Sosyal Medya Platformlarında İlgi Çeken Yorumlar

Hocam konu çok uzadı ama
son kez yazıyorum. İkimiz de kabullenemiyoruz. Siz bu kelimelerin olmadığını söylüyorsunuz. Ben ise olmaması için bir sebep göremiyorum. Şekil bilgisel ve anlam bilimsel olarak kelimelerde hiçbir sıkıntı yok.

1 Beğeni

Ben gündelik hayatta çekilmek kelimesini kullanıyorum. Özellikle selfie için çekilmek, çektirmekten daha doğru geliyor bana.

“Çocuklar hadi gelin fotoğraf çekilelim” → Fotoyu ben çekiyorum. Çektirmiyorum bir başkasına gibi.

Çekinmek bence fonetik olarak uymuyor. O yüzden de özellikle kullanmıyorum.

Çektirmek doğru bile olsa bugüne kadar “fotoğraf çektirdim” diyen duymadım. Belki şu olabilir, diyelim ki biyometrik foto lazım oldu. O zaman:

“Dün biyometrik foto çektirdim”
“Dün biyometrik foto çekildim”

Bu durumda çektirdim fonetikten ziyade anlamsal olarak doğru geliyor.

Eyyorlamam bu kadar. :slight_smile:

2 Beğeni

Kafam çok karıştı, sanırım yarın fotoğraf çektirmeye gideceğim ama çekilmeden döneceğim.:roll_eyes:

5 Beğeni

Gitmişken çekinmeyi de unutma yoksa bir daha çekişemezsin. :sweat_smile:

4 Beğeni

Ben beraber gider çekişiriz diyecektim ama çekindim abi.

1 Beğeni

“Fotoğraf çekmek” sözündeki çek fiil kökü tam olarak hangi eylemi tanımlıyor? Fotoğrafçılık işinde, fotoğraf nesnesini oluştururlarken neyi çekmişler ki dilimize bu şekilde girmiş acaba?

1 Beğeni

Ben de yanlış buluyorum “fotoğraf çekildim” ifadesini.

“Fotoğraf” burada nesne ise edilgen durumda nesne özneleşir ve doğru ifade, “fotoğrafım çekildi” olur.

İlla “çekildi” kullanılacaksa şöyle olmalı:

“Bizim de fotoğrafımızı çek enişte.”
“E şöyle yanaşın biraz, Selin senin fotoğrafın çekildi mi?”
“Çekildim ama sizinle de çekileyim.”
“Tamam mıyız, çekiyoruuuuuum.”

Yukarıdaki konuşmada “fotoğraf” sözcüğü iyelik ekiyle edilgen yapının öznesi oldu. Yani fiile şahıs eki gelmeyecek, nesneye iyelik eki gelecek ki edilgen yapı kurallı olsun.

“Sizinle de fotoğraf çekileyim.” Yanlış
“Sizinle de fotoğrafım çekilsin.” Doğru

Şimdi bir düşünce deneyi yapalım:
“eyeliner çekmek” diye de bir eylem var. Bunu kendi kendinize yaparsanız “eyeliner çektim” dersiniz; başkası size yaparsa “eyeliner çektirdim” dersiniz.

Kimse “eyeliner çekildim” demez.

Ya da “saç ekmek”
Var mı duyan “saç ekildim” ifadesini?

Ya da daha kolayını buldum. “Düğünde video çekildim.” cümlesi tuhaf değil mi?

Fotoğraf meselesindeki sorun “fotoğraf çekmek” ifadesinin zamanla ayrılmaz bir ifade gibi algılanması.

3 Beğeni

@periyodiknesriyat hocam bravo, bu kadar basit. Örnekleriniz de çok güzel.

@Tobizume hocam ben konuyu uzatmadım ki. Sizler bana yazdınız, ben de cevap verdim. Hatta en son “sağlıcakla kalın” deyip konuyu kendi açımdan kapattım, ancak yine ileti gelince cevap verdim. Yoksa ben hiçbirinizin yanlış kullanımını direkt eleştirmedim.

Sıkıntı görmemeniz hiçbir şey değiştirmez. Kural bellidir. Ancak elbette siz istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Konu benim için kapanmıştır.

1 Beğeni

Şu tarz ilkel makinelerde perde gibi bir şeyin arkasına geçip, sarkan iple ışık sistemini çalıştırıyorlarmış ya fotoğrafçılar, büyük ihtimalle o sarkan ip çekildiği için “fotoğraf çekmek” şeklinde gelmiştir.

4 Beğeni

:slight_smile:

https://x.com/bosunatiklama/status/1983849745853641038?t=XfgMzBWci3wroybpOGeutw&s=19

2 Beğeni

Bunları manipule etmek en kolayı. 99 gb internet vaat eder alırım oylarını her seçim. Oy vermezlerse de oy vermeyenlerin internetsiz düştükleri hallere atıf yapar biz varsak internet var derdim. :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Elbette var, olmaz mı?

Ramiz, Ezel, Ali, Eyşan ( Mario Gomez değil gerçek Eyşan) Cengiz falan hepsi var. :slight_smile:

Kenan var mıydı sahiden, ben de hatırlayamadım.

7 Beğeni

Çok iyi fikir he. Trollkitap diye bir sayfa açıp kitaplara alakasız yorumlar mı yazsam? :sweat_smile:

6 Beğeni

İyi fikir. Yardımcı eleman olarak da çattitip :slight_smile:

2 Beğeni
27 Beğeni

Ben mesela instagrama az giriyorum. Herkes çiçek papatya.

Twitter öyle mi, tam Türkiye. O sebeple Twitterda kan alırlar adamdam.

Öyle “Ayda 20-30 kitabı tek nefeste bitiriyorum” diye yalan atarsanız yalan söylediğinizi anladıkları anda keserler kellenizi :slight_smile:

Türkiye’de ayda 20 kitap okuyacak adam ancak rıhtımdan çıkar. O mevzuyu anca burda görünce inanırım.

Bu da ayrı bir vaka galiba.

9 Beğeni

:100:

10 Beğeni

Maliye hiç kullanmadığı makyaj malzemelerini para karşılığı başkalarına öneren “infuluınsır” artıklarını sıkı takibe alınca çoğu malesef bu tarafa kaydı. Hayatında bir tane kitap okumamış tipler, 1000kitapta yazılanlara bakıp instagramda tiktokta millete kitap öneriyorlar. Yayınevleri bu boş beleş tipleri el altından mamalamaya devam ettikçe bu gibi durumları daha çok göreceğiz. Gerçi bunları takip eden tiplere çok bile.

10 Beğeni

Alttaki yorumlar efsane olmuş.

4 Beğeni
4 Beğeni