Rıhtım Kamarası

Açık ekonomide istikrarın sağlabilmesi için ekonominin içinde bulunduğu duruma yönelik uygulanacak iktisat politikasının niteliği değişir. Dolayısıyla politikaların etkinliği ya da etkin olmadığı bilinse dahi, seçilen politikayı uygulamak mümkün olmayabilir. Bize bunu en iyi anlatan durum Jeffrey A. Frankel’in Trilemma kavramıdır.

images (6)

Kısaca politika yapıcılar “Sabit Döviz Kuru”, “Bağımsız Para Politikası” ve “Sınırsız Sermaye Hareketi” bunların üçünü aynı anda uygulayamaz. Buna Trilemma denmektedir. Bu kavramı merak ettim ve araştırmaya devam ettim.

Ekonomiden önce bir yazar bu kavramı dinle ilgili konuşmasında kullanmış.
images (7)

O yazar C.S. Lewis. Burada biraz şaşırdım ve ismini tekrar kontrol ettim. Ekonomi kitabı okurken bile yolum fantastik yazarıyla kesişti :grinning:

Lewis BBC’deki bir konuşmasında Hristiyanlıktaki İsa tanımlamasını Trilemma kavramıyla açıklamış
images
İsa “Lord” , “Liar” veya “Lunatic” birisiydi. Bu konuyla ilgili bilgiye sahip değilim. Son olarak Lewis bu görüşünü Narnia Günlükleri’nede eklemiş.

Logic! said the Professor half to himself. "Why don’t they teach logic at these schools? There are only three possibilities. Either your sister is telling lies, or she is mad, or she is telling the truth. You know she doesn’t tell lies and it is obvious she is not mad. For the moment then, and unless any further evidence turns up, we must assume she is telling the truth.

Mantık! dedi Profesör kendi kendine. Neden bu okullarda mantık öğretmiyorlar. Sadece üç olasılık var. Kız kardeşin yalan söylüyor, deliriyor ya da gerçeği söylüyor. Yalan söylemediğini biliyorsun başka bir kanıt ortaya çıkmadıkça gerçeği söylediğini varsaymalıyız

9 Beğeni

Kitap önerisi isteyebileceğimiz bir başlık mevcut mu yoksa öneri için bir konu mu açmamız gerekiyor? Genel bir öneri konusu bulamadım da varsa yönlendirebilir misiniz?

2 Beğeni

Kitap önerisi isteyeceğiniz türün en çok konuşulan konusuma ya da direkt olarak buraya yazabilirsiniz.

3 Beğeni

Martin Eden sayfa 7’deyim ve sonunu okudum. Hem de kaç sayfa diye bakarken… Asla uslanmıyorum :neutral_face:

8 Beğeni

Engellenemez bir durum. :joy: Ama hakim olmak gerekiyor kendimize.

7 Beğeni

@SJack Atlatıp okumaya devam ediyordum ama şimdi tekrar hatırladım :joy: Kesinlikle. Her seferinde bir dahakine spoiler yemeyeceğim diyorum ama olmuyor…

4 Beğeni

Tüühhh çok üzüldüm ya ama ben de sonlara doğru tahmin ettim.(Nasıl bir teselli bu) :smiley: Ki kitabın arkasını okumak da zevkimi azaltmadı… Spoilersız hava sahası çok zor :smiley:

4 Beğeni

Ben hep kendime kızıyordum. Yalnız değilmişim. :smiley:

3 Beğeni

:joy: Aslında film spoilerı severim ama ilgilendiğim kitapların spoilerını almayı sevmiyormuşum. :grinning:

@Rena Herkes en az bir kez spoiler yemiştir bu şekilde. :smiley:

4 Beğeni

Bir kere olsa iyiydi :roll_eyes: :joy:

3 Beğeni

Evet, ben de bir kez kitapın sonunu okudum. Spoiler yemiştim. :joy: :joy: :joy:

3 Beğeni
  1. sayfada sonunu okumakmı ?
    Kitabın son sayfasına spoiler yiycem diye elini sürmeyen ben. Tam bir kabus.
3 Beğeni

Ben hiç bir zaman bir sayfa ötesinden bir kelime bile okumadım :sweat_smile: sırayla okuyunca daha bi heyecanlı oluyor. İlerde ne olucağıyla bağlı hiç bir fikrin omadığı için.

5 Beğeni

Aklıma carpe diem yayınları geldi. Her kitabının sonu şöyle.

15 Beğeni

Netflix parti ile Komşum Totoro’yu izleyeceğiz forumdaki arkadaşlarla. İzlemek isteyen gelsin.

LİNK

Unutmayın linke tıkladıktan sonra sağ üstten eklentiye de tıklamalısınız.

3 Beğeni

Şunu notu görsem aklımda yokken bile son sayfayı okuyasım tutar. Durduk yere insanın aklına istemediği türden şeyler sokuyorlar, ayıp…

4 Beğeni

Herkes uyuduysa rıhtımın kepenklerini indiriyorum bugünlük. Sabah kim açarsa dikkatli bassın yere, daha yeni sildim :hanci:

9 Beğeni

@sherlock007 hocam sizin avatar hangi seriden?Tanıdık geliyor ama çıkartamadım.

2 Beğeni

Neon Genesis Evangelion olması lazım.

3 Beğeni

Neon Genesis Evangelion :slight_smile:

3 Beğeni