Büyük yapımların dijitale geçmesini hiç hoş karşılamıyorum. Empati yaparsam, evet büyük yapımlar için iyi gişe lazım ama diğer yanda sinemanın değersizleşmesi var. Hayat normale döndüğünde sinema sektörü eskisi gibi hareketlenecek mi?
IMAX kamera ile çekilmiş Dune’un ilk ay hem sinemada hem HBO Max’te yayınlanacak olması, Mission İmpossible ve A Quit Place’in sinemada yayınlandıktan 1,5 ay sonra dijital platformda yayınlanması
sinemanın itibarını bayağı zedeleyecek.
Çoğu izleyicinin, büyük yapımlara aylık ödedikleri cüzi miktar ile ulaşmaları izleyiciyi yanıltabilir.
Dijital platformların büyük yapımlar yaparak, birbirleriyle yarışa girip sinemayı yavaş yavaş hayatımızdan çıkarmasından biraz korkuyorum.
Güzel olur. Tekrar tekrar izlenecek filmler.
İlk filmlerin sokak yarışları, favori filmim olan Rio Soygunu, müthiş arabalarla görsel efektleri suyunu çıkarana kadar güzel bir şekilde kullanması, aksiyonu, eğlencesi kat kat artan harika bir seri.
Bu yeni bir haber değil. Ayrıca Dune’a film çekmeye soyunup da “ikinci yarıyı görmek istiyorsanız hasılat hedefimize ulaşmamızı sağlayacaksınız, varın gidin gerekirse salgına yakalanın” tarzı bir mentalite Frank Herbert’ın mezarına tükürmekten çok da farklı değil bana göre.
Bu eninde sonunda gerçekleşecek bir dönüşüm süreciydi, Covid-19 sadece bunun süreç içinde ortaya çıkan başlıca sebebi oldu. Oyuncak ayıyı zincirleyip kafasına silah dayayarak bir çocuğa şantaj yapmanın, bana göre “Tenet izlemek istiyorsanız bu salgının ortasında seve seve sinemaya gideceksiniz” yada “Dune’un ilk kitabının ikinci yarısını sinemada görmek istiyorsanız bu salgının ortasında sinemaya gidecek, yatırımcılarımızın hasılat hedeflerini tutturmamızı sağlayacaksınız” tarzı bir yaklaşımdan hiçbir farkı yok, bunu söyleyen Villeneuve de olsa Nolan da olsa samimi de bulamam, kimse kusura bakmasın. Ben sinemayı 90’lar ve 2000’ler boyunca tecrübe edebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Z jenerasyonunun ise bu tarz bir arzusu olduğunu sanmıyorum.
Dune’u salgın da gitmeyelim diye 1 yıl ertelediler. Böyle bir yapımın hasılat endişesi olması bana çok normal geliyor. İkinci film Denis Villeneuve’nin kafasındaki Dune evreninden kaynaklı bence.