Rüzgar ve Hakikat - Fırtınaışığı Arşivi 5. Kitap Okuma Etkinliği

Hocam çoğunluk öyle zaten :grinning_face_with_smiling_eyes: Oathbringer çok sevilirken Savaş Ritmi karışıktır.

2 Beğeni

Benim sıkıntım epiklik eksikliği, shinovar kısımları yeni başladı ama hiç heyecanı yok. Manastır manastır gezecekler galiba. Shallan görevi daha heyecanlı. Adolini çok severim ama azimir savaşı o kadar umurumda değil ki, gram beklenti oluşturmuyor. Yani savaş meydanında çok beklenmedik birseyler olması lazım.
Ayrıca ben serinin çok sıkı hayranıyım. 4.cildi de çok hızlı okumuştum. Bakalım daha 3te 1i bitti. Biraz daha heyecan artarsa keyifle okurum gibi.

4 Beğeni

Elantristeki güçlerden bahsediyor, Hüküm (Dominion) ve Vefa (Devotion). Garaz onların güçlerini parçaladı ve Bilişsel Aleme hapsetti. O yüzden Elantristeki büyü coğrafyaya bağlı. Bilişsel Alemde olmasa güçler her yerde kullanılabilir. Elantris dışında kullanılamıyor büyüler normal şartlar altında da bazı sistemi kandırma(hackleme) yolları var.

3 Beğeni

Dediğin doğru da Akıl’ın dediği tam net değil. İhtiras da Mersiye sisteminde öldü ve çok garip etkileri oldu. O gölge hayalet gibi şeyler falan.

Bir de Akıl tekil konuşuyor, çoğul değil. Onun dışında dediklerin uyuyor ama.

“Do you know, Wit?” Dalinar asked. “What happens to the power of a god when they die?”

“It’s different on each world,” Wit said. “On one it was all around, and we didn’t realize it. In another, the god’s power was stuffed in a metaphorical closet—packed into Shadesmar, left to rot.

2 Beğeni

Bu metin bulanıklaştırılacak

512.sayfanin son paragrafın ne kast ediliyor.?

3 Beğeni

Bir bedel derken, sanki burada bir mutluluk/barış için istemeye istemeye kurban gitme anlamı çıkardım ben.

1 Beğeni

Mevzu bu kişinin kim olduğu. :slight_smile:

2 Beğeni
Özet

“Ellerini Taln’ın koluna koydu” kısmı işaret ediyor zaten. Taln’dan bahsediyor.

Kitabın ilerleyen sayfalarında daha iyi anlaşılacak her şey.

4 Beğeni

Diğer 9 elçi Taln’ı yalnız bırakıp tüm yükü ona bırakıyor ya, o da işkencelere diren diren delirdi garibim :grinning_face_with_smiling_eyes: Ash’in ediği bedel o yani, Taln’ın ödediği. Atlar kısmı ve hiç istememiş bir adam ( yani Taln ) kısmı 5. günde ( yaklaşıl 690’lar civarında ) detaylanacak.

3 Beğeni

Ben hale şu elçilerin kim kimdi kısmını halen tam düşüremiyorum. 5.gune son chapter kaldı. Yavaş ama derinden geliyorum.

2 Beğeni

Tarikatlar ve özellikleri ile ilgili şöyle genel bir tablo hazırladım, kafan karışıyorsa buradan bakabilirsin.

5 Beğeni

Altıncı gün ve ara sözlerini dün gece bitirdim. Bazı gerçek hayat sıkıntılarından haftaiçi okuyacak vakit kalmadı maalesef, okuma süresi gittikçe uzuyor :confused: .

İlk başlarda Nale ile gerçekleşen konuşmalar baya felsefi girdi, hoşuma gitti. Gecekanı ve Szeth arasındaki iyi/kötü tanımı da hoşuma gitti ama Shinovar’da bugün yıldız Syl’dı :grinning_face_with_smiling_eyes: Szeth’e yardıma gidip Işıkören bilmecesini çözmesine ek Nale’nin keyfini kaçırması bize de keyif getirdi :joy: .

Shallan görüdeyken Ba-Ado-Mishram ile karşılaşması ve gerçek Mishram’ın onu fark edip tehdit ettiği kısımlar hoşuma gitti. Hala ne bu yaratılmamışın olayını ne de ruhsal alemdeki durumları çözebildik ama tekdüzeliği kırdı en azından. Mishram burada hapisteyse nasıl görüye müdahil oldu, bunları nasıl fark etti/algıladı falan kafamda deli sorular.

Ba-Ado-Mishram kitaptaki çizim çok iyiydi;

Adolin’in beklediği askeri desteğin Emul ve Tashikk ordularının ihaneti ve bunların kalanları yolda taciz edip yavaşlatması nedeniyle gelmeyecek olması falan… Açık ara kurgudaki en zayıf bulduğum kısımlar. Koca 2 ülke ihanet etmiş, kaç gündür askerleri taciz ediyor ve savaşıyorsunuz falan. Nasıl anlaşılmıyor abi bu? Bunların birliklerini topluluktan çekmiş olmaları lazım 1, taciz saldırısı yaparken ölü vs vermesi lazım 2. Bu ihanet anında anlaşılır abi, günlerce belirsiz kalmaz. Kimin askeri size dalıyor nasıl anlamıyorsunuz yani, imkansız. O ordudaki katipler de uzakalemle falan anında haber verir Azimir’e.

Neyse Jasnah çiçeğim ortadoğudaki büyük oyunu görüp gemilerin boş geldiğini fark ederek elindekileri bi şekil Azimir’e taşıyacak muhtemelen :grinning_face_with_smiling_eyes:

Günün sonunda yeminlerin bozulduğu görünün öncesine de geldik sonunda. Şeref götünü dönüp giderken nasıl bir şerefsiz olduğunu da anladık :joy: Geçmişte önemli olay görüsüne ne zaman gitsek çok iyi oluyor, bu kısımlar da keyifliydi. Jezrien’ın bizim yerimizi başkalarının alabilmesini isterdim demesinden sonra İshar’ın bizim yerimize başkalarını koymanın bir yolunu bulacağım dediği ve vurgulandığı kısmı çok ilgimi çekti. Çünkü İshar da delirmiş gibi hareket ediyor gözükse de Nale ile beraber aktif bir şeyler yapıyor gözüken tek elçi. Ve Shinovar da şu an, yani yeminin bozulduğu yerde. Belki de İshar reis binlerce yıldır bunun yolunu arıyordu? Eğer bu teorim doğruysa ve İshar yemin sözleşmesine yeni birilerini eklemenin yolunu bulduysa Shinovar arc’ı da çok daha büyük bir anlam kazanacak gözümde. Szeth ve/veya Kaladin yemin altında bağlanacak yeni kişiler olabilir.

5 Beğeni

Yorum uzayınca Ara Sözleri unutmuşum :sweat_smile:.

A-12 de Taravangian çat diye hem ülkesini hem ailesini sildi ya :astonished_face: . Gittikçe Daha az Taravangian daha çok Garaz oluyor sanki, bu ara bölümler yavaş yavaş parenin taşıyıcıya etkisini yansıtıyor bize.

A-11 de de üstümüze kürekle Worldhopper attı Sanderson :joy: . Bunları takip edip hatırlaması çok zor ya, spoiler yerim diye açıp bakamıyorum da :melting_face: . Demoux ismi hatırladım Sissoyludaydı sanırım ama ne yapıyordu ne ediyordu sıfır valla kafamda. Diğerlerinden biri de Beyaz Kum’daydı galiba koruma gibi bir şeydi. Bu Irialıların da dünya dünya göç etmiş olması ilginçmiş ama Roshardan bu kadar kopuk ve gizli kalmasını garipsedim bu durumun.

3 Beğeni

Demoux Elend’in komutanlarından biriydi. Firari Kilisesi’nin önde gelenlerinden falan.

Diğeri Galladon, Elantris’ten. En büyük yan karakterlerden biriydi zaten.

Sonuncusu da Baon, Beyaz Kum’dan.

Hatırladıysan bunlar Kralların Yolu’nda ilk aradaki İshikk’in misafirleri, Hoid’i arayan. Bir şekilde 17th Shard (On Yedinci Pare) organizasyonuna üye olmuşlar. Hepsinin coppermind sayfasına bakabilirsin istiyorsan kim olduklarını hatırlamak için.

İrialiler Uzun Yol diye bir inancı takip ederek sürekli gezegen değiştiren bir topluluk. Roshar Dördüncü Diyar’dı, amaçları "Yedinci Diyar’a ulaşmak ve tekrar Bir olmak.

Biz İrialiyiz ve bunun Dördüncü Diyar’ı olduğu Uzun Yol’un parçasıyız. …Eninde sonunda, Yedinci Diyar’a erişildiği zaman, her şey geri toplanacak ve bizler bir kez daha Bir olacağız.

Sissoylu Gizli Tarih’te de görmüştük hatırlarsan, o buradan önce. Bunun sonrasına geçen Tress’te de Lumar gezegeninde bulunduklarını öğrendik. Bir şekilde Yumi kitabında adı geçen Virtuosity (Kabiliyet(?)) Pare’si ile bağlantılı muhtemelen, ama pek bir şey bilmiyoruz.

2 Beğeni

Bakayım o zaman, kitabın devamına spoiler yerim diye hiç açmamaya çalışıyorum çoğunlukla :grinning_face_with_smiling_eyes: .

Elantris’i çok unutmuşum ya ben.

2 Beğeni

Yedinci gün ve ara sözlerini bitirdim. Bir şeyler oldu ama çok da bir şey olmadı sanki, ya da ben yorulmaya başladım artık ufaktan :grinning_face_with_smiling_eyes: .

Maya’nın yardım geliyor sinyalinden ne çıkacak bakalım. Bağlanmak istemeyen Şerefsprenlerini yardıma çağırmaya diye gitti ama bana diğer gözsüzleri toplayıp herkesin eline bir kılıç tutuşturacak gibi geliyor :grinning_face_with_smiling_eyes: Bu cepheyi başka nasıl bir yardım kurtarır bilemedim.

Taln’ın ayaklanıp savaşa dalması heyecanlandırdı, sonra Ash ile beraber arkalarında ceset tepeleri bırakarak öldüler ama biraz daha detaylı göreydik iyiydi. Şimdi bunlar kalıcı mı öldü? Yemini bozup Taln’ın üzerine yığdıkları için sadece Taln’ın Brazie’e gidip döngüye devam etmesi lazım bence ama bilemedim.

Adolin rocky gibi dayağı yedikçe daha güçlü kalkıyordu ama Fırtınatortusu koca yüreğini aşan bir rakip oldu :smiling_face_with_tear: Bacağını kaybetmesi üzdü, umarım tecrübeli parlayanlar tekrar çıkarırlar ama savaş bitene kadar Adolin aksiyonlarından da mahrum bıraktı bizi bu durum maalesef.

Sigzil’e de en zor cephe kalmış, kıt kaynaklarla uçup kaçıp bir şeyler yapayım derlerken Leyten’i kaybettik. Rip Leyten (ve spreni) :smiling_face_with_tear:

Burada birileri ölüme yakın diye düşünüyordum kendimce ama Sigzil gidici gibi geliyordu. Hem ilk chapterda (78 ) Leytenle konuşurken hem de 81. chapter da Hoid’den aldığı eğitime ve Hoid’in çıraklığına vurgu yapıyor kendi kafasında. Kısa aralıkla 2. kez görünce anladım ki Sanderson bu adamı öldürmez ya, nasıl kaçırdım bunu öncesinde hatta :joy: Alttan alttan sürekli setupladı bu karakteri Sanderson. Sigzil gittikçe daha önemli bir karaktere dönüşecek muhtemelen, Hoid altyapısının devamında bu dünyadan çıkan Worldhopper da Sigzil çıkarsa şaşırmam hatta diğer kozmer kitaplarında.

Rlain ve Renarin durumları uzadıkça uzadı derken Hıyanet’in temeline de ırklar arası yasak aşkı koyduk :confused: Hayırlısı bakalım. Bu işler hiç geçmiyor bana.

Görülerdeki bağdökümcü Melishi’nin Mishram’ı mücevhere hapsettiği sırada Şeref’in o emri veren olması ve görülerin sonunda Fırtınababa’nın ben Şeref’in suretinden yaratıldım falan demesi bakalım nereye bağlanacak. Şeref iyice şerefsiz bir yere gidiyor gibi :grinning_face_with_smiling_eyes: .

A-13 te Lift vardı, onu okumak her zaman keyif :grinning_face_with_smiling_eyes: Üstüne bir de worldhopper ları pataklayıp Zahel’i kurtardı. Bu usta çırak ilişkisinden epey klas bir şey çıkacaktır :grinning_face_with_smiling_eyes: . O da bir worldhopper olursa şaşırmam.

6 Beğeni

Her ne kadar diğer Elçiler Braize’e gitmeseler de, hâlâ Yeminsözleşmesinin bir parçasılar. Yani ölürlerse yeniden Braize’e giderler.

: )

2 Beğeni

Bu kısım benim de hoşuma gitmedi hiç. Çok gereksiz ve Rlain- Renarin hariç gelişimi yapılmayan bir konuydu ki onların da çok fazla okura aktarıldığı söylenemez. İki tarafında barış istemesi için illa birbirlerine abayı yakmaları mı lazım ki ilk görüde her iki ırkın da önce barışçıl bir şekilde birbirlerine yaklaştıklarını gördük. Bunun mümkün olduğunu biliyorlar yani.

4 Beğeni

Sekizinci gün ve ara sözlerini bitirdim.

Shallan’ın annesi Chana mıı? Elçi Chana mıı?

Binlerce yıl yaşayıp sonra çoluğa çocuğa karışayım diyeceklerini düşünmek hiç aklıma gelmedi sanırsam. Kızıl saçların vurgusundan anlamak lazımdı belki, neyse. Shallan Chana’yı öldürünce Braize’e gidiyor, sonra orda direnemeyip pes ediyor ve yeni bir ıssızlık başlıyor olayı da kafamda tam oturmadı :thinking: O ara Taln tek başına direnişe devam etmiyor muydu ki zaten?

Garaz’ın Taravangian olduğunu kendiliğinden Jasnah’a açıklamasına şaşırdım. Günün sonuna doğru Dalinar’a da gösterdi kendini gerçi. Muhtemelen Kharbranth yok olunca unsur kimliğinden ona vuracak bir şey kalmadığını düşünüyor.

Szeth’in kardeşi Elid’in Şerefdar çıkması da ayrı bir şaşırmam oldu. O karakterin öyle bir hırsını da görmedik yauv, en son mutfakçıydı falan :grinning_face_with_smiling_eyes: Ama Szeth’i elçilere backup gibi düşündüklerini tahmin etmiştim, Jezrien öldü diye onun yerine düşünecekleri aklıma gelmemişti. Ben komple yemin sözleşmesini yığacak birilerini arıyorlar diye düşünüyordum :joy: Gerçi Taln’a yaptıkları gibi Szeth’i de Braize de tek bırakıp ölümsüz hayat devam diye düşünüyor bu elçiler tahminimce.

Venli ve şarkıcıların bulduğu bu Garaz’ın havuzu olayı bakalım nasıl bağlanacak, çok önemli bir şeylerin merkezi bu havuz olacak sanırım. Yoksa biz niye hala bu şarkıcıları okuyoruz diye sinirlenme şerhini düşüyorum :grinning_face_with_smiling_eyes:

Szeth, Ses yani Shinovardaki yaratılmamış tarafından Rüzgar ve Hakikat’in efendisi konumuna yükseldim falan diyor bir yerde. Kitabın ismi ilk kez geçmiş oldu galiba. Ben genel anlamda herkesi merkeze koyan bir kitap şeklinde diye düşünmeye devam ediyordum bunu ama sanırım bu cümle ile beraber Szeth’in ana merkez olduğunu kabul ettim :grinning_face_with_smiling_eyes: .

2 yerde de bir adamın söyleyebileceği en önemli kelimeleri söylemek/bulmak geçti. Birincisi Szeth ve spreni arasında, diğeri Dalinar ve Nohadon arasında. Ben bunu geçmişte parlayan yeminlerine yormuştum ama çok daha önemli bir şeyler demek ki. Hala tam çözemedim.

Artık Dalinar, Şeref ve Fırtınababa neleri saklamış görsün lütfen :upside_down_face: 1000 sayfada anca geliyoruz.

Arasöz A-15 te Hoid’in de bir şafakparesi taşıdığını öğrendik, adam Cosmere’in kirli çıkısı her şey onda :grinning_face_with_smiling_eyes: . İki şafakparesi yan yana olunca ortalık da şenleniyormuş demek, 4 ü bir araya gelince yeni yaratıcı tanrıyı falan mı yaratacak yoksa tam tersi mi acaba :astonished_face: . Sanderson Cosmere’in farklı hikayelerinde kullanacak bu Şafakparesi işlerini muhtemelen

5 Beğeni

@Vordue Chana ile ilgili yanıtladığım gönderiye bakabilirsin. Zaten baya bilinen bir şeydi.

Bu yanıta bakabilirsin.

Beş kitaptır sorduğum soru ya.

4 Beğeni