Malesef bende aynı dertten yakınıyorum. 1 ve 3. cildi neredeyse her sitede uygun fiyata var. Nedense 2. cilt kıymete binmiş. Şimdilik 1 ve 3. cildide almak istemiyorum. Belki 2. yi bulurumda tekli satmazlar diye. Ben sahaflara bakıp bulmaya çalışacağım. Tavsiyemdir.
Cem yayınevi’nin 9 kitap halinde siyah kapaklı bastığı seriyi tavsiye ederim.
Bende hem Everest’in 3 cilt “Açıklamalı Notlarıyla” serisi, hem de Cem’in dokuz kitaplık serisi var. Öyküleri Everest ciltlerinden okudum. Öyküleri okurken açıklamalı notları da okuyordum, ama vazgeçtim. Öyküyü epey sekteye uğratıyor. Hele öykü başlığının altındaki açıklamaları, öyküden önce okumanızı tavsiye etmem. Spoiler denebilecek seviyede açıklamalar var. Özellikle bir inceleme / araştırma filan içerisinde değilseniz, Açıklamalı Notlu ciltleri çok tavsiye edemiyorum.
Şimdilerde çocuğun ödevi dolayısıyla Cem serisindeki öykülerden bazılarını birlikte okuyoruz. Çeviriyi gayet iyi buldum şimdilik. bazı kitapları birden fazla çevirmene vermişler, o yüzden temkinli konuşayım, belki bazı çeviriler diğerlerine göre daha zayıf olabilir. Benim Cem serisinde sevdiğim şey, orijinal öykü derlemelerini, orijinal isimleri ile, içlerindeki öyküleri de aynı sıra ile basmış olmaları.
The Adventures of Sherlock Holmes = Sherlock Holmes’ün Maceraları
The Memoirs of Sherlock Holmes = Sherlock Holmes’ün Anıları
The Return of Sherlock Holmes = Sherlock Holmes’ün Dönüşü
His Last Bow = Son Görev
The Case-Book of Sherlock Holmes = Sherlock Holmes’ün Dava Defteri
“Suç Uyanıyor”, “Oyun Başladı” gibi abidik gubidik başlıklar koymamışlar en azından.
Romanlar da orijinal isimlere uygun başlıkta:
A Study in Scarlet = Kızıl Takip
The Sign of the Four = Dörtlerin İmzası
The Hound of the Baskervilles = Baskerville Köpeği
The Valley of Fear = Korku Vadisi
Kitapları orijinal isminden farklı şekilde basmanın tek amacı Sherlock Holmes kitaplarını bir çok yayınevi bastığı için okuyucuya “bu başka bir Sherlock kitabı galiba” yanılgısı yaratarak satış yapmak. Okuyucuyu kandirmaktan başka birşey değil.
Sizce ilk üç cümleye bakınca bu üç yayınevinin çevirisinden hangisi daha doğru ve güzel ? (Alfa’yı paylaşan olursa sevinirim)
(KORKU VADİSİ)
Cem Yayınevi
Everest Yayınevi
İşKültür Modern Klasikleri Serisi
Alfa;
Bu da kitabın orijinalinden;
Alfa daha yakın duruyor. Everest de iyi ancak Cem ve İş Bankası’nı bilemedim.
Çok teşekkürler W4YNE,
Kütüphanemdeki Sherlock Holmes rafımı yeniden düzenlemeye karar verdim. İstiyorum ki en iyi çeviriyle ve en akıcı okumayla Sherlock Holmes külliyatına sahip olayım.
Cem Yayınevinin tüm kitaplarını edinmiş biri olarak en iyi Sherlock Holmes külliyatına sahip olduğumu düşünüyordum. Maalesef en kötü çeviri Cem Yayınevine ait desem yeğdir.
Evet, Cem’in Sherlock kapakları çok güzel ama gel gör ki çeviriler berbat. Hele Mehmet Can Uğur çevirileri evlerden ırak. Kızıl Takip romanını okuyanlar çevirinin ne denli kötü ve okumanın ne denli yorucu olduğunu görmüşlerdir. Tamer Çetin, Güney Tuna, Füsun Baytok, Zafer Barış Ünsal çevirileri de özensiz. Cem Yayınevi Sherlock çevirilerinden uzak durun, benim gibi güzel kapaklarına aldanmayın.
Alfa Yayınevi gerçekten iyi bir iş çıkarmış. Siparişi verdim. Alfa’yla yola devam…
İlk cümlelerden hemen karar vermeseydiniz ![]()
Sherlock Holmes tüm külliyatını zamanında Martı Yayınları’ndan okumuştum. Koleksiyon ve kâğıt kalitesi içinde Everest’in bastığı üç cildi alıp bu defteri kapatmıştım.