Rıhtım Kamarası

Şahsen GPT-4’ten bütün beklentim 3-4 tane daha etkileyici party trick sınıfından örnek. İş güçte kullanılacak consistent akıllı izlenimi veren bir sonuç beklemiyorum. Bence AI alanında ciddi bir paradigma değişimine ihtiyacımız var. “Takriben 50 ton datayı 100 tane GPU’ya fırlatalım” yaklaşımının sonlarına geliyoruz bence.

Özel amaçlı tasarlanan çipleri hep çok kıskanmışımdır ben de. Vaktiyle de ANTON’a çok sulanır, hasedimden çatlardım. Benim 1 ay sıra bekleyip 2.5 ayda yaptırdığım işi yarım saatte falan yapardı alet :roll_eyes:

1 Beğeni

WSE-2’nin şanslı birkaç kullanıcısı duyurulmuş. Bir önceki nesil olan WSE-1’in fiyatı ~ 2 milyon $'mış. Sizin sektöre (genomics vs.) biçilmiş kaftan gibi gerçekten de.

1 Beğeni

Allah sahibine bağışlasın hocam güzel aletmiş :roll_eyes:

Artık genomics ile uğraşmıyorum ama o tip işlerle uğraşırken cidden genel amaçlı işlemcilerin sıkıntısını görüyorsunuz. O işlerle uğraşırken bizimkiler de bir ara Intel’i işlemcilerine genomics işlerine özel instruction’lar falan eklemeye ikna etmeye çalışıyordu, eklenmeyince de ciddi ciddi hardware tasarlamaya başlamışlardı (sonra yalan oldu o ayrı ama neyse) :roll_eyes:.

Bu işler genel amaçlı işlemcide olmuyor cidden. Ekran kartları esneklikle “aynı denklemi 10^50 kere verimli çözmek” arasında güzel bir denge sağlıyor aslında, ama onların da ayrı dertleri var.

Ama neyse konuya dönecek olursam GPT-4 ve benzer projelerle ilgili kötümserliğimin sebeplerini güzel özetleyen bir makale bırakayım. Her konuda katılmıyorum ama çok güzel noktaları var.

1 Beğeni

Şu da vardı:

image

Hemen kaldırdılar sonrasında.

6 Beğeni

image

2 Beğeni

Ya ben bu işleri biraz da mixed integer programming gibi metotlara benzetiyorum. Metot çok seksi, matematiği bilmem nesi insanın hoşuna gidiyor. Ama günün sonunda iş yaparken, müşteriye çözüm verirken good old simulated annealing yazıp veriyorsun. Ya da string theory gibi. İşin matematiği güzel, elegant, (ya da öyle duyuyorum) ama 50 yıldır dünyanın en zeki adamları bir yere vardırtamıyor.

GPT türevleri de seksi ama production’da istikrarlı bir şekilde başarıyla kullanan pek yok gördüğüm kadarıyla. Yukarıdaki gibi rezillikler çıkmasın diye aktif olarak kaçınılıyor hatta. Bu tip işlere insanlık olarak harcadığımız iq*yıl beni üzüyor biraz açıkçası.

Norveç’te içten yanmalı motorlu araba satışları 2021 itibariyle neredeyse tarihe karışmış.

1 Beğeni

Almanya’da da fosil yakıtlı santraller tamamen kapandı diye bir haber okumuştum. Var mıdır aslı astarı?

Ben madenleri kapattılar ama yılın ilk altı ayında en fazla kömür yakıldı diye biliyorum hocam. Ama belki yanlış hatırlıyorumdur kaynak bulmaya çalışayım.

ek: doğru hatırlıyormuşum. Bu yıl rüzgar türbinleri geçen yıllara göre daha az elektrik üretmiş, açığı kömürle kapatmışlar.

1 Beğeni

Alsas-loren kömür yatakları için savaş çıkaranların torunları ters döndürüyor mezarda dedelerini :joy: Norveç abi de kendi kullanmıyor ama çatır çatır satıyor petrolünü :joy:

Aklını kullanan insanların mantığın sesini dinlediğini görüp bugün de kıskançlıkla baktık maalesef.

5 Beğeni

Henüz tümden kapanmadılar, ama federal hükümet 2038’e kadar aşama aşama kapatma kararı aldı. Seçimler kapıda burada, konu üzerine politik düzeyde feci tartışmalar dönüyor. Muhafazakârlar karşı çıkıyorlar falan tabii (popülist bu kadar insan işsiz kalacaklar argümanı), ama bu iş oldu bitti, geriye dönüşü olmaz.

Nükleer santrallerinse bir kısmı kapandı, geriye kalan 6 tanesi de 2022 sonuna kadar kapatılacak. Almanya tam gaz yeşil enerjiye geçiyor kısacası.

Nükleer santraller son durum:

3 Beğeni

5 Beğeni

2 gün önce okumuştum. Almanya artan elektrik tüketimine karşı üretimi artırmak için kömürle çalışan termik santralde(sanırsam termik santraldi) daha fazla elektrik enerjisi üretmek zorunda kalmış. :slight_smile:

2 Beğeni

Benden de bir karikatür gelsin bu konuya :slight_smile:

6 Beğeni

Batı Avrasya’da tarımın yayılması.

4 Beğeni

germannukes

• Almanya nükleer istasyonlarını kaldırır
  • Onların yerine yenilenebilir kaynaklar kullanır (bunları inşa etmek yine de kirliliğe sebep olur)
  • Yeni istasyonları inşa etmek uzun sürer ve yeterince elektrik üretmezler
  • Enerji açığını “geçici” kömür istasyonlarıyla giderirler
7 Beğeni

Matbaa-özalit tarzı yerlere gidebilirsiniz, bir üst versiyon olarak bir mücellite gitmen daha iyi olabilir. Biraz muhabbet ederseniz bezlerin artılarını eksilerini söylerler.

İstanbuldaysanız cağaloğlu tarafları bu iş için uygun. Cağaloğlu yokuşu ile narlıbahçe sokak kesişiminde bir mücellit vardı, birinci katta.

1 Beğeni

@matma çok teşekkür ederim.

6 Beğeni

Asıl sorun lithium-ion baterilerin üretimi ve bu süreçte çevreye verilen zarar. Ayrıca elektrikli arabalarda kullanılan bir takım metaller ve plastikler de sıkıntılı.

Elektrikli arabalar içten yanmalı motorlara kıyasla maalesef ortalamada 100.000 km’den sonra “çevre dostu” olmaya başlıyorlar. Bu yüzden daha temiz ve verimli bateri teknolojilerine kayıyor AR-GE tüm dünyada şu an.

1 Beğeni