İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz Cennete gidecektik ya da aksi istikamete; şu içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Dönemin otoriteleri Bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da- “ancak” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz Cennete gidecektik ya da aksi istikamete; şu içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da- “ancak” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; her şeyimiz vardı hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz Cennete gidecektik ya da aksi istikamete; şu içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da- “ancak” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; her şeyimiz vardı hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik ya aksi istikamete; şu içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da- “ancak” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; her şeyimiz vardı hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik istikamete; şu içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da- “ancak” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; her şeyimiz vardı hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik istikamete; şu içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da- “ancak” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun kışıydı; her şeyimiz vardı hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik istikamete; içinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Bu günler hakkında -olumlu da, olumsuz da-
“ancak” kullanılarakkonuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
20 karakter olmalıymış.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem aydınlık hem karanlık bir umudun kışıydı; her şeyimiz vardı, hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik. İçinde bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Bu günler hakkında olumlu da, olumsuz da konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem aydınlık hem karanlık bir umudun kışıydı; her şeyimiz vardı, hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik. Bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Günler Hakkında olumlu da, olumsuz da konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
İyi kötü Hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem aydınlık hem karanlık umudun kışıydı; her şeyimiz vardı, hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz gidecektik. Bulunduğumuz döneme benzer bir dönemdi. Hakkında olumlu da, olumsuz da konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
- DÖNÜŞÜM BİTTİ.
Özgün Hali:
Gelmiş geçmiş en iyi günlerdi, gelmiş geçmiş en kötü günlerdi; hem bilgelik çağıydı hem ahmaklık; hem inancın devriydi hem şüpheciliğin; hem Aydınlık hem Karanlık bir mevsimdi; umudun baharı, umutsuzluğun kışıydı; hem her şeyimiz vardı hem hiçbir şeyimiz yoktu; hepimiz ya doğruca Cennete gidecektik ya da tam aksi istikamete -özetle; şu an içinde bulunduğumuz döneme öyle benzer bir dönemdi ki dönemin, sesi en çok çıkan otoriteleri bu günler hakkında -olumlu anlamda da, olumsuz anlamda da- ancak ve ancak “en” sözcüğü kullanılarak konuşulabileceğini iddia ediyorlardı.
Charles Dickens - İki Şehrin Hikayesi, 2018, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, çeviren Didar Zeynep Batumlu, s. 3.
Dönüşmüş Hali:
- DÖNÜŞÜM için yeni metin (@Abraxas’ın harika önerisiyle) :
İşgüzarı, sallanıp duran kravatından yakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, insanın atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da tak diye masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti.
Bu iğrenç davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa Amca ve Mecit alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. O da üşütüğün tekiydi çünkü.
Alper Canıgüz - Oğullar ve Rencide Ruhlar
O Kaplan! Kaplan! önermemiş miydi? Neyse, Oğullar ve Rencide Ruhlar benim en sevdiğim kitaplardan. Başlayalım o halde.
İşgüzarı, sallanıp duran kravatından yakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, insanın atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da tak diye masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Bu iğrenç davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa Amca ve Mecit alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu.
O daÜşütüğün tekiydi çünkü.
Sevdiğini biliyorum AC’nin okuduğum tek kitabı ama bayağı güldürdüğünü hatırlıyorum.
İşgüzarı,
sallanıp durankravatından yakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, insanın atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da tak diye masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Bu iğrenç davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa Amca ve Mecit alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. Üşütüğün tekiydi çünkü.
Ben de bi Cehennem Çiçeğini okudum sayılır ama U üslubu nasıl geçtiyse bana daha kitabın ismini okumadan Canıgüz bu dedim.
İşgüzarı kravatından yakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, insanın atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da tak diye masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Bu iğrenç davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa Mecit alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. Üşütüğün tekiydi çünkü.
İşgüzarı
kravatındanyakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, insanın atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Bu iğrenç davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. TahtakafaMecitalkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. Üşütüğün tekiydi çünkü.
İşgüzarı yakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk,
insanınatasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Buiğrençdavranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. Üşütüğün tekiydi çünkü.
İşgüzarı yakalayıp kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı da masaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Bu davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar. Yalnız babam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden çekip aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. Üşütüğün tekiydi çünkü.
İşgüzarı kendime doğru çektim. Burnu yanağıma değiyordu. Dönüp suratına bile bakmadım. “Onlara de ki,” dedim diğer elimle babamın rakı bardağına uzanırken. “Çocuk, atasıdır.” Rakıyı dipleyip bardağı
damasaya vurdum. Kravatını bırakmama rağmen donmuş gibi aynı pozisyonda kaldı. Nemenem bir cehennem cücesiyle karşı karşıya bulunduğu kafasına dank edince de tek söz daha etmeden basıp gitti. Bu davranışım nedeniyle masadaki üşütüklerden epeyi tezahürat topladım. Tahtakafa alkışlarla, Amcabey ise övücü olduğunu tahmin ettiğim hırıltılarla beni kutladılar.YalnızBabam suratıma ters ters bakarak bardağı önümden aldı. Hesapta, bir daha benzeri bir davranışta bulunursan canına okurum demeye getiriyordu. Tabii aslında içten içe ne kadar gururlandığını herkes biliyordu. Üşütüğün tekiydi çünkü.
“Çocuk, atasıdır.”