Sıcak Kafa Dizi Yorumları

Sıcak Kafa üzerine henüz bir başlık açılmaması beni şaşırttı açıkçası. Bu şaşkınlığın nedenlerine az sonra belki girerim. Önce kısa bir Sıcak Kafa incelemesi.

İlk söylenmesi gerekeni ilk söyleyelim. Sıcak Kafa’nın varolması, gerek okuyucu, izleyici gerekse üretici olsun buradaki bütün bilimkurgu meraklıları için çok hayırlı. Üzerinde konuşulması, değerlendirilmesi gerekiyor. Dizi bütük eksiklerine rağmen belki de Türkiye’de bilimkurgunun ilk kaydadeğer hareketli görüntü örneğini veriyor. Bu eksiklerin ilki dizinin sunumuyla ilgili, “distopik bir kurgu” olarak sunuluyor. Dizinin neden bri distopya olmadığını, distopyanın ne olduğu üzerinden şurada incelemeye çalışmıştım: Distopya Nedir? Sıcak Kafa’nın distopyanın temel yapısına sahip olmamasına rağmen bir distopya olarak sunulması bende bazı soru işaretleri uyandırıyor, özellikle de dizinin yaratıcısı Mert Baykal’ın türe hakimiyetine dair. Yine de dediğim gibi Sıcak Kafa’nın varlığı hepimiz için pek hayırlı.

Dizi, temel hatlarını aldığı Afşin Kum’un Sıcak Kafa’sından pek çok yerde ayrılıyor ve kendine has bir yol izliyor. Bence kitabın bilimkurgusu dizinin bilimkurgusundan daha sağlam. Örneğin kitapta ana karakter Murat Siyavuş Rus bilimadamı Viktor’un tasarladığı bir projede aktif olarak çalışıyor, projenin gelişimini kısmen detaylı olarak görebiliyor, deney safhalarında karakterlere katılabiliyoruz. Dizi ise daha çok +1 denilen bir yeraltı örgütünün ve Salgınla Mücadele Kurumu’nun merkezinde yer aldığı bri takım maceramsı koşuşturmacalara odaklanıyor.

Bu kısmen dizinin artısı sayılabilir. Çünkü kitabı okurken eksikliğini hissettiğim en büyük öğe kitabın kurduğu dünyanın içinde dolaşmakta gönülsüz oluşuydu. Ki şahsen bir bilimkurgudan bunu beklerim. Bir dünya kurması ve içinde olabildiğince çok dolaşması. Mert Baykal’ın da böyle bir eksiklik gördüğü ve dünyanın içinde daha fazla dolaşma ihtiyacı duyduğu ortada. Ne var ki dünyanın içindeki bu gezilerde, yani kitapta olmayan karakterlerin dünyasını gezerken Türk Televizyon Dizisi trüklerinin içinde buluyoruz kendimizi. SMK’nın kötü adamcılığında Kurtlar Vadisi’ni ya da Anton karakterinde Behzat Ç.'yi görmek işten bile değil. Bu bir artı mıdır eksi midir bilemiyorum. Sonuçta her kurgunun kendinden önce oluşmuş bir zemine ayak basması kaçınılmazdır. Fakat Türkiye’de ilk sayılabilecek böylesi bir işte ayağımızı bastığımız zemin bu mu olmalıydı bilemiyorum.


mısır bağlantısı

Mert Baykal’ın Sıcak Kafa’sı, Mert Baykal’ın Sıcak Kafa’sını bir takım sürreel belki de rüya sahneleri aracılığıyla kısmen bir deliliğin içine hapsediyor. Bu meta anlatı sahnelerinde üzerinde düşünülebilecek simgeler var. Yukarıdaki Mısır bağlantısı gibi.

Dizi kitabın kısa ömürlü karakterlerine bütün diziyi aşan bir ekran süresi veriyor. Böylece Özgür, Anne gibi karakterler, hatta site bekçisi bile kitaptaki kısa varlıklarından daha büyük roller alıyorlar.

Bu bazen işlemiyor. Örneğin ilk dört-beş bölümde Şule baston gibi (ben giderim o gider, yanımda tin tin eder) Murat’la dolaşıyor, fakat yaptığı hiçbir iş yok.

Hikayeye Baykal’ın eklemesi olan karakterler genelde işliyor ve yerel bir tat yakalanabiliyor.

Daha fazla şey de söylenebilir ama benden bu kadar. Sıcak Kafa üzerine konuşulabilecek bri yer iyi olur diye düşündüm. Siz de kaleminizi sakınmayın.

3 Beğeni

Kitabı okumadım. Genelde pek dizi izlemem ama bunu izliyorum.
Bu tarz kurgular içerisinde virüsün zombisel yada kan, hava ile değilde sesle buluşayor olması kurgu adına çok haz verici. Yapımlar ve şayet kitapta da bu şekildeyse bu tarz konu başlığı altında son derece yaratıcı bir buluş olmuş.

Öte yandan zone,bölege, karantina, ve 3 -4 harfli kısaltmalarla anılan yarı özel güvenlik kurumlarından gına geldi. Artık bu tarz salgın dünyalarında da görülmedik, alışılmışın dışı bir şeyler bulsalar iyi olacak.

Oyunculuk Şevket, Osman ve Kubilay çok iyi ama diğer karakterler çok zayıf kalıyor gibi geldi bana. Özellikle ilk 5 bölüm için. Ne biliyim biraz zorlama duruyorlar ve arka hikayeleri de çok zayıf.

Yine de totalde keyif aldım. Yani bu tarz bir konuda tamamen hayal kırıklığı beklerken beklentimin çok üstünde çıktı.

Açıkcası bu sene içerisinde kitabını okumuş olmama rağmen ana teması dışında çok fazla bir şey kalmamıştı aklımda. Sonra acaba dizi nasıl olur diye düşündüm.
Geçen gün Saygın Ersin ile tesadüfi bir karşılaşmamız oldu. Bu arada merak edenler için kitabı Ocak ayında çıkabilirmiş. Yani tamamen yayınevi insiyatifindeymiş.
Kendisi ile Sıcak Kafa üzerine de ayak üstü konuştuk. Sen nasıl buldun diye benim fikrimi sordu. Buradan da belirtmiş olayım fikirlerimi.
Açıkcası Türkiye’de distopya olur mu diye biraz önyargılıydım. Diziyi izledikten sonra yargılarım yıkıldı. Mantık hatası, acabalar tartışılır ama genel anlamda keyifle izlenebilir buldum.
Maalesef Netflix özellikle Türk yapımlarını yarım bırakmada ün saldı. 50 M2, Fatma, Bir Başkadır gibi henüz devamı gelmemiş bir çok yerli yapımı bulunuyor. Umarım Sıcak Kafa’nın akibeti de bu şekilde olmaz.

Bu arada dünyayı saran bir salgında bırakın dünyayı, bırakın Türkiye’nin diğer illerini, İstanbul’un sadece belli bir kesimi dışında olaylar hakkında bilgi sahibi değiliz. Tabi her bölgede çekim imkansız olabilir ama salgını sadece bir ilçeyle sınırlandırmışlar gibi geldi. SMK’nın genel yapısı hakkında bilgi sahibi değiliz, tepede kimler var, diğer illlerde neler yaşanıyor, bunlara küçük küçük değinilebilirdi diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Bence de hikayeye değişik bir merak unsuru katacak şeyler bunlar. Ne bileyim, ‘‘baraka’’ dersin daha önce klişeleşmemiş bir işlev atfedersin ona falan. ‘‘Kapsül’’ veya ‘‘Kara kutu’’ mesela. Güvenlik birimleri ya da yasa işlevi gören şeyleri de ucu açık bırakırsın, var olduğu vurgulanan ama gözle görülmeyip daha çok sezilen şeyler gibi. Karakterlerin sürekli referans gösterdiği ama izleyici olarak sadece varlığını hissedebildiğimiz ama ekranda görsel açıdan simgeleşmemiş şeyler olabilir. Bilemedim. :smile: Önemsiz gibi duruyor ama bence ayrıntı önemli.

Fatma’nın devamı yok, bitti diye biliyorum. Yani mini dizi şeklinde planlandı, çekildi ve bitti. Değil mi?

Mini dizi kategorisinde miydi tam hatırlamıyorum ama sezon finali öyle ucu açık bir şekilde bitmişti ki galiba devamı gelecek demiştik.

Çıksın artık. :slight_smile:

1 Beğeni