Uzun süre sonra bana kitap yorumu yaptıracak o kitabım… Başlamadan önce evet ne olduğunu, içeriğini biliyordum ama detaylara pek tabi bu kadar hakim değildim. Bütün hikayeler mi kadın ihaneti üstüne kurulu olur yahu?
Sonradan eklenen not:
(Şuraya birkaç örneğini bırakayım bahsettiğim olayın)
Binbir Gece Masalları’nın YKY yayınlarından çıkanı çok farklı bir metnin izini sürmüş, aynı masal başlıklarının içerikte bambaşka versiyonunu içerir. Çevirisi tuhaf gelse de sürükleyicilik ve orijinallik açısından YKY yayınlarınınkini yeğliyorum. Okuduğun hikayeleri YKY’den tekrar okumanı tavsiye ederim.
Alfa yayınlarını Arapça aslından çevirdiler diye özellikle tercim ettim aslında. Hatta almadan önce hem YKY hem Alfa yayınlarında ön okuma yapıp pdf olarak bulduğum Arapça eski metinlerden biriyle (çeviri yardımıyla) karşılaştırdım ve Alfa yayınlarının orijinal metne çok daha yakın ve sadık olduğunu gördüm.
Belki YKY Fransızca çeviriyi temel aldığı için hikayelerin daha sakin tonlu bir haliyle karşılaşırım dediğiniz gibi. Önerinize teşekkür ederim bir göz atabilirim.
Ancak çeviriler değişse bile ana mesaj ve hikayeler aynı nihayetinde… Ne kadar eski olduğunu bilsem de sanırım bazı anlatılara aşinalığım nedeni ile biraz daha fazlasını beklemiştim 1001 gece masallarından.
Arap Milliyetçiliği ve Türkler kitabında bu kitap hakkında birkaç yorum okumuştum. Tam da dediği gibiymiş. Hatta foruma sormak istedim ama arada kaynadı.
Ben eleştirmiyorum. Daha çok durum tespiti benimkisi. Geçmişe etki edemeyeceğime göre eleştirmem de yersiz olurdu. Şiirin açıklığına şaşırdım desem daha doğru olur.
Eleştiri değil. Daha doğrusu sadece günümüz açısından bakılarak yapılan bir eleştiri değil. 1001 gece masallarının bir derleme olduğunun farkındayım ve hatta 9. yüzyıl gibi çok eski bir tarihe dayandığının da farkındayım. Ancak öykülerin bu kadar tekrarlayıcı olmasını ve çoğunluğunun “kadın ihaneti” teması üzerine kurulu olmasını beklemiyordum beni şaşırtan bu oldu. Daha karmaşık bir öykü dizesi bekliyordum.
Ve en nihayetinde 21. yüzyılda yaşayan bir insanım hocam üst üste bu kadar bastırıla bastırıla bu anlatıların tekrar edilmesi de bir yerde rahatsız ediyor ne yazık ki. Bu kadar eski bir metni döneminin normlarını göze almaksızın eleştirmek saçma olur tabi ki ama bu zaman zaman rahatsızlık verdiği gerçeğini değiştirmiyor.
Tekrar baktığımda kitap için Türk Düşmanlığı içeren olumsuz metinler içeriyor denmiş.
*Türkü Batı’ya en olumsuz, *
*tiksinti verici şekiller altında tanıtan Binbir Gece Masalları’ndan, * Türkü İslam uygarlığının yıkıcısı gibi gösteren ya da islama en uygunsuz kuruluşları (örneğin köleliği) getirmiş gibi suçlayan kitaplara varıncaya kadar, Türk aleyhtarı her türlü bilgileri el-Ezher eğitiminin temelinde bulmak mümkündür.
Şahsen yukardaki paylaştığınız kısımlarla bu bölüm birbirini iyi tamamlıyor. Şeriatta kadın aklen eksiktir. Ne yazık ki milletimiz bunu da kendilerine hak görüyor.
Ah bir yandan yaralı olduğum bir konu, bir yandan hiç girmek istemediğim bir konu, bir yandan çok konuşmak istediğim bir konu.
Bence açık bir zihinle okunması gereken metinler bunlar. Doğruyu yanlışı zihnini köleleştirmeden insanın kendi kararları ile bulması gerektiğini düşünen biriyim.
Bu manalarda çocuk yaşlarda okudum metinlerdi bunlar benim. İyi ki de okumuşum.