Rıhtım'ın Azerbaycanlı Üyeleri 🇦🇿

Teşekkürker. :azerbaijan: :tr:

4 Beğeni

Savaş durdurulmuş, bitmiş artık…

4 Beğeni

Ne kadar şanlı adamlarsınız, ermeniler teslim oluyor anlaşmalar falan imzalanıyor. Atatürk’ün ölüm yıldönümünde böylesine bir zafer onu anmaya yeter fakat masada umarım kaybetmezsiniz.

5 Beğeni

Azerbaycan olayını daha iyi bilen varsa bana açıklayabilir mi? Şimdi Azerbaycan masada mı kaybetti? Yanlış bilmiyorsam daha önce Karabağ’a giremeyen Rus ordusu bu antlaşmadan sonra girecek. Oranın maden rezervi bayağı iyi iş yanlış bilmiyorsam. Şimdi Azerbaycan dilediği gibi maden arama vs istediğini yapabilecek mi?

Ben de konuya hakim değilim. Son durumu yorumlayan kişilerin ortak noktası, görünürde Ermenistan yenildi, Azerbaycan kazandı, savaştan en kârlı çıkanınsa Rusya olduğu yönünde. Ek olarak, yeni sınır anlaşmaları sebebiyle, İran da, arada bir açıp kapama tehdidi savurarak kendine avantaj sağladığı sınır kapısı kartını kaybetmiş.

Neyse. İleriki günlerde her şey daha netleştir.

1 Beğeni

Ben savaş başkadığında tahmin etmiştim bu durumu. Ama en azından (yalan değilse) Türk ordusu da mevzilenecek o bölgeye. Benim asıl endişelendiğim Azerbaycan’ın orada istediğini yapabilmesi. Özel statü vs ya da ne bileyim özel bölge oluşturulursa bu Azerbaycan için kötü olur.

Uzmanı değilim, net yorumda bulunamayacağım. Her şeyi zaman gösterecek. :man_shrugging: Bir daha savaş mavaş olmasın da.

2 Beğeni

Şu anki gündem statü verilmeyeceği, Rus ve Türk barış güçlerinin bölgede görev alacağı vs. vs. vs.
Azeri kardeşlerimizi 30 yıl aradan sonra büyük oranda nispeten kurtardıkları için kutluyorum.

Sonuç itibariyle Azerbaycan dan ziyade bu savaşın en çok kazananı Ruslar oldu Karabağa Ermeniler ile işbirliği dahi yapmadan ciddi bir askeri güç soktular.

Umarım yine her zaman olduğu gibi dünyanın herhangi bir yerinde çıkan savaşta en çok zarar gören taraf Türkiye olmaz.

Yine Ruslarla ortak devriyeler bir barış güvercinlikleri falan… Bilemiyorum altan biz bu filmi çok izledik🤦

3 Beğeni

Hocam Ermenilerin elindeki Karabağ bölgesi aslen Sovyet dönemi özerk bulunan Dağlık karabağ ile bunun çevresinde, Ermenilerin ellerini güçlendirmek için işgal ettiği rayonlardan müteşekkildi. Anlaşmanın iyi yanı henüz azad edilmemiş Kelbeçer, Ağdam ve Laçin rayonları savaşsız, daha fazla Türk askeri şehit olmadan ve 18-20 arası daha fazla Ermeni nüfusu devletinin gereksiz politikaları hasebiyle zayi olmadan teslim alındı. Ayrıca bahsettiğiniz maden bölgeleri yoğun olarak Kelbeçer bölgesinde, bunların çıkarılmasında da herhangi bir sorun olmayacaktır. Burada asıl sıkıntı Ruslar Karabağ’da yanlış bilmiyorsam 5+5 yıllığına askeri varlığını meşrulaştırdı. Aliyev Türk askerinin de bölgede bulunacağını söylemesine rağmen böyle bir madde anlaşmada yok. Öte yandan aynı şekilde Dağlık Karabağ yönetiminin tamamen ortadan kaldırıldığını belirtmişti ama bir koridor açılması durumu söz konusu. Eğer Dağlık Karabağ fesh ediliyorsa neden koridor açılıyor onu da anlamış değilim. Diğer bir gelişme de Nahçıvan-Azerbaycan toprakları arasında yol açılması durumu ki ben verilen bu tavizin uygulanabilirliğinden şüpheliyim. Burası maalesef bir koridor değil ve anlaşma da buranın ticarete açık olup olmadığı belirtilmemiş. Rusya’nın genel olarak taraf olduğu anlaşmalarda verdiği tavizleri gerçekleştirmeme gibi bir huyu var. Her ne olursa olsun umarım Azerbaycanlı kardeşlerimiz için hayırlısı olur.

4 Beğeni

Şimdilik anladığıma göre bir kaç bölgede ermeniler yaşamaya devam edecekler umarım yaşamaz giderler sevmedikleri Türk’ün toprağından. Laçin ve Nahçıvan’da koridor açılacak. Rus Orduları da barış güvercinliği yapacak ki zaten tüm bu durumların sorumlusu da kendisi. Kesin olarak nasıl sonuçlandığını galiba sadece zaman gösterecek. Zaten o bölgede Rus Ordusu her zaman vardı şimdi resmi olarak sürdürecekler varlıklarını. Umarım artık savaş olmaz, şehit haberleri çok üzdü bizi…

3 Beğeni

Hocam maalesef Nahçıvan’da koridor açılması söz konusu değil.

1 Beğeni

Dün İlham Aliyev konuşmasında belirtmişti.

Kardeş ülke Azerbaycan’ın şanlı zaferi kutlu olsun.

15 Beğeni

Aliyev Türk ordusunun da barış gücü olarak bulunacağını belirtmişti ancak görünürde öyle bir durum yok.

Arkadaşlar, hepinize teşekkür ederiz, sevincimiz büyüktür, devamında ne olacak bilemiyorum ama her yerde kutlama var, bahçeye çıktığımızda bile duyuyoruz sesleri.
Bundan sonra okul günlüklerimizin sayfalarında işgal tarihleri yerine geri alındığı tarihler yazacaktır muhtemelen.

10 Beğeni

Dediğinin ikisinin de doğru olmasını umuyorum.

Genel görüş Azerbaycan kazançlı çıktığı yönünde.

İşgal altında olan toprakların neredeyse yarısının işgalden kurtarılması nedeniyle ben de böyle düşünüyorum. Hem dün gece Aliyev’in Ermenistan başbakanına seslendiği ve çok keyifli olduğu görülen video’da bunu doğrular nitelikte gibi geliyor bana.

Şu aşamada önemli olan işgalden kurtarılan topraklar. Bu hem siyasi bir zaferdir hem de askeri bir zafer. Bence de Azerbaycan Cumhuriyeti askeri ve siyasi bir güç olduğunu bu zaferi ile göstermiş oldu. Kutlu olsun.

5 Beğeni

Vakti olan değerli forum üyeleri bu videoya bakarsanız sevinirim.

2 Beğeni

Tıpkı Bay Karamsar gibi konuya hakim değilim. Ama hakim olduğum şeyler var…

Öncelikle kendi hobim, ilgi alanım olduğu için Türk tarihini okuyorum. Hele hele 1850’ler den itibaren 1980’lere kadar olan dönem daha bir ilgimi çekiyor. Bu süreçte Azeri tarihini değil ama zaman zaman bizimle olan sorunlardan dolayı Ermeni tarihine yönelik de bir şeyler okuyorum. Çok da merak ediyorum. Şöyle ki Ermeni sorunlarına ve bu halk ile olan savaşa yönelik bilgilerin, öğretilerin yüzde 80’i sözel aktarıma dayalı. Bu sebeple okuyorum. Konudan uzaklaşacağım bir tık ama At Sırtında Anadolu isimli kitabı ve Komitas isimli bir bestecinin hayatını / bestelerini meraklı olan varsa incelemesini öneririm.

Bazen şunu bile düşünüyorum acaba bu forumda Azerbaycan vatandaşı arkadaşlarımız olduğu gibi tek tük de olsa takılan bir Ermeni biri var mıdır? Bilmiyorum ama düşünüyorum işte… Bu süreçte bu konuya ilgi duyan ve araştıran hiç bir arkadaşıma, tanıdığa hatta ve hatta bu forumda birilerine rastlamadım. Ama son zamanlarda herkes her konuda uzman olduğu gibi bu konuda da uzman oldu. Herkes özellikle tv, gazete ve ortamalarda yılların birikimiyle bir görüş aktarıyor.

Yoruluyorum… Aklım da bazı şeyleri almıyor. Mesela:
1- Bu savaş Karabağ işgal altında diye başlamadı. Evet bir Birleşmiş Milletler kararı vardı. Evet buna rağmen bir işgal yer yer zulümde vardı ama vardı… Yıllardan beri. Savaş niye başladı? Çünkü bu haksız işgal edilen bölgenin çok yakınından Azerbeycan doğal gaz hattı geçiyordu. 3 ana akımın (Rusya - Gürcistan- Türkiye) Kesişim noktası bu bölgenin dibiydi ve Ermenistan buraya bomba atmaya başlayıp burayı sabote ettiği için yeter artık denildi. Olay böyle başladı. Yoksa o bölge 2 gündür işgal altında değil. Haliyle bu konuya Rusların ve hatta bir nokta da bizim taraf olmamız normal. Ama o bölgeden ayrılan ana boruların ikisi Rusya ile biri Gürcistan ile. Yani bize gelen Gürcistan üzeri olduğundan biz biraz dolaylı tarafız. Haliyle burayı Rusya’nın korumak istemesi normal bir yaklaşım.

2- Olayın Nahçıvanla ise hiç bir ilgisi yok. Nahçıvan ile Azerbaycan arası bölge Sovyetler birliğinin dağıldığı gün gitti gider. Yani savaş devam eder, ilerlenir alınır vs bilmiyorum ama bu bölge Karabağ’ın da ötesinde. Bu noktada iş haklı olmaktan başka bir noktaya evrililir.

3- Madenler: Bu konu da yeni yeni palazlandı. Yine bilmiyorum ama dünyanın en zengin maden bölgesi olsa zaten o bölgeyi Sovyetler dağılırken Ermenilere bedavadan bırakmaz. Onlar bıraksa başkaları bırakmaz. En zengin değil ama az biraz maden olsa, koca Rusya onca doğal gaz, askeri güç vs… Yani o aradaki küçücük maden bölgesine mi kaldı? Bilmiyorum… Ama birileri tv ye çıkıyor sürekli her konuda binlerce tez ortaya atıyor. Bir de o kadar tez atınca biri tutsa " sizin öngörüleriniz tutuyor" diye övgü alıyor. Ülke derin stratejik analist dolu ama niyeyse laftan öte bir faydasını göremiyoruz hiç. Koca ülkede 81 il en az 81 üniversite var demektir, bir tane Azerbaycan, Ermeni yada Kürt bölümü, kürsüsü vs olmaması da çok ilginç…

Bilemiyorum Altan… Bilemiyorum…

6 Beğeni

Bazen ben de düşünüyorum. :expressionless: