Türkiye’deki baskılar ne durumda? Örneğin ithaki’nin baskısı?
Hem Artemis’in 2003 ilk baskisi, hem de Ithaki’nin 2018’de piyasaya tekrar sürdügü baski kitabin 1991 uzun versiyonun cevirisi. Cevirmen Kağan Çam.
Son zamanlarda izlediğim American Gods ve Titans gibi fantastik dizilerde ortak bir hikaye akışı var.
Ortada bir tema, temanın etrafında dönen karakterler var. Bu karakterlerden her birinin hayatı bir bölüm tutuyor. Başlarda ilginç geliyorken artık sıkılmaya başladım. American Gods’da Thor’un ölümü, Titans’ta Aqualad’in ölümü. Hepsi koca bir bölüm sürüyor.
İşin tuhafı ikisinde de sezon sonunda olaylar birden karışıp herkesi harala gürele harekete geçiriyorlar.
Sizce de öyle değil mi? Bu tür hikaye akışları hoşunuza gidiyor mu.
Olabildiğince Amerikan dizisi izlememeye çalışıyorum bu yüzden. İşin içinde HBO ve BBC yoksa hepsi vakit kaybı. Banal, saçmasapan filler bölümler ve vıcık vıcık melodramlardan hoşlananlar için var ABD dizileri.
Şahsi fikrim Alican Saygı’nın bir yayınevini alaya alması etik değil.
Önce gidip kendi kitaplarındaki yazım hatalarına baksalar. Tamamen utanmazca bu tutum bu kadarını beklemiyordum yuh!
Kendisi de yanlış yazmış zaten laf atacağım derken…
De mi ama abimizin değil ağabeyimizin olacak
Arkadaşlar arası bir atışma veya reklam amaçlı danışıklı dövüş yoksa ayıp. Sonra bizim forum tu kaka.
Bu gönderiye çok güldüm. Kötü editörlük denince akla gelen başlıca yayınevlerinden biri değil mi İthaki. Hatta daha yakın zamanda gözden geçirilip hatalarından arındırılıp yeniden basılacak denilen Zaman Çarkı kitabında yine bir sürü hata ve tutarsızlık çıkmamış mıydı? Saldırganlığın iticiliğini mi ele alsak yoksa bu absürtlüğün komikliğini mi?
Bu tavırlar ne yahu. Ergen ergen hareketler. İthaki’ye ve Alican bey’e yakıştıramadım.
Oraya “Biz” i de eklemenizi rica edeceğim.
Demek ki biz forumda çok iyi davranmışız. Ben forumda böyle terbiyesizlik yapan görmedim. Sanki yayınevi sahibi, o paylaşımı yapan da senin gibi bir çalışan neden bununla uğraşırsın ki. Belki yarın böyle saçma bir şekilde konuştuğun dalga geçtiğin yayınevinden ekmek yiyeceksin. Sonra forumda ki seviyeli eleştirilere tahammülsüzlük gösterip kaçıyorlar işte. Birisi çevirilerdeki hataları yazdı diye suçlu oluyor. Madem bu kadar önemsiyorsunuz bastığınız kitaplara bakıp önce onların içindeki hataları paylaşın. İthaki kendini bilim kurgu kitabı basan değil, türü yaratan olarak görüyor sanırım.
Keşke başkalarının hatalarına bakmadan önce kendi çıkardıkları kitapların hatalarına bir dönüp baksalar. Hiç etik değil yaptığı.
Salon Yayınları ise keşke bir araştırsaymış kimin kitabını çıkarıyorlar.
Sataşmak yerine kendi kitaplarındaki yazım hatalarını düzeltseler keşke. Üstelik kendi yazdığı yazıda da birden fazla yazım hatası var…
Ne kadar öfkelisiniz böyle. Ben bir terbiyesizlik falan görmüyorum. Markalar birbiriyle atışır, çekişir. Burger King McDonalds’a laf atar, Audi BMW ile uğraşır -hatta karşılıklı billboard ilanıyla yaparlar bunu-. Neden bu kadar abarttığınızı anlamadım.
Atışmak ayrı, yapılan bir hatayı bulup kusurla dalga geçmek ayrı. Mesela ben şimdi yazınızda bir hata bulup bu şekilde yazsam sonra yazdığınız bilgi hatasını ironi yaparak dalga geçsem. Bunu atışmak olarak algılarsanız bravo derim.
Atışacaklarsa başkasının yaptığıyla dalga geçmek yerine kendi basacakları bir kitabı paylaşsınlar.
Dalga geçmek ile atışmak arasındaki farkı biliyoruz. Bu yüzden bu kadar tepki gösteriyoruz. Ayrıca o bahsettiğiniz firmalar dünyaçapı şirketler. Burada yeni yükselişe çıkmak isteyen bir yayınevine bu davranışı etik bulmuyorum.
Ona hiç girmeyelim bence. Aldığım eski Biz kitabını o konudan dolayı okuyamıyorum. Elimde kaldı kitap resmen. Ben onların yaptığı gibi göz göre göre kötü çeviri kitabı satamıyorum.
İthaki’nin doğru düzgün rakibi olsa okuyucusunun çoğunu kaybeder bana göre. Belki onlarda bunu biliyordur ondandır bunlar?
Ayrıca danışıklı dövüş deniyor ya öyleyse daha kötü bence onu da ekleyeyim.
İthaki’ye tekrar dönecek olursam pek çok şeye olan eleştirimi içimde tuttum şimdiye kadar ama madem ki onlar böyle yapabiliyor bende söyleyeyim. Biliyorsunuz @Gokhanca Bu ölümsüz kitabındaki önemli atlamaları eksiklikleri ve çeviri hatalarını bulup kanıtlarıyla ortaya dökmüştü. Bakacağız deyip geçiştirmeye çalıştılar. Arkadaş üstüne gidince de bizimki başka edisyon diye kıvırdılar. Arkadaş demezler mi o zaman eksik edisyonu kullanmak da senin hatan değil mi? Bahane mi yani bu? Böyle pek çok şeyi görmezden gelerek çözmeye çalıştılar. İlk kitaplar ayrılmaya başladığında hatta kapaklar incelmiş dendiğinde kitap elimizde yok inceleyeceğiz dendi bu forumda. İsteyen geçmişe baksın. Kitabı basan yayınevi kitapları bulup inceleyip geri dönüş yapamadı ta ki resimlerle onlarca kişi isyan edene kadar. Neyse daha fazlasına gerek yok yayınevi ne hata yapsa ondan çok bahane bulanlarda da buluyorum hatayı.