Sanal alem yalan alem. Ne kadar arabesk gibi görünse de büyük oranda doğru bir söz. Kim olduğunu bilmediğin, adı, fotoğrafı hiç bir bilgisi olmayan anonim birisinin bir cümlesine takılmak, şaşırmak, anlam çıkarmak garip geliyor bana. Burada forumda yazanların ne düşündüğünü az çok biliyoruz, aşina olduk birbirimize ancak böyle capsler, tweetler, tek cümlelik yorumlar okumak zaman kaybı büyük oranda.
Sokaktaki her insanın her fikrini önemsemek gibi bir şey gibi geliyor bu bana.
İnternet herkese sesini duyurma imkanı veriyor, sese kulak verip vermemek bize kalmış. Büyük oranda no name kişileri veya daha önce yazdıklarını makul bulduğum anonim birisi değilse göz ardı ediyorum. Herkesin her dediğini ciddiye alıp sonra da üzerine çıkarımlar yapmak anlamsız geliyor bana.
Sorsak siz çok dikkat edersiniz yazım kurallarına çünkü mesleğiniz değil mi…ama Witcher’da aralıklarla yazım hataları görüyorum. Yanlış kişiye yazmıyorsam editör olarak sizin adınız yazıyor. Ben değil son okumayı yapan arkadaştır sorumlu, diyorsanız da siz de bilin.
Not: Bunu ikinci defa yazıyorum çünkü ilki şikayet ettiler ve kaldırıldı…
Lütfen dikkat edin. Koskoca yayınevi, altıncı kitaba geldim hâlâ yazım hataları görüyorum. Olan olmuş ama bundan sonrası için olabilir demeyeceğinizi umuyorum. Biraz yükseldim farkındayım, nazik karşıladığınız ve hızlıca cevapladığınız için teşekkür ederim.
Şunu da eklemek istiyorum forum yöneticilerine; yorumun silinmesi hoş değildi.
Ben şikayet ettim çünkü Kemal Bey’in veya herhangi birinin gösterdiği hassasiyet onun yaptığı meslekle ilintilenemez. Yersiz (kelimenin gerçek anlamıyla yeri değil) buldum yazdıklarınızı ve cevap yazdım ama zaten benim yazdığım cevap da silinmiş. Tam her şey yoluna girdi derken yeniden yazmışsınız. Kemal Bey sabırlı davranıp nezaket göstermiş. Ben sabredemedim.
Bunun yerine şunu demek çok zor değilmiş demek ki:
Pardon! Siz mi karar veriyorsunuz benim ne yazıp yazamayacağıma! Bir de “her şey yoluna girmişken” öyle mi? Ben sizin yorumunuzu görmedim bile ama siz beni yorumumu görüp kaldırtıyorsunuz öyle mi! Yersiz olan sizin akıl vermeniz. Kiminle nasıl konuşacağım beni bağlar, seni değil. İstemediğim aklınızı kendinize saklayın.
Bundan sonrasını forum olduğu için yazıyorum; Yukarıdaki akıllı kişinin söylediğinin aksine konuştuğum kişinin tarzıyla cevaplanmış bir cümledir. Konu da yukarıdaki akıllı kişinin söylediğinin aksine yazım hatalarıyla ilgili muhattabına eleştiridir.
@periyodiknesriyat beye katılıyorum. Özellikle yüz yüze ve yüzle vücut mimiklerinden yoksun böyle platformlarda seçtiğimiz sözcükler çok önemli; zira seçtiğimiz sözcükler ne kadar iyi niyetli olursak olalım karşı tarafı incitecek/üzecek/sinirlendirecek nitelikte olabilir.
Mesela bir eserde gördüğünüz hataları burada konu açıp bahsedebilirsiniz. Genel geçer bir yorum yazmaktan öte örnekler vererek eleştirebilirsiniz. Burada @Everfever bey gibi editör ve çevirmen forumdaşlar var. Çoğu da nasıl ki övgüyü kabul ettikleri gibi yergiyi de göğüsleyecek dostlar…
Hani başta dediğim gibi mimiklerden ve jestlerden ırak olduğumuz forum ortamında bir yorum yanlış anlaşılabilir. Ne kadar iyi niyetli olursak olalım, yorumlar kısadır ve açıklayıcı ya da anlatıcı bir pozisyona çoğu zaman erişemez ama konu başlığı açıp örnekler verilirse daha kapsayıcı olabilir. Her iki tarafın da çevirmen/editör ve okur doğru bildiği yanlışlar olabilir. Nezih bir tartışmayla her iki taraf dışında biz forum ahalisi de bilgi edinebilir…
Böyle bir kültürümüz ülke olarak yok maalesef. İnsanlar hata yaptığı zaman “hata yapmışım özür dilerim” demeyi bile beceremiyor daha. Tartışma deyince aklımıza roket ve füze geliyor, “rakibi gömmek” geliyor…
Ben o “akıllı kişiye” katılmıyorum, cevabımı da verdim. Nokta. Başlık açmaya gelince o kadar enerji harcayacak olsam yayınevi hattına yazardım ama o kadar üstünde durduğum bir konu değildi ta ki konunun muhattabını takip ettiğim başlıkta görene kadar. Benden tek tek delil göstermemi istiyorsunuz kusura bakmayın ben redaktör değilim, kitabı okumak için aldım hatalarını bulmak ve bunu raporlayıp foruma tek tek belgelemek için değil. Dile gelince açıklamamı yaptım. Sizin de kötü konuşmadan yazdıklarınızla orta yolu bulmaya çalıştığınızın farkındayım ama gerek yok çünkü yukarıdaki akıllı kişi dışında ortada bir sorun yok.
Bu sayfadaki yazıların hepsini okudum ve Laterath, sen haksızsın. Seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım. (Tabii ki laflar hazırlamadım, turkishmusic.org’daki sezen aksu tartışması’na gönderme. Espri açıklamaktan da nefret ederim, kendimi berbat hissediyorum şu an.
Sansürcülüğün korunduğu, konuyu sulandıran basitliği komik bulan gönderiye denetmen kalp atıyor…okey. Konudan iyice sapıldığına göre söylediklerinizin bir önemi de kalmıyor. Sallamaya devam!