'Kara Kule Silahşör" yeniden okuyorum. Hikayenin sonunu bilince daha önce dikkat çekmeyen bazı cümleler şimdi anlamlı oluyor.
Aşağıdaki alıntı dikkat çektiğim yer nedeniyle spoiler olabilir. Seriyi okumayan bakmasın.
Bu etkileyici bir sözdü. Silahşor bir an korku ve özlem duydu. Buna garip bir duygu daha karıştı, dejavu, diye düşündü. Bunu rüyamda gördüm. Yoksa daha önce burada bulundum mu? Öyleyse ne zaman?
Yanlış hatırlamıyorsam bu okuduğumuz Silahşör baskısı güncellenmiş, geliştirilmiş hikaye. Önsöz - sunuş şimdi okumadım ama bir bakayım az sonra eklerim.
2003 de yapmış bunu. Dediğiniz gibi baştan bunu (1970!) düşünmemiştir. Hatta şöyle bir şey anlatılıyordu 90’larda ölümcül bir hastalığı olan okuru serinin sonunu sormuş ve gerçekten bilmiyordum diye yazmıştı. Ama 2003’de biliyordu artık bunu.
Evet çoğu okur sevmedi o sonu ama ben beğenmiştim.
Later’ı okuyup bitirdim. İçeriğindeki iki şeyden dolayı (birisi lezbiyen çift, ikincisini belirtmem tamamen spoiler olur o yüzden blurla bile yazmayayım) Altın Kitaplar ‘dan beklemek hayal olur. Belki yine İnka’ dan gelir çeviri.
Altın kitaplar yayınlamayacak. Bu kitabın ana yayıncısı Hard Case Crime.
Hard Case Crime 'den çıkan diğer King kitaplarını Colorado Kid ve Eğlence Parkı’nı İnkılap / Sayfa 6 yayınlamıştı. Muhtemelen Later de İnkılap / Sayfa6’dan çıkacak.
Alper Bey bu konuda fikrinizi almak istiyorum. Bana kalırsa King burada Irak Savaşı’na dair biraz safça bir tavır takınmış. Savaşı zerre eleştirmeden ele almış. Ben olsam Billy’ye bu savaşın Amerika’nın küresel zorbalığından başka bir şey olmadığını söyletirdim. Siz ne düşünüyorsunuz?
Özellikle 2. Felluce muhaberesi kitlesel kıyımdı. ABD Felluce de kimyasal silahlar dahi kullandı. Bunun en net belirtileri sonraki yıllarda doğan çocuklarda görüldü.
O direnişin şöyle bir yankısı da oldu ilerleyen yıllarda tüm bölgenin başına bela olacak işid isimli örgütünde ilk güç kazandığı etkili eylemler yaptığı anlardı.
Felluce içinde redif sesi var
bakın yüreğine acep nesi var
Beni duymayana dostlar hepten âhım var
Batı veya ABD’li aydınlar bizim buralara, Asya’ya bakarken gözlükleri pek net görüntü vermiyor. Şu son Ukrayna Rusya savaşında Chomsky ve Zizek bile hem de birbirlerine karşı argümanlar ile saçma sapan Nato penceresinden çıkışlar yaptılar.
Bunu bilmiyordum. King de araştırmasını kendi dar Amerikalı penceresinden yaptıysa bilmiyordur. Ama bilmesi, bulması gerek. Trump’a gelince say sayıştır, Bush’a bir kelime dahi etme. Bu kadar saf olamaz. Tepki görmemek için "Mal modu"nu açtıysa o başka.
Orta okuldayken bu Hayaletin Garip Huylarının bu baskısı, birde Ateş yolu vardı. İkisi de kayboldu. Büyük ihtimal bir arkadaş aldı okumak için getirmedi.
Benim kitaplığımda var. Siz de çok abartılı fiyatlar olmadan onları temin edebilirsiniz diye düşünüyorum. Benim asıl üzüldüğüm bende de Yeşil Yol serisi bölümleri ayrı ayrı basılmış halde vardı. Benim de sağolsun bir arkadaşım alıp getirmedi.
Eski baskıyı arayıp buldum. Aralık 1996 ilk basımı Remzi Kitabevi yapmış. 645 sayfa.
Fakat o kadar küçük punto ile basılmış ki daha büyük punto ile basılmışsa yeni baskının 784 sayfa olması normal. Eski baskı sansürlü mü yeni baskıya sansürlü kısımlar eklendi mi onu bilmiyorum.