Polisiye Roman Önerileri

Herkese merhaba. Agatha Christie ve Sherlock Holmes ile dedektif/polisiye romanlarına giriş yapmıştım. Gerçi hangilerini okudum hiçbir fikrim yok (çok zaman geçti), sadece okurken çok keyif aldığımı hatırlıyorum.

Sormak istediğim, böyle daha çok “dahi dedektif” türünde kitap önerisinde bulunabilir misiniz? Tabi türün en iyi kitaplarını da bilmek ve ara sıra bu türden de okumak istiyorum. Özetle:

1. Dahi dedektif kitapları (Sherlock tarzı)
  2. Polisiye türünün en iyi kitapları

önerilerinde bulunursanız sevinirim.

5 Beğeni

Arsen Lupen kitaplarını önerebilirim ama baskı anlamında kitapları bulmak sıkıntı olabilir. Kibar Hırsız olarak da bilinir. Bir bakın isterseniz.

2 Beğeni
  • Michael Connelly (dedektif Harry Bosch ve Jack McEvoy kitapları olabilir)
  • Ian Rankin (Rebus serisi)
  • Simon Beckett (David Hunter serisi)
  • Jo Nesbo (Harry Hole serisi)
  • Tess Gerritsen
  • Nele Neuhaus
  • Andreas Gruber

Polisiye en sevdiğim türdür. O yüzden bu serileri rahatlıkla önerebilirim.

10 Beğeni

Sarı Odanın Esrarı çok güzel bir kitap, tavsiye ederim. Onun dışında Jean Christophe Grange romanları da güzeldir. Yerli yazar olarak Polisiye türünde Ahmet Ümit merak ettiğim yazarlardan ve kitapları seviliyor. Onun kitaplarına da bakabilirsiniz.

4 Beğeni

Tess Gerritsen’a mutlaka bakmanı öneririm. Özellikle Rizzoli&Isles serisindeki Cerrah kitabı güzel bir başlangıç olacaktır diye düşünüyorum :slight_smile:

3 Beğeni

Polisiye denince aklıma Sherlock’dan sonra Cingöz Recai geliyor. Her ne kadar daha çok zeki hırsız ve peşindeki hafiye olsa da okurken çok hoşuma gidiyor ve ana karakter Cingöz’ün fakirden çalmayan ve gayet kibar biri olması bana değişik geliyor. Onun dışında Arsen Lüpen’e bakmanı tavsiye ederim. Hatta en çok dikkatimi çeken kitabı “Sherlock Holmes Arsen Lüpen Karşı Karşıya” adlı kitaptı. Olayları tam hatırlamasam da hoşuma gittiğini hatırlıyorum.:grin:

3 Beğeni

Agatha Christie’nin kitaplarını önerebilirim. Dan Brown’un Kayıp Sembol, Da Vinci’nin Şifresi kitapları da sürükleyicidir. Trendeki Kız kitabı da güzel bir roman.

2 Beğeni

Ben de Tess Gerritsen önerenler arasına katılayım. Özellikle tıbbi gerilim romanları ilginizi çekiyorsa Rizzoli&Isles serisini severek okuyacağınızı düşünüyorum.

Onun dışında J.D. Barker’ın 4. Maymun kitabını öneririm. Dahi dedektif sınıfına girmese de dahi seri katil sınıfına sokulabilir. Kitabın 2 devam kitabı da var. Bunlardan biri 5. Cinayet adıyla Türkçeye çevrildi. Bir de The Sixth Wicked Child diye final kitabı var, yurtdışında geçen sene yayımlandı ama Türkçeye henüz çevrilmedi. İkinci kitap tam bir “cliffhanger” şeklinde bittiği için üçüncü kitabın çevrilmesini heyecanla bekliyoruz.

4 Beğeni

Orwell, kafka, Tolstoy, dostoyevski ile birlikte ilk 5’ime giren Jean christopher grange’ın tüm kitaplarını okumuş biri olarak, onun kitaplarının yanında diğer tüm polisiye yazarlarının çıtır çerezlik kaldığını söyleyebilirim, buna çok övülen cerrah kitabı dahil. Bu adamın külliyatını bitirdikten sonra tek polisiye kitabı dahi okumadım. Yaratıcılık anlamında sinemada Nolan neyse edebiyatta da bu adam odur benim için.
Tavsiye verecek olursam kızıl nehirler, leyleklerin uçuşu ve siyah kan olağanüstü kitaplardır. Kesinlikle tavsiye ederim.

5 Beğeni

Biraz geç oldu ama polisiye seven biri olarak ben de birkaç yorumda bulunayım.

Öncelikle artık çok fazla “dahi dedektif” tipi polisiye göremiyoruz çünkü devir değişti. Bilgi ve sorgudan yola çıkarak ipuçlarını takip edip yalnızca akıl yürütmeyle gizemi çözen o dedektifler tarihte kaldı :slight_smile: Artık kitaplarda biraz adli bilimlerin borusu ötüyor ama dedektiflerin yerine geçen farklı kişileri de görebiliyoruz. Bu şekilde tam bir dedektif tipi polisiye olarak gözü kapalı Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü’nü öneririm. Bundan sonra okuduğum tüm polisiye yazarlar hakkında bir-iki cümle yazacağım.

J. D. Barker- İnanılmaz bir kurgu ve anlatım. Okuduğum en iyi polisiyelerden biri 4. Maymun’ dur.

Glenn Meade- Biraz politik kurguya giriyor. Şans verilebilir ama benim okuduğum Buz Kapanı güzel başlasa da gidişat ve son beni tatmin etmemişti.

Andreas Gruber- Yine çok başarılı, polisiye anlamında tatmin eden bir yazar.

Simon Beckett- Adli bilimler delisi biri olarak beni bu konuda en çok tatmin eden yazardır. Baş karakteri David Hunter da adli tıp doktoru zaten. Dahi dedektif değil ama dahi doktor yani.

Patricia Cornwell- Yine adli tıptan giden bir yazar ama dili çok basit ve çekicilikten uzak olduğu için yarım bıraktım. Dile fazla önem veren biriyim, eğer siz öyle değilseniz şans verebilirsiniz.

Patricia Highsmith- Yine okumayı tamamlayamadığım bir yazar ama bu sefer dil basitliğinden değil, tam tersi karmaşıklık ve anlaşılmazlıktan bırakmıştım.

Tess Gerritsen- Malesef yine yarım bıraktıklarımdan, çünkü sanıyorum en kötü kitabıyla başladım ve konu güzel olsa da korkunç klişelerle dolu itici bir aşk hikayesi çok ön plandaydı. Pembe dizi izler gibi hissetmiştim. Yine dilinin biraz basit olduğunu söyleyebilirim.

Jean Christophe Grange- Beni bunalıma sokan ağır bir dili ve kan-ceset konusunda rahatsız olup okuyamadığım betimlemeleri vardı. Deneyip bıraktıklarımdan yani.

Graema Macrae Burnet- Muazzam dili olan çok başarılı bir yazar. Kan İzlerinin Peşinde kitabı klasik bir polisiye değil, yani olayı en başından biliyoruz ama o noktaya giden gerilim okunmaya değer.

Mario Mazzanti- Yine şans verilebilir bir polisiye yazarı. İyi kitabı da var, vasat olanı da.

Jo Nesbo- Çok hayranı olsa da klişeler ve baş dedektifin aşırı uzun özel hayatıyla beni kaybecen bir yazar. Ama dili güzeldi, okunabilir.

Bunun dışında polisiye de kabul edilen ama benim daha çok gerilim saydığım birkaç yazar daha var, sanırım zaten diğer yorumlarda bahsi geçmiş.

Ben iflah olmaz bir dil ve anlatım takıntılı okur olarak çoğu kitabın üstünü daha ilk sayfalardan çizebiliyorum, dolayısıyla beni bu konuda ölçüt almak sizi yanlış yönlendirebilir. Ama genel olarak bildiğim ve sevdiğim yazarlar bu şekilde. Hâlâ yeni polisiye yazarlar keşfediyorum, zaman geçtikçe bu listeyi kendim için de güncelleyebilirim.

11 Beğeni

Çok detaylı olmuş, sağ olun. Ayrıca bu vesile ile yazan herkese teşekkür ederim. Hepsini not aldım.

2 Beğeni

Celil Oker’in Remzi Ünal kitaplarını okudunuz mu? Okuduysanız onlar için düşüncelerinizi yazabilir misiniz?

Bu arada Mehmet Eroğlu polisiye yazarı değil ama son iki romanı (seri sayılabilir) ile o da polisiye yazmaya başladı, muhtemelen aynı seriden yazmaya devam edecek.

1 Beğeni

Türk polisiye yazarlar konusunda çok geri kaldığımı üzülerek itiraf ediyorum, tam da bu aralar bu konuda özeleştiri yapmış ve her siparişte bir türk polisiye yazarın kitabını almaya başlamıştım :slight_smile: Celil Oker duyduğum ve okumayı düşündüğüm bir yazardı, siz sorunca öne çekmeye karar verdim. Mehmet Eroğlu ise radarıma hiç takılmamış bile, hem de ilginç bir şekilde aynı okul ve bölümden mezunmuşuz. Onu da en kısa sürede okumak isterim.

2 Beğeni

Tim Weaver’ın kitaplarına kesinlikle göz atmanı öneririm. Pek bilinmeyen bir yazar ama bence romanları çok iyi.

2 Beğeni

Emrah Serbes’in Her Temas İz Bırakır ve Son Hafriyat romanlarını okumuştum altı yıl önce. Behzat Ç.’ nin çıkış romanları. Diziyi izlemediysen kitaplarına bir bak derim. İlk bölümü Her Temas İz Bırakır’dan, Behzat Ç: Seni Kalbime Gömdüm filmi de Son Hafriyat’tan uyarlanmış. Şu an yazar biraz kamuoyunun gözünden düşmüş birisi. Sen bilirsin.

1 Beğeni

Klasikleri saymazsak Jean Christopher Grange üstüne polisiye yazarı olduğunu düşünmüyorum. Kaç polisiye yazarı insanın ufkunu açacak bir yeteneğe sahip olabilir ki

1 Beğeni

Herkese öneriler için teşekkürler. Behzat Ç.'yi hem okudum hem izledim.

Grange önerilmiş ama her kitabı iyi değil sanırım (öyle okumuştum daha önce başka konuda). Grange’in en iyi 3 kitabı hangisi size göre? Her yazardan en iyi 3 kitabı alıp okuma niyetindeyim. :slight_smile:

2 Beğeni

Sisle Gelen Yolcu
Son Av
Siyah Kan

@alper benim de sevmediğim bir kitabı yok ama en sevdiklerim olarak bu 3’ü söyledim :slight_smile: Okumadığım 1-2 kitabı var ama söylemeyi unuttum :smiley:

2 Beğeni

Bence E şıkkı “Hepsi.” :slight_smile:

2 Beğeni

Bir iki kitabı için “ona yakışmadı”, “hiç beğenmedim” tarzı yorumlar okuduğuma eminim ama hangileri hiç hatırlamıyorum. Madem hepsi güzel, @MelihAntepli’in saydıklarını alayım listeme. :slight_smile:

4 Beğeni