Tartışma Köşesi

Aşırı film fanatiği birisi. O yüzden böyle bir cümle kurmasına çok şaşırmadım ama insan yinede kısa çaplı bir şok oluyor. Film çekmek kolay demiyorum elbette ama kitap yazmanın bu kadar küçümsenecek bir şey olması sinirlerimi hoplattı açıkcası. Hangi konunun olursa olsun bir şeyin fanatiği ile kesinlikle muhabbet edilmez ya ben bunu iyice anladım artık. Eleştiriye bile gelemiyorsa bir insan ben niye boşuna dil dökeyim ki.

2 Beğeni

Dediğinin şöyle bir.mantığı olabilir ancak: filmde senaryo+çekim varken kitapta sadece yazım var, bu yüzden daha zor denebilir. Elbette bu sadece günümüzde yazılan diyalog ağırlıklı romanlar için denebilir, televizyon öncesi dönemde psikolojik tahliller hikayenin önemli bir kısmını kaplardı.

Aklıma Saftirik Greg’in yazarının çizdiği karikatür geldi:

6 Beğeni

Böyle düşünmemiştim. Yine de kitap yazmayı çok kolay bir eylemmiş gibi göstermeye çalışan bir havası vardı. Bu tür şeylerden rahatsız oluyorum. Sonuçta iki taraf da emek veriyor. Birini küçümseyip ötekini yüceltmek içimi acıtıyor.

4 Beğeni

Orta yolu bulmayı bilmiyorsa ve aşırıya gidiyorsa bu fikrinde dikkate almayın. Ayrıca Film çekmek gerçekten de zordur. O yüzden bir film için bazen binlerce kişi çalışabiliyor. Makyajcısı, ışıkçısı, tasarımcısı vs vs vs. Daha sonra filmin çekiminden önce senaryosu, sahnelerin çizimi, mekânların seçimi, oyuncu seçimi falan filan. Kamera açıları, teknik aksaklıklar da cabası elbette. :smiley:

3 Beğeni

O arkadaş bir sanat eserinin değerinin onu yaratmadaki zorlukla denk olduğunu düşünmüyordur umarım. Bu mantıkla mermer oyma heykel yapmak daha zor olduğu için o hem film yapmayı hem kitap yazmayı döver :slight_smile:

5 dakikada resim çizen Picasso’yu izleyen bu arkadaşın tepkisini görmek isterdim.

3 Beğeni

Film fanatiği bir insan zaten. Kendi yaptığı alakasız karşılaştırmaları doğru bulurken onu sınamak için aynısını ben yaptığımda tepeme çıkmaya ve beni ezmeye çalıştı. İnsanları fikirleriyle kudurtarak egosunu tatmin ettiğini sanıyor ama günün sonunda başını yastığa koyduğunda içindeki tatminsizlik onu öldürüyordur eminim. Herhangi bir şeyi sevmek ve fanatiği olmak arasındaki ince çizgiyi fark edemeyip fanatizme kayan insanlara şifa diliyorum. Bunlarla sohbet etmektense boş duvara konuşsam daha çok eğlenirim. Yapıcı eleştiriye gelemeyen insanla işim olmaz. Bu kişiyle biraz daha takılsam sevdiğim dizi filmlerden de soğutacak beni. Çevresine sabır diliyorum. Engelledim her yerden. :slight_smile:

2 Beğeni

Yapay zeka, insanın fikir dünyası için faydalı mıdır, yoksa zararlı mıdır?

Bence zararlıdır. Yapay zekanın insanları kısa yoldan bilgiye/sonuca ulaştırdığı ve bu yüzden oldukça sevildiği forumda dahi açıkça gözlenenebilen bir gerçek.

Bununla birlikte yolun sonundaki hedefi/bilgiyi/ arzu nesnesini anlamlı kılan şeyin o yolda verilen uğraş olduğunu düşünüyorum.

İşte bu yüzden insanı birey haline getiren fikir dünyasının, yapay zekanın fabrikasyon bilgileriyle lekelenmemesi gerektiği görüşündeyim.

2 Beğeni

Yapay zekadan çok önce insanlar üretmeyi bırakıp kendilerine ucuz kanaat önderleri bulma peşine düşmüşlerdi. Bireyselliğin yok oluşu. Teknolojiye gelirsek, sosyal medya kullanmayı bilip mail kullanmayı öğrenmemiş gençlere rastladım. Elimizin altında bilgiye ansiklopediden daha hızlı ulaşmak bir araç vardı ama biz bunları selfie çekmek ve personalarımızı satmak için kullandık. Yapay zekanın gelişinin bunları bitirmesini umuyorum ama bir şekilde nerflenip yine koyunlara satılacak ticari metalara entegre edilecek. Kısaca, bilgiye ulaşmak isteyene yol her zaman açıktı, yine açık. Kişi düşünmeyi, doğru gördüklerini dahi kendi süzgecinden geçirip, damıtıp, ortaya bir şeyler koymayı bilmeli. Verilen örnekte, “bize ait” ne varsa kısa yoldan bilgi emilimi sağlamanın gerek pratik sağlamış gerekse deneyimi olmayan son kullanıcı için verimli olacağını düşünüyorum.

3 Beğeni

Bilginin ancak bağlam içinde anlam bulabildiğini savunuyorum. Yapay zekaya da bu bilgiyi bağlamdan kopartıp onu en içi boş haliyle sunduğu için karşıyım.

İnsanın en kısa yoldan sonuca ulaşma hevesinin pek tabii farkındayım ancak bunun bilinçli şekilde kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum (eğitim programları gibi).

3 Beğeni

Yapay zekaya soru sormak için bilgi sahibi olmak gerek diye düşünüyorum: Tabii çıktı olarak yine bilgi alıyorsanız. Bu teyit amaçlı olabilir, önceden öğrendiğiniz bir bilginin arka planı olabilir; tek kaynak olarak kullanımda zaten mevcutta hatalar yapan bir sistem olduğu için teziniz o şekilde doğrulanabilir.

Misal, hangi büyük Rus yazarın yeğeninin sinemanın en büyük oyuncularından biri başta olmak üzere pek çok yıldıza oyuncu koçluğu yaptığını yahut hangi iki meşhur kalemin Karındeşen Jack olma şüphesiyle sorgu altına alındığını yapay zekaya sorabilirsiniz. Şimdi sordum, ben ilgili bilgileri eklemeden cevap veremedi. Dediğim üzere, merak + araştırma. Yoksa size, hem de kendi dilinizde süzülerek, zaman tasarrufuyla verilen bilgi, elbette muhataplarının alacağı kadar olacak. Başlarına Socrates’i de oturtsanız, bu böyle.

3 Beğeni

Eskiden insanlar bir konuda bilgi edinebilmek için gidip yaşadığı bölgenin bir bilge kişine sorar onun cevabını dinlerdi. Sonra matbaa yaygınlaştı, ansiklopediler basıldı. İnsanlar bu bilge kişilerden bilgi almak yerine ansiklopedileri karıştırmaya başlayıp bilgiye daha kolay ve hızlı yoldan ulaştı. Sonra internet ve arama motorları çıktı. İnsanlar ansiklopedilerini kaldırıp Google’da arama yapmaya başlayarak bilgiye daha da kısa ve kolay yoldan ulaştılar. Ne matbaa ne internet insanlığın fikir dünyasını bir şekilde geri götürmedi. Günümüzde ise sayfalarca arama motorlarında gezmek yerine bir konuda bilgi almak için yapay zeka kullanılıyor ve bilgiye her zamankinden de hızlı ve kolay yoldan ulaşılıyor. Artık 1500 sene öncenin bilge adamının yerini yapay zeka aldı, döndük aynı yere geldik denebilir ki yapay zeka henüz emekleme aşamasında bile değil.

1 Beğeni

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bu mesajınızdaki görüşlerinize katılıyorum. Bununla birlikte uğraş sonucu kazanılan bilgilerin daha değerli olduğu konusundaki görüşlerimi sürdürüyorum.

@Leingrad

Yapay zekanın verdiği bilgilerin ‘hap’ niteliğini eleştiriyorum. Evet, yapay zeka, insanın bilgiye ulaşımını çok kolaylaştırdı ancak bu bilginin kalıcılığını da aynı oranda azalttı.

2 Beğeni

Eklemenize istinaden, yataktan kalkıp cevap yazma gereği duydum.

Kontrol hususunda ben sizden daha karamsarım. Güç kimdeyse kontrol onda, daima öyle olacak. Kimsenin insanlığın iyiliğini falan düşündüğü, daha önce olmadığı gibi, bundan sonra da olmayacak. Bu “ürün” de çıkarlar doğrultusunda maksimum hizmetini verecek. Belki bize yansıyışı yan ürünlerle hayat kalitemizi artırır, o kadar. Yani beyninin %10’unu kullanabilen bizler, bu aracın %100 halini evlerimizde kullanamayacağız. Muhtemelen bir yerleri işgal, bombalama, silah sanayii, tütün sanayii, ilaç, reklam sanayii, kime daha çok nasıl satarım, cebimi doldururum, zengini zengin ederim, bunlarda kullanılacak. Biz de bugünleri anıp boş umutlarımızın üstüne tekrar birer bardak su içeceğiz. İyi geceler olsun.

2 Beğeni

Yapay zekadan kasıt sanırım Chatgpt, Gemini gibi ilk kullanıcıya ulaşan platformlar. Forumda sevilmemesinin sebebi insanların artık kendi cümlelerini kurmaktan bile uzaklaşıp her şeyi bunlarla halletmesinden kaynaklanıyor. Yoksa zarar verecek bir şey olarak görmüyorum aksine yararlı da. Ama bilinçsiz kullanım ve flood olacak şekilde bunlar üzerinden paylaşım yapılması insanları irrite ediyor.

Kardeşim ben bir kitabı senin ağzından duymak istiyorum, senin cümlelerinle, senin ne hissettiğini anlamak istiyorum ama sen kalkıp ai ile bilgi alıp buraya yapıştırıyorsan rahatsız olurum.

Chatgpt ile yazışman emin ol kimsenin umrunda değil. Git konuş ama buraya niye taşıyorsun muhabbeti? Mesela. Bunun yeri Instagram’dır, Twitter’dır, Facebook’tur. Çok merakın varsa açarsın bir kanal/sayfa oradan paylaşım yaparsın. Bakın mesela Google’ın Veo3’ü ile birlikte her yer saçma sapan sokak röportajı videosuyla doldu. 1-2 eyvallah tamam ama suyunu çıkarma be kardeşim. Görsel oluşturdun hoşuna gitti geldin burada ilgili başlıkta paylaştın çok güzel. Ama bunu her Allah’ın günü yapamazsın gına gelir insanlara.

Şarkı paylaşımı yaparken bile Ai’dan destek alacak kadar aciz olamazsın. Senin kendi fikirlerin yok mu? Cümle kuramıyor musun. Bir kere yazı temelli olan bu ai’ların cümleleri basmakalıp ve kendini belli ediyor, senin yazmadığın apaçık ortada. Karşındaki kişiyi neden ahmak yerine koyuyorsun. Yaz kardeşim, yazım yanlışı yap, imla kurallarını ıskala, ne olacak ki? Bundan mı çekiniyorsun? Yanlış yapa yapa öğreneceksin zaten.

Tüm bunlar bir kenara bir kaç kez denk geldim, kişinin bahsettiği konudan haberi bile yok, fikir sahibi değil ama ai ile alıp buraya yapıştırmış. E bu zaten düpedüz sahtekarlık.

Bence forumun şikayetçi olduğu konu bu.

5 Beğeni

Size de iyi geceler dilerim. Bu mesajınıza kesinlikle katılyorum. Ben yapay zekanın günden güne Dune evrenindeki gibi kontrolden çıkacağını ve sonrasında temelli yasaklanacağını düşünmeye başladım.

1 Beğeni

Yapay zekadan hap bilgi almak isterseniz hap bilgi alırsınız. “Bana XYZ konusu hakkında 150 sayfalık detaylı bir araştırma metni yaz.” derseniz onu alırsınız. İlerde bu işler dediğim gibi bambaşka bir boyut kazanacak.

Kalıcılık konusunda yapacak bir şey yok. İnsanın bilişsel evrimi biyolojik evrimini geçerek geride bıraktı. Matbaanın yaygınlaşması ile insan beyninin sağlıklı bir şekilde işleyebileceği miktarın çok çok daha fazlası bir bilgi denizine erişimiz oldu. Bu yüzden nasıl ki şimdiye kadar çekilmiş bütün filmleri izleyemeye ömrümüz yetmeyeceği için aralarından seçim yapıp bazılarını eleyip bazılarını tüketiyorsak bilgi erişiminde de aynı şeyi yapmak zorundayız.

3 Beğeni

Hocam o halde ben de samimiyetinize de güvenerek bu durumla ilgili nacizane fikirlerimi belirteyim.

Öncelikle mesajlarınızı ilk gördüğümde biraz ben de kıllanmıştım ama suizanda bulunmak istemediğimden tat kaçırmaktan kaçınmıştım fakat kuduz bir Malazan fanı olsam da konuşmaya katılmamıştım.

Ve sanırım AI kullanımıyla ilgili problemlerden biri de bu. İnsanların ciddi kısmı -spesifik olarak gpt/ciaude/vs. ile yazışmıyorlarsa- AI ile iletişime geçmek pek istemiyor. Karşınızdaki tarafından saygısızlık olarak algılanıyor sıklıkla.

Ki bence mantıklı da, neticede sizin yazmaya değer görüp uğraşmadığınız yazıları okumak ya da cevaplamakla insanlar uğraşmak istemeyecektir. Ortalama bir forum gönderisini kendi bilgisayarımda açık modellerle yaklaşık 30 saniyede üretebiliyorum çok şükür :sweat_smile:.

Yazma şeklinizden memnun değilseniz değiştirmeye çalışabilirsiniz hocam, şahsi fikrimce iyi yazabilmek hala değerli ve kazanmaya çaba harcamaya değecek bir beceri. Çok bariz yazım hatalarını defaatle tekrar etmediğiniz sürece forum ahalisi olarak bizzat yazdığınız hafif dağınık yanıtları AI tarafından düzenlenmiş kusursuz imlalı yanıtlara tercih ederiz diye düşünüyorum. Ki siz çaba gösterdikçe zamanla yazı diliniz de siz ne yöne istiyorsanız o yöne gidecektir. Bu açıdan yazmayı AI’a delege edip pratiği daha da azaltmak daha da kötü bir fikir gibi geliyor.

16 Beğeni

Yorumunuza ben de katılıyorum. Baştan aşağı AI metinler ve cevaplar olması çok çiğ duruyor. Robotik bir konuşma üslubu ruhsuz oluyor. Tüm konuşmaları ben de okudum ama cevap yazasım gelmedi çünkü söylenen espri,duygu aktarımları, sözsel tepkiler bir bilgisayara ait çünkü.yazdıklarımızın içeriği kadar, onların hangi süreçle ortaya çıktığı da önemli bence. Çünkü karşındaki kişi bunu okurken duyguların sana ait olduğunu zannedip yanlışa düşebilir.

4 Beğeni

Bir whatsapp grubunda yaklaşık 25 kişiyiz. AI ile ilgili arada bir sohbet dönüyor ve birkaç arkadaşımız ise tamamen AI kaynaklı uzun metinler atıyor gruba. Açıkçası şu güne kadar tekini bile okumadım. Hatta ben sizin attığınız bu tür mesajları okumuyorum haberiniz olsun dahi diyerek ciddiyetimi de belirttim.

AI’dan faydalanılabilir ama kişisel yorum ve düşüncelere fiziki olarak nüfuz ettiği an uzaklaşıyorum. Okumuyorum. Yukarıdaki arkadaşın ilk mesajını beğendim ama iş geçtikten sonra beğeniyi geri alamadım. Sonraki mesajlarını da ne okudum ne de yanıtladım. Farkında olmasam bile istem dışı bir şeylerin ters gittiğini sezdiğimden midir bilemem.

@ziggystardust hatalı yorumunuzu ai’a tercih ederiz. Yeter ki siz siz olun. :slight_smile:

7 Beğeni

Yapay zeka kullanarak yazdıklarınızı “iyileştirmek” sizin cümle kurma ve düşüncelerinizi bizlere aktarma becerinizi geliştirmeyecek. Aksine köreltecek. Bu durumu daha çok yazarak siz geliştirebilirsiniz ancak. Yapay zekanın yazdıkları yerine sizin kendi cümlelerinizi görmeyi tercih ederiz.

1 Beğeni