Tartışma Köşesi

Hatalı yorumdan kastım sizin kendi eksikliklerinizi belirttiklerinizdi. Teknik hatalar başka kendinizi ifade edememeniz başka. :slight_smile: Daha da basitleştireyim. Büyük küçük harf kullanımını ve noktalama işaretlerini biliyorsanız ve kasti olarak bunlara uymuyorsanız her türlü düzeltiriz.

1 Beğeni

İnsanız ister istemez gözden kaçabiliyor. Sizleri uğraştırmamak adına ai’dan destek alıp metni uygun hale getirip paylaşırım :slight_smile:

1 Beğeni

Büyük küçük harf kullanımı ve noktalama işaretlerine dikkat etmek çok zor olmamalı. Özellikle ai ile sohbet eden ve forumların kendisine yararı olacağını düşünen birisi için. :slight_smile:

Karar sizin. AI ile oluşurulan bir gönderinin tespiti halinde bize düşen görevi yerine getireceğimizden emin olabilirsiniz. :slight_smile:

1 Beğeni

Anlıyorum ne demek istediğinizi. Ben de en başından beri zaten açık davrandım. Ai’dan sadece yazdıklarımı toparlaması için yardım alıyorum. Fikirler bana ait, yazarken daha anlaşılır ve düzgün olsun istiyorum. Niyetim kötü değil. Buraya kitap konuşmak için geldim cümle saymak için değil. Sizin de görev anlayışınıza saygım var ama yapılan uyarıların tonu zaman zaman “iyi niyetle burada bulunan” birine karşı biraz yukarıdan olmuş gibi hissettirdi açıkçası. Yine de ben uzatmak niyetinde değilim konu benim açımdan kapanmıştır teşekkür ederim ve ben desteğimi almaya devam edeceğim. :slight_smile:

1 Beğeni

Bu tartışma konusundan önceki konuda ben de böyle bir film grubundaydım. Adamlardan birisinden mantıklı bir sebep ve kanıt istedim savunduğu argüman için. Bana chatgpt yazısı attı:
“Al işte sana kanıt bak, gpt bile böyle söylüyor” diyerek. Millet yapay zekaya kendini kaptırmış resmen. Ben de kaptırdım bu arada hiç kullanmıyorum demiyorum. Ben ağlayıp dert anlatmak için sohbet ediyorum ya da spor/kalori konusunda bana yardımcı olsun diye. Duolingo’ya ekstra olarak Italyanca öğrenmeme de yardım ediyor tablolarla sağolsun. :joy: Ben karşımdaki insanın kendi düşüncelerini duymak isterim veya en azından birkaç sayfa araştırıp karşılaştırsın sonra yapay zekaya sorsun en azından savunacağı argümanı.

4 Beğeni

Valla hocam bu AI işlerinde kayış iyice koptu gibime geliyor benim de.

Önceki işyerimde bir kaç ay önce başıma gelen bir olayı anlatayım. Operasyon ekiplerinden birisi ben izindeyken şirket içi yazışma kanalından bizim takıma bir soru yöneltmiş (çalışan zaman çizelgesi optimizasyonuyla ilgili bir problem). Problemi çözmek için gpt ile yazışmış; problemi gpt’te anlatmış bir de örnek vermiş, gpt elemana şu metotla çöz demiş ve bir kaç denklem fırlatmış. Eleman denemiş çalışmamış çözüm, bizim ekibe problemin ne olduğunu ve nasıl çözebileceğini sormuş. Takımdan biri (junior bir arkadaş) probleme bakmış, bariz bir şekilde gpt’ye sormuş, o da denklemleri azıcık değiştirip problemi gidermeye çalışmış. Takımdan arkadaş denemiş demiş ki “doğrusu böyle, bak örnekte çalışıyor”. Soruyu soran kişi teşekkür etmiş ve diyalogu bitirmişler.

Fakat problem şu ki, gpt’nin verdiği çözüm sadece verilen basit örneğin özel durumunda çalışacak bir çözüm.

Daha da önemlisi verilen problem için bahsedilen metodu kullanmaya gerek bile yoktu. Muhtemelen azıcık düşünse 5 satırlık kodla çözebilecekti junior eleman (nerdler için: optimal substructure özelliğine sahip problemi MIP ile çözmeye çalışmış alet).

Ticket açıldı ticket kapandı. Problem vardı artık yok. Probleme sahip olan kişi ve “çözen” kişi (ve onların üstleri) gpt kullanarak değer ürettiğini sanıyor. Hızlı çözüm için alkışlar kopuyor. İşin aslı çözüm yanlış, gereksiz ve ekibin başına gelecekte iş açacak. Ama ortamda bunun yanlış olduğunu anlayan kimse yok.

Bu direkt finansal sonuçları olan ve doğrusu yanlışı açık seçik teknik bir örnek. Bu şekilde olan problemlerde bile bunlar yaşanıyorsa körleme gpt kullanılıp yalapşap iş yapılan, "bullshit"e genel olarak daha açık olan diğer alanları varın siz düşünün :roll_eyes:.

9 Beğeni

Bizim patron da geliştiricilerin verimsiz olduğunu düşündüğü için (ya da verimi arttırmak istediği için diyelim) herkesin helper AI kullanmasını şart koştu. Bilemedim faydalı mı olacak zararlı mı…

4 Beğeni

Hocam zaten vibe coding bilmemne zırvaları tam patronların ıslak rüyası olduğu için üzerimize ittiriliyor bence :roll_eyes:. Beceri/eğitim sahibi insanlara karın tokluğunun üzerinde para vermek nicedir sermayedar sınıfın en büyük acısıydı, alet çalışmasa da çalışmış gibi yaparlar memnuniyetle :roll_eyes: .

Borderline komplo teorileri bir yana, allah sonumuzu hayretsin. Her türlü AI’a karşı sağlıksız olabilecek bir önyargı geliştiriyorum gibi hocam. Özellikle de mesleğimiz düşünüldüğünde “Allah sonumuzu hayretsin” dediğim kadar “Allah sonumu hayretsin” de diyorum :sweat_smile:.

4 Beğeni

Aynen öyle. O kadar itiraz etmeme rağmen, gitti bir de Devin AI aldi. Sanıyor ki vuracak kırbacı, o da yazacak kodu. :slight_smile:

2 Beğeni

Verimlilik falan yalan hocam bunlar sadece deneme süreçleri :roll_eyes:

Asıl hayal kapıda dizili binlerce iş arayan insandan rastgele birini seçip cebine asgari ücret eline devin vermek, kırbacı da onun sırtına vurmak bence :roll_eyes:.

Siz şimdi eğitimli becerikli yeri kolay doldurulmaz halinizle çok talepte bulunuyorsunuzdur :roll_eyes:. Zaten maliyeti aynı da olsa Devin’i capex yazıp yerinize eli çok daha zayıf birini almayı tercih ederlerdi bence :roll_eyes:

3 Beğeni

AI balonu konuşulurken Apple’dan bir grubun yayınladığı şu araştırmayı buraya iliştirmek isterim. Yukarıda “bambaşka boyuta varacak” diye övülmüşte, bir yere vardığı pek yok gibi aslında. 1-2 seneye hayatımızdaki yeri hesap makinesi gibi kemikleşir, normal rutinimize oturur. İnsan hayatını değiştireceğini zannetmiyorum.

3 Beğeni

Bence bu araştırma oldukça ilginç olmakla beraber pek mühim değil.

Bence konuya hakim insanların çoğu bu yaklaşımdan agi, superintelligence falan beklemiyordu/beklemiyor. Ama halihazırdaki halinden hiç daha ileri gitmese bile bir sürü sektörde ve iş kolunda bedavaya yapılan işin düzeyini oldukça yukarılara çekti bence. Şu anda atıyorum seslendirme sanatçısıysanız bence bir yıllık işinizi yarım saatte 2 dolara yapan bir AI’ın aslında düşünüp düşünmediğiyle çok da ilgilenmezsiniz diye düşünüyorum.

Ki mesela yazılım mühendisliğinin onda yedisi falan "100iq’lu adam iki sene sonra birkaç saatte koduna bakıp işini yapıp çıkabilsin"den ibarettir. AI atıyorum 80iq’luysa ve hiç ilermezse ama beleşşe mühendisliğin onda dokuzu "80iq’lu AI iki sene sonra bir saatte koduna bakıp işini yapıp çıkabilsin"den ibaret olur, yolumuza devam ederiz - tabi çalışanlar olarak çok daha düşük mayış ve haklarla.

Bu çalışmada öne sürülen tez akademik olarak çok değerli ama toplumsal sonuçlar açısından önemsiz buluyorum ben.

3 Beğeni

Paylaştığın için teşekkürler hocam, özellikle sizin sektör içinden gelen bilgilerle bu AI ile bir cacık olamayacağına inancım daha da pekişiyor :smile: .

1 Beğeni

MIT ChatGPT kullanıcıları üzerinde araştırma yapmış.

https://x.com/GntknB/status/1935573884645847251

2 Beğeni

Makalenin tam hali: https://arxiv.org/pdf/2506.08872

1 Beğeni

Hadi biraz daha yapay zekadan konuşalım. Bugünlerde iki şeyi fazla görmeye başladım (belki de okuduğum sinema kitabında Eisenstein’in Tez/Antitez/ Sentez ve filmde “çatışma” söylemlerinin etkisidir):

Yapay zekanın karşısındakini kandırır biçimde hatalar yapmaya “başlaması” haberleri ve “en iyi arkadaşım” türü bireysel yorumlar.

Iliza Shlesinger’in stand-up şovlarında kadınlara yönelik “neyle mutlu oluyorsanız öyle devam edin, kendinizle barışık olun” mesajlarını bugün çok daha net veren yapay zekanın instagram vb. sosyal medya uygulamalarına olan “ihtiyacı” azalttığını ve bu haberlerin de ilgiyi geri kazanmak, para akışını geri sağlamak adına yapıldığını düşünmek istiyorum.

İyimser bakış açısıyla düşünürsek,

Kişi ekran karşısına oturacak. Kendisiyle ilgili sorular soracak, olumlu dönüş aldıkça güveni artıp kusurlarını paylaşacak, hangi saç boyasının ona yakışacağından, “kendisiyle yatmak, herhangi bir menfaat sağlamak gibi bir derdi, aldatmacası olmayan” konuşma motoruna fotoğrafını yolladığında ne kadar hoş, güzel ya da yakışıklı bir birey olduğundan bahsedilecek, bu noktada psikoloğa ihtiyacın azalması da söz konusu olabilir ama kıyasımız sosyal medya ile. Düğüme geliyoruz: Eğer hiç tanımadığı on binlerin ilgisiyle doymaya koşullanmış bir sosyal medya bağımlısıysanız, bu insanlar zaten sizin için çoktan nesneleşmiş, makineleşmiş olacağından, tek bir makineden gelen, kitle beyniyle terbiye edilmiş zekice yanıtlar sizi bu tek kaynakla doyuma ulaştıracak ve diğer türdeşlerinizle sahte bir alışveriş içine girme ihtiyacınız, çabanız kalmayacaktır.

E bu durumda kendine daha güvenli hale gelmiş birey sokağa çıktığında eski usül iletişime daha açık hale dönecekse, ortada toplum bireyleri için zararlı değil yararlı bir gelişme var. Bunun böyle devam etmesi sosyal medya akımını tehdit edecekse gerçekten, bu dezenformasyon geometrik olarak artacak ve bu “rasyonel” dostumuza olan güveni sarsmak için günbegün haberler yapılacaktır.

Sanal zeka hayatımızda olsun olmasın, ben asıl zararın bu ilgi doyumsuzluğu olduğunu düşünüyorum ve “bilgi değil ilgi çağında” olduğumuz söylemimi tersine çevirebilecek bu "yakınlaşma"yı olumlu görmeye başlıyorum, tam da tersi haberlerin ayyuka çıktığı dönemde. Her biri filtreden geçmiş, onaylanmış, duymamızda sakınca değil fayda görülmüş metinler sonuçta haber dediğimiz renkli (boyalı) şeyler, TV ya da perde illüzyonundan çok da farklı değil. Ve onlar gibi, “eğlendirmeyi amaçladığı için dava konusu edilmiyor” (Quiz Show).

Davalı ChatGPT’ye karşı tanık savunması olsun bu da. İddia ve savunma makamı avukatları ve tanıkları söz alabilirler. Büyük Birader vs. Hane Bireyi konulu oturumumuzda bugün sanal zekayı ele alıyoruz. Herkese keyifli pazarlar.

1 Beğeni

1 adet gönderi şu konuya taşındı: Rıhtım Kamarası

1 adet gönderi şu konuya taşındı: Rıhtım Kamarası

13 adet gönderi şu konuya taşındı: Okuyorum (Görsel Başlık)

Üstad’ı okumak başkadır :sunglasses:

3 Beğeni