Yeni polemiklere gebe bir cümle olmuş fakat konuşmazsam duramam. Nazi Almanya’sı ise talihsiz bir örnek. Savaş zamanı günlükleri diye Ermenistan anayasası mı okudunuz ne yaptınız? Savaş esnasında kimse kimseyi öldürmedi diye savunamaz fakat savunmasız Yahudileri yok eden Nazi mantığıyla, bu olayı bir tutmak çok yanlış.
Dediklerinize kesinlikle katılmıyorum. Ülkenin ekonomisi veya yönetimi değil tartışılan konu. Ermeni soykırımı diye bir şeyin olmadığını tüm dünyaya anlatma çabası içinde iken (özellikle diğer ülkelerde ermeni lobilerinin yaptığı çalışmalara rağmen) ülkemizde de böyle çatlak sesler çıkmasını kesinlikle düşünce özgürlüğü olarak kabul edemem. Savaş sırasında ermeniler ölmüş olabilir. Hiç bir Türk evladı şehit olmadı mı? Ama burada bahsettiğimiz silahsız insanları toplu öldürme. Hitler örneğinde verdiğiniz de bu. Silahsız Yahudi insanların öldürülmesi hususu. Ancak ermeniler hiçbir zaman silahsız iken toplu katliamlara tabi tutulmamıştır. Bunu hiç bir ermeni kaynağında da göremezsiniz. Uyduruk üç beş tane resimlerden başka bir şeyleri de yoktur. Devlet arşivlerimiz halka açık. İnternet üzerinden girin ve gerçekleri görün.
Alın size Türk Tarih Kurumu’nun belgeleri: http://dunyasavasi.ttk.gov.tr/upload/files/Ermeni_Dosyasi/Ermeni_Isyanlari/DoguAndlErmeniMzlm.pdf
Bakınız sayfa yirmi yedi. Üç yaşında gözleri oyulan çocuklar, çocuklarını emziremesin diye memeleri kesilmiş anneler. Tecavüz edilmiş doksan yaşında Türk kadını. Bunların hangisi savaşıyordu? Hangisinin elinde silah vardı? On tane çocuğu birbirine bağlayıp kurşuna dizerlerken hangi çocuğun elinde silah vardı? Bu kaynakta yer alanlar sadece yüzde bir.
Orhan Pamuk: “Kürt öldürdük.” meselesine gelince. Nerede bu öldürülen Kürtler? Bu ülkeye düşman olanların söylemleri bunlar. Öldürülen pkklıları kürt diye etiketlemek onların en sevdiği iş. Bu pkklıların içinde Türk, Kürt, Zaza hatta İtalyan, İngiliz, İskoç var. Bunu sırf Kürt katliamı diye nitelemek ne kadar cahilce bir söylem.
Dediklerim siyasi olarak değil Anayasa’da tanımı bulunan Türk Milliyetçiliği esasına göredir. Amacım siyasi tartışma çıkarmak değil. (ki böyle bir platformda) Ancak ecdadıma sahip çıkmak da bu vatanın bir ferdi olarak görevimdir.
O defter artık kapandı. “Medeni” ülkeler Batı ülkelerinin hepsi Ermeni soykırımını tanıyorken Türkiye ne anlatıyor-anlatacak? Türkiye artık hiçbir aklı başında ülkeye "soykırım yoktur"u kabul ettiremez. Türkiye’deki bütün sesleri sustur istersen güneş balçıkla sıvanmaz.
Açık açık ırkçılık yapılıyor ama Ermeni soykırımı vardır yazan linç ediliyor forumda lolll.
Hocam konu hakkında fikirlerimiz benzer olsa da bir tartışma ortamında bu şekilde konuşamazsınız. Lütfen editleyin mesajınızı.
Savaş zamanı günlüklerden kastım dünya edebiyatında savaş yılları içinde herhangi bir sanatçı tarafından yazılan günlükler ve bu gunluklerde gösterdiği kendi ülkesine tutumu, ermeni soykırımı tarihinde yazılan günceleri bahsetmedim. Orada sadece ben kullanılan elestiri dilini söyledim Orhan gibi Türkler bu kadar kürt öldürüp diyip kesip atılmamıştır. @BiblofilYouTube bunu anlatmak istedim . Orhan az yapmıştır dediğim ise kendi düşüncesini kısa bir dille kitaplarında anlatarak zayıf bir anlatım göstermiştir “kürtler öldürüldü diyip” kesip atmamalıdır. @edi_Cag Dostum yukarıda attigin ermeni soykırım ile ilgili dosyayı az çok bilge biri olmasamda biliyorum tekrardan anladım ki konuşma tonu el yüz mimikleri insan iletişimde çok önemliymiş burdan yazmak ile anlasilamıyormuş . @Baha yaptığın igrenclikten başka bir şey değil senin hor gördüğün rumlar ve ermeniler hala bugün istanbul’un göbeğinde esnaftır
Düzeltilecek bir şey söylemedim. Gönlümüzden geçen neyse konuştuğumuz da odur, nasıl konuşulmayacağını birine söylemek hadsizliktir. Lütfen editleyin mesajınızı.
Kayıp Rıhtım Forum’da bir nefret söylemi geliştiremezsiniz. Bir ırkı, dini, topluluğu, cinsiyeti, yönelimi, sosyal sınıfı aşağılayamaz, hedef gösteremez, alay konusu edemezsiniz.
Tartışmalarda kurallara uyalım arkadaşlar.
Tüm o ülkelerin bu sözde soykırımı tanıyor olması; bunu bir gerçek haline getirmez. Yukarıda da belirttim. Görmek isteyen, araştırma yapmak isteyen devlet arşivlerine girip bakılabilir. Bunların hepsi çevrim içi olarak erişilebilir durumda.
Konuyu hayret ederek okudum. Nefret söylemlerinde bulunan arkadaşa sözüm yok. Sadece biz hangi ara bu kadar nefret dolu bir toplum olduk anlamış değilim.
Şimdi soykırım iddiasını burada bir gerçekmiş gibi savunan arkadaşa bir iki sözüm olacak. Arkadaşım gördüğün gibi iddia diyorum çünkü hukuk nezdinde bu savunduğun durum sadece bir tarafın iddiasıdır. Bunu sanki bir gerçeklikmiş gibi anlatmana katlanamadım kusura bakma. Bir arkadaş ise bunu Yahudi soykırımı ile bir tutmuş daha komik bir iddia çok az duydum kendisine teşekkür ediyorum güldürdü beni. Söylendiği gibi birçok ülke soykırımı tanıyor bakalım bu ülkelerin ağır başı kim ABD. Peki nükleer silah kullanmış bir ülkenin hala tam olarak iddia durumunda olan bir soykırımı tanıması size yeterli geliyor mu? Lütfen bakın soykırım uygulamanın uluslararası hukukta cezai yaptırımı neymiş ve bizim ülkemize bu yaptırımlar uygulanmış mı ? Somut delillerin henüz sağlanamadığı bir durum için bu kadar net konuşup bir toplumu zan altında bırakmak hoş bir durum değil. Hukukta şu öncelik esastır, iddia sahibi iddiasını somut deliller ile kanıtlamalıdır.
Konuyla ilgili çok kaynak okudum, gerek yabancı gerek yerli ve şahsi kanaatim bunun yalan bir suçlama olduğu yönünde. Fakat hala iddia olan bir olayın bir gerçeklik olarak anlatılması birazcık bana dokundu o yüzden yazmak istedim. Kırdığım kişiler olduysa affınıza sığınıyorum…
Batı ülkelerinin soykırımı tanıması onun gerçek olduğunu göstermez. Bu olay siyasi baskı aracı olarak kullanılmaktadır. Batılı ülkeler Türkiye üzerinde bu konuyu bir sopa olarak kullanmayı seviyor. Bu konuda araştırmalar yapan tarihçiler var. Ortada bir soykırım olmadığını, bunu iddia edenlerin ortaya gerçek belgeler koyamadığını ifade ediyorlar.
Batılı ülkeler nezdinde prim yapmak isteyen bazı yazarlar da soykırım yaptığımızı söyleyip övgüleri ve ödülleri kapıyor.
Siz de medeni bir şekilde onların iddialarını çürütmekte özgürsünüz ama sizin yaptığınız onlara cevap vermek değil nefret söyleminde bulunmak, ırkçılık.
Tamam, bazı arkadaşlar bazı ödüllerin neden ve nasıl verildiğini, kimlerin ne için hangi kriterlere uygun olarak fonlandığını, lobiciliğin ne olduğunu bilmeden işkembe-i kübradan sallıyor olabilirler ama bu sizin söylemlerinizi haklı ya da kabul edilebilir kılmıyor.
Ayrıca, kullandığınız dil kendinizle de çelişiyor.
Soykırım konusu tarih biliminin işidir. Ama beni rahatsız eden şey, burada kimi insanların saf ırkçılık yapması. Ben Niğde bölgesine yerleşmiş Türkmenlerin soyundan gelen biriyim. Eğer belirtmem gerekiyorsa da, sonuna kadar Türküm. Ama şunu da biliyorum, benim ailemde Rum ve Ermeni kökenli insanlar da olmuş. Bir gün öyle bir imkan olursa burada insanlara Ermeni tohumu diyerek hakaret edenlerin ne kadar saf “Türk” olduğunu görürüz. Eğer Türklüğü böyle bir şeyle ölçütlemek istiyorlarsa. Neyse o halkların da toprakları evleri varmış. Çoğu da Müslüman olmuş zaten. Büyük oranda hiçbir suçu olmayan onlarca insan ölmüş iki taraftan da, araya bir nefret girmiş. Savaş savaştır, ne biz anlatıldığı kadar masumduk, ne de Ermeniler veya Rumlar. Üzerinden yüzyıl geçmiş bu meselede hala kimi insanlar farklı bir ırktan olanları damgalıyor. Ayıptır, inanıyorsanız günahtır.
Sana sen soykırım yaptın diyince çok rahatsız oluyorsun arkadaşım, ama insanlara bir ırk ismiyle hakaret edebilir, yapmadığın soykırımı bu davrandışla yapmış kadar olabilirsin. Bu davranışın aynısı karşı tarafta da var emin ol. İnsanlar birbirlerine Türk tohumu diyorlar. Bunu duysan hoşnut olur musun? Bence çok sinirlenirsin. O halde dostum?
Yakın dönemde bakanlardan birisi “Soykırım görmek isteyen kendi tarihine baksın.” demişti de almanlar bayağı tepki göstermişti, sonra geri adım atmak zorunda kalmıştı bakan. Halbuki meseleyi güzelce özetlemişti
Neyi güzelce özetlenmişti anlayamadım…?
Ermeni Soykırımı çok tartışmalı bir konu. Şöyle ki Birinci Dünya Savaşı döneminde Ermeniler bağımsızlık için isyan çıkarıp Türk köylerinde katliamlar yapmışlar. Osmanlı’nın bu durumda bir önlem alması gerektiği kesin. Peki Osmanlı ne yapmış? Doğu Anadolu bölgesinde devlet kurmaya çalışan Ermenileri Suriye bölgesine göç etmek zorunda bırakmış. Örnek olarak İstanbul’da veya Bursa’da yaşayan Ermeniler göç ettirilmemiş. Ceza Ermeni ırkının tamamına değil ırkın içindeki bir grup isyancıya verilmiş. İşin soykırım denen kısmı ne peki? Ermeniler yürüyerek göç ederken içlerinden birçok kişi kötü hava şartları sebebiyle hayatını kaybetmiş. Osmanlı da savaşın ekonomik sıkıntıları sebebiyle göç ettirdiği insanlara koruma verememiş. Sayının ne kadar olduğu tartışmalı ama çok sayıda kişinin öldüğü kesin. Altta bununla ilgili biraz hesap yaptım. Peki bu soykırım mıdır? Yukarıda Nazilere benzetenler olmuş. Naziler Yahudileri neden öldürmüştü? Başka ırktan oldukları için. Arkada bir sebep yoktu sadece ırk nefreti vardı. Osmanlı ülkenin bütünlüğünü korumaya çalışmış. Ama bunu yaparken çok uç önlemler alıp göç ettirdiği insanların güvenliğiyle ilgilenmemiş, kendi başlarının çaresine baksınlar demiş. Bana göre soykırım insanları ellerinde olmayan bir sebepten dolayı cezalandırmaktır. Ermeniler Ermeni olmaktan dolayı cezalandırılmıyor, cezalandırılsa İstanbul’da yaşayanlar da göç ettirilirdi. Ki bu göç sadece savaş süresi için geçerli. Savaş bittikten sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti suça karışmamış olan Ermeniler istiyorsa geri dönebilir şeklinde bir yasa çıkarmış.
Bir soru daha sorayım, Osmanlı devletinin yaptığı şeyden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne ceza vermek ne kadar doğru olur? Aynı kişiler Kral Leopald’ın Kongo’da yaptığı ve yaklaşık 10 milyon kişinin öldüğü Kongo soykırımı yüzünden günümüz Belçika’sına ceza vermeye kalkıyorlar mı? Veya ABD, Kanada, Büyük Britanya, İspanya, Portekiz, Fransa, Hollanda gibi ülkelerin toplu öldürmeler, toplama kampları ve eğitim kamplarıyla bir ırka dair her şeyi ortadan kaldırdığı Kızılderili soykırımı için bu ülkelerden hangisi ceza alıyor? Sadece ABD’de 13 milyon Kızılderili öldürülmüş. İki kıtada ölenleri toplarsanız yaklaşık 100 milyon civarı bir rakam çıkar. Ama Amerika’nın ortasına bağımsız bir Kızılderili devleti kuralım deseniz sizi ciddiye bile almazlar. Rusların Çerkezlere yaptığı soykırımdan hiç kimse bahsetmiyor mesela. Çerkezler de Rusya’dan toprak istemiyor. İngilizlerin planlı kıtlıklarla yaklaşık 40 milyon insanı öldürdüğü Hindistan Kıtlıkları(özellikle Büyük Bengal Kıtlığı) soykırım bile sayılmıyor.
Biraz da Ermeniler ile ilgili istatistik araştırıp hesap yapayım dedim. 1914 yılında Osmanlı nüfusu 18.500.000’miş. Aynı yıldaki ermeni nüfusunu da biraz araştırdım ama bulamadım. Bulabildiğim son veri 1893 yılındaki Osmanlı resmi nüfus sayımından. 1893’te devlete göre Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde 1,139,651 ermeni varmış. Savaşa kadar geçen 20 yılda ne oldu bilemiyoruz. Biraz daha araştırınca Ermeni patrikliğinin vaftiz ve cenaze kayıtlarından yapılmış muhtemelen daha isabetli bir liste buldum. 1913 yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermeni sayısı 1,914,620 görünüyor. Wikipedia diyor ki 1918 yılında Ermenistan kurulunca nüfusu yaklaşık 1.200.000’muş. Suriye bölgesine göç ettirildikten sonra orada kalıp Ermenistan devletine katılmayanlar veya göç ettirilmeyip Osmanlı’da yaşamaya devam edenler de olmuştur muhakkak. Hepsine 100.000 dersek Ermeni soykırımı denen şey 600.000 civarı ölüm demek oluyor. Bundan çok çok daha büyük ve çok daha sistematik şeyler soykırım sayılmazken bunun sayılması ise bana çok saçma geliyor.
Sonuç olarak ben ortada bir soykırım değil savaş suçu olduğunu düşünüyorum. Ve Osmanlı’nın yaptıklarının faturasını bu olayla ilgisi olmayan Türkiye Cumhuriyeti’ne kesmeyi yanlış buluyorum. Bu savaş suçunun üstünden uzun zaman geçtiği ve failleri öldüğü için olayla bağlantısı olmayan kişilere ceza vermek bana yanlış geliyor. Zaten Tehcir kararını alan Talat Paşa Almanya’da Ermeniler tarafından vuruldu. Yani kendilerine göre adaleti sağlamışlar.