroda eşlik ediyor.

17 Beğeni

İsa’dan 467 yıl önce Aiskhülos(Eshülos)
tarafından yazılıp Diyonizos Şölenlerinde Yunan Tiyatrosunda oynanan günümüze mucizevi bir şekilde ulaşabilmiş bu önemli ve etkileyici tragedya’yı okuyorum.
Tragedyalar insanda katharsis(arınma)yı sağlamak için, duygu yüklü ögelerle (ölüm, ihanet, çıldırma, kendini sakatlama, evlatlıktan ret, zorla ayrılma, yıllar sonra bir anda birbirini bulma, öfke ve nefret, hayal kırıklıkları, hırs, intihar…) gibi insanî duyguları ve olayları işleyerek, izleyicilerin gerilim yoğunluğunu sürekli canlı tutup artan tempoda korkuyu(phobos) ve merhamet duygularını(eleos) doruk seviyelere taşımak, bu sayede ruhsal arınmayı(katharsis) sağlamak. Bu, Yunan halkının arınma ibadetiydi. Nasıl ki bir Musevi için ağlama duvarında Tevrat okuyup ağlamak; bir Hristiyan için insanlığın kurtuluşu için kendini çarmıhta feda etmiş bir Mesih için ekmek-şarap ayiniyle birlikte kilisede şükran ilahileri okumak, itiraf edip günah çıkarmak; bir Müslüman için 5 vakit namaz kılıp Ramazan orucunu tutmak, hacca gitmek “arınmak” için yapılıyorsa; o dönemde antik Yunan halkı da bu tragedyalar aracılığıyla insani duygularını harekete geçirip katharsisi(arınmayı) sağlıyordu.
Aiskhülos(Eshülos) bu tragedyasında, İyonya -Tebai’de (günümüz Aydın ili sınırlarında) bir soy lânetini konu ediyor. Oidipus’un babası Laios’u öldürüp üvey annesiyle evlenmesi, üvey annesinin intihar ettikten sonra, kendini kör eden Oidipus’un Tebai’den kovulması, iki oğlunun miraslarını kılıç zoruyla bölüşmek zorunda kalmaları, başa gelen diğer talihsizlikler ve sürpiz son.
Tarihin derinliklerinden bize mucizevi bir şekilde ulaşabilmiş bu tragedyayı ölmeden önce mutlaka okuyun.

16 Beğeni

Merak ettiğim bir yazar. Merak ettiğim bir kitap. Ufaktan başlıyorum.

24 Beğeni