Sir Arthur Conan Doyle Kitaplığı

BİYOGRAFİSİ

Arthur Conan Doyle 22 Mayıs 1859’da, Edinburgh, İskoçya’da doğmuştur. Babası bir İngiliz olan Charles Altamont Doyle, annesi ise İrlandalı Mary Foley’di. Soyadı “Conan Doyle” ise de, bu bileşik soyadının kökeni bilinmemektedir. Kaynaklardan biri, Arthur ve ablası Annette’in bileşik soyadlarını büyük amcaları olan usta gazeteci Michael Conan’dan aldığını yazmaktadır. Aynı kaynak 1885 yılında, evinin dışarısındaki pirinç levhada ve doktora tezindeki imzada adının “A. Conan Doyle” olarak geçtiğini belirtmektedir. Fakat 1901 Nüfus Kaydı gibi diğer kaynaklar Conan Doyle’un soyadının “Doyle” olduğunu, ve ancak yıllar sonra “Conan Doyle” olarak kullandığını yazmaktadır. Conan Doyle’un babası da kardeşleri (içlerinden bir tanesi illüstratör Richard Doyle’du) ve babası gibi bir ressamdı. Conan Doyle, dokuz yaşındayken St Mary’s Hall Katolik Cizvit Stonyhurst hazırlık okuluna gönderildi. Daha sonra Stonyhurst Koleji’nde öğrenimine devam etti, fakat Hristiyanlığı reddederek 1875 yılında bir agnostik olacaktı.

1876’dan 1881’e kadar Edinburgh Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gördü, bu eğitimin bir kısmında şimdi Birmingham’ın bir parçası olan Aston şehrinde çalıştı. Öğrenimine devam etmekteyken kısa hikâyeler yazmaya başladı; 20 yaşından önce Chambers’s Edinburgh Journal isimli dergide ilk hikâyesi yayımlandı. Üniversitedeki yıllarının ardından Batı Afrika sahillerine gemi hekimi olarak yolculuk etti, arkasından 1882 yılında Plymouth kentinde kendi muayenehanesini açtı. Doktorasını 1885 yılında “Tabes Dorsalis” üzerine yaptı.

1882’de Portsmouth’ta hekimliğe başladı. Mesleğinde ilk başlarda çok başarılı sayılmazdı; odasında hasta beklerken tekrar hikâyeler yazmaya başladı. İlk önemli eseri, 1887 yılında "Beeton’s Christmas Annual"da basılmış olan “Kızıl Dosya” isimli hikâyeydi. Bu hikâye Sherlock Holmes’un ilk kez göründüğü hikâye olma özelliğini taşımaktadır ve karakter kısmen üniversitedeki profesörlerinden bir tanesi olan Joseph Bell’e benzemektedir. Sherlock Holmes’un göründüğü diğer hikâyeler Strand isimli dergide basılacaktı. Garip bir şekilde, İngiliz yazar Rudyard Kipling de başarılarından ötürü Conan Doyle’u kutladı ve “Acaba bu karakter arkadaşım Joe olabilir mi?” diye sordu. Joseph Bell’e olan benzerlik gözünden kaçmamıştı. Fakat Sherlock Holmes için, Bell’den çok, Edgar Allan Poe’nun karakteri C. Auguste Dupin’i model almıştı. Southsea şehrinde ikamet etmekteyken Portsmouth Futbol Kulübü adlı amatör bir futbol takımı için top koşturdu.

1885 yılında Louisa (veya Louise) Hawkins ile evlendi. “Touie” diye hitap ettiği Louisa vereme yakalandı ve 4 Temmuz 1906’da vefat etti. 1907’de, 1897 yılında tanışıp aşık olduğu fakat eşine olan sadakatinden dolayı hislerini açılamadığı Jean Leckie ile evlendi. Conan Doyle’un ikisi ilk eşinden, üçü ikinci eşinden toplam beş çocuğu oldu.

1890 yılında Conan Doyle Viyana’da göz üzerine araştırmalar yaptı; 1891’de optalmolog olarak Londra’da bir muayenehane açtı. Otobiyografisinde tek bir hastanın bile kapısına gelmediğini yazacaktı. Bu onun yazarlığa daha fazla zaman ayırmasına fırsat verdi; Kasım 1891’de annesine, “Holmes’u öldürmeyi düşünüyorum… Hikâye bitsin gitsin istiyorum. Aklımı daha iyi şeylerden çeliyor anne.” diye yazacaktı. Annesi şöyle yazdı: “Sana nasıl uyuyorsa öyle yap, ama insanlar bunu pek hoş karşılamayacaktır.” 1893’te, daha “önemli” eserlere (örneğin tarihi romanlarını yazmak için) öncelik vermek için böyle yaptı.

“Son Sorun” isimli hikâyede Holmes ve ezeli düşmanı Profesör Moriarty bir şelaleden birlikte düşerek ölüyorlardı. Karakterin ölmesine isyan eden okurları dinleyerek Sherlock’u tekrar hayata döndürdü; Holmes, “Boş Ev Macerası” isimli hikâyede geri dönüyordu, verilen açıklama ise sadece Moriarty’nin düştüğü, ama Holmes’un diğer tehlikeli düşmanları da olduğundan kendisini de ölmüş gibi gösterdiğiydi. Holmes toplamda 56 kısa hikâye ve 4 Conan Doyle romanında yer almaktadır (bu süreden sonra pek çok kez diğer yazarların hikâye ve kitaplarında da gözükmüştür). Güney Afrika’daki İkinci Boer Savaşı’nı takiben 20. yüzyılın başlarında, Birleşik Krallık’ın bölgede olan idaresine olan eleştirilere cevaben Conan Doyle, Krallık’ın Boer Savaşı’ndaki rolünü haklı çıkartan kısa bir kitapçık yazdı ve yayınladı. “The War in South Africa: Its Cause and Conduct (Güney Afrika’daki Savaş: Nedeni ve İdaresi)” isimli bu kitapçık pek çok dile çevrilecekti.

Conan Doyle, 1902 yılında şövalye ve Surrey’nin “Deputy Lieutenant” (Teğmen Vekili) olarak ilan edilmesinin nedeninin bu kitapçık olduğunu düşünmekteydi. 1900 yılında daha uzun bir kitap olan “Büyük Boer Savaşı” isimli kitabı da yazmıştı. 20. yüzyılın başlarında Sir Arthur Parlamento’ya iki kez aday oldu, dikkate değer oylar almış olsa da ikisinde de seçilemedi.

Conan Doyle, başını gazeteci E. D. More ve diplomat Roger Casement’ın çektiği Kongo’nun Özgürleştirilmesi Kampanyası’na destek veriyordu. 1909 yılında Kongo’daki dehşeti yerden yere vurduğu “Kongo’daki Suç” adlı uzun bir kitapçık yazdı. Morel ve Casement ile arkadaş oldu, 1912 yılındaki “Kayıp Dünya” isimli kitabındaki baş karakterlerden ikisi için onlardan ilham alacaktı.

İkisiyle de arkadaşlık bağları daha sonra koptu: Sol görüşleri olan Morel I. Dünya Savaşı sırasında pasifist hareketin liderlerinden biriydi; Casement ise İrlanda milliyetçiliğinden dolayı hapishanedeyken İngiltere’ye ihanet etmişti. Conan Doyle, Casement’ın delirmiş olduğunu söyleyerek onu ölüm cezasından kurtarmaya çalıştı, fakat başarısız oldu.

Conan Doyle adaletin yılmaz bir savunucusuydu, iki davayı şahsen inceledi ve araştırdı. Sayesinde bu iki davada mahkûm edilmiş iki kişi salındı. İlk davanın sanığı 1906’da iddiaya göre tehdit dolu mektuplar yazan ve hayvanlara işkence yaptığı söylenen yarı İngiliz, yarı Hint George Edalji isimli bir avukattı. Polis Edalji’yi hapse tıktı, halbuki hayvanların gördüğü işkence şüphelinin hapse girmesinden sonra da devam etmişti.

Temyiz Mahkemesi’nde bu davadan çıkan karar 1907’de yürürlüğe girdiğinde Conan Doyle sadece George Edalji’ye yardım etmiş olmuyordu, çalışmaları adaletin başarısız olduğu diğer noktaları düzeltmekte de büyük rol oynadı. Julian Barnes’ın 2005’te yazdığı roman "Arthur & George"da Conan Doyle ve Edalji’nin hikâyesi kurgusal olarak anlatılmaktadır.

İkinci davanın sanığı 1908’de Glasgow’da 82 yaşında bir kadını sopayla dövmekten içeride olan Alman Yahudi kumarhane işletmecisi Oscar Slater’dı. İddia makamının öne sürdüğü savdaki tutarsızlık ve birinin onu ispiyonlamış olduğu hissi Conan Doyle’da merak uyandırmıştı.

1906’da karısı Louisa’nın, ve oğlu Kingsley, kardeşi, iki kayınbiraderi ve iki yeğeninin I. Dünya Savaşı’nda ölümünden sonra Conan Doyle bunalıma girdi. Ruhaniyet ve bu düşüncenin sağladığı ölümden sonra yaşamın güya bilimsel kanıtına destek vererek biraz huzur buluyordu.

Kingsley Doyle, 1916’daki feci Somme Çarpışması sonrasında yara aldıktan sonra iyileşmekte olduğu sene, Ekim 1917’de zatürreden öldü. Baba Doyle Ruhaniyet ile öyle ilgilenmişti ki karakteri Profesör Challenger’ın bir romanı olan “Sis Diyarı” tamamen bu konu hakkındaydı. Bu dönemdeki hayatının garip örneklerinden bir tanesi de “Perilerin Gelişi” (1921) isimli kitaptı. Cottingley perileri fotoğraflarının gerçekliğine öylesine inanmıştı ki, bunlara ve ayrıca perilerin ve ruhların doğaları ve varlığı konusunda sunduğu teorilere kitabında yer verecekti.

Bu konuda yazmış olduğu yazılar kısa hikâye antolojilerinden biri olan Sherlock Holmes’un Maceraları’nın 1929’da Sovyetler Birliği’nde yasaklanmış olmasının nedenlerinden biriydi. Bu yasak daha sonra kalkacaktı. Rus aktör Vasili Livanov, Sherlock Holmes’u başarılı bir şekilde canlandırmasından dolayı İngiliz İmparatorluğu Nişanı’na layık görülecekti.

Conan Doyle bir süre Amerikalı sihirbaz Harry Houdini ile arkadaş oldu; 1920’de annesinin ölümünden sonra Houdini de Ruhani hareketin öncü aleyhtarlarından biri olmuştu. Houdini, Ruhani medyumların numara yaptığında ısrarcı olmasına rağmen, Conan Doyle Houdini’nin kendisinin de doğaüstü güçlere sahip olduğunu düşünmekteydi; bu görüşünü “The Edge of the Unknown” isimli kitabında yazacaktı. Houdini, yaptıklarının alt tarafı sihirbazlık numarası olduğuna Conan Doyle’u ikna edemedi. Bu da iki arkadaş arasında herkesin bildiği buruk bir uzaklaşmaya neden oldu. Doyle, Houdini baş parmağını çıkarıp tekrar yerine koyduğunda şaşkınlığına engel olamamıştı.

Amerikalı bir bilim tarihçisi olan Richard Milner, Conan Doyle’un 1912’de ortalığı kasıp kavuran Piltdown Adamı aldatmacasını başlatan kişi olabileceğini iddia etti. Bu sahte hominid fosili bilim dünyasını 40 yıl boyunca kandırmıştı. Milner, Conan Doyle’un en sevdiği medyumlardan birinin adının lekelenmesinden ötürü intikam arayışında olduğunu ve yazarın bu aldatmacadaki rolünün “Kayıp Dünya” eserinde fark edilebileceğini söylemekteydi.

Samuel Rosenberg, 1974 tarihli kitabı "Naked is the Best Disguise (Çıplaklık En İyi Kamuflajdır)"da Conan Doyle’un yazıları sayesinde akıl sağlığının bastırılmış ve gizli yönlerine nasıl açık ipuçları bıraktığını yazmaktadır.
7 Temmuz 1930’da Conan Doyle aile bahçesinde elini göğsüne bastırmış bir şekilde bulundu. Hemen sonra kalp krizinden öldü, ve New Forest, Hampshire, İngiltere’de Minstead’deki kilise bahçesine gömüldü. Son sözlerini karısına söylemişti: “Sen harikasın”. Mezar taşında şu sözler yazar:

STEEL TRUE (YAMAN ÇELİK)
BLADE STRAIGHT (KESKİN BIÇAK)
ARTHUR CONAN DOYLE
ŞÖVALYE
VATANSEVER, DOKTOR VE EDEBİYATÇI Londra’nın güneyinde Hindhead’de Conan Doyle’un inşa ettiği ev Undershaw’da hayat en az bir on yıl kadar daha devam etti; arkasından 1924’ten 2004’e kadar otel ve restoran olarak işletildi. Daha sonra bir müteahhit tarafından satın alındı; çevreciler ve Conan Doyle hayranları buranın korunması için savaşmaktadır. Ev şu an boş. Doğu Sussex’te, Crowborough’daki Crowborough Cross’ta Sir Arthur Conan Doyle’un onuruna bir heykel dikildi. Sir Arthur burada 23 sene yaşamıştı. Edinburgh, İskoçya’da, Conan Doyle’un doğduğu eve yakın Picardy Sarayı’nda Sherlock Holmes’un da bir heykeli bulunmaktadır.

Kaynak: Arthur Conan Doyle - Vikipedi

NOT: Kitaplar ilk çıkış tarihine göre sıralanmıştır. Listede Türkiye’de çıkan kitaplar yer almaktadır.

SHERLOCK HOLMES KİTAPLARI

REN KİTAP

  1. Kızıl Dosya (1887)
  2. Dörtlerin İmzası (1890)
  3. Suç Uyanıyor (1892)
  4. Oyun Başladı (1894)
  5. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  6. Şüphenin İzinde (1905)
  7. Korku Vadisi (1915)
  8. Bir Suçun Portresi (1917)
  9. Gölge Koleksiyonu (1927)
  10. Aforizmalar (Sherlock Holmes’un sözleri)

1 kızıl dosya 2 dörtlerin imzası 3 suç uyanıyor 4 oyun başladı

Baskerville'lerin Köpeği 6 süphenin izinde 7 korku vadisi 8 bir suçun portresi

9 gölge koleksiyonu 10 aforizmalar

ALFA YAYINLARI

  1. Kızıl Soruşturma (1887)
  2. Dörtlerin İmzası (1890)
  3. Sherlock Holmes’un Maceraları (1892)
  4. Sherlock Holmes’un Anıları (1894)
  5. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  6. Sherlock Holmes’un Dönüşü (1905)
  7. Korku Vadisi (1915)
  8. Sherlock Holmes’un Son Görevi (1917)
  9. Sherlock Holmes’un Vaka Kitabı (1927)

1 kızıl soruşturma 2 dörtlerin imzası 3 sherlock holmesun maceraları 4 sherlock holmesun anıları

5 baskervillelerin köpeği 6 sherlock holmes'un dönüşü 7 korku vadisi 8 sherlock holmesun son görevi

9 sherlock holmesun vaka kitabı

MARTI YAYINLARI

  1. Sır Perdesi Aralanıyor - Kızıl Dosya (1887)
  2. Kayıp Hikayenin İzinde - Dörtlerin İmzası (1890)
  3. Akıl Oyunlarının Gölgesinde (1892)
  4. Suç Detayda Saklıdır (1894)
  5. Gizemli Pençelerin Laneti - Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  6. Şüphe Asla Uyumaz (1905)
  7. Dehanın Esrarengiz Yüzü - Korku Vadisi (1915)
  8. Gerçekler Kanıt İster (1917)
  9. Aklın Şüphesi Suçun Gerçeğidir (1927)

1 kızıl dosya 2 dörtlerin imzası 3 akıl oyunlarının gölgesinde 4 suç detayda saklıdır

5 baskerville'lerin köpeği 6 şüphe asla uyumaz 7 korku vadisi 8 gerçekler kanıt ister

9 aklın şüphesi suçun gerçeğidir

CEM YAYINEVİ

  1. Kızıl Takip (1887)
  2. Dörtlerin İmzası (1890)
  3. Sherlock Holmes’un Maceraları (1892)
  4. Sherlock Holmes’un Anıları (1894)
  5. Baskerville Köpeği (1902)
  6. Sherlock Holmes’un Dönüşü (1905)
  7. Korku Vadisi (1915)
  8. Son Görev (1917)
  9. Sherlock Holmes’un Dava Defteri (1927)

1 kızıl takip 2 Dörtlerin İmzası 3 Sherlock Holmes'un Maceraları 4 Sherlock Holmes'un Anıları

5 Baskerville Köpeği 6 Sherlock Holmes'un Dönüşü 7 Korku Vadisi 8 Son Görev

9 Sherlock Holmes'un Dava Defteri

SİYAH BEYAZ YAYINLARI

  1. Kızıl Dosya (1887)
  2. Dörtlerin İmzası (1890)
  3. Sherlock Holmes’un Maceraları (1892)
  4. Sherlock Holmes’un Anıları (1894)
  5. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  6. Sherlock Holmes’un Dönüşü (1905)
  7. Korku Vadisi (1915)
  8. Son Dava (1917)

1 kızıl dosya 2 dörtlerin imzası 3 sherlock holmesun maceraları 4 sherlock holmesun anıları

5 baskerville'lerin köpeği 6 sherlock holmesun dönüşü 7 korku vadisi 8 son dava

HAYY KİTAP

  1. Kızıl Soruşturma (1887)
  2. Dörtlerin İşareti (1890)
  3. Sherlock Holmes’un Maceraları (1892)
  4. Sherlock Holmes’un Anıları (1894)
  5. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  6. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl soruşturma 2 dörtlerin işareti 3 sherlock holmesun maceraları 4 sherlock holmesun anıları

5 baskervillelerin köpeği 6 korku vadisi

MAVİ ÇATI YAYINLARI

  1. Kızıl Soruşturma (1887)
  2. Dörtlerin Esrarı (1890)
  3. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  4. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl soruşturma 2 dörtlerin esrarı 3 baskerville'lerin köpeği 4 korku vadisi

APERATİF KİTAP YAYINLARI

  1. Kızıl Soruşturma (1887)
  2. Dörtlerin Esrarı (1890)
  3. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  4. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl soruşturma 2 dörtlerin esrarı 3 baskerville'lerin köpeği 4 korku vadisi

PAROLA YAYINLARI

  1. Kızıl Soruşturma (1887)
  2. Dörtlerin Esrarı (1890)
  3. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  4. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl soruşturma 2 dörtlerin esrarı 3 baskerville'lerin köpeği 4 korku vadisi

PORTAKAL KİTAP

  1. Kızıl Dosya (1887)
  2. Dörtlerin Yemini (1890)
  3. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  4. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl dosya 2 dörtlerin yemini 3 baskerville'lerin köpeği 4 korku vadisi

TİMAŞ YAYINLARI

  1. Kızıl Dosya (1887)
  2. Dörtlerin Yemini (1890)
  3. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  4. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl dosya 2 dörtlerin yemini 3 baskervillelerin köpeği 4 korku vadisi

İTHAKİ YAYINLARI

  1. Kızıl Dosya (1887)
  2. Dörtlerin İmzası (1890)
  3. Baskerville’lerin Köpeği (1902)
  4. Korku Vadisi (1915)

1 kızıl dosya 2 dörtlerin imzası 3 baskervillelerin köpeği 4 korku vadisi

EVEREST YAYINLARI

  1. Sherlock Holmes 1. Cilt (Hikaye)
  2. Sherlock Holmes 2. Cilt (Hikaye)
  3. Sherlock Holmes 3. Cilt (Roman)

cilt 1 cilt 2 cilt 3

PROFESÖR CHALLENGER’IN MACERALARI KİTAPLARI

REN KİTAP

  1. Kayıp Dünya
  2. Zehirli Dalga
  3. Sisler Diyarı
  4. Dünya’nın Çığlığı

1 kayıp dünya 2 zehirli dalga 3 sisler diyarı 4 dünya'nın çığlığı

12 Beğeni

İyi bir çalışma olmuş. Kaleminize sağlık

Emeğinize sağlık, zaman ayırdığınız için teşekkürler. :blush:

1 Beğeni

Bunlar bütün hikayeleri ve romanlarını kapsıyor mu arkadaşlar? Ona göre listeme ekleyip alacağım.

Ben aslında henüz okumadığım için çok incelemedim. Everest toplu ve Cem baskıları almıştım. Başka bir başlık veya burada Everest toplu baskı içeriğini paylaşmış olabilirim.

Cem baskılarda şöyle bir okuma önerisi var. İstersen onunla bir karşılaştır.

4 Beğeni

Teşekkürler. Hem bununla hem de paylaştığınızı bulursam ona da bir bakayım. Böyle set görünce hoşuma gitti fiyat olarak da güzel. Araştırıyorum bakalım :slight_smile:

@alper bazı başlıklar aynı, bazısının da ismi hafif farklı, bazı başlıklar ise tutmuyor. Pipo seti 875 sayfa, Büyüteç seti 875 sayfa, Şapka seti 864 sayfa. Riski göze alıp bunları alacağım sanırım.

1 Beğeni

@Ozgur ellerine sağlık güzel çalışma olmuş. En iyi çevirilerden birisi Cem Yayınevi’nde, onu da ekleyebilir miyiz ana iletiye?

1 Beğeni

Cem Yayınevini ekledim.

1 Beğeni

1 Beğeni

Cem Yayınları’nın 9 kitaplık serisini alırsak Sherlock külliyatını edinmiş olur muyuz? Sherlock konusu bana biraz karışık geldi.

Hepsi var diye biliyorum. Ben de almadan bayağı kararsız kalmıştım, hatta foruma bayağı bir danışıp sonunda Cem Yayınlarından almıştım.

Peki memnun musun? Yani çeviri iyi mi, zor anlaşılan cümleler var mı, editörlük falan nasıl?

Ben ya Cem’den ya da Alfa’dan alacağım ama her iki yayınevinin basımlarının tam külliyat olup olmadığını bilmiyorum.

1 Beğeni

3-4 kitabını okudum şimdiye kadar. Çeviri olarak kendi dilinden orijinal halini okumadığım için bir şey demeyeyim ama zorlandığım anlamadığım bir kelime olmadı , yer yer yazım hatası vardı diye hatırlıyorum. Cem Yayınları tüm hepsi var ve kronolojik olarak sıralı. Alfa Yayınları kronolojik olarak sıralı mı, Everest Yayınları gibi içerisinde dipnotlar, açıklamalar falan var mı hiç bilmiyorum. Forumda Alfa baskılarını alan vardır, onlar memnun mu onu da sormak lazım. Alfa ile ilgili pek bir şey girilmemiş.

Şu konu sana yardımcı olabilir;

2 Beğeni

Sağol, okuyalım bakalım cevapları bulabilecek miyiz. Hiç olmadı Cem Yayınları’ndan alırım.

1 Beğeni

Daha önceden Ren Kitap’tan almıştım. 7 kitabını okudum. Forumda çevirinin kötü olduğunu gördüğümde okumayı bıraktım. O sıralarda Alfa Yayınları kitapları birleştirdi. Bütün Hikayeler 1 ve 2, Bütün Romanlar kitaplarını aldım. Kitapları daha okumadım. Tüm külliyatı basılı.

1 Beğeni

Okumuş olsaydınız değerlendirmenizi almak isterdim. Yine de en azından Alfa’nın da tüm külliyatı bastığını öğrenmiş oldum. Bu durumda ya Alfa ya da Cem baskılarını tercih edeceğim.

1 Beğeni

İsterseniz kitaplardan birkaç sayfa paylaşabilirim.

İsterse @MelihAntepli’te Cem Yayınevi’ni paylaşır. Hem sizin için hem de almak isteyenler için karşılaştırma olur.

2 Beğeni

@SherlockHolmes Çok iyi olur. @MelihAntepli sen de birkaç sayfa paylaşırsan sevinirim.

2 Beğeni

Merhaba,

Beyaz Birlik romanı için önerdiğiniz bir yayınevi var mı?

Can yayınlarından çıkan Kara Şato’nun Kontu da var. :innocent: