Sissoylu

Bende seriye başladım ve 3.kitabı bulamıyorum. Başladığıma pişman oldum. Beklemedeyim.

Zaman Çarkı’ndan daha önce okumam gereken bir seriydi, tabi öyle olmadı…

Brandon Sanderson’ın yazımını ZÇ dolayısıyla tanıyıp sevmiştim. Sissoylu’nun ilk üç kitabını da okuyunca beğendim. Üçüncü kitabın finaline ise bayıldım. O kadar şey tahmin ettim ama hiç beklemediğim bir final oldu. Gerçekten beklenmedik ve anlamlıydı. Hala finali hafızamda ilk okuduğum zamanki gibi capcanlı duruyor. (:

Bana göre kitapta fazla güçlü betimlemeler yoktu. Uzun betimlemeleri severim. Elbette öyle bir evren nasıl güçlü betimlenirdi o da bir soru işareti tabi.

Kitapları okuduğum zaman ben de bir sissoylu olmak istediğimi belirtmeden geçemeyeceğim. Her ne kadar öyle bir evrende olmak pek hoş olmasa da istedim bunu. :smiley:

Kitaba puanım: 10/10

Daha çok şey yazmak istiyorum ama spoiler olmasın diye yazamıyorum. :confused:

6 Beğeni

Bende yakın zamanda ilk 3lemeyi bitirdim. Çok hoş seri olmuş. Özellikle yeni bir yazar için kafasındakileri kağıda bu kadar başarılı dökmek ve bu yolda harika ilerlemek takdire şayan.

4 Beğeni

5-6 sene önce bitirmiştim seriyi fakat o kadar çok sevmiştim ki hala aşırı canlı bir şekilde hatırlıyorum. Sanderson’ı tanımama ve en sevdiğim yazar olmasına vesile olan seridir Sissoylu. Ama Sanderson’a olan sevgim Akılçelen’e duyduğum nefretten daha aşağıda olduğu için yollarımız ayrıldı maalesef.

4 Beğeni

Sissoylu’nun bir kitabındaki küçük puntolar beni deli etmişti. Yine de okudum.

Sanderson’ın Fırtınaışığı Arşivi’ni çok merak ediyorum ben. Yayınevi düşündürücü tabi burada. :sweat_smile:

2 Beğeni

Sizde dünyanın geri kalanı gibi okumuşsunuz o zaman :grinning_face_with_smiling_eyes: Amerika’daki kendi pazarı harici çok da tanınmıyordu Zaman Çarkını tanımlamadan önce, hatta bildiğim kadarıyla bizde hiç kitabı yoktu. Daha iyi olmuş bence böyle tanımanız :grinning_face_with_smiling_eyes:

Sissoylu benim de sevdiğim bir seridir, çoğunluğun aksine devam serisini de beğenirim ben. Çağ atlamalı, farklı bir atmosfere ve tematiğe sahip olmasına rağmen onu da kendi içinde değerlendirip sevenlerdenim diyerek sonraki kitap adına son durumunu paylaşalım Sanderson abinin :smiley:

3 Beğeni

@Kitsune İstediğin kadar uzun yazabilirsin. Sadece spoiler olacağını düşündüğün yerleri blur içine alırsan okuyan kişilere spoiler vermemiş olursun. Dileyen yani blurlu içeriği görmek isteyen kişiler blurun üstüne tıklayıp ne yazdığını okuyabilir.

Bir örnek vereyim. Gerçekten spoiler içeriyor. Kelsier 1. kitapta ölüyor.

2 Beğeni

2.çağı şimdi bitirdim. Sonunu iyiki spoiler yememişim. Normalde çoğu seriyi ufak tefek gaza getiren spoiler yiyerek başlarım. Okuma heyecanım artar ama eğer bu spoilerı yemiş olsaydım gerçekten uykularım kaçardı.
Aslında son kitabın sonunda çok büyük bir bomba olduğunu okudum fakat bunu beklemiyordum.
Genel olarak ise bence ilk çağın konusu daha genişti. Zaten kitapların hacimsel durumu bunu gösteriyor ama 2.çağın Wax ile Waynei okuması çok eğlenceli karakterler. Sadece Waxin Batman hali hoşuma gitmiyor. Yeri geldiğinde adaleti kendin kesmelisin.

7 Beğeni

Tamamlandı üç gün önce. Başka yazar olsa %28lik dilim aylarca sürünürdü.

2 Beğeni

Aynen Hocam dün gördüm ben de, yine seri bot a bağlamış elindekilerin hepsini bitirmiş :grinning_face_with_smiling_eyes: Tabi bizim Türkçe görmemiz 3-5 seneyi bulur maalesef.

1 Beğeni

Tamamlandı daha ilk draft, tam çıkış tarihi de Kasım 2022. Çok var daha.

2 Beğeni

2 Beğeni

Sanderson başlığına yazmıştım buraya da bırakayım.

Yazar Sissoylu: Kayıp Metal’in yazdığı en Kozmer bağlantılı kitap olduğunu ve kitabı okumak için bazı kısa romanların okunmasının gerekebileceğini söyledi. Çok büyük bir ihtimalle kendisi Sissoylu Gizli Tarih’i kast etti. Gene de yeni çıkacak Sissoylu romanında önce Sınırsız Arcanum’un okunması tavsiye olunur.

2 Beğeni

Gizli tarih işin içindeyse ortalık iyice karışacak. Tabi ki buna oldukça bayılacağımdan eminim. Hazır oraya girmişken gizli tarih karakterinin başka gezegenlerdeki işlerine de bir ipucu gösterir belki. Umut işte.

1 Beğeni

Şöyle eski bir teoriye denk geldim. Benliğin Gölgeleri sürprizbozanı içerir.

1 Beğeni

Sissoylu yeni kitap tam anlamıyla bitmiş, artık basım tarihini bekliyor.

İlk Sissoylu serisine ufak bir retcon ihtimali var, çıkacak kitapla da bağlantılı olma olasılığı olduğu için ilgilisine bahsedeyim.

Öncelikle tanrımetal(kavramı). Kozmer Parelerinin (Shard) hepsinin kendisine özel bir metali var. Metaller genellikle Pareyi taşıyanların isimlerinden türetilen isimlerle anılıyorlar. Fırtınaışında Şeref ve Terbiyenin ortak metali parekılıçlarda görülür. Direkt Şeref’in metali Şerefkılıçlarıdır( Tanavast, Tanavastium). Terbiyenin sadece kendisine ait metali daha bilinmiyor, belki de gösterilmiştir.
Sissoylu da da tanrı metal kavramına şahit olduk.
Elend’in Miraç Kuyusunda yuttuğu ve ona Sissoylu güçlerini veren metal lerasium(Leras Muhafaza’nın taşıyıcısının ismi). Diğer Parenin tanrımetali de atiyum ( Ati Harap’ın taşıyıcısının ismi). Yeni seride ettmetal olarak geçen metal de Harmonium ( Harmony /Ahenk Paresi), taşıyıcısının ismiyle anılmıyor şu anlık.

Girizgahı yaptık. Şimdi bu atiyum ile ilgili sıkıntılı bir durum var. Sissoylular bütün metalleri yakabilen, Siskanlar ise sadece kendi metalini yakabilenler olarak ilk seride de devam serisinde de işlendi. Tabi soru şu tanrımetalleri kim yakabilir? Elend’in normal biri olarak lerasiumu yakması lerasiumu herkesin yakabileceğini gösteriyor. Peki atiyum değerindeki soru geliyor, atiyum da lerasium gibi tanrımetal, o neden herkes tarafından yakılamıyor?

Retcon burada işte. İlk seride atiyum diye bilinen metal aslında atiyum-elektrum alaşımı olan nalatium, atiyum-altın alaşımı olan malatium ile karıştırılmasın. Gezegendeki bütün doğada bulunan atiyumlar az miktar elektrum ile katışık olarak çıkıyor, gerçek atiyumun elde edilmesi için saflaştırılması gerekiyor. Çağların Kahramanı kitabında atiyum yakanlar aslında “elektrum siskanı”. Elektrumu da hatırlarsınız, altın-gümüş alaşımı, atiyum yakanın gelecek görüşünü engellemek için kullanılıyordu seride, fakir atiyumu diye nitelendirilmişti. Atiyum ise tanrımetal olduğundan herkes tarafından yakılabilir.

Yazar atiyum demeye devam edebilirsiniz çünkü atiyum, gezegende herkes metali atiyum olarak biliyor demiş.

7 Beğeni

Yeni kapak belli oldu.

Arka kapak yazısı

Özet

For years, frontier lawman turned big-city senator Waxillium Ladrian has hunted the shadowy organization the Set—with his late uncle and his sister among their leaders—since they started kidnapping people with the power of Allomancy in their bloodlines. When Detective Marasi Colms and her partner Wayne find stockpiled weapons bound for the Outer City of Bilming, this opens a new lead. Conflict between Elendel and the Outer Cities only favors the Set, and their tendrils now reach to the Elendel Senate—whose corruption Wax and Steris have sought to expose—and Bilming is even more entangled.

After Wax discovers a new type of explosive that can unleash unprecedented destruction and realizes that the Set must already have it, an immortal kandra serving Scadrial’s god, Harmony, reveals that Bilming has fallen under the influence of another god: Trell, worshipped by the Set. And Trell isn’t the only factor at play from the larger Cosmere―Marasi is recruited by offworlders with strange abilities who claim their goal is to protect Scadrial…at any cost.

Wax must choose whether to set aside his rocky relationship with God and once again become the Sword that Harmony has groomed him to be. If no one steps forward to be the hero Scadrial needs, the planet and its millions of people will come to a sudden and calamitous ruin.

6 Beğeni

Şahsen fırtınaışığı 5.kitaptan daha çok bekliyorum desem yalan olmaz. Kapak ise klasik olmuş. İdare eder.

1 Beğeni

O kadar zaman geçti ki herşeyi unuttuk. re-cap şart :((

1 Beğeni

Şu an Secret History’i okuyorum. Kitabın içinde Elantrislileri ve Beyaz Kum serisinden karakterleri görmek beni bayağı heycanlandırdı.

Bu arada Matem Bantlarıda efsaneydi. Her ne kadar ilk üçleme kadar çok konuya değinmesede güzel seriydi bence. Ama sanki Sanderson 2. Çağ özenmiyor gibi hissediyorum. Değinmediği çok fazla konu var. Mesela ilk seride Allomansinin ortaya çıkması için karakterlerin kırılması yani başından kötü bir şey geçmesi gerekiyordu diye hatırlıyorum. 2. Çağ da bu konulara hiç değinilmiyor. Ben bile unutmuştum bu detayı Secret History okuyunca hatırladım.

Bak birde sanırım 3. Çâğın ana kötü karakteri Kelsier olacakmış ona da çok heycanlandım.

2 Beğeni