Koronavirüs Gündemi

Hocam bana öyle geliyor ki bazı sistemlerin karmaşıklığı belli bir düzeyi aşınca gerçekten kimsenin hayal bile edemediği sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan gerçekten bazı şeylerin kimsenin niyeti olmadan ortaya çıktığını düşünüyorum. Tabi bir durum ortaya çıktıktan sonra bundan faydalanmak başka bir konu.

Evet hatırlıyorum. Bu konuda ben de bir keresinde uzun uzadıya eyyorlamıştım hocam.

Hocam bu bakış açısı akıllara Prisoner’s Dilemma örneğini getiriyor. Diyelim ki dediğiniz her şey doğru, o halde kişi için mantıklı olan seçim diğer mahkumu satmak olacaktır (bu durumda başkalarının denekliği kabul edip riski üstlenmesi, oyuncunun da denenmiş temiz aşıya konması). Yani sizin bakış açınız oyunu yanlış oynamak aslında.

Burada bence doğru yaklaşım 1) yan etki riskinin covid riskinden her türlü çok daha düşük olduğunun üzerinde durmak (diğer mahkumu satmamak daha kârlı) - ki bu en karamsar sonuçlara göre bile tamamıyla doğru görünüyor- ya da 2) tam olarak toplumsal hayatta prisoner’s dilemma durumlarını bozması için kurmuş olduğumuz bir yapı var “devlet” diye, onun işe el atıp diğer mahkumu satmanın maliyetini yükseltmesi; bu açıdan makul yasakların destekçisiyim.

1 Beğeni