Sesli Kitaplar

Sesli kitaplar şu sıralar oldukça yaygınlaşıyor. Yurt dışı popüleritesine henüz erişemesek de birçok arkadaşımın gerek ücretli sunulan profesyonel seslendirmeli servisler gerekse youtube veya spotify gibi mecralar üzerinden yapılan amatör seslendirmelerle sesli kitaplara yöneldiğini görüyorum.

Açıkçası ben alışamadım hala, yani bir yandan kitabı dinleyip diğer yandan farklı bir işle ilgilenme ya da gözümü kapatarak dinleme işinden zevk alamadım gibi. Hala o kitabı (baslı veya e-kitap fark etmiyor) kendi gözlerimle okumam ve gerektiği yerde duraklayıp düşünmem, ya da aynı satırı tekrar okumam zevk veriyor. Bunu canlı kanlı bir ses ve o sesin yaptığı tonlamalar eşliğinde dinlemek tam olarak bana hitap etmiyor.

Fakat dediğim gibi, kişisel bir süreç bu. Haliyle sesli kitaplar konusunda sizlerin de fikirlerini merak ediyorum.

4 Beğeni

Birkaç defa Okan Bayülgen’in sesinden sesli kitap dinlemiştim. Özellikle "Kafka"yı fakat beş dakika sonra sıkılmaya başladım. :smiley: Hadi biraz daha dayanayım dedim ama olmadı. Maksimum on dakika dayanabildim ve dikkatim korkunç dağıldı. Bana göre değil…

2 Beğeni

Ben Okan Bayülgen’in okuduğu hepsini dinlemiştim. 2-3 sene oldu sanırım kitap okumaya motive etmişti esasen beni.

Fakat bu durum şuna benziyor geçen forumda da konuşuldu ya:

Canavar gibi bilgisayarı varken Twitch’ten oyun yayını izleyen tayfa gibi.

Hani kitaba erişimin yoktur, sesli vb. dinlersin ama kendim okuyabilecekken niye sesli dinleyeyim ki?

Yoksa Asimov’un sinekitap tasvirini destekliyorum ama umarım öyle bir şey geliştirilir.

1 Beğeni

Ben aslında ses tonları yüzünden dinlemek istemiştim. Hatta Amazon’da sanırım -emin değilim- Tolkien’in kendi sesinden Hobbit vardı. Biraz dinlemiştim ve dile tam hakim olmasam bile o karakterlere göre sesleri çevirmesi beni benden almıştı. Okan Bayülgen’in de ses tınısını sevdiğim için dinlemeyi tercih etmiştim ama aradığımı bulamadım. Dostoyevski de dinledim ama kimden dinlediğimi bilmiyorum. Savaş ve Barış olsa gerek ama ona daha da az dayanabildim. :smiley: Ben sırf vurgu ve tonlama için tercih ettim. Eğer güzel olursa dinlenebilir. Yine de benim kafam kendi düşüncelerime dalıyor. Dalınca da kopuyorum.

1 Beğeni

Toplu taşımayı sıklıkla ve uzun süreler boyunca kullanıyorum, müzik dinlemeyi pek sevmediğim için yolda genelde kitap okuyorum ama haliyle her zaman okumak mümkün olmuyor. Sesli kitap dinlemek benim çok işime gelirdi ama sesli kitaba alışamadım. Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün ücretsiz kısmını dinlemiştim, dinlerken odaklanmakta zorluk çektim ve neredeyse hiçbir şey anlamadım.

Dil öğrenirken faydalı olabilir. Harry Potter’ın İngilizce baskısı var bende, ingilizce sesli kitabını bulabilirsem ikisini birlikte götürebilirim.

Şimdi bu sesli kitap -podcastleri de dahil ediyorum buna- olayı bence oturup hadi bir kitap okuyayım diye kitaba ayıracağınız vakitte değilde, işe/okula vs giderken otobüste, arabada veya bisiklet sürerken, spor salonunda koştururken filan yapılabilecek bir olay. Bu sene spotify’a ayıracağım bütçeyi storytell gibi bir uygulamaya ayırmayı planlıyorum. Bisiklet üzerinde müzik dinlemek yerine kitap dinlemek istiyorum.

Sonuçları tekrar bu başlığa yazarım.

1 Beğeni

Boşverin ya bana kalırsa insanın bir şeylere anlam yükleme çabasından başka bir şey değil. Yarın bir gün ekşi’de başlık açarlar: “toplu taşımada sesli kitap yerine müzik dinleyen çomar” diye.

Her zaman olmasa da yürürken dinliyorum, bugüne kadar hep okuduğum kitapları dinledim. Okumadığım kitapları ise dinlemek yerine okumam gerekirmiş gibi geliyor bana.

Sesli kitap, kitap okumanın alternatifi olamaz. Bana göre kitap okumaya üşenenlerin baş vuracağı bir yöntem (tabi zaten kitap okuyan birisinin sesli kitap dinlemesi konu dışı). Zihin de eş değer ölçüde çalışmayacaktır…

Ayrıca kitap okumayan birisi zamanla sesli kitabı da bırakacaktır…

Kitap okumanın değil müzik dinlemenin ve radyo tiyatrosunun alternatifi oldu bende. Yaşlandıkça kafam müziği götürmemeye başladı her zaman. Gülmeyin sakın, gerçekten öyle oldu. Storytel güzel bence, özelikle öykü kitapları seçip seçip dinliyorum, kurgu dışı da iyi kitap denk gelebiliyor.

Youtube’da Akın Altan isimli bir kanal var. Sesi de tonlamaları da çok iyi. Tavsiye ederim. Ben dinleyemiyorum çünkü uyuyorum. Sadece birkaç gece denedim.

Ev ve iş birbirinden uzak olunca hayat kurtaran şey. Bir de yapılması gereken boş işleri hallederken iyi gidiyor. En son Ozan Beedle’ın Hikayeleri’ni dinledim. Tavsiye ederim, dingin bir sesten dinlemek isteyenler için.

Sesli kitap denilince İlk Sayfası isimli podcast’ten bahsetmemek olmaz.

Henüz dinlememiş olanlar varsa mutlaka başlamalı. Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu yazarları konuk ediyor ve kitaplarının ilk sayfalarını sesli kitap servisi Storytel üzerinden okuyup yazım süreçleri ve kendileri hakkında sohbet ediyor. Herkese tavsiye ederim.

Benim sesli kitap tercihim ise Amazon Audible. Şu ana kadar bir çok kitabı araba kullanırken oradan dinledim. Ama onlar maalesef Türkçe kitap barındırmıyor.

Daha önce kısa bir ara kullandığım ancak pahalı olması sebebiyle sildiğim Storytel’i dün tekrar indirdim. Birkaç dakikalığına rastgele açtığım The Queen’s Gambit’i dinleyeyim dedim 3 saat dinlemişim. Akıcı bir kitap ve seslendiren kadının ses tonunu çok hoş buldum. Kitaplardan gözlerim yorulunca bile kitaplara devam edebilmeyi sevdim. Hızlandırarak da kullanılıyor bu da bir artı. Gözümü kapatıp dinliyorum mis. Sesli kitaplara daha fazla yer ayırmak istiyorum.

Konuyu hortlattık iyi mi. :smiley:

1 Beğeni

Son zamanlarda alışmaya çalışıyorum ama yapamıyorum. Kafama takılan bir konu var. Siz kitabı dinlerken bir iş yapıyor musunuz yoksa sabit mi duruyorsunuz? Bir iş yaparken bir yandan kitabı dinlemek ve ona odağımı vermek bana imkansız geliyor. Put gibi dikilip 2 3 saat görseli olmayan bir şeyi dinlemek de aynı şekilde imkansız geliyor. Bu işin içinden çıkamadım. Siz nasıl yapıyorsunuz?

2 Beğeni

Ben her zaman başka bir işle meşgulken dinliyorum. Yoksa zaten oturur kitabı okurdum. :slight_smile: Amacım multi-tasking. Özellikle araba kullanırken veya spor yaparken on numara oluyor.

1 Beğeni

Yolda giderken dinlemeyi denediğimde 2 dakika sonra ne dinlediğimi unuttum. Konudan tamamen uçmuştum. Sanırım bu konuda biraz antrenman şart.

1 Beğeni

Ben aynı anda çok iş yapmaya alışkın olduğumdan ben de hem dinliyor hem iş yapıyorum. Normalde de zaten tek iş yapamam. Hatta bana bazen yetmiyor bile. Ben de isos gibi düşünüyorum. Birkaç aylık ara verdim gerçi. Dinleyecek bir şey kalmadı. :sweat_smile:

1 Beğeni

Ahmet Ümit seversen Beyoğlu’nun En Güzel Abisi hem çok güzel bir kitap hem de seslendirmesi muhteşem.

Yine aynı şekilde Hakan Günday’ın Az kitabı da muhteşem, seslendirmesi de harika (dram?).

Algan Sezgintüredi’nin Vedat ve Tefo’su da çok iyidir, onu da tavsiye ediyorum (polisiye).

Bende sizin gibiyim, bir işi yaparken aynı anda 2. bir işe odaklanamıyorum. Bir iş yaptığımda da aşırı odaklanıyorum, muhtemelen onunla alakalı. Bu nedenle sesli kitap dünyasına bende giremedim maalesef, birkaç sene önce denemiştim ama hiç olmadı bende :slight_smile:.

Mesela çalışırken, ya da başka bir şey yaparken müzik falan da dinleyemem ben. Sıfır müzik zevk ve bilgimin olmasının temel nedeni bu olabilir :joy: Film-dizi izlerken telefona bakmam. Kitap okurken ses ve gürültüler aşırı rahatsız eder vs.

Çok bilgim yok ama beynin farklı lobları ile alakalı bir nedeni vardı bunun sanırım.