Satranç Oynamak İsteyen Var Mı?

Ben de teşekkür ederim. Oyun başındaki vezir hamleme karşı yapılacak hamlelerden biri veziri şahın önüne çekmek veya siyah karedeki atı oynayıp piyonu korumak.
Çok hızlı bir oyun oldu.

3 Beğeni

Ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyordum, vezire karşı hamle yapayım dedim. :grin:
Gerçekten de hızlı maç oldu ama öğreneceğimi de öğrendim. :smile:

Merhaba, ben de aranıza katılayım dedim. Profilim şu; OgulcanKara - Chess Profile - Chess.com

Akşam sekizden sonra müsaitim.

rakiyum_111 bende dahil olmak isterim.

1 Beğeni

@Rena Bu konuyu daha yeni gördüm. 3 hafta olmuş açalı oysaki. Üyeliğimi yeni aldım. Profil resmi aynı, adım Expelliarmus10. Beni de ekle :+1::+1: ne zaman oynuyoruz? Turnuva usulü bir şeyler olsa güzel olurdu. 16 kişi olsak eleme usulü çok güzel olurdu.

1 Beğeni

Turnuva yaparsak sonunculuk ödülümü önceden alırım :joy:

Satranç oynamak isteyen her zaman mesaj atabilir. Konu pasif kaldı baya ama her zaman hazırım ben. Çok iyiyim demiyorum fakat hodri meydan yani. :smile:

1 Beğeni

Akşama doğru vakit bulup da oynamak isterdim doğrusu :grinning:

Ben de oynamak isterim. chess.com mahlazım Rils00n
Şu an oynamak isteyen varsa istek gönderebilir.
10-15 dk’lık birkaç maç yapabiliriz.

1 Beğeni

Şu an diyemem ama (ödevlerim var bugün bitirmeliyim, 15 dakika da geciktirirsem sabah kalır kesin, kendimi bilirim :joy:) saat 10’dan sonra müsait olurum, o zaman oynayabiliriz isterseniz :grinning:

1 Beğeni

Kötü oynarım ben, en iyisi rezil olmayayım. :grin:

1 Beğeni

Benim için uygun. Şarjım bitmezse oynayabiliriz.

1 Beğeni

Oynamak isteyen var mı? Ders bitti ama film izlemeye daldım ben, unutmuşum :sweat_smile:

Harika bir maç yaptık yarın görsel paylaşacağım :smiley:
@Expelliarmus

Evet güzeldi. Azerbaycan atlarına karşı sürekli tetikte oldum. Oyunun gidişatı çok hızlı değişti. :smile:

1 Beğeni

Bari sonda sürem bitmeyeydi :smiley:

Karabağ atları çok meşhurdur yalnız :grin: Benimkiler geri kalmış atlardı. Sabah fotoğraf atarım iki maçın da :grin: Yenilgiyi kabul edebildiğim ve korkmadığım bir alan olduğu için seviniyorum :))

1 Beğeni

F6 hilesini yemeyecektim, ilk başda hafızamda tutuyordum aslında burda BOBİ tuzağı var diye, nasıl unuttuysam :joy:
Bu da ikinci maç:

Burda bir ara mümkün olmasa da mat girişiminde bulunmuştum, sonra orda kafa dağıldı kendim mat oluyorum sandım, ondan demiştim yanlışlıkla oldu diye :joy:
Genel olarak süre sıkıntımı saymazsak harika bir maçtı, süre sıkıntım da aslında dikkat dağınıklığımdan geliyor, arada sohbete dalıp da maç olduğunu bile unutmuşum, ama eskiden olsa yanımda çağırsalar zor duyardım :roll_eyes:
Söylediğim gibi, her zaman sergilediğim aslı pek öyle olmasa da (fotokopisi öyle olan :crazy_face:) ciddi tavırı sergilemek yerine gülerek yaptığım bir maç oldu, ikincisi süreden gitti, öbür türlü de kazanamazdım zaten :sweat_smile: Arada 1 nisan bile değilken komik olmayan (tamam tamam komikti, ama bir an gerçekten kaybettim sandım) bir şaka, bir sürü çatal ve hile yedim, kahvaltıya gerek yok :joy:
Bir de şat mıydı taktiğin adı pek anlayamadım onu.
Yalnız onu söyleyim eskiden daha iyi oynardım, kafam bu kadar dolu değilken. Satranç okulunda öğretmen 1 kalesini bize verir, yenin beni derdi, yenmeme ramak kalmıştı, bir keresinde dayımla berabere kalmıştık (kendisi çok güçlü bir oyuncudur, yarışlara falan katılır), ama bekleyim biraz yeni bir şey öğrenicem bugün :grin:
O hamleye Türkçe de çatal dendiğini burdan öğrenmiştim:

2 Beğeni

İkinci oyunda süre olsa bile siyahın vezir ve at üstünlüğü var. Sonrası ise siyahın üçüncü hamlesinde mat.

1 Beğeni

Ondan bahsediyordum, daha önveden 3 hamlede mat vardı, kendim de bilmeden planları bozmuşum :smile:
Benim vezir de arada kaynadı süre bitiyor derken, son hamleyi yaptığımda 3 sanisem kalmıştı, vezire elveda dedim

Açılımı:

Şah
Alış
Tehdit

Hamle yaparken bunları düşünmek lazım.

Şah
Yani şah çekebilir miyim? Rakip şah çekebilir mi? Şah çekersem bana faydası olur mu? Rakip şah çekerse kötü olur mu?

Alış
Alabileceğim taş var mı? Rakibin alabileceği taş var mı?

Tehdit
Tehdit edilen taş var mı? Tehdit edebileceğim taş var mı?

İşte buna şat taktiği deniyor. Çoğu kişi adını duymamıştır ama hamle yaparken bunları düşünür. Bana satranç öğreten kişi bunu da öğretmişti. Bunları düşünmek lazım çünkü rakibin bir kere şah çekmesine izin verirsen mat olabilirsin. Ama bazen de gerektiği yerde fedakarlık yapman gerekebilir. Öyle değil mi? @Rena :smile:

1 Beğeni