Ötüken Neşriyat Geçmişten Günümüze Polisiye Serisi

“Geçmişten Günümüze Polisiye” serisi, “Türkiye’de Polisiye Romanın Tarihsel Gelişimi (1884-1928)” başlıklı bir TÜBİTAK projesinin parçası olarak eski harfli edebiyatımızın en maceralı hikâyelerini okurla buluştururken, daha sonraki dönemlere ait metinleri de bünyesine katarak genişlemeye devam edecek.

ÇIKAN KİTAPLAR

  1. Kanlı Vakalar Koleksiyonu (C. Cahit)
  2. İstanbulun Arsene Lupini Elegeçmez Kadrinin Sergüzeştleri (Behlül Dana)
  3. Karanlık Konakta Ne Var (Muhammed Akil)
  4. Bir Polis Hafiyesinin Harikulade Maceraları (Alev Can)
  5. Fakabasmaz Zihni’nin Sergüzeştleri - Cinayet Koleksiyonu Cilt 1 (Hüseyin Nadir)
  6. Gece Kuşları (Süleyman Sûdî - E. Âli)
  7. Millî Cinâyât Koleksiyonu (Vassaf Kadri - Süleyman Sûdî)
  8. Fakabasmaz Zihni’nin Sergüzeştleri - Cinayet Koleksiyonu Cilt 2 (Hüseyin Nadir)
  9. Bir Türk Polisinin Amerika’da Sergüzeştleri (Behlül Dânâ)
  10. Türk Sherlock Holmesü Yıldırım Cemal (Nermi)
  11. Fakabasmaz Zihni’nin Sergüzeştleri - Cinayet Koleksiyonu Cilt 3 (Hüseyin Nadir)
  12. Fakabasmaz Zihni’nin Sergüzeştleri - Cinayet Koleksiyonu Cilt 4 (Hüseyin Nadir)
  13. M. Kemaleddin’in Meraklı Romanları (M. Kemaleddin)

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12

.
.
.

EN SON ÇIKAN

13

20 Beğeni
5 Beğeni

Ötüken böyle kitaplar basar mıydı… İlgileneceğim…

1 Beğeni

(yazarı tarafından geri alınan gönderi, bildirilmediği takdirde 24 saat içinde otomatik olarak silinecek.)

1 Beğeni

Karanlık Konakta Ne Var kitabını alanlar dikkat etsinler, editör ablamız sunuşta kitabın resmen son kısmında olayların neden olduğunu özetlemiş. Sunuşu okuduğum için kitabı okumadan attım kenara…

6 Beğeni

:slight_smile:

Arka kapak, ön söz bazen sıkıntı çıkarıyor. Ne olduğunu bilmediğimiz bir kitap için arka kapak mecburen okuyoruz ve bazen editörlerin “tadımızı kaçıran” eylemleri oluyor.

Kitap hakkında bir sunuş yazısı olması, kitabın önemi, edebi değeri, yazar hakkında bilgi gibi konularda okurun okuma eylemine yardımcı olması bakımından iyi oluyor ancak ön söz yerine son söz olsa sıkıntı olmayacak.

7 Beğeni

Aynen öyle, çok güzel bilgiler vermiş aslında yazar ve kitapları hakkında. Romanın sonlarına doğru … anlaşıldığında diyerek olayları yazması mahvetmiş. Kanlı Vakalar Koleksiyonunda sunuş çok güzel bilgiler veriyordu. Ona aldanıp okudum bunuda…

5 Beğeni

Bu bilgi iyi oldu. Genelde çoğu kitapta spoiler yemek beni üzmez ama polisiye de durum değişik. Bir kelime bile öğrenmek istemem olaylar hakkında. Geçen sene Ahmet Ümit’in Kırlangıç Çığlığı kitabı için aldanıp Ekşi Sözlüğe baktım. Bir entry’de resmen katilin kim olduğunu yazmış enrty sahibi. Gözüm kayıp okumuş bulundum. Sizin gibi kitabı okumadan bırakmadım ama çok tadım kaçmıştı.

@Erdal_01 Bir Polis Hafiyesinin Harikulade Maceraları kitabını okudum. Kitabın sunuş yazısını en son okudum. Sunuş yazısı spoiler açısından sıkıntılı denemez ama yine de bazı olayları yazmakla sürprizleri bozabilir. Sizin de diğer kitaptaki öneriniz ile bu serideki kitapları okurken bu yazıları en son okumaya karar verdim.

2 Beğeni

Son durum hakkında bilgi aldım sonunda. @fortknoxt

1

1 Beğeni

Çok şükür cevap vermişler.

1 Beğeni

Sıradaki kitaplar kesinlikle bence bunlar olacak.

*Cani mi Masum mu? Fazlı Necip

Define / Kan Damlası (Mehmed Rauf)

Gece Kuşları (Süleyman Sûdî - E.Âli)

Şeytan Hadiye (Behlül Dânâ)

M. Kemaleddin’in Meraklı Romanları (M. Kemaleddin)

Bu dediklerimi desteklemek için internette labirent yayınlarına baktım tekrar.
Aynen şunlar yazıyordu.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkçede Polisiye Dizisi

“Üç gayretli araştırmacı akademisyen Seval Şahin, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk, Tübitak’a sundukları ve onaylattıkları bir proje ile erken dönem Osmanlı-Türk polisiye eserlerini konu edinen bir çalışmayı sürdürmektedirler.

Bu çalışmanın meyvelerini çok heyecanla beklerken üzerinde çalışılan eserlerden bugünkü okurlarca hiç bilinmeyen bazı yapıtların Latin harfleriyle ilk defa yayınlanıp okuyuculara sunulması olanağının çıkmasını da sevinçle karşıladık.”

                                                                                                                                                                                                     Erol Üyepazarcı

Bir Tübitak projesi olan ve 1884-1928 arasında (Latin alfabesinin kabulünden önceki dönem) yazılmış telifli Osmanlı eserlerini kapsayan “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkçede Polisiye” dizimiz 8 kitaba ulaştı… Bu dizide yer alan tüm kitaplarımız ilk defa günümüz Türkçesi’ne aktarılıyor.

Yayımladığımız kitaplar:

Cani mi Masum mu? (Fazlı Necib)

Millî Cinâyât Koleksiyonu (Süleyman Sûdî - Vassaf Kadri)

Define / Kan Damlası (Mehmed Rauf)

Gece Kuşları (Süleyman Sûdî - E.Âli)

Karanlık Konakta Ne Var? (M. Âkil)

Bir Polis Hafiyesinin Harikulade Maceraları (Alev Can)

Şeytan Hadiye (Behlül Dânâ)

M. Kemaleddin’in Meraklı Romanları (M. Kemaleddin)

2 Beğeni

Tübitak başlığının açılımı Türkiye Bilimsel Teknik Araştırmalar Kurumu değil miydi? Polisiye ile bir bağlantı kuramadım. Bu arada uzun sayılabilecek süre Bilim Teknik dergisini almıştım. Son zamanlarda bilimden ve teknikten uzaklaştığını düşündüğüm için okumuyorum ne dergiyi ne de yayınlarını.

1 Beğeni

Ek olarak;

1 Beğeni

Yeni çıkmış 3 kitap bugün elime ulaştı ve seriyi şimdilik tamamladım. Yakın zamanda okumalarını yapacağım. Üç kitabı da okuyup 7 kitabın tamamı hakkında bir inceleme yapmayı planlıyorum.

Yukarıda belirttiğim kitap ise 1. cilt olarak geçiyor. Yazarın 56 tane polisiye öyküsü bulunuyormuş. Bu kitapta 9 öyküyü eklemişler. Her kitapta böyle devam ederse yaklaşık 6 ciltlik bir koleksiyon olacak gibi duruyor.

3 Beğeni

3 Beğeni

Serinin tamamını ya da en azından 3 4 kitabını okumuş olanlar en beğendiklerini söyleyebilir mi? Merak ettim güzel görünüyorlar. Birini alıp okuyabilirim.

Yedi kitabın altısını okudum. Polisiye merakım olduğu için hepsini beğendim. Birkaç kitap hariç böyle çetrefilli, dolu dolu polisiye beklemeyin. Çoğu kitap on paralık öykü olarak geçen kısa öykülerden oluşuyor. Bir ya da iki tanesi hariç hepsi uygun fiyatlı oldukları için hepsini almanızı tavsiye ederim.

Özellikle Karanlık Konakta Ne Var? adlı kitabı çok beğendim. Tarihi kişilerle polisiyeyi harmanlayıp güzel bir roman çıkmış ortaya. Ondan sonra sırasıyla Elegeçmez Kadri ve Fakabasmaz Zihni öykülerini sevdim. Bunlar 15-20 sayfalık öykülerden oluşan ve onlarca polisiye öykü barındıran eserlerdir. Fakabasmaz Zihni karakterinin 56 tane öyküsü var ve henüz ilk kitapta 10 tanesi basıldı. Diğerleri de gelecekmiş.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Gelecek ilk siparişimle birlikte Karanlık Konakta Ne Var?'ı alıyorum. Okuduğum toplam polisiye sayısı 10’u geçmez ancak Türk edebiyatından olduğu için ilgimi çekti.

1 Beğeni
  1. kitap Fakabasmaz’ın 2. cildi

@fortknoxt Abi Fakabasmaz Zihni kitaplarını ilk konu mesajında cilt 1, cilt 2 diye düzenler misin?

2 Beğeni