Sol Beyin mi? Sağ Beyin mi? (Anket)

Konuya direkt soruyla başlıyorum. Okuyucuyu ürkütmeyin derler ama. :joy:

1 # 4 = 5
2 # 5 = 12
3 # 6 = 21
8 # 11 = ?

Bu soru oldukça basit. Sorudaki mantığı bulmak önemli. Lütfen biraz düşünün. Cevabı spoiler içinde yazıyorum.

Beyninin sağ yarım küresini kullananlar 40, sol yarımküresini kullananlar 96 buluyor. Soruya muhalefet edenler ikisini de yeterince kullanmıyor. Başka mantıklı cevaplar bulanlar ise iki yarım küreyi tam teşekkül kullanıyor (yaratıcılık ve zeka bir arada).

Şimdi giriş bölümüne geçebiliriz.

Beynimizin Hangi Yarısını Daha Aktif Kullanıyoruz?

Beyninizin sağını mı, solunu mu kullanıyorsunuz?

Bir başka deyişle, sezgisel veya duygusal ayrıntılara önem veren biri misiniz, yoksa analitik, mantıklı, aktif ve kazanç odaklı mısınız?

Sol beyin, genellikle, rasyonel, mantıklı ve analitik olarak değerlendirilen zekâyla ilişkilendirilirken; sağ beyin ise daha çok sanatsal, yaratıcı ve duygularla ilişkilendirilen bir yarım küre şeklinde etiketlenir.

Bu tarz sağ ve sol beyin etiketlemeleri de bir takım “uzmanların”, insanları onları beyin yarım kürelerine dayanarak sınıflandırabilmesinin önünü açar. Biraz resim kabiliyetiniz varsa; derhal “sağ beynini daha iyi kullanıyorsun” etiketini yemeniz; işlem yapabilme kapasiteniz göze çarpıyorsa, “sol beynini daha iyi kullanıyorsun.” etiketi yemeniz neredeyse kaçınılmazdır. Bu yaklaşıma göre, sanatçılardan yazarlara kadar duyguların baskın olduğu herkes sağ beyinlidir.

Hangi Tarafın Baskın Olduğu Neden Önemli?

Beyninizin hangi tarafını aktif kullandığınız, kişiliğinizi, düşünme stilinizi, kararlarınızı, yeteneklerinizi, hatta hangi mesleği seçeceğinizi bile etkiler.

Beyninizin yalnızca bir yarısını eğitebileceğinizi gösteren hiçbir bilimsel delil bulunmamaktadır.

Sol beyinlilik ya da sağ beyinlilik ifadeleri popüler kültürde oldukça yaygındır. İş dünyasında, “sol beyinliler”, akılcı ve mantıklı çözümlerine yönelik iltifatlar alırken, benzer şekilde “sağ beyinlilik” yaratıcı ve duygusal olmayla eş anlamda kullanılır.

Eğer sağ ya da sol beyninizin herhangi birini biraz olsun zayıf hissediyorsanız, beyninizin yalnızca bu lobunu eğitebilmenizi vaat eden neredeyse sayısız kitap, eğitim programları ve dahası bir Nintendo DS oyunu dahi bulabilirsiniz. Hatta doğrudan Google’da “sağ beyin eğitimi” diye aratırsanız neredeyse yarım saniye içerisinde 759 milyon sonuç bulunduğunu görebilirsiniz.

Ne var ki; “yarım kürelilik” ifadesi popüler algı tarafından büyütülüp beslense de bilimsel anlamda ortaya konumş bir durum değildir. Nobel Fizik Ödülü’nün kazananlarından tutun da edebiyatta Pulitzer Ödülü alan yazarlara kadar, herkes herhangi bir görevi gerçekleştirirken beyninin her iki yarım küresini de birlikte kullanır. Hatta, insanların sağ ya da sol beyinli olarak ayrıştığı safsatası henüz 1980’lerde bilimsel literatür tarafından çürütülmüştür. Ayrıntılı bilgi için aşağıda kaynakları paylaşıyorum. Özellikle kaynak 5 derim. :slight_smile:

Anket için Son Test

En fazla 5 dakika sürecek kısa bir test linki bırakıyorum.

  • Sol Beyin
  • Sağ Beyin
  • Her İkisi de eşit

0 oylayan

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sağ Beyin veya sol beyin eğitimine gerek duyuyor musunuz? Test sonuçlarını ve yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.

Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3
Kaynak 4
Kaynak 5

7 Beğeni

Normalde Sağ çıkar sürekli. Şimdi sol çıktı. Okulda bulunduğum sınıf beni sayısalcı ve mantık yürüten biri mi yaptı yoksa? :grinning_face_with_smiling_eyes::joy:

4 Beğeni

Ben nasıl 92 buldum.Bende mi sorun var acaba?
Ekleme:Kaynak 4’teki ankette ikisi de eşit çıktı.Kaynak 2’de sol beyin %7 daha aktif çıktı.

2 Beğeni

Saatlerdir problem sorusu çözerken mola verip bu başlığa girmiş bulundum. El alışkanlığı oldu artık, çat diye sol beyin çıkan sonucu buldum tabii.

Şimdi bu beni gerçekten sol beyinli mi yapar? :sweat_smile:

1 Beğeni

Ben de 92 buldum valla.

2 Beğeni

Duygusal düşündüğümü ilk defa gördüm, sol beyinlinin literatürde karşılığı sayılırım, demek mi bir beyin sarsıntısı geçirmişim. Cevabım 40 :grin:

1 Beğeni

Ben 96 buldum. :grin:

Benim için doğru aslında. :slightly_smiling_face:

Benim resim kabiliyetim yok. :joy:

1 Beğeni

Ben 96 buldum ama lisede matematiğim hiç 1 gelmedi hep 0’dı. Son işlemde 88 ile 8’i bile gecikmeli topladım. İşiminde gereği oalrak hep sanatsal görsel işlerle ilgilenirim. Ankette sıkıntı var :slight_smile:

3 Beğeni

Sadece konunun başındaki ilk soru bile hangi tarafı daha çok kullandığınızı söylüyor. Analitik düşünen biri olarak ben de sol tarafı daha çok kullanıyorum.

1 Beğeni

Çözmek için uğraşamam :slight_smile:

Sol beyin çıktı yazılanların bazıları uyuyor sadece matematikte pek iyi sayılmam. Sanatsal olarak 0 olduğumu söyleyebilirim. Resim, çizim, hiç yok. Dikkat bile edemiyorum çoğu şeye. Çok duygusal insanım. Hangisini çok kullanıyorum bilemedim tam ama önemli olan kullanmam zaten, gerisi teferruat. :slight_smile:

2 Beğeni

İşlem hatası yapıp 39 buldum sonra sonucun ilk cümlesini okuyunca dedim herhalde beyinsizim :smiley: Neyse hatayı görünce 40 buldum sonra 96 bulmayı denedim o da mantıklı geldi. Resme bakınca sağ tarafımı kullanan bir insan olduğumu düşündüm; orada ki özellikler beni daha iyi anlatıyor gibi görünüyordu. Anket ise sol beynimi sağdan %19 daha fazla kullandığımı söyledi. :slight_smile: Sonuç olarak bayağı eğlendim. :smiley:

2 Beğeni

Ben de öyleyim. Matematikim iyi ama çok yok. Ama duygusalım, sezgiselim ve santasal değilim.

1 Beğeni

Tuhaf olan da eskiden hiç duygusal bir insan olmamam. Bir noktadan sonra nedense aşırı duygusallaştım, böyle olmayı da sevmiyorum hiç. Eski halime dönmeyi çok istiyorum.

1 Beğeni

Sayısal olduğumdan sol beyin olacağını tahmin etmiştim ama bu kadar fark olacağını düşünmemiştim, sayısalcı bile olsam matematik ve biyoloji yaratıcılık ister, haliyle az da olsa sağ tarafı da kullanmam gerekiyor. Bankacı teknisyen hakim falan bilmem ben, doktorluk hedef:) Duygusallığa gelince, şey, hiç konuşmasam daha iyi @Expelliarmus :sweat_smile: “Satılık bebek ayakkabıları, henüz hiç giyilmemiş” cümlesini okuduğumda bir süre etkisinden çıkamamıştım, hayda yine aklıma takıldı canım sıkıldı. :frowning:

1 Beğeni

Baştaki soruyu 96 buldum ama test sağ beyin dedi. Bu durumda her ikisi de oluyor sanırım. Bunun sebebi muhtelemen okurken sayısalcı olmam ve ortalarda bir yerde sanata bulaşmam olabilir. Yine de her ikisi de eşit denilebilir mi?

1 Beğeni

78 buldum. Bu gruba giriyor muyum :joy:

Onun dışında 40’ı da buldum.

1 Beğeni

96’yı başka yolla da bulmak mümkün.
1×4+4-(4-1)=5
2×5+5-(5-2)=12
3×6+6-(6-3)=21
8×11+11-(11-3)=96
Garip, nereden aklıma geldiyse, 40’ı bulamamıştım halbuki.

3 Beğeni

Nasıl bulduğuna bağlı. :smile:

@Agape İkisi aynı çıkar sanıyordum ama görüyorum ki burada farklı çıkanlar var sahiden. Zaten beynin tek tarafını kullanmak mümkün değil. İkisini de kullanırız. Aslında bu konuyu açma sebebim de bunu söylemekti. İstatistiklere göre sağ beyin azınlıkta kalıyor yine de.

40’ı buldum o kolaydı ama yaratıcılık ve zeka olsun diye bütün sayıları dümdüz topladım ve 78’i de buldum :joy:

Harbiden sağ beyinliyim :sweat_smile:

@Rena 96’yı bulamadım ben de :sweat_smile:

1 Beğeni