Oradaki millet din anlamında, millet, ulus çok yeni bir kavram 300 bilemedin 400 yıllık bir tarihi var.
Ümmet diyor millet demiyor. Benim yahudi olan türk vatandaşı arkadaşlarım var. Yahudilik din(ümmet), millet değil. Semavi dinlerde milliyetçilik bulamazsın, ümmetçilik vardır.
Hayır Yahudi ırk ismi Musevilik dindir. İyi araştırın. Bana karşı anti fikir sunacağım diye hangisi din hangisinin ırk olduğunu bilmeden konuşuyorsunuz.
Musevi musayı takip eden demektir, Alevi aliyi takip eden, İsevi isayı takip eden, Müslümanlara yabancı kaynaklarda Muhammedi denir sıkça.
Benim bilgi dağarcığım burada bitti.
Beyler ve hanımlar… Biraz terbiye takınsak nasıl olur?
Fikir adamlarına dangalak demek, aşağılamak da ne oluyor? Fikirlerini sevmezsin, arkadaş ortamında tartışırsın, hatta kendin gibi düşünenlerin arasında ana avrat söversin olur biter… Burası genele açık bir forum, ne hakla işi hakarete, aşağılamaya vardırıyorsunuz…
İyi o zaman ben de Sabahattin Ali’ye Atatürk’e hakaret ettiği için küfredeyim, Dostoyevski’ye Türkler’e alenen düşmanlık ettiği için söveyim… Bunların yeri burası mı?
Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama insan burada, kendi sevmediği kişileri/kişilikleri sevenlerin de olduğunu unutmamalı…
Ya siz Irk’ı hiç değişmeyen binlerce yıl aynı kalan bir şey sanıyorsunuz galiba. Sevsenizde sevmesenizde böyle birbirine karışmayan ari ırk diye bir şey yok. Hiç de olmadı. Her ırk birbiriyle evlendi. Milletler birbiriyle karıştı.
Olaya sadece ideolojik bakıp bazı insanların düz düşünmesi yüzünden bu duruma geldi bu konu. Ona buna faşist deyip hakaret etme hakkını kendinde bulabilen insanlar tarafından bu tarafa sürüklendi. Halbuki Atsız’ın sözünü paylaştığımda ben kendisine bir yazar olarak baktığım için sözü paylaştım ancak bazı arkadaşlarımız ideoloji derdine düştüler.
@Kote karıştığıyla ilgili bir kanıtınız var mı? Irk olgusunun bilimsel bir gerçek olduğu ile alakalı çok çeşitli çalışmalar var. Hah diyordunuz ya kafatasçı olanlar var diye, kafatasçı deyip geçmeyelim. Neden kafatasının ölçüldüğünü bir araştıralım. Bunu yapan sadece kafatasçı dediğimiz Atsız değil, dünyadaki bir çok bilim adamlarıdır.
Benim arkadaşımın ailesi İspanya’dan gelmiş İstanbul’a Osmanlı zamanında. İspanya’ya da şuanki İsrail topraklarından gitmişler. Yani size göre yahudi ırkından. Burada türklerle de evlenmiş dedeleri, farklı milletlerden kişilerle da. Size göre musevi mi yahudi mi oluyor bu kişi şimdi? Türkçe onuştuğunu ve Türkiye vatandaşı olduğunu ekleyim.
Bana sormanıza gerek yok ki. Bildiğiniz üzere (belki bilmiyor olabilirsiniz) İsrail toprakları o zamanlarda Osmanlı Devleti’ne aitti. Size göre Yahudi bana göre Yahudi değil diyemem, orası zamanında Osmanlı toprakları olduğu için Türk olabilirler. Bunları bilmeden mi sordunuz bu soruyu
İspanya’ya Osmanlı zamanında gitmemişler. İstanbul’a Osmanlı zamanında gelmişler.
orası zamanında Osmanlı toprakları olduğu için Türk olabilirler.
Bu ne demek?
Konu çığrından çıkmış, değerli yazarlarımıza hakaret, ırkçılık vb şeyler görüyorum çok yazık…
Var tabii ki. Şuanki Anadolu toprakları gen havuzunun en çeşitli olduğu bölgelerden biridir.
Sürekli insanlara onu bilmiyorsun, şunu bilmiyorsun araştır diyorsunuz ama “acaba ben yanlış mı biliyorum birazda ben araştırayım demiyorsunuz”.
İsrail, Osmanlı Devleti’nin toprağıydı.
Osmanlı toprağı olunca orada yaşanlar türk mü oluyor demek istiyorsunuz? Onu soruyorum.
Bugün “ırk” kategorisinin bilimsel bir temele dayanmadığını bilim adamlarının büyük kısmı tarafından kabul ediliyor. Bilimi, ortaya çıktığı dönemden ayrı bir şekilde ele alamazsınız. 18 ve 19. yüzyıl bilimi köleliğin olduğu bir dünyada, köleliği meşru kılacak şekilde yönlendirilmişti. Bugün dünyada “saf ırk” , “ırksal üstünlük” gibi şeyler bilimin değil ırkçıların ve faşistlerin söylemlerinde kullanılan terimler.
Benzer bir durum “vatan, milliyetçilik, ırk vs bunlar tamamen gerçeklerdir” gibi görüşler için de geçerli. Milliyetçilik modern bir ideolojidir, geriye doğru inşa edililir. Bugün bildiğimiz anlamda milletler ve milliyetçilikler 1800’lerden önce yoktu. Her devlet kendisini geriye doğru meşrulaştırmak için kendisine bir millet ve milliyetçilik inşa etti. Bu Güney Fransa Fransızcasının yerini Paris Fransızcasının almasından, Massimo D’azeglio’nun “İtalya’yı kurduk şimdi İtalyanları yaratacağız” sözlerinden, Güneş Dil Teorisi gibi şeylere kadar her ülkede benzer şekilde işledi. Dolayısıyla vatan, milliyet ve ırk gibi şeyler “gerçek” değil sosyal birer kurgudur. Benedict Anderson’ın Hayali Cemaatler kitabı bunu çok güzel anlatır.
Osmanlı Devleti o topraklara Türkleri’de yerleştiriyordu. Belki yerleşen Türklerden olabilir. Ben nereden bilebilirim, gidip arkadaşınıza sorun. Ya da Osmanlı’nın hangi politikaları izlediğini araştırabilirsiniz.
@Kote bunu bilimsel bir makale gibi önümüze sunuyorsunuz ama Dna, kan ve gen testi yaptırıp karışmamış çıkan insanlar, milyonlar var ülkede ve Türk dünyasında. Şimdi siz mi yanılıyorsunuz, Vatan gazetesi mi, yoksa bu testi yaptıran insanlar mı?
Türkiye’deki tüm insanlar karışmış demek bilmemekten ileri gelen bir durumdur. Türk toplumu genelde kapalı bir toplumdur. Ege ve Yörük köylerini gezerseniz anlarsınız. Bırakın soyca başka biri ile evlenmeyi başka köyden bile kız alıp vermezler.
Bir milyon dna testini kim yapmış? Kime yapmış?