Rüzgar ve Hakikat - Fırtınaışığı Arşivi 5. Kitap Okuma Etkinliği

Okuyucular olarak genelde hikayedeki olaylar ve işlenişine bakarız ve kısa serilerde her kitabı etkileyici yapmak daha kolay olabilir. Seri uzun olduğunda bazı kitaplarda ileriye hazırlık için bir şeyler inşa ederken aynı etkileyiciliği de sağlayamayabilir. Bundan dolayı fazla durağan olaysız bir kitap ortaya çıkar. Gerçek kaliteden çok okuyucuyu etkileme kısmı değişir aslında. Bundan dolayı uzun ya da kısa seriler ancak tamamlanınca net bir şekilde değerlendirilebilir.

4 Beğeni

100 sayfa kadar okudum ( bölüm 12 ye geldim ), açılışı Gavilar bölümü ile yapınca epey saydırdım kendisine :grinning_face_with_smiling_eyes: . Hem cahil hem mal olunca her şeyi nasıl berbat ettiğini okumuş olduk. Fırtınababa niye bununla bağ kurmuş onu da anlamadım, Dalinar ile bağ kurması o an okurken epey ütopik gelmişti meğer birkaç yıl önce Gavilarla da kurmuş. Neyse. Taravangian’ı hafife alması ve yeminler için sürekli kitaptan sallamasyon yapması komiğime gitti epey.

İlk Gün kısımlarında Kaladin ve Shallan chapterlarına git/gel yaptık ama asıl keyifli yerleri ikisinin de Akıl ile görüştüğü kısımlardı sanki. Onun harici 4. kitabın bıraktığı ayarda devam ediyor, uzun uzun bir setup oluşuyor gibi. Gün biterken daha büyük bir şeyler olacak mı bakalım. Shadesmar arc ının daha da uzamadan kapanması ve Shinovar’a yolculuk devam adına hoşuma giden şeyler oldu.

Bir de Sanderson’ın kitapları daha hareketli başlardı, ilk sayfalardan yardır yardır gider sonra durulurduk sanki. Bu kitap hiç öyle başlamadı, bir tek Shadesmar’da saldıran gökseller vardı ama pek beklediğim tatta bir aksiyon vermedi.

4 Beğeni

Aralık 2024’te okumama rağmen hiçbir şey hatırlamamam kitabın ne kadar başarısız olduğunu hatırlattı :slight_smile: umarım 6-10 arası daha iyi olur diyeceğim de kaçımız yaşayıp göreceğiz bu takvimle o da malum… Biz İsmet’le Malazan’dan devam :slight_smile:

Akıl, Dalinar ve Szeth dışında bir şey okumak çok yormuştu… Herkese iyi okumalar.

5 Beğeni

Ben de ocakta okumuştum. Can’ın aksine az buçuk bir şey hatırlıyorum. :).

Yanıt verdiğim mesaja bakarsanız Prologue’e dair yorumlarımı, hemen altında da birinci gün yorumlarımı görebilirsiniz. :slight_smile:

Siz ilerledikçe ben de eski yorumlarıma yanıt yazarak sizi takip edeceğim.

4 Beğeni

Hahah, aynı yerlere takılmışız :grinning_face_with_smiling_eyes: . Fırtınababa tüm kredisini kaybetti gözümde :joy: .

3 Beğeni

Baba dedik güvendik ama gördük ki bu devirde babana bile güvenmeyecekmişsin!

:sweat_smile:

2 Beğeni

Galinar kim, Gavilar olmasın :grinning_face: .

1 Beğeni

Haydaa, kafa nerlerde kim bilir mesajı yazarken :grinning_face_with_smiling_eyes: Editledim, ty.

İkinci günün ortalarındayım.

Hayaletkanlar en çok ilgimi çeken noktalardan biri. Kimsenin bir şey bilmediği bir yerde çok fazla bilgiye sahip olup bunu silah olarak kullanma fikri çok cezbedici. Shallan ile Hayaletkanlar arasındaki ilişki seriye casusluk- karşı casusluk türünden öğeler de katıyor ve bu da çok sevdiğim bir durum. Bu bölümde de bunun güzel ve bol gerilimli bir örneğini okuduk. Bakalım kazanan taraf kim olacak bu çatışmada.

Dalinarın Şerefin yerine geçme planı hoşuma gitmedi ama tahmin ettiğim bir yoldu başka türlü Garazla kapışması zor. Hoşuma gitmemesinin nedeni Dalinarın sevdiğim bir karakter olması. Eğer Şeref paresini alırsa insanlığı, dolayısıyla onu güzel bir karakter yapan pek çok özelliği gidecek. Ama eğer o güç illa alınacaksa sonunda bir sürpriz olup Dalinar haricinde birinin alacağını düşünüyorum.

6 Beğeni

Bende çok yakın bir yerlerdeyim, 2. günü bu akşam uyumadan bitirip yarın bir yorum bırakırım :slight_smile: .

3 Beğeni

Hala yorum gelmedi. Fırtına kapası Shadesmar’ da hapis mi kaldın yoksa. :joy:

2 Beğeni

İkinci günü ve ara sözlerini tamamladım.

Terbiyenin Urithiru’ya gelip Dalinar’ı Şeref’in paresini alarak tanrı olmaya iteklemesiyle ters köşe oldum. Sonra durum bi düşündüm, yauv biz bunu nasıl tahmin edemedik :joy: Ben geliyorum diyen durum aslında. Hem Dalinar’ın her şeyin tepesine adım adım ulaşan konum ve setupı hem de boşta bir yerlerde duran tanrı gücü çok kesiştirmelik. Ama işi Şeref paresini birinin alması ile çözeceksek Dalinar olmayacak gibi geliyor bana. Günün sonundaki Ruhsal Alem’e geçiş hengamesinde içeride planlanan gibi Dalinar ve Navani değil, baya kişi kaldı. Küçük Gavinor bile tanrı olarak çıkabilir bu karmaşadan :joy: .
Hem Ruhsal Alem üzerine yapılan beyin fırtınası kısımlarını, hem de dikeysellik açılırken oluşan aksiyonu beğendim. Shallan ve Hayaletkanlar kısımları da güzel toparlanıp arka planda kalmadan çıkıp bağlanmış oldu.

Bu arada Shallan’ın Akıl’a Hoid diye hitap etmeye başladığını 180 küsürlerde fark ettim. Kitabın başındaki dialoglarında hala Akıl diyordu. Urithiruda falan da diğer herkes Akıl demeye devam ediyor. Ama tam ne ara bu değişimi yaşadık onu kaçırdım. Neyse sanırım uzun vadede bu kitaptan çıkan diyargezgini karakter Shallan olacak :confused: .

Sf 219 / Blm 21 de Akıl tanrıların güçlerinden bahsederken bir tanesi dolabın içine tıkıştırılmıştı diyor, biz bunu nerede okuduk ya? Düşündüm düşündüm tam hatırlayamadım. Şafakparesinde Rysn’in bulduğu muydu?

Sonraki bölümde Dalinar ve Fırtınababa’nın konuşması da epey ilginçti, konuşma ilerledikçe Dalinar’ın büyümesinin yanında cümlelerini de Fırtınababa gibi kükreyerek kurarken Fırtınababa gittikçe iskelebabasına döndü :grinning_face_with_smiling_eyes: . Zaten gözümden düşmüştün babalık :joy: .

Sf 264/Blm 25 te Navani Akıl’a pare gücünün devredilebilir olup olmadığını sorarken Akıl bir kere bir ölümlünün gücü almaktan vazgeçtiğini söylüyor, Vin’e selam çaktık sanırım burada da :saluting_face: .

Hayaletkanların toplantısında Mraize İyatil’e Babsk diyor :thinking: . Thaylenlerin ustalarına kullandığı tabirdi bu sanırım, Mraize Thaylen demek ki ama İyatil de mi Thaylen? O zaman Shallan ile niye farklı bir dilde konuşmuş olsun kılık değiştirdiği sırada? Kafamda deli sorular, sanırım Mraize Thaylen olduğu için öyle hitap ediyor sadece.

İkinci gün kısmında en merakla beklediğim yer Shinovar’dı aslında ama pek bir şeyler olmadı. Ta ki
İshar Kaladin’e gözükene kadar :grinning_face_with_smiling_eyes: Tam dengesiz bir reyiz çıktı, bakalım neler olacak.

Son olarak Lopen’in Navani’nin endişeli olmaması ve elindeki chouta yı bırakmaması vs kısmı ile sanırım Akıl’ın verdiği akıl ile Lift Navani kılığına girdi :joy: .

Biraz uzun bir bölümdü ama ufak ufak pek çok şey oldu gibi geldi bana, beğendim ben. Okumam epey yavaş işliyor ama, nispeten kısa periyotta okumamıza rağmen detayları unuttuğumu fark ediyorum ve ufak tefek şeylere takılıyorum.

3 Beğeni

Hahah, fırtına kapası gün çok uzunmuş ya, çok not almışım kenara :joy: . Pc ye de geç oturdum, anca yazabildim.

Sonraki bölümlerde daha az not alcam, her şey birbirine giriyor :sweat_smile: .

3 Beğeni

Gücü almaktan vazgeçen kendisi (Hoid) değil mi? Ben hep kendisi olarak düşündüm. Daha önce de birkaç ipucu verilmişti çünkü.

2 Beğeni

Her iki karaktere de uyuyor aslında ama Hoid “Gücü reddetti ama beklediği gibi olmadı” şeklinde bir cümle kuruyor. O Vine daha çok uyuyor.

@VordueIyatil Thaylen değil. Sürekli tahta maske takması nereden olduğunu ele veriyor. Başka kitaplarla ilgili spoiler vermekten korktuğum için daha fazla bir detay vermeyeyim.

2 Beğeni

Yok yok, Vin’dir ya :grinning_face_with_smiling_eyes: . Çünkü Vin savaşırken Muhafazanın gücünü alıyordu diye hatırlıyorum, gücü alıp kullanıp bırakması tam orada değindiği yere uyuyor. Hoid hiç Pare kullanmamış.

Ya bende öyle düşünmüyordum aslında ama Mraize öyle hitap edince kafamı bi bulandırdı, dedim maske falan belki farklı bir kamufle amacındandır :grinning_face_with_smiling_eyes: . Sissoylunun 2. çağlarındaydı galiba hayal meyal hatırlıyorum öyle bir maske ama oralar çok silinmiş benim hafızadan.

2 Beğeni

Evet doğru hatırladın. Iyatil de ordan.

2 Beğeni

Adonalsium parçalandığında Hoid de oradaymış. Herkes bir pare almış. Hoid de alabilecekken almamış. Vin alıp de devrettiyse bilmiyorum, bahsettiğin yer Vin’den de bahsediyor olabilir. Çok oldu ben okuyalı ama Hoid’in bile isteye Pare almadığını net hatırlıyorum. :slight_smile:

4 Beğeni

Hoid hiç almadı evet ve bu konu ne zaman aydınlanacak merak içindeyim. Elbet Adonalsium’un neden parçalandığı ve Hoid’in herkesle birlikte iken neden sonradan vazgeçtiği açıklanacak son kitaba gelmeden. Bunların altından önemli şeyler çıkması lazım. Bu kitabın sonuna gelsin herkes de o konulara daha da dalalım diye bekliyorum. :slight_smile:

Bu kitapta beğenilmeyen şeyler olabilir ama ileriye dönük bir çok temel atıldı ve ben de bu tarz alt yapı oluşturmaları çok seviyorum. Günler ilerledikçe bir o tarafa bir bu tarafa geçilmesi bazen can sıkıcı olacak ama bu da gün gün anlatım olmasının getirdiği mecburiyet. Ne olacak diye merak etmediğim bir yer olmadı diyebilirim. Belki bazılarını daha çok beklemişimdir ama hepsi az çok merak ettiriyor.

4 Beğeni

Üçüncü gün ve Ara Sözlerini bitirdim.

Adolin kardeşime ve bam güm daldığı savaş sahnelerine girmemiz iyi oldu :grinning_face_with_smiling_eyes: . Azimir savaşı öncesi hazırlık ve taktiksel kısımları da çok keyifliydi. Maya ile olan iletişimleri de gittikçe gelişiyor, bunun devamı farklı bir çeşit parlayan bağına gidecek gibi bir his var içimde. Abidi diye bir kaynaşık nemesis de buldu, mükemmel :face_with_hand_over_mouth: .

Shinovar kısımlarını da keyifle okuyorum ama Szeth’in geçmişine gittiğimiz kısımlar biraz baymaya başladı ufaktan. Gerçi o bölümler hep kısa kısa olmuş, o yüzden kültürü ve adeti tanıma olarak kabul edip devam ediyorum. Önceki kitaptaki Eshonai ve Venli bölümlerine kıyasla 10 kat daha iyi böyle geçmiş chapterları :melting_face: .

Kaladin biraz geri planda kaldı ama Taşmuhafaza manastırındaki Szeth ve Rit kapışması bunu telafi etti :clap: Bütün ülke niye binlerce yıllık ülküsünden bu kadar koptu ve yozlaştı henüz tam çözemedik ama her manastırda bu kapışmalardan gelecekse yansın Shinovar np :joy:

Bu spreninin Szeth’e izin verdiği 2. dalga muhabbetini her parlayan belirli bir seviyeye geldikten sonra yapabiliyor mu? :thinking: Sanki böyle bir şeylerin sinyali vardı ama unuttum, hepsinin yatkın olduğu bir de yan güç vardı sanki.

Sf 366 da Zahel’in Vasher olduğu sonunda onaylanmış, 2-3 kitaptır bunu bekliyordum Brandon baba :joy:

Bu bölümün Arasözleri de bir değişikti;
A-5 teki Baxil kim? Görmüş müydük daha önce? Elçi Shalash’ın Azimir’de bir hastanede olduğunu söylediği kısımdan Adolin’in yeni katibi May Aladar’ın yanında getirdiği Rahel ismindeki esasgören parlayan olduğu sonucuna vardım. Ama niye gizlice buraya gelmişler tahmin edemedim şimdilik.

A-6 da Taravangian’ın Dova adındaki başka bir tane elçiyi Kharbranth da maaşa bağladığını öğrendik :joy: Bu elçiler kadar hayal kırıklığı yaratan overrated karakter yok valla :joy:

5 Beğeni