Ön Sözde Spoiler Vermek

Bir insan bir kitaba ön söz yazısı yazarken neden spoiler verir anlamıyorum. Bir daha ön söz falan okumayacağım.

17 Beğeni

İşbankası Yayınları’nda Şinasi’nin Şair Evlenmesi var.
Önsöz hikayeden fazla… Üstelik tüm hikayeyi ön sözde hem anlatıp hem irdeliyor…Siz sonra geriye bir şey kalmışmıdır acaba diye hikayeyi okuyorsunuz :smiley: Kitabin tam 3/4 ü önsöz…

5 Beğeni

BKK mi? :disappointed_relieved:

1 Beğeni

Ön söz yazma amaçları spoiler vermek değil bence. Daha ziyade ön sözün sonradan okunmasını amaçlayan bir inceleme yazıyorlar diye düşünüyorum veya editörler incelemeleri bize ön söz diye sunuyor.

2 Beğeni

Frankenstain’a direkt ön söz yazan Ahmet Mümtaz Taylan, kitaptan anlamam gereken her şeyi yazmış ön söze. Bir de heyecanı azaltmak istemem falan yazmıştı başta :d Neyse ki tamamını okumadım ön sözün. Kitap bitince döneceğim.

5 Beğeni

Neredeyse hepsinde var. Ön sözlerle kitaptan almanız gereken her şeyi bize anlatıyorlar. Bakın efendim bu kitabı okuyunca şunları anlamalısınız, bunları çıkartmalısınız. Kardeşim bi’ rahat bırak da bakalım biz ne anlayacağız, bir görelim. Bir kitabın herkese aynı şey ifade etmesi veya ifade ettirilmeye çalışılması gibi geliyor. Bütün ön sözlerin son söz olarak koyulması gerektiğini düşünüyorum. Prensip olarak ön söz okumuyorum. Kitap bitince ön sözlere geri dönüyorum. Bugüne dek hiç pişman olmadım. Zamanında insanlar anlayamıyor ya da kavrayamıyor diye mi yazmışlar bilmiyorum. Hele bazı ön sözler var ki üç yaşındaki çocuğa anlatır gibi yazılmış.

14 Beğeni

Burada yayınevi/editör artık sorumlusu kimse suç onda gibi geliyor bana. Bana kalırsa önsözün okuyucuyu kitaba ısındırma görevi dışında bir şey içermesine gerek yok. Tanındık bir yazarsa birkaç cümleyle yazar tekrar tanıtılabilir yok değilse daha detaylı ele alınabilir. Kitabın yazıldığı dönem ve o dönemde kitabın nasıl tepkiler aldığı varsa kitabın etkiledikleri vs. gibi bilgiler önsöz için yeterli. İncelemeler, çıkarımlar gibi konular sonsöz olarak kitabın sonuna eklenmeli diye düşünüyorum.

Mesela Frankenstein için kitabın ilk baskısının 1818’de yapıldığını ve yazarın 1831 yılında geniş kapsamlı revize yaparak kitaba son halini verdiğini belirtmek gerekir. Elimizdeki kitabın da hangi edisyon olduğunu okuyucuya aktarmak lazım. Yoksa Frankenstein neyi simgeler vs. fikrini en son söyle de bende kitabı okurken kafamda şekillendirdiklerimle karşılaştırayım, kitabı okurken senin söylediklerini aramayayım.
Bu konuda Cem Yayınevi’nin Jack London kitaplarının önsözünü çok beğeniyorum. Zaten onlarda bunlara “Sunu” başlığını atmışlarki gerçektende yazarı ve yazım dönemini çok güzel sunuyor okura.

4 Beğeni

Aynısı, Mary Shelley’nin Mathilda’sında da var. Sırf eski dönem yazarı olduğu için bunda bir sakınca olmadığını düşünenleri uyarmak gerek bence. Eğer kitabı okumak yerine 4 sayfalık özetini okumak isteseydim, öyle yapardım.

(Editörü, Alican Saygı Ortanca)

3 Beğeni

Kitabı okumayan okurlar bence ön söz den uzak durmalı ama özellikle İletişim yayınlarının klasik kitaplarının ön söz bölümlerini okumamazlık yapmayın bence.

2 Beğeni

Tehlikeli Oyunlar kitabının ön sözünü okuduktan sonra, ön sözden uzak durmamak zor zaten. Ana karakterin akıbetini intihar edeceğini ön sözde okuduktan sonra kitaptan zevk almak imkansız bence.

4 Beğeni

Önsözde spoiler vermek yine biraz anlaşılabilir. Harry potter ve zümrüdüanka yoldaşlığının arka kapak yazısında harry sevdiği birini kaybedecek yazıyordu. Bu ölüm 1100 sayfalık kitabın sonuna doğru oluyor. Ben de yaklaşık 1000 sayfa acaba kim ölecek diye düşünerek okumuştum.

Tehlikeli oyunlar kitabını o yüzden okumaktan vazgeçtim. Üstelik o önsözde tutunamayanlar kitabı için de spoiler vardı çok teşekkürler iletişim yayınları…

2 Beğeni

Uzun önsözler yüzünden bazı kitaplara başlayamıyorum. Bir idam mahkumunun son gününü okuyacağım ama 20-25 sayfadan çok önsöz var. Her defasında elime alıp sıkılıp bırakıyorum. Yani yazar derdini anlatamamış mı da sen gidip bu kadar uzun önsöz yazıyorsun. 5-6 sayfa hadi en fazla 10 sayfa iyidir. Daha fazlası kitaba başlanılamaz hale getiriyor.

2 Beğeni

Bence bu tarz kitaplar için ön söz önem arzediyor, şundan dolayı dönemin politik, ekonomik , sosyal durumunu bilmek kitabın yazıldığı dönem için öneminin ne olduğunun anlaşılmasında büyük katkısı oluyor.

Ön söz sonradan da okunabilir veya sadece hikaye benim için yeterli denilip okunmayabilir.

1 Beğeni

Hangi kitaptı hatırlamıyorum, önsözde öyle ağır, öyle kritik bir sürprizbozan yemiştim ki kitabı kapatıp duvara fırlatasım, o yazıyı yazana fena hâlde sövesim gelmişti. En önemli karakterlerden birinin öldüğünü çat diye yazmıştı çünkü. Böyle olunca gerçekten sinir oluyorum.

3 Beğeni

Hazır konusu açılmışken sorayım, ön söz bitişik mi ayrı mı yazılır?

TDK ayrı yazıyor diye ayrı yazıyordum ama hem forum da yazan arkadaşlar hem de yayınevleri bitişik yazıyor genelde. Herhalde İki kullanım da doğru.

Oradaki “ön” eki “yön” anlamına gelmiyorsa bitişik yazılır diye biliyorum. Yanlış da biliyor olabilirim.

Örnek olarak “önalım” kelimesi olabilir.

Ekleme: Bundan pek emin değilim ama buradaki “ön”, "söz"ün sıfatı durumunda olabilir. Sıfat tamlaması şeklinde birleşik olduğu için ayrı yazılmamalıdır. Umarım açık konuşmuşumdur.

1 Beğeni

Tamlamalar ayrı yazılmaz mı? Ben mi yanlış hatırlıyorum?

İsim tamlamaları ayrıdır. Örneğin " denizin altı" , “kahvenin altı” (bu iki kelimede bir harfi düşürdüğümüz için bitişik yazıyoruz, ses düşmesine uğrayan kelimeler bitişik yazılır.)

1 Beğeni

1984’te Can yayınlarında yaşadım ben bunu. Yaklaşık 20 sayfalık önsöz yazmış çevirmen ve kitabın özeti gibi resmen.