Tartışma: Ücretsiz Pdf, E-kitap Okumak Etik Mi?

Etiklik zerre umrumda değil. Bazı çevrelerin halkı soyup soğana çevirmesine bu kadar laf edilmemiştir. Ben okuyacağım kitabın epub versiyonunu telefona indirip istediğim zaman ve mekanda okuyorum.
Amaç zaten okumak.

3 Beğeni

Etik değildir. Bence bu tartışmaya kapalı bir konu. Bazı gerekliliklerden ya da zorunluluklardan yapılıyor olması bu durumu değiştirmez.

Yolda gördüğün park halindeki arabayı çalıp onunla eve gidiyor musun? Sonuçta amaç eve gitmek. Araba vergileri de çok yüksek soyup soğana çeviriyorlar.

Korsan epub okumak, korsan oyun oynamak ya da film izlemek bir çeşit hırsızlıktır. Madem bunu yapıyorsunuz bari doğru bir şeymiş gibi savunmayın.

Evet, ben de korsan film-dizi izliyorum ama bunun doğru olmadığının farkındayım. Yasal olarak izleyebileceğim bir yol varsa ve maddi durumum yetiyorsa korsana bulaşmıyorum. Zaten film-dizi dışında başka korsan içerik tüketmiyorum.

Param yoksa oyun alıp oynamıyorum, kitap okumuyorum. İndirime girmesini bekliyorum ya, da ücretsiz içeriğe yöneliyorum.

2 Beğeni

Biz de böyle yaparsak o bazı çevrelerden ne farkımız kalır ki, nefret ettiğimiz şeye dönüşmemeye dikkat etmeyelim mi? :slight_smile:

2 Beğeni

Etik değil ancak bazı yayınevleri okuyucularını aptal yerine koyuyor. Bknz. İthaki (Tamamlanmayan seriler, basılmayan kitaplar vs.)
Ayrıca bu aralar işsizlik sıkıntısı da çekiyorum. O yüzden kitap alamıyorum ve e kitaba yüklenmek zorunda kalıyorum.

3 Beğeni

Etikliği falan umrumda değil de pc, telefon, tablet vs. üzerinden okurken kitabın verdiği zevki alamıyorum. İlla o sayfanın kokusunu, çevirirken ki hışırtıyı duyacağım.

2 Beğeni

:clap: :clap: :clap: :clap:
Eminim vakıflar, yazarlar kazanmasın diye indirdiğiniz e-kitapları da misyonu tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için mağazaların ve cafelerin ücretsiz wi-fi’lerinden indiriyorsunuzdur. Yoksa niye evde internete para verip bilmem hangi servis sağlayıcıyı zengin etmek için uğraşasınız.

1 Beğeni

Toplu taşımada fiziksel kitap okumak zor oluyor. Bu yüzden toplu taşımada telefondan epub formatında okuyor, akşamları evde rahatça fiziksel kitaptan devam ediyorum.

Yeni görüyorum mesajları, şimdi tartışmayı canlandırmanın anlamı yok neyse artık… Başta yazayım sarkastık dil kullanımımdan rahatsız olanlar okumasın.
Konu 1- K. Tahir’in yarısını kütüphaneden okumuşumdur. Onlarda yasak olsun o zaman. Ne fark var diye baştan beri soruyorum? Kimse cevap veremiyor. Çözümde söylüyorum, ahlaktan dem vuracağınıza e kitapların fiyatı düşsün yarı yarıya ya da kütüphadeki kitaplar belli bir süre e-kitap olarak verilsin kullanıcıya misal 2 hafta, sonra otomatik silinsin ya da başka bir çözüm üretin, bakın kimse indirmekle uğraşıyor mu? ( milyonlarca ağacı kurtarısınız, sanırım e-kitap okumamaktan daha faydalı olur değil mi? )

Tüm o etiklikten ahkam kesenler, internetten tek program bile indirip kurmamışlardır ya da dizi izlememişlerdir eminim. Hatta tek resim bile indirmemişlerdir. Sayın alper size değil herkese söylüyorum.

Konu 2. Emek söz konusu, parası olan yapmasın tabi. Onların (zenginlerin) işsizlik gibi dertleri yoktur, ya da kitaba verecekleri paranın hesabını tutmak gibi bir dertleri. Olan bizi gibi prekaryaya oluyor.

KOnu 3: Beethoween örnekti. Yerini başka bir sanatcıyı koyabilirsiniz. Misal Ella F. jazz sanatcısı. İyi bir hayat yaşadı. Kemiklerini zengin etmenin alemi yok. Bu kadar ciddiye alıp link vermenize gerek yoktu. Örnek olduğu barızdı.

1 Beğeni

Çok doğru. Herkes ahkam kesmeyi seviyor. Dostlar elinden gelen, vicdanen rahatsız olan gitsin parasını versin alsın. Parası olmayanlar veya etiklik vs.umrunda olmayanlar malum yerlerden indirsin. 2 tarafta birbirine haksızsın diyemez. 2 tarafta kendince haklı.

1 Beğeni

O zaman kütüphanelerden de okumayalım sayın erdo. Aynı şey çünkü. Yazarın cebine bir şey girmiyor nihatinde. Tartışmayı baştan okursanız bu konuya değinmiştim. Aynı şey, oturup saklamadığınız sürece e-kitap okumuşun kütüphaneden okumuşsun ne fark edecek?
Yayınevinde çalışmış bir editördüm ben. Yaşamayan yazarlar kitaplarının basımından kazanılan paranın nereye gittiğini gayet iyi biliyorum. Yayınevlerinin genç yazarlardan ziyade niye ölmüş, piyasada zaten en az beş basımı bulunan, bir yazarın X adlı kitabını niye bastığı da bilirim. Belki bilmiyorsunuz, edebi zevk için basmıyorlardır ya da bittiği için. Kendilerine bir üst model araba almak için basıyorlardır. Bunun bizzat toplantıda konuşulduğuna şahidim.

Yayınevlerini zengin etmek adına o kadar dertlenmenize gerek yok, teliften zaten aradığınız düzgün bir kitabı indirme sitelerine bile bulamazsınız. İçiniz rahat olsun.

Ne olursa olsun, etik değildir. Bizim internetten korsan dizi izlememiz de etik değildir. Kitabın gelirinin yazarına gidip gitmemesi bu durumu değiştirmez.

Olmasın etik, bu çağdaki ahlak kuralları 50 yıl sonra etik olur mu ( şu anki birçok ahlak kuralı evrensel ahlak ile çelişiyor, araştırın) o da belli değil. Kölelikte etikti bir zamanlar. Ben ürettiğim çözümleri yukarı yazdım sayın Morghi. keyfinden kimse indirme sitelerinde kitap aramakla uğraşmaz. Kitap okumak ekonomik bir üst sınıfın ayrıcalığı olmamalı, erişilebilir olmalı. Hem zamanı vermelisin okuyucuya hem imkanı. (Tembellik hakkı diye bir kitap var tavsiye ederim.)

Savunma değil, birazdan yazacağım böyle bir şeyle savunmam ben görüşümü. Dizi film neyse de asıl e-kitap okumak ve bunun yayğınlaşması kurtaracak gelecek nesilleri, bu günkü etik kuralları değil. (Not; ağaç kesmeyerek)

Ağaç kesmeyi araya katmanız diğer yazdıklarınızı haklı yapmıyor malesef.

1 Beğeni

Parayı veren düdüğü çalar misali fakirin konuşmaya, kitap okumaya, kitap satın almaya, bilgi edinmeye hatta yaşamaya bile hakkı yoktur. Bize bunu dayattılar. Yok efendim etiktir değildir diye insanlarda gereksiz bir vicdan yapmaya zorladılar. Açık açık ‘‘Fakirin hiç bir hakkı yoktur’’ diyemiyorlar da parası olan okusun olmayan okumasın, konuşmasın istiyorlar.

2 Beğeni

Dikkatli okuyun, ağaç vs hariç dedik.

Haklı haksız, zengin olarak okumak sadece sizin hakkınız o zaman. Yarın bir gün elit yaşamınıza uymadı diye kitap okumayanları hakır görme hakkı da sizin sanırım.

Bu ucu çok açık bir görüş. İnsanlar mağdur oldukları için kendilerinde her şeyi yapma hakkı görürlerse bu işin ucu " Fakirim diye Ferrariye binemeyecek miyim?" e kadar gider. Doğru olmadığının bilincinde olarak bir şeyi yapmakla insanın kendini yaptığının doğru olduğuna ikna etmesi farklı şeyler.

1 Beğeni

Okumakla lüks diye bir arabaya binmeyi nasıl aynı kefeye koyduğunuzu anlamadım. Kitap erişilebilir olmalı. Bilgi bir ihtiyaçtır. Ferrari bir lüks. Düşüncelerimi çürütecek bir argüman sunmuyorsunuz. Farkında değilsiniz de kapitalizmi savunuyorsunuz.
Sorumu yeniliyorum. Ben e-kitap saklamam. İndirmekle kütüphaneden okumanın farkı ne?

Farkı, birinin etik olması, diğerinin ise olmaması.

1 Beğeni

Onu da etik hale getirebilirsiniz. Yazdım değil mi?