İşte sen düşün onu bir de… Umarım seneye komple bir başlangıç olur ülkenin tamamı için…
Boğazdan jelibonları çıkartalım da sen ondan sonra gör Türkiye’yi.
Eksik olanlar değil seri komple olmuş gibi.
Güzel olmuş da şimdi nasıl sığdıracaksin onları, bu arada kurban olurum şu çıplak güneş ile ben, robot yerini değiştir. ![]()
Halil İnalcık, kitabının adını “Fatih Sultan Mehemmed Han” şeklinde koymuş… İlginç geldi bana bu… Tarihsel bir şahsiyet olarak padişah Fatih Sultan Mehmet’in adının böyle yazıldığını ilk kez görüyorum da, ondan ilginç geldi.
Hahahahaha, atarken farkettim de, o okunuyor şu an ondan orada, ama seni kırmayayım, değiştirdim ![]()
Aslında dilimizde Mehmet ismi, Arapça Muhammed isminden geliyor diye biliyorum. Nihad Sami Banarlı’nın Türkçenin Sırları kitabında bundan bahsediyor. Kelimenin yerlisi yabancısı olmaz. Bir kelime dilimize uygun olarak değişip dilimize yerleşirse o Türkçe olur diye belirtiyordu.
Tahminim Muhammed Mehemmed Mehmet gibi zamanla bir değişime uğramış olabilir. Halil Hoca yazdıysa bir bildiği vardır yani ![]()
Bunu ben de yaptım yalnız bazılarında ayraç çıkmadı. Ayraçları çok hoşuma gidiyordu. ![]()
Mehmet isminin kökeni aslında Muhammed. Mehmet, Ahmet, Mahmut gibi isimlerin kökü zaten Muhammed isminden geliyor. Bir yerde bu gibi isimler Muhammed isminin kısaltılmış versiyonudur. Çok da ilginç değil açıkçası, Arapça’nın zengin bir dil olmasının özelliğinden kaynaklanıyor.
Çok güzel bir şiirmiş. İlk defa dinliyorum. Gavur dağları diye başlayınca aa bizim buralar dedim. Gerçekten çok harika dağlar, muazzam. Bir de Antep kalesine gidince aynı böyle seslendirmeler var. Her gittiğimde ayrı bir tarihi ürperti hissediyorum. O surlar ve Fransızlara karşı direniş. Yaşanan şeyleri hatırlatacak o kadar müze ve organizasyonlar var. İster istemez insan bu gibi şeylere gözünü kapatamıyor. Ve bazı evlerde var ki tam savaş zamanları işgale ev sahipliği yapmış. Gezip görünce ayrı bir moda giriyor insan. ![]()
![]()
Attila İlhan’ı çok severim ben. Çok detaylı bildiğimden tanıdığımdan değil ama çok severim. Ne yazsa ne söylese severim. Tarkan’da öyle mesela. Ne yapsa kötü de olsa severim.
@ged Antep Kalesi çok güzel. Ancak içindeki bu Kurtuluş Savaşı sergisi bence heykeller vb. düşününce çok amatör gelmişti bana. Milli mücadelede gösterdiği şanlı direnişten sebep adı değişen bu şehre böyle bir müzeyi yakıştıramadım ben. Mesela Zeugma Müzesini düşününce güzel işlerin de yapılabileceğini düşünüyorum.
Daha sonrasında çok güzel bir müze yapıldı kalenin altına, Panorama müzesi. Kalenin içi yetersiz gerçekten ama çevresinde çok güzel yerler var. Bir de ufak tefek restorasyonlar da yapıldı. Zeugma biraz şehir merkezinden uzak tabi. Bir de adım başı müze ve gezilecek yerlerin olması hoş. ![]()
Haklısınız, baktım panorama müzesi 2020 yılında açılmış galiba. Ben 2017 -2019 yıllarında ziyaret etmiştim.
Şu Kızıl Mars’ın diğer kitapları da gelse artık.
Mehmet isminin Muhammed isminin bozulmuş hali olduğu yaygın bir bilgidir, orası tamam da. (Mesela işte “kardeş” kelimesinin "karındaş"tan bozma olduğu gibi) Ama tarihe mal olmuş ve yıllardır resmi/gayriresmi binlerce yazıda Sultan Mehmet (Mehmed) biçiminde anılan bir padişahın ismini “Mehemmed” şeklinde yazmasında sanki bir kasıt sezdim… Acaba, Fatih’in yaşadığı yıllarda adı “Mehemmed” şeklinde yazılıyordu da (ya da okunuyordu da), bunun farkında olan Halil İnalcık o gerçeğe mi dikkat çekmek istedi, onu mu vurgulamak istedi diye bir soru aklıma geliyor şimdi.
Biraz nostalji yapalım… 37 yıl öncesinden bir kayıt… Halil İnalcık ve öğrencisi İlber Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’i konuşuyorlar:
Ben halen bu sistemin mantıklı bir izahatını anlamıyorum. Geri dönüşümlü paketleme kullanıyorlar, çok hoş ama bu nedir anlamak mümkün değil. Bir ara birisi yazmıştı sanki ama bilen varsa açıklasın lütfen.
Zamanında kargocuya sormuştum. Dediği şuydu, Amazon kargo firmalarına destek çıkmak için böyle bir yolu deniyor demişti. Çünkü kargo firmaları parça başı ücret oluyor. Kargocular bu sistemden çok memnun zaten.