Tartışma Köşesi

İlginç bir itham :thinking: Nazım Hikmet’e vatan haini diyebilmek için elinizde ne gibi bir argüman var?

Vatan Haini

VATAN HAİNİ

"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson’un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt
hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

6 Beğeni

A post was merged into an existing topic: Çok övüldüğü halde size hitap etmeyen kitaplar

A post was merged into an existing topic: Çok övüldüğü halde size hitap etmeyen kitaplar

Size karşı yapılan şu yorumlar, düşünce özgürlüğüne hakaret bana göre

2 Beğeni

‘‘Beni Stalin yarattı, beni o yaşatıyor’’ diyen bir adamdı Nazım Hikmet. Tabii ki vatan hainiydi. Nazım Hikmet Rus sevdalısıydı, Lenin öldüğünde Rusya’ya gidip mezarında nöbet tuttu. Nazım Hikmet dönemin Sovyetler Birliği devlet başkanı Kruşçev’e bir dilekçe yazar. Sovyetler Birliği vatandaşı olmak için izin ister. Ülkesini seven bir insan ille de Rus vatandaşı olmak ister mi?

2 Beğeni

Tarih bilmek ve okumak şart, Türk insanın en büyük eksikliğidir, Ne tarih bilir, ne Coğrafya. Yukarıda yazılmış ama tekrar etmekte fayda var, en doğrusu biz susalım Nazım cevaplasın.

"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson’un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt
hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

6 Beğeni

Kendi ideolojisine sıkıca bağlanmış bir kişiydi Nazım Hikmet. Ülkesinden gitmesinin sebebi askeriyede çalışmış olmasına ve kırık raporunun olmasına rağmen askere gönderilmek istenmesi ve Nazım Hikmet’in askeriyede Sabahattin Ali gibi öldürüleceğini düşünmesiydi, ki bu konuda haklı olduğu ölümünden sonra anlaşılacaktı. Lenin’in mezarında nöbet tutması, Stalin’e bu sözleri sarfetmesi, ki Stalin’i en çok eleştiren isimlerden biri oldu Rusya’ya gittiğinde, Nazım Hikmet’i kesinlikle vatan haini yapmaz. Kendi ülkesinin iyiliğini ve menfaatini düşünen bir insan her ne ideolojiye sahip olursa olsun vatan haini olmaz.

2 Beğeni

Nazım’ın vatanı Rusya idi. Nazım Hikmet, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e ‘‘Burjuva Kemal’’ demiştir. Sonra çark edip Gazi’nin son zamanlarında ‘‘En büyük devrimci sensin’’ deyip af dilemiştir. Bu kadar da dönektir işte.

1 Beğeni

@Montana Bahse konu olan şiir 1920’lerin başında yazılmış Nazım çok genç, Bunun özeleştirisini bir çok defa yapmış

Hatta O meşhur Kuvay-i milliye şiirini yazanı biliyor musunuz.

Hani şu dizeleri yazan.

Düşündü birdenbire kayalardaki adam
kaynakları ve yolları düşman elinde kalan bütün nehirleri
Kim bilir onlar ne kadar büyük
ne kadar uzundular?
Birçoğunun adini bilmiyordu
yalnız, Yunan’dan önce ve Seferberlikten evvel
geçerdi Gediz’in sularını başı dönerek.

Dağlarda tek
tek
ateşler yanıyordu
Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki
şayak kalpaklı adam
nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden
güzel, rahat günlere inanıyordu
ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında
birdenbire beş adım sağında onu gördü.
Paşalar onun arkasındaydılar.
O, saati sordu.
Paşalar: “Uc” dediler,
Sarisin bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun basına kadar,
eğildi, durdu.
Bıraksalar
İnce, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe’den Afyon ovasına atlayacaktı.

3 Beğeni

Eğer Nazım’ı vatana ihanetle suçluyorsanız daha ağır şartlarda günümüzde ki %50 siyasetçi vatan hainidir. Bu itham sizin bildiğiniz gibi basit bir söz değil sadece. Herkes hain, kime göre? neye göre?

Bu itham öyle 1-2 boş sözle doldurulamaz efendim aşar sizi. Geçiniz lütfen.

2 Beğeni

Bunlar boş sözler değil Nazım’ın dönekliğini ve hainliğini kanıtlayan kendi yazıları, şiirleridir. Mustafa Kemal Atatürk’e ağır hakaretler içeren şiirleri Moskova’dan yaz, sonra gel vatansever ol.

1 Beğeni

Ben Nazım’ın hiç keşke Yunan kazansaydı tarzı söylemlerini hatırlamıyorum. Eleştiri başka hıyanet başka.

2 Beğeni

Atatürk’e, bu ülkeyi kurtaran o yüce insana hakaret etmek ve Atatürk döneminde ülkeden kaçmak da vatana ihanettir. Askere gitmemek için vatanı terk etmek de hainliktir.

Siz beni karıştırdınız efenim Kadir Mısıroğlu isimli kişiyi savunanlara gidip anlatın bunları.

1 Beğeni

Yazılanları okumuyorsunuz, okuduklarınızı anlamak istemiyorsunuz ve düşüncenizi değiştirmeye hiç niyetiniz yok :smiley: korkunç bir durum.

6 Beğeni

Asıl siz okumuyorsunuz. Körü körüne burada ‘‘Nazımcılık’’ oynuyorsunuz. Nazım fanatiği olarak yazdığınız için Nazım ile alakalı çirkin olayları bile önemsemeyip ‘‘Olsun Nazım Hikmet iyidir’’ diyebiliyorsunuz. Belki Nazım ile aynı ideolojiye, düşünceye mensupsunuz o yüzden Nazım’ın hain olduğu gerçeğini kabul etmek istemiyorsunuz.

1 Beğeni

Askere gitmeyince vatan haini mi olunuyor? Vicdani retçilerin hepsi vatan haini o zaman. Ne kadar sığ ve çağdışı düşünceler bunlar. Adeta 1700’lü yılların tartışmalarını okur gibiyim. Önemli olan iyi insan olmaktır. Vatan, milliyetçilik, din, ırk bunlar insan uydurması şeyler. Önemli olan iyi insan olmaktır.

3 Beğeni

Şu kısımda sadece din olgusunun (insan uydurması değil) insanların kendisine bırakılmalı ancak sizin dediğiniz vatan, milliyetçilik, ırk vs bunlar tamamen gerçeklerdir. Sizin dediğiniz dünya modeli nedir? Amerika, Rusya, İngiltere, Almanya, Türkiye ve tüm ülkeler yıkılsın tek çatı altında mı yaşayalım demek istiyorsunuz? Bir doktora görünün bence.

2 Beğeni

Tartışma konunun çok daha dışında ilerliyor.
@Montana insnlar sizin görüşlerinizle uymuyorlar diye doktora görünün diyecek kadar kendinden emin olmak daha büyük hastalık. Herkesin düşüncesi kendini bağlar, din gerçek diyorsunuz, hangi din kitabında Milleyetçilik savunusu var? “Allah’a ve peygamberine inanan herkes müslümandır ve hak önünde eşittir.” Bunu diyen bir dine sahip olup ırkçı söylemler kullanmak dine ihanet değil mi?

2 Beğeni

Okuduğunuzu anlamıyorsunuz galiba? Bence tekrardan okuyun.

Ülkelerin sınırları insan uydurması değil mi? Tanrısal değişmez sınırlar mı var?

Irk değişmez bir şey mi? Sizin soyunuz binlerce yıldır türk mü mesela? Türkiye’nin gen haritasına bakın asyalı geni %30 civarında, yunan, roma, arap vs genleri türk geninden çok daha fazla. %100 çerkes olan birisi ben türkün deyince insan uydurması oluyor işte. Irk böyle bir şey. Sen kendi soyunda dedelerin binlerce yıldır sadece %100 türk kişlerle mi evlendi sanıyorsun?

Benim bu yazdıklarımdan da benim demediğim ne anlamlar çıkaracaksın acaba.

Şunu unutma sen ne kadar milliyetçilik temelli ayrıştırıcılık yaparsan başkaları da sana aynısını yapar. Almanya’da yaşanmış türk cinayetlerine bir bak, hepsi milliyetçilikle ötekileştirme temellidir. İnsanları ötekileştirirsen başkaları da seni ötekileştirir.

5 Beğeni

“Ey İsrailoğulları! Sizlere ihsan ettiğim nimetimi ve sizi vaktiyle âlemdeki ümmetlere üstün tuttuğumu hatırlayın!” (Bakara, 2/122)

Açıkça zamanında Yahudi milletini alemlere üstün kıldığını burada bulabilirsiniz.

1 Beğeni