1 adet gönderi şu konuya taşındı: Rıhtım Kamarası
Forumdaki seviye sinüs dalgası gibi vallahi.
“Fanboy” olmanın lüzumu yok arkadaşlar, seçtiğiniz kelimelere dikkat edin. İzmir kitap fuarındaki “Tolstoy vs Dostoyevski” kavgasına döndürmeyelim işi.
Dune’u okurken “e bu uzayda geçen Asoiaf” demiştim. Ben Dune’u ilk okuduğumda yazılış tarihi olarak daha yeni sanıyordum. Nasıl bir çıtaysa bayağı esinlenme dönmüş.
Ulaştı. Ama sadece cüce olarak onları eğlendiren bir tayfa nın içerisinde şaklabanlık yapabildi.
Fanboy değilim fanım arada fark var eminim o farkı biliyorsunuzdur. Ön yargısız bir şekilde seriyi benim gibi inceleyin okuyun ondan sonra ne kadar gerçekçi olduğumu anlarsınız.
Ona bakılırsa herhangi bir üründe ilk çıkan şeyler hep daha iyi olsun diğerleri ondan daha düşük seviyede olsun diye bir şey var mı? Yok. Bende Dune’u okudum çok güzel bir seri ama bence asoaif hem daha iyi bir seri hemde daha sevdiğim bir seri herkesin fikri farklı saygı duyulmalı bence.
Okumak için serinin bitmesini beklemeyin öncelikle. Bence hemen başlayın. Somut örnek istemişsiniz. Bunlar verilebilir ama güzel olan kitapları okurken bizzat sizin bulmanız. Yazarın yazdığı her cümlenin hem görünen hem de ileride göreceğiniz başka olaylarla bağlayabileceğiniz o an görünmeyen anlamları var. Tabi bunları anlamak için orijinalinden okumak önemli. Fakat Türkçe çevirisinde de göreceğiniz bir çok detay var. Kendi kendime ufak -çok çok ufak- şeyler fark ettiğimde bile mutlu oluyorum. Ama bunun için kitapları birkaç kez okumanız lazım. Yaklaşık 8 yıldır bu evreni takip ediyorum, düşünün yani hala sıkılmadım, sıkılmam.
Diğer yandan bazı arkadaşlar gerçekten garip. Bir şeyleri kafanızda ‘en iyisi’ diye kodlamak sağlıklı gelmiyor bana. Her zaman daha iyi bir şeyler bulunur ve tabi ki zevkler şahsîdir.
Şimdilik uzak bir geleceğe ertelemeye karar verdim. Öncelikli amacım Zaman Çarkı’nı bitirmek. Onu bitirene kadar aralara sıkıştırmak istediğim edebi eserler ve akademik okumalar var. Dolayısıyla bunları bitirdiğim zaman muhtemelen uzak bir geleceğe tekabül ediyor.
Hah işte şöyle ya, benim gibi Asoiaf hayranları görmek beni çok mutlu ediyor.
Bir esere, sizin verdiğiniz değeri vermeyen insanlara “çomar” diye hitap etmek, ben de öyle bir izlenim oluşturdu. Belki yanlış gözlem yapmışımdır ama benim sözlüğümde fanboyluk budur. Bu kadar hırslı davranmayı gerektirecek bir şey yok ortada.
Ön yargı nedir, bunu kendinize sormalısınız. Zira bir önceki mesajımda ben kitapları överken, karşıma böyle bir cümle ile çıkıyorsunuz.
Bu forum böyle konuları tartışmak için var, “tartışmayı bilenle” sabaha kadar tartışırım edebiyat üzerine. Ancak sizde bu münazara melekesini göremiyorum, maalesef.
Forumda seriyi tartışabileceğimiz bir başlık var sanırım. Orayı biraz daha hareketlendirsek çok güzel olabilir. Fark ettiğimiz detayları vs paylaşırız.
Centilmen Piç, Kral Katili Güncesi ve ASOIAF bence sonraki kitabı gelmeden başlanmaması gereken seriler. Ben okuduğum zamandan bu yana öyküleri komple unuttum. Simdi sonraki kitap gelse öncekileri ya tekrar okuyacağım ya da özetten falan yararlanacağım.
Şu Yüzüklerin Efendisi’yle karşılaştırma mevzusunu bir bıraksanız artık ya. 1954’de yazılmış bir eser hala bugün bile çok satanlarda yer alıyor, her şeyi geçtim, Türkiye’de bile fantastik edebiyatın sevilmesi ve yükselişe geçip bahsi geçen serilerin basılmasına önayak oldu. Bu yüzden karşılaştırmak elmayla armut karşılaştırmak olur. Harry Potter bile 30. Yılında yahu… Asoiaf 50 sene sonra artık tür ayakları yere basan bir haldeyken yazılmış, cok daha kolay yöntemlerle yazılmış bir eser. Ya hepsini geçin not alma şeklini düşünün yazarın. Bilgisayar ve elle not almak ne kadar farklı, farkında mıyız?
Karşılaştırmasını görünce çok saçma buluyorum. Daha iyi demiyorum, farklı şeyler çünkü. Hem ortada bitmiş bir eser de yok. Daha finali bile yok hikayenin.
Bunu okuyunca Orta Dünya son kitaplarında Christopher Tolkien’in kitaplarda sık kullandığı cümleler aklıma geldi: “Babam bu cümlenin yanına şöyle bir not almış.” veya “Bu notun üzerini çizmiş.” J.R.R. Toliken galiba Silmarillon’du, daktilo ettirecek parayı bulamadığı için seriyi yazmaktan vazgeçmiş. Hep merak ediyordum, J.R.R. Tolkien emekli olunca daha çok vakti varken neden Orta Dünya serisini tamamlamadı diye. Meğer yazarın emekli parası yetmediği için kitap yazma “lüksü” yokmuş.
Konu içerisinde dönen konuşma bana üniversitedeki bir anımı hatırlattı. İnanan bir arkadaş, inanmayan diğer bir arkadaşı “Ayetler var nasıl inanmazsın?” diye ikna etmek istemişti
ASOIAF’a dönecek olursak, diğer arkadaşların dediği gibi keşke tamamlanmış olsa veya buna dair emareler olsa. G. R. R. M.’e yazdığı kadarından ötürü saygı duyuyorum ancak buradan sonrasını acaba kendi de kestiremiyor, “kervan yolda düzülür” mantığıyla mı ilerliyor diye korkmuyor değilim. Umarım uzun süre sağlıkla hayatına devam eder ve bizleri eserleriyle şaşırtmaya devam eder.
Şimdinin yazarları özellikle tanınmış olanlar afedersiniz ama bir taraflarını yaya yaya kitap yazıyor. Soruluncada her ocak ayında bu sene geliyor kitap diyorlar aralık olunca sene çıkacak diyorlar. Geçmişin yazarlarının çektiklerinin 10da 1ini çektiklerini düşünmüyorum.
Benide yazarı bekle yayınevini bekle durumu çok sıktı açıkçası, bitmeden başlanmaz bu serilere.
Kitapları okumadan böyle yorum yapma bence. Okuduktan sonra bile biraz araştır seriyi derinine in belki biraz ön yargı kırılır
Benim okuduğum ilk fantastik seri harry potter hemen ardındanda yüzüklerin efendisidir. Bununla yetinmeyip hobbiti ve silmarillionu da defalarca okudum. Ayrıca yan hikaye kitaplarının birkaçınıda. Asoiafı da üç kez bitirdim ve yan kitaplarının birkaçını okudum. Ama asoiafı kat kat fazla biliyorum ve seviyorum.Çünkü bana göre hem daha güzel hemde çok çok daha iyi bir seri.Yüzlerce kez dedim ama serinin biraz derinine inin biraz teori araştırın özellikle geek teoriye bakın.Bana en karşıt fikirde olan insan bile biraz yumuşar(Asoiaf aşkıma ve hayranlığıma)
Lotr fanları bile benim kadar görmemiştir böyle gözü kara inatçı ve değişmez kişiler. Ayrıca seriye çok değer veriyorum ama fanlarını gram sevmem. Hırsta göstermiyorum aksine sizi kitapları benim gibi okumaya ve incelemeye davet ediyorumki benim seriyi bu denlice savunmamı anlayın.Başka sözüm yok zaten kalmadı da.
Adam bedava tatil seviyor, Dubai senin Güney Afrika benim nerede tatil nerede Con varsa orada. Sadece evimde yazabiliyorum otel odasında yazamam dediğinden dolayı bu kadar yazabilmesi bile mucize.
Ben seriyi zaten yayınlandığı zaman okudum. Redditte de yeterince teori görmüştüm. On yıl sonra hala aynı serinin çıkmayan kitabına yönelik teoriler okumak benim nezdimde zaman kaybı. Ben sizin için en iyi seri olmasın demiyorum. Siz beğenin en iyisi de diyin, kişisel tercihiniz ama sonu bile gelmemiş seriyi LOTR gibi bitmiş ve yeri belli bir eserle karşılaştırmanız hatta üstünlük tartışmasına girmeniz saçma ve komik.
Siz İstanbul’u fetheden Fatih’i Çanakkale’yi geçilmez yapan Atatürk’le karşılaştırıyorsunuz. İkisi farklı zamanların farklı kitapları. Sevip sevmemek sizin seçiminiz ama komik oluyor yaptığınız karşılaştırma sadece.
Bu yaptığınız da fan boyluk bu arada. Neden teori okuyum yahu? Ya da neden sizin okuduğunuz gibi inceleyerek okuyum? Sizin düşüncenize katılmak zorunda değilim ki. Eleştiririm de yeri gelir karalarım da. Ki bitmemiş bir sonraki kitabı ne zaman gelecek belirsiz son kitabı çıkacak mı o bile ortada yok. Okuyayım mı diye soruyor, okuma diye öneriyoruz. Neden bu kadar kasıyorsunuz anlamıyorum. Neymiş bu haliyle bile hepsinden iyiymiş… Allah aşkına gidin başka seriler okuyun, bulamıyorsanız ben öneriyim sixe. Sanki dünyada bir tane asoiaf kaldı ya.
Sonu belli olmayan seriyi illa okuyun diye diretmek nedir allah aşkına.