Tartışma Köşesi

Saldırın Seferoğulları :stuck_out_tongue_closed_eyes:

5 Beğeni

Ben bunu açıklamıştım zaten Özgür sorduğunda. Günde minimum 220 sayfa okuyarak zaman çarkını 2 ayda bitirdim. 17 yaşında olduğum için işim gücüm yok günde 4-5saatimi ayırabiliyorum istisnasız. Uzay zaman sürekliliğini değiştirmeye gerek yok yani :wink:

8 Beğeni

Sizi kastetmemiştim, o dönem Özgür’e de yazmıştım öğrenci olur tatil olur zaman bulunca gençler okuma hızının anasını ağlatır diye.

3 Beğeni

Zaten o zaman da söylemiştim 17 yaşındayken kolay. Günde 5 saat boşum olsa benim kitaplıkta okunmamış kitap oranım yüzde 10 falan olurdu.

Kendimden örnek vereyim; günde 7.5 saat çalışıyorum. Buna 1 saat ek olarak mola saatim var. Yani günde 8.5 saatim bilfiil işyerinde geçiyor. Yarım saat gidiş yarım saat geliş toplam 9.5 saat yapıyor. Günde 1 saatimi yemeğe harcıyorum gibi düşünelim 3 öğün. 10.5 saat. Günde 7.5 saat uyuyorum diyelim ki 8 de olur bu 7 de. 18 saat. Geriye 6 saat kalıyor. Günde 320 sayfa okuyarak zaman çarkını bir ayda bitirebildiğimi farz edelim. Okuma hızı ortalama 90 saniyede 1 sayfa olsun ve ben çok hızlı okuyorum dakikada 1 sayfa okuyorum diyelim. Günlük 5 saatimi ayırarak bu serinin 12 kitabını 1 ayda bitirebilirim. Ama bunu hergün başka hiçbir şeye vakit ayırmadan yapmam gerekir. Anlatmak istediğim şey bu. Çalışan bir insanın ki çalıştığı sırada kitap okuyacak kadar rahat ve para kazanılan bir iş varsa ben de oraya geçeyim, günde maksimum 6 saati oluyor bir şryler yapmaya. Sosyal hayatının da olduğunu varsayarak buradan günde 300 sayfa bir şeylerden feda etmedwn imkansız.
Bunlar kendi adıma olanlar. Adam dakikada 4 sayfa okuyordur 2 saatte bir cilt bitiriyordur bilemem.

8 Beğeni

Hayır ben zaten sizin anladığınızı biliyorum @narpal yazdığına biraz alındım açıklama ihtiyacı hissettim.

4 Beğeni

Ben de Zaman Çarkı 1 kitabını 18 yaşında üniversite sınavına hazırlanırken 2.5 günde bitirmiştim. Devamını bulsam bitirebilirdim belki seriyi o hızla.
Benim kastettiğim @Ozgur’nin yazdığı gibi çalışan, oyun oynayan, başka sorumlulukları da olan insanın bırak 10-20 yi ortalama 300-400 sayfa 35-40 kitabı bir ayda bitirdim demesi. Ha isterse 100 kitap okudum desin umrumda değil de bir de bunu mantık çerçevesine oturtmaya çalışması güldürüyor beni.

3 Beğeni

Bu ortalama kitap okuma hızı sadece bizimle alakalı bir durumda değil yalnız. Bazı kitaplar var ki belki 1 saat içerisinde 75-80 sayfa okuduğum da oluyor ama bazı kitaplarda bazen bir saatte 35-40 sayfa ancak okuyabiliyorum. Kitabın yazı boyutu, hikayesi, yazarın yazım dili ve çevirmenin becerisi gibi bir çok etken var kitap okuma hızında. Ben bir insanın kitap ne olursa olsun ve yazı stili nasıl olursa olsun aynı tempo da sürekli olarak aynı sayfa sayısında kitap okuyabileceğine inanmıyorum.

11 Beğeni

Peki bir ayda 600-700 sayfalık 30 tane kitap okuyunca -ki bu ortalama 20.000 sayfa eder- okuduğunuzu ne kadar hatırlayabiliyorsunuz?

Ben ayda ortalama 4-5 kitap okuyorum, beni çok etkileyen bir kitap olmadıkça benim hafıza 2 sene gidiyor :slight_smile: 2,5 sene önce okuduğum Üç Cisim Probleminin çoğunu komple unutmuşum, ikinci kitap için ilkinin özetini dinlemem gerekti. Benim Üç Cisim Probleminin üstüne 2,5 senede okuduğum kitap sayısını 2,5 ayda okuyan var :slight_smile:

Hiç unutmuyor musunuz ya da olaylar kişiler birbirine karışmıyor mu cidden :slight_smile:

7 Beğeni

Biri Trol King’in hazırladıği mikemmel (yazım hatası yok) sona doğru gidiyor. :dd

2 Beğeni

Kurgu dışı kitap okuduğum zaman önemli bulduğum yerlerin altını çizip notlar alırım. Daha sonra bunları not programına (Notion kullanıyorum) düzenli bir şekilde kaydederim. Belli aralıklarla gözden geçiririm veya okumuş olduğum konu karşıma başka bir yerde çıkmışsa notlarıma bakarım. Bu şekilde yapmayınca farkettim ki kurgu dışı bir kitabı (tarih, araştırma, kişisel gelişim vs.) okumanın benim için pek anlamı olmuyor. Çünkü bir zaman sonra unutuyorum. Başkasında bu durum farklı bir şekilde işleyebilir.

Kurgu kitaplarda ise not almam. Çünkü kitabın içindeki dünyaya girmiş oluyoruz. “Dur bunları bir not alayım.” şeklinde bir durum mantıklı gelmiyor bana. Ancak kitabı bitirdikten sonra hatırladığım kadarıyla kendimce bir özetini çıkarmaya çalışıyorum.

Unutmamak ve karıştırmamak için bu yöntemleri kullanıyorum. Sonucunda biraz yavaş ilerleniyor ama sorun değil. Ayda 4-5 kitap okuyorum bu şekilde ama iş, aile ve arkadaştan kalan boş zamanımı daha iyi değerlendirebilsem 10’un üstüne çıkabilirim.

Bu arada bir edebiyat forumunda çok kitap okuyan insanların çekinmesi ve baskı altında olması enteresan bir durum. :slight_smile:

14 Beğeni

Not alma konusunda çok haklısınız gerçekten. Ben de bu ay okuduğum Mit ve Mitya kitabında not alarak okuyup sonra temize çektim. Fazla zaman alıyor ama kitaptan dibine kadar faydalandığımı da hissettiğim için memnunum. Ama genel olarak bilgi ağırlıklı kitaplar kurgulara göre daha çok zaman alıyor, bu yüzden her seferinde not alarak okumak mümkün olmuyor maalesef.

4 Beğeni

Ben şahsen okuduğum kitapları özümseyip anlatılmak isteneni aldıktan, eskisinden daha farklı bakış açılarını edindikten sonra, aklımda kalmayanları umursamıyorum. Kitap zaten beni, öncekinden daha farklı biri yapıyor. Sonrasında kimin kime ne yaptığını hatırlamamayı bir kayıp olarak görmüyorum. Gerçekten faydalı bulsaydım aklımda yer ederdi diye düşünüyorum.

Bazen aynı kitabı seneler sonra okuduğumda, bütün fikirler ve görüşler sıradan ve bayağı geliyor. Oradan, bunları öncesinde benimsediğimi, kendime kattığımı anlayabiliyorum.

8 Beğeni

Benim anlamadığım insanların okumadığı bir kitap için yalandan bunları okudum dese bundan çıkarı ne olacak? Herkesin okuma hızı, yaptığı işler değişiklik gösteriyor. Benimde 1 ayda 6-7 kitap okuduğum zamanlar da oldu, 1 ayda 1 kitap okuyamadığım zamanlar da oldu.

11 Beğeni

Ben hakaret yahut itham kast etmeden kitabın ortasından konuşmuştum ama insanın kendisini bilmeside güzel.
Boşverin gençler.
Öleceğiz sonuçta.
Bir çukur kazıp içine atacaklar üstüne pis bi toprak atacaklar sonra biraz bekleyip gidecekler falan.
Ne yapacaksınız çok okuyabilenlere okuduğunu anlayabilenlere kinlene kinlene ömürmü geçer.
Öğrenmenin yaşı yok azmedin biraz eleştirmeyin.

1 Beğeni

Keşke yetkili birisi aylık okunan kitaplar dışındaki mesajları tartışma başlığına taşısa da konuyu açınca amacımıza ulaşıp çıksak.
(Bu mesaj da dahil tabi ki)

1 Beğeni

Kesinlikle karşı çıkıyorum. Bazılarımız senin, onun veya bunun okuduğu kitapların çokluğuna takılabilir. Ben bunun altında kişinin kendisinin başaramamasının verdiği bir tepki olarak görüyorum.

Herkesin okuma alışkanlıkları değişkenlik gösterebilir. Herkesin ayırdığı vakit ve sorumlulukları farklı olabilir. Birileri sana veya ona inanmıyorsa bu neden senin sorunun olsun ki? Kimseye kendimizi ispat etmek zorunda değiliz. Ben okuduğun kitapları takip etmeyi seviyorum. Hele şu okuma yapamadığım dönemlerde birileri fazla fazla okuma yaptığında seviniyorum ve beni teşvik ediyor.

Arkadaşlar sanırım yedi veya sekiz aydır tek bir kitap dahi okuyamadım. Defalarca birçok kitabı elime aldım ama en fazla beş sayfa okuyabildim fakat eğer gerçekten sorumluluk yükünüz yoksa ve okumaya da tüm mesainizi harcıyorsanız @_Ged bile geride kalır.

Okuyabildiğim zamanlar saatte ortalama yüz sayfa okuyorum ve günde rahat 10-14 saatimi okumaya ayırıyorum. Hatta bazı kitaplar punto olarak büyük oluyor ve hızlı okunuyor. Heyecanlanırsam okuma hızım saatte 150-180 sayfaya kadar çıkabiliyor. Bazı kitaplar var ki sindirerek okumak istiyorum ve saatte 30-40 sayfa kadar okuyabiliyorum.

Yaş ilerledikçe ve sorumluluk arttıkça okuma hızı azalmakla birlikte ayrılan saat de oldukça düşüyor. Bence birileri bol bol kitap okuyor diye sevinmemiz gerekir. Neden onların da şevkini kırıp aşağılara çekiyoruz veya neden birisi sırf çok kitap okuyor diye horhorlanıyor? Buna sevinmemiz gerekirken -özellikle bizim ülkemizde- bu tutum neden anlamıyorum. Bakın bu “çok” moral bozucu. Herkes aynı şartlarda değil. Bu şartları anlamıyor olabiliriz fakat bence forumda en çok okuma yapan ve bize “Hey, şu kitabı okudun mu?” dediğimizde koşarak yardım edecek kişilere neden böyle bir baskı yapılıyor, bilmiyorum.

Bence çok okuma yapan kişilerin paylaşımları hem okuma yapamayan kişiler için şevk hem de bilgi alabileceğimiz birer kaynak.

Edebiyat forumunda birileri “bizim okuyabildiğimizden çok daha fazla” kitap okuyor diye eleştiriliyor… Anlam veremiyorum.

Bazısı tane tane okuyup saatlerce not tutmayı sever, bazısı bir çırpıda okuyup daha fazlasını yalayıp yutmak ister, kimi üç saat vakit ayırabilir, kimisi de on saat… Yapmayın.

26 Beğeni

Zaman Çarkı’ymış, Dune’muş benim gözümden bayağı düştü bu seriler ya. Hatta daha niceleri de. Bir ayda okuyamayacağım ya da okusam da anlayamayacağım serileri ben ne yapayım? Yemişim öyle seriyi.

2 Beğeni

1 adet gönderi şu konuya taşındı: Rıhtım Kamarası

Nitelik ve niceliğin tartışılması , sonucuna asla ulaşılamayacak bir konu. Herkesin okuma alışkanlıkları farklı, herkesin zevkleri farklı. Bir pulp ya da space opera (Türkçe karşılıklarını bulamadım) okurken saatte 70-100 sayfa okuyabilirken, teknik bir konu ya da içinde bolca gönderme olan bir yazıyı okurken okuma hızım 10-30 sayfa/saat olabilir. Her türü okurken de çok zevk alabilir ya da aynı oranda sıkılabilirim.
Sevdiğim konuyu okurken araştırıp not alabilirim ya da okuyup geçebilirim.
Herkesin zevki birinci mevkii… :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Bence kitap okumak veya yapılan herhangi bir eylemi insanın kendisini geliştirmek için yapması gerektiği düşüncesine bel bağlayıp yorumladığımız için de bazılarımız takıyor bu duruma. Bu bizim coğrafyamızda 3 nesildir yer alan, önce hayatta kalma ile bağdaştırılırken daha sonraları farklı motivasyonlarla birleştirilip şimdilerde de yine farklı formlarda kompleks haline getirdiğimiz fikir sistemleriyle bağdaştırılıp gençlerin aile içi ve sonrası eğitim aracılığıyla ‘‘kendini geliştir, gelişmelisin, gelişmezsen olmaz’’ mantığıyla sürekli bir eksiklik hissi ile büyütülmesi. O yüzden her şeyde sanki bunu uygulamalıymışız gibi yorumlanıyor galiba. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Üç Dil şiiri var ya, otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun diye bitiriyor. Yetişme, yetiştirme yöntemi belki geçmişte yanlış uygulanıyordu belki de bizlerin ebeveynleri de bizi yanlış yöntemlere maruz bıraktı, kim bilir?

Bu arada kimseye dil uzatmıyorum, birilerine hakaret etmem söz konusu değil. Kendimce uzun süredir düşünüp yorumladığım bir durum sadece. Burası bir forum tabii, tartışılır veya herhangi bir şey hakkında uzun uzun konuşulur. Ben yine de burada özellike ‘‘okuma’’ eylemi çok sık gündeme geldiği için bunun bazılarımızca yukarıda bahsettiğim şeylerin etkisiyle yorumlandığını düşünüyorum. Ben saatte en yüksek hızımda 45 sayfa kitap okuyabiliyorum. Bunu yaparken de ‘‘Ben bundan maksimum verimi alıyor muyum?’’ diye düşünmek yerine okuma sonrası nereleri beğenip beğenmediğim üzerine bazen düşünüyorum. Kısacası zevk alıyorsam zaten ben verim almışımdır. Bu benim mesleğim değil sonuçta. Mesleğim olsa da olmasa da benim yaparken keyif aldığım herhangi bir şeyi başkası farklı yapıyor, ona farklı anlamlar yüklüyorsa da benim önüme geçiliyormuş gibi hissetmiyorum açıkçası. Kıyası tehlikeli bulduğumu söylemek istiyorum yani. Bana öyle itham ediliyorsa da ben bunu o kişinin yukarıda bahsettiğim durum içerisinde kendi kompleksini geliştirdiğini düşünüp tartışmıyorum. Bence isteyen okumadan bile gelip burada ayda 40 tane kitap okumuş gibi yapıp konuşabilir. Daha derinlikli, bilgi gerektiren veya düşünme aşamasında üstüne zaman ayrılması gereken konularda zaten o kişilerle de muhattap olma ihtimaliniz oldukça azalır ve illa tepki verilecekse anlaşıldığı zaman verilebilir diye düşünüyorum -eğer rahatsız olunuyorsa.-

10 Beğeni