Satranç Oynamak İsteyen Var Mı?

Herkese keyifli oyunlar. Senelerdir keyif almaya çalıştım ancak bir türlü istediğim seviyede olamadım satrançta. Bilemiyorum, bir türlü aklıma yatmadı işte. Sahanın kenarından takip edeceğim bu başlığı (oynamayacağım maalesef ama bilen birinin maç yorumlarını izlemekten keyif alırım), belki oynadıkları maçları atıp yorumlarını paylaşan forumdaşlar olur.

Es geçmeyeyim, satranç vesilesiyle shogi ve go ile tanışmış oldum zamanında. Satrançsever üyelere öneririm o iki oyunu.

2 Beğeni

İlk maçımızı yaptık ve güzel bir yenilgi aldım. :smile:
Aslında açılışta yanlış yaptım. Geleneksel açılışım dışına çıktım. Sonra da @Rena güzel bir şekilde atımı tongaya düşürdü ve benim için işler daha da sarpa sardı. Oyunun devamında öncelikle yenilgiyi geciktirmeye çalıştım ama o da bir yere kadar yetti.

Satranç oynamayı lisede öğrenmiştim ve o dönem çokça oynayarak geliştirmiştim. Üniversite yıllarında da bir süre internetten oynayıp en azından aynı çizgiyi korudum ama 10 yıldan uzun süredir toplamda yaptığım maç sayısı 15-20 arası bir şeydir sanırım. Eski halime yaklaşmam için çok çalışmam gerektiğini net şekilde anlamış bulunmaktayım. :sweat_smile:

8 Beğeni

Maç iyiydi, ama siz kesinlikle benden iyiydiniz. Hele sondaki atla çatal hamlesi. :smile: Benim aslında başka bir hesabım daha vardı, onunla oynayacaktım ama hata oluştuğu için başka hesap açtım. Diğer hesabımda da göründüğü gibi ben unutmamak için zaman buldukça oynuyorum, çoğu zaman kaybetsem de. :joy: Uzun süre oynamayınca gerçekten de insan unutuyor. O yüzden böyle kazanınca bir anlamı olmuyor, siz pratiğinizi kazanınca oynayacağımız gerçek maç olur. Satranç öğretmenimin de dediği gibi, karşı tarafın ani dikkatsizliği yüzünden vezirini alarak kazanmak kazanmak değildir. :smile:
Benim takıldıgım kısım oynadığımızda saat o kadar olmuş muydu ki?:smiley:

2 Beğeni

Zamanım oldukça ben de oynamak isterim. Arqonquin kullanıcı adı ile kaydoldum.

1 Beğeni

lichess çok daha kaliteli bir sitedir, oradan birbirimizi eklesek daha iyi olurdu.

1 Beğeni

Orda da hesabım var ama nedense karışık geliyor bana.
@Arqonquin hemen ekliyorum. :slight_smile:

1 Beğeni

Siyahlar katliam yapmış. Sadece şah kalmış ama sonunda onun da kellesi gitmiş. :smile:

3 Beğeni

23:20 gibi başlamıştık diye hatırlıyorum. Ekran görüntüsü de maç sonu değerlendirmemizden sonra alındı. Benim bir özelliğim de geri düşünce rakibimin hamle seçeneklerini daha iyi görebiliyorum. Kendi hamlelerimden çok rakip beni en hızlı nasıl bitirir ona yoğunlaşıyorum biraz. Bu da bana yarar mı sağlıyor yoksa zarar mı bilemiyorum. :sweat_smile:

Karşı taraf dikkat edemeyip vezir ya da başka bir taş kaptırıyorsa bence bu onun sorunu. Gayette kazanmaktır bu. Bir spor müsabakasında deneyimli ve çok yetenekli rakibi o maçta dikkati dağıldı diye yenen sporcu ama o dikkatini toplayamadı demez ki dememeli de zaten. Tüm konsantrasyonunu toplamak da bu oyunun önemli bir yanı. :wink:

Ne kadar farklı kişilerle ne kadar çok maç yaparsanız o kadar kendinizi geliştirirsiniz. Benim gibi ara da vermezseniz Turnuvalarda derece yapacak kadar olmasa da gayet iyi düzeye gelebilirsiniz. Ben biraz da yüz yüze oynayacak kimse bulamamaktan dolayı uzaklaştım aslında. Biraz taşı elinde hissedeceksin tarzındayım. :sweat_smile:

@sunbae Öyle böyle değil hocam At ile başladı ve giderek daha da kanlı bir hal aldı. :rofl:

3 Beğeni

Bir mesele de var ki, biz 1 saat öndeyiz. :joy: Zaman nasıl gitti farketmedim.

Bence yarar, çünkü rakibin hamlelerine göre kendinize en iyi hamleyi seçebilirsiniz.

Evet o da var tabii. :smile:

Teşekkür ederim, bu bile kafi. :smiley:

Şu an mümkün değil ama evet ben de öyle seviyorum.

:joy:

1 Beğeni

Saat farkı çok etkilememiştir. Uzun süredir 1’den önce yatmıyorum kolay kolay.

İşte kendi hamlelerime de dikkat edebilsem yarayabilir ama onu yapamıyorum. Zaten rakibin beni hızlıca engellenemeyecek şekilde mat etmesine yönelik hamleleri düşünüyorum. :rofl: Özellikle kardeşimle oynarken bunu çok yaşarım. Sıradaki iki hamleyi şöyle yaparsa oyunu aldı diyorum ama o görmüyor neyseki. :grin: Beni kafasında çok büyütüyor satranç konusunda.

Bu düzeye ben de geldim sayılmaz belki biraz yaklaştım. Lisedeyken okul içi turnuvada 2. olup bölge turnuvasına katıldım ama benim için acı bir tecrübe oldu. Saat kullanmadan oynuyorduk okulda hep. Turnuvada bu durum stres oluşturdu bende. Normalde nadiren 5-10 saniyeyi geçer hamle sürem ama sadece saatin bulunması bile etkiledi. Yine mat olmayı geciktirerek ve rakibin olası mat yollarını düşünerek geçen stresli bir maçtı.

İyi bir başlangıçtı. Kardeşim duysa bu kadar kısa sürede atımı kaptırdığımı inanmazdı kesinlikle. :joy: O atımı almak için ne planlar yapar ama çoğunlukla başaramazdı.

1 Beğeni

Satrancı hiç beceremesem de katılmak isterim. Lütfen karşıma kendine hiç güvenmeyen birisi gelsin.
Chess.com’daki ismim: zigonsehpa
Evet, ismim çok kötü.
Edit: ismimi m3rtyilm4z olarak değiştirdim.

2 Beğeni

Resme kağnı gibi oynuyorum. Süre olarak sadece 30 dakikalık maçlar yetiyor. :bender:

1 Beğeni

Akşam zaman bulursam bir maç yaparız, bana o 30 dakika bile zar-zor yetiyor. :sweat_smile:

1 Beğeni

Beni de bekleyin. Atlarım bağlı kaldıkça huysuzlaşıyor. Dört nala koşmaları gerekiyor. :smile:

1 Beğeni

Güzel bir maç daha bitmiş bulunuyor, @Van_Manderpootz oyun için teşekkür ederim, harika bir yenilgi yaşadım. :sweat_smile:

Ben yenilginin kapıda olduğunu anlayarak teslim oldum, öyle-böyle bitmişti zaten, siyahlar öyle bir atağa geçti ki. :smiley: Düşe-kalka öğreniyoruz işte, tekrar teşekkür ederim. :slight_smile:

2 Beğeni

Keyifli bir maç oldu. Bilgisayar analizini bırakayım.

1 Beğeni

Hamlelere baktım. İlk hamleler tamamen aynı. Oyun ortalarına doğru beyaz desteksiz saldırıya geçip sürekli taş kaybetmeye başlıyor. Sonrası çorap söküğü gibi geliyor zaten.

1 Beğeni

Benim en zayıf tarafım işte direkt saldırıya geçiyorum. :sweat_smile:

Oyun isteği gönderdim.

1 Beğeni

Bu da maçın sonu. :see_no_evil:

Gerçekten neye uğradığımı şaşırdım, anlatmak mümkün değil, hamlelere bakın. :sweat_smile: Tebrik ederim. Maç için de teşekkürler. :slight_smile:

3 Beğeni