Tartışma Köşesi

Hocam çok uzun süredir gözlemleyip anlamaya/anlamlandırmaya çalıştığım bir durum bu. İşin kötüsü gördüğüm kadarıyla sadece ülkemize has bir durum da değil. Farkında olduğum kadarıyla son yıllarda her yerde bir kutuplaşma eğilimi yükselişte. Tarihi figürlere bakıştan örnek vermişsiniz, ama bir bakarsanız her konuda o kadar yaygın ki bu absürt kutuplaşmalar, zıtlaşmalar, insan hayret ediyor. Bir sürü şey okudum/okuyorum konuyla ilgili; işte popülizm sağcılık bilmem ne neden yükselişte, kutuplaşma neden artıyor, vs. üzerine. Ama beni tatmin eden bir şeye henüz rastlamadım.

Kimisi diyor ki “sosyal medya yüzünden böyle oldu; herkes kendi baloncuğunu yaratmış bambaşka dünyalarda yaşıyor. Farklı insanların gerçekliği kelimenin tam anlamıyla farklı oluyor”, buna bağlayanlar var.

Kimi yaratıcı arkadaşlar diyor ki “bu iş MAD doktrininin bir sonucu; istediğini almak için şiddete başvuramayan bazı liderler diğer her yerdeki kutuplaşmaları kasten körüklüyor ondan oluyor bu”.

Kimi diyor ki “zaten hep böyleydi neye şaşırıyorsunuz, siz çok gençsiniz; günaydın”.

Kimi diyor ki “bu işler hoşgörüde aşırıya kaçan liboşlara tepkisel bir antitez olarak gelişiyor, yakında bir senteze varılır telaşa mahal yok”.

Kimi diyor ki “kleptokratlar/otokratlar demokrasinin bug’ını buldu, oraya yükleniyor ondan oluyor”.

Kimi diyor ki “ekmek elden su gölden modern yaşam insana iyi gelmedi, rahat batıyor” (“rahat batıyor” demiyorlar ama upuzun paragrafların sadeleştirilmiş türkçesi bence bu).

Kimi diyor ki “kapitalizmde oyun sonuna yaklaşıldı, güç dağılımı aşırı dengesizleşti, bilerek ya da bilmeyerek devrime ortam hazırlanıyor”.

Ve daha neler neler. Ben bunların hiçbirine ikna olmuş değilim. Hiçbirini tamamen çürütebilmiş değilim (tamamen çürütebildiklerim de var ama onları buraya yazmadım tabi). Muhtemelen işin aslı yukardakilerin ve belki başka -bildiğimiz ya da bilmediğimiz- faktörlerin bir lineer kombinasyonu.

Ama şahsen bana bu durumlar biraz da şeyi anımsatıyor: Starcraft 2 izleyip oynarken ben, her metanın son zamanlarında maçları izlemek bana böyle hissettirirdi. Her oyun benzer uyuz trendlerin azıcık farklı versiyonlarını izlerdik. En etkili stratejiler çözüldükçe oyun zevki namına bir şey kalmaz, 2-3 saatlik leş slugfestler dönerdi. Starcrafttaki durumun sebebi aslında “kazanmak” ve "eğlenceli oyunlar oynamak"ın farklı şeyleri gerektiriyor olmasıydı bence. Zaman içerisinde oyuncular kazandıran şeylere kaya kaya işleri bu hale getiriyordu. Sanırım benzer bir şeyi demokrasi için de yaşıyoruz. Benim bulabildiğim en iyi açıklama bu oldu hocam şimdiye kadar. Ki pek de iyi bir açıklama değil aslında.

Beni korkutan da bu. Hem de bütün insanlık için geçerli. Bütün pantheonlar sonumuzu hayretsin.

8 Beğeni