Asıl adı Steve Rune Lundin olan Steven Erikson, 7 Kasım 1959’da Toronto’da doğmuştur. Arkeoloji ve antropoloji eğitimleri alan Erikson, tam zamanlı olarak yazarlık yapmaktadır. Bir süre eşi ve oğluyla İngiltere’de yaşayan Erikson, daha sonra tekrar Kanada’ya dönerek Iowa Writers’ Workshop’ta eğitim almış ve tezini burada vermiştir.
En meşhur eseri 10 kitaptan oluşan Malazan Book of the Fallen 2012’de 1 milyon, 2018’de de 3 milyon adet satılmıştır. SF sitesi bu eseri Chronicles of Thomas Covenant serisiyle birlikte en önemli epik fantastik serisi olarak değerlendirmiştir. Ayrıca Fantasy Book Review sitesi de bu seriyi “son zamanların en iyi fantastik serisi” olarak seçmiştir. Glen Cook seriyi “şaheser” olarak değerlendirmiş, Stephen R. Donaldson ise fantastik türe yaklaşımından dolayı Erikson’ı methederek onu Joseph Conrad, Henry James, William Faulkner ve Fyodor Dostoevsky ile kıyaslamıştır.
Bu başlık ve Malazan başlığında ki çeviri için teşekkürler. Sadece beğenip geçmek istemedim. Yıllardır heyecanla bekliyoruz ve paylaşımlar da heyecanı arttırıyor. Yalnız Thomas Covenant ile adının yan yana anılması kendi adıma üzücü oldu. En önemli epik fantastik serisi Thomas Covenant , gerçekten mi?
Rica ederim, keyif alarak yapıyorum. Bu konuyu da Erikson hakkında ara ara bilgi verebilmek için açtım.
Thomas Covenant, Erikson’ın en çok etkilendiği seridir Black Company ile birlikte. Her ikisi de Malazan’ın birkaç gömlek altında seriler olmasına rağmen Erikson panellerde sık sık bu etkilenişini dile getirir. TC serisi anlatımı ile size hitap etmemiş olabilir ama (bu kısmı yanlış biliyor olabilirim) Tolkien prototipinin dışında da fantastik yazılabileceğini göstermesi sebebiyle önemlidir.
Biraz beklentiyle alakalı da olabilir. Zamanında Phoenix Yayınevi ilk kitabı basıp bırakmış ve İthaki devam kitabını çıkarmıştı, tıpkı Zaman Çarkı’nda olduğu gibi. Ben de büyük beklentiyle 2 kitabı da alıp başlamıştım ama Diyardaki Belayı okudum sadece devam edemedim. Aslında yarattığı dünya fena değildi ama anlatım ve baş karakter sıkıcıydı kendi adıma. Neyse umarım Malazan’a en kısa sürede kavuşuruz da bizler de aranıza katılırız. Merak uyandırıcı paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.
Ben de benzer bir hevesle The Black Company okumuştum. Sevmedim diyemem ama en fazla ortalamanın belki bir tık üstündedir o seri de. Bende de ufak bir hayal kırıklığı olmadı dersem yalan olur. Başta ben de sizin gibi “Bu adam bundan etkilendiyse süper bir seri olmalı” diye düşünmüştüm ama sonra biraz üzerine kafa yorunca öyle bir zorunluluk olmadığını anladım.
Dilerim Malazan da bir an önce çıkar da hep birlikte okuruz. Malazan kitaplarına etkinlik düzenlemek için sabırsızlanıyorum.
Erikson The God is Not Willing kitabının düzenlemesine başlamış. Sayfa ve kelime sayısı (191219 kelime, 726 sayfa) fotoğrafta görünüyor. Her ne kadar düzenleme sonrası bu sayılar değişecek olsa da kitabın uzunluğu hakkında fikir verecektir.
Malazan’ın gelmeyeceğini biliyordum zaten ama yazarın bir de bilim kurgu tarafının olduğunu bilmiyordum. Bilim kurgu sever olarak bu habere sevindim. Bu kitabın çıkıyor olması belki ithaki’de bazı şeyleri hızlandırır.
Bu kitap olmayabilir. Ben hala bir yazım hatası olduğunu düşünüyorum (umarım değildir de basılır).
Bu kitap Erikson’ın en sevdiği (daha doğrusu en rahat hissederek yazdığı) ama pek tutulmayan bir kitabı. Okuyan arkadaşlar “Erikson komedi yerine en güçlü yanı olan world building’i kullansa süper bir bk çıkardı, maalesef çok başarılı olmamış” demişlerdi. Satışlar da çok iyi değil zaten.
Bu arada yazarın bir de Willful Child isimli bk üçlemesi var.
Yayınevine sordum bir yanlışlık yok. Mayıs listesindeymiş. Efe Pötöy çevirdiyse bilimkurgudur dediler. Çevirmeni tanımıyorum ama baktım bilimkurgu çevirisi var. Bilgiler tutuyor. Hepimize hayırlı olsun. İnşallah güzel olur. @Artorias@murgul@alper
Yazım hatası olmamasına sevindim. Yazarın kalemini merak ediyorum gerçi bunu söylemek de tam olarak doğru değil. Sonuçta çevirmenin eline bakıyoruz. En son Kaplan! Kaplan! okumuştum. Vakıf serisinin yanına bk arıyordum. Bu haber çok iyi oldu.