Tartışma Köşesi

O Türk dizilerinde daha neler var bir bilseniz. Bu dediğiniz onlara göre çok masum.

2 Beğeni

Çünkü hakim kültüre uygun.

2 Beğeni

O tip diziler, “Türk Aile Yapısı” ve “Toplum Ahlakı” kılıfı altında, “Tecavüze uğrarsanız bile doğurun” diyen zihniyetin kendi mizojinik faşist ideolojilerini halka zorla dayatmalarına yarayan oldukça faydalı enstrumanlar olduğu için yasak değiller.

Bunun bir sonucu olarak bahsi geçen “Türk Aile Yapısı” dahilinde hiçbir müdehale ile karşılaşmadan, son derece rahat bir şekilde eşinizi sokak ortasında öldüresiye dövüp kafasını kesebilirken, aynı sokakta eşinizi öptüğünüzde “Aile var burada, ahlaksızlar. Toplumun ahlakını bozuyorsunuz.” diye müdehale görürsünüz.

14 Beğeni

Böyle bir uygulama vardı bir yerde. Nerede gördüm hatırlamıyorum şimdi ama karton zarfa kitpla ilgili kilit kelimeler yazıp öyle satıyorlardı. Maksat kitabı kapağı sattırır algısı ile savaşmaktı ama sansürden değil.

Bu türk aile yapısı da ne mübarek bir şeyse çocukluk travması olmayan bir tek insan bile yok koca ülkede.

3 Beğeni

Yorumunuza katılıyorum. Çocukları koruyacaksak çizgi romanlardan değil, toksik ailelerden korumamız lazım.

1 Beğeni

Tarihi eser de olsa eğer dediğiniz gibi kendi malıysa bir şey yapılamaz ve istediği gibi tasarruf edebilir ancak benim bu tartışmayı başlatmama sebep olan davranışı program yaptıkları müzedeki camekan içindeki eserleri de çıkarıp kurcalaması, okuması vs. Kaç yüzyıllık olursa olsun ‘‘Kitapsa açar okurum’’ fikri kendisine aittir ve kendi mallarına uygulayabilir ama orada millete ait olan eserleri kafasına göre kurcalayamaz görüşündeyim. O eserde benim de hakkım var ve ben senin gibi düşünmüyorum. Ben de tarihi eserlerin bilimsel kurallara uygun şekilde saklanmasından ve okunmasından vb. yanayım. Tabiri caizse köşe kadısı gibi oraya/oralara kurulup ‘‘ben böyle düşünüyorum, bak nasıl da karıştırıp okuyorum’’ diyemez. Bencileyin. :slight_smile:

1 Beğeni

Ben senden farklı düşünmüyorum. Konunun müze kitabı kısmına yabancıyım. Bir bilgim yok yaptığı son programı izlemedim. Ama şayet kitap müzeden kendisine verildiyse ya dokunulacak ve açılacak niteliktedir yada kopyadır diye düşünüyorum. O kadar " öküz " bir adam değil. Ama kendine ait olan tarihi eserleri kullandığını bir kaç programda gördüm. ( Not: Eskiden ne izlerdim. Cumartesi gecesi bekar evinde tv yi açar karşısında sabaha kadar uyurdum. Bir tek Yaprak diye bir sanatçı vardı onun sesi beni uyutmuyordu, o hariç çok severdim Tarihin Arka Odasını)

2 Beğeni

Yanlış anlaşılma olmasın alıntı yaptığın cümleyi sana söylemedim. Ve evet umarım dediğin gibi kopya vb. dir. :slight_smile:

1 Beğeni

“hayla” yazabilirlerdi.

Telefon ile yazarken şapkayı çoğu zaman tembellikten kullanmıyorum ama bir yayınevi böyle şeylere dikkat etmeli. Ben çok dikkat etmiyorum fakat dikkat etmek gerekiyor, sonra alışkanlığa dönüyor ve yanlış olan doğru gibi olmaya başlıyor.

Özellikle sosyal medya bu konuda çok kötü.

Hayla diyorlar. Fotoğraf çekiniyorlar. (çekinecek bir şey olsa gerek. :slight_smile: ) vs.vs. Yayınevleri, yazılı medya bu konuda özensiz ve kötü olunca doğru bildiğimizi unutuyoruz.

6 Beğeni

Bu şapkalar TDK tarafından kaldırılmamış mıydı? Bir ara öyle söylenti çıkmıştı sonra ne oldu bilmiyorum.

Hâlâ yazanı neredeyse hiç görmedim yeni kitaplarda. Bir cümlede babanın kız kardeşi hala yoksa, hâlâ yazmak çok kasıntı duruyor.
Ama gezegen isimlerinde haklısınız.
Bakalım ikinci üçüncü baskılarda düzeltilecek mi, o zaman anlarız. Çünkü redaksiyon sıkıntıları fazla olmadığı sürece her yayınevinin sıklıkla yaptığı bir şey.
Ana metnin anlamında bir sıkıntı yaratmışlar mı asıl önemlisi bu. O zaman mimliyorum ben yayınevini.

1 Beğeni

Bir kelimeyi doğru bir şekilde yazmak neden kasıntı gözüksün ki :smiley: Bir kere o şapkalar okumayı kolaylaştırıyor.

5 Beğeni

Onu bilmiyorum. Öyle bir şey varsa neden yaptılar acaba?

Profil fotoğrafın değişmiş ilk bakışta yeni üye ya da az yazan üye zannetim. :slight_smile:

2 Beğeni

Normal yazımda Çok fazla yerde şapka kullanmamız gerekirken kullanmıyoruz. Bir yerden sonra Farsça şiire dönüyor çünkü metin. Arap alfabesinden hallice bir yazım gibi oluyor. Bilmiyorum bana öyle geliyor.

1 Beğeni

Değişiklik olsun biraz dedim :grin:

1 Beğeni

Tam olarak kaldırılmadı. Kâğıt yazmak yerine kağıt yazmak arasında bir fark yok. Farklı bir çağrışım yok bu sebeple bu kelimeden kaldırıldı fakat adet-âdet, hala-hâlâ gibi kelimelerde kesinlikle şapka kullanılıyor. :slight_smile:

7 Beğeni

Kulağa daha hoş geliyor.

Kulağa kaba geliyor. Bence bunlarda da şapkalı kullanılsa fena olmaz :sweat_smile:

1 Beğeni

Okurken zaten o şekilde okuyoruz. Fonetik yazımlarda bu belirtiliyor fakat bizim ülkede fonetik konusunda genel bir cahillik var. Sözlüklerde fonetik görebilirsiniz. TDK’nin kendisi de bu konuda biraz karmaşa içinde. Yapılan haberler de sağ olsun “TDK şapka kullanımını kaldırdı!” diye yazdığından ve insanımız da haber başlıklarıyla yaşadığından oluyor. Bazı kelimelerde şapka bir gelip bir gidiyor. Takip etmek zor ama kpss kurslarında filan bunlara dikkat çekiliyor.

Ekleme: Yayınevleri bildiğim kadarıyla TDK’ye bağlı değiller. Başka sözlük kullanıyorlar.

2 Beğeni

Of gibi… :slight_smile:

(İlçe olan Of)

2 Beğeni

Söylerken Kağıt diyenler var. Offf nasıl kulağımı rahatsız ediyor var ya anlatamam.

TDK’da ne oldu ne karara varıldı, söylenti doğru mu hiç bilmiyorum :sweat_smile: