Tartışma: Ücretsiz Pdf, E-kitap Okumak Etik Mi?

Okur açısından pdf den okumanın bir çok artısı var.Okuyucuların neden pdf seçtiklerinin birkaç nedeni; Çoğunun ücretsiz erişilebilmesi, sahip olabilmek için çok kolay erişilebilmesi ve okumak istediğinizde çok büyük kolaylık sağlaması(basılı kitapa göre). Temel nedenler olarak bunları anlıyorum bu konudaki fikirlerini yazan kullanıcılara baktığımda. Tabi birde yazar tarafından bu konuya bakılması gerekiyor.(Bir yazar olmadığım için yazmak istemedim sadece tahmin ederek yazabilirim diye düşündüm.Aramızda yazar varsa görüşünü bildirirse sevinirim)

Baskısı olmayan veya kalitesi berbat olan kitapları e-pub olarak okumayı mecburi görüyorum. Hiç boşune ama etik değil demeyin. 40 TL verdiğim kitap yarısına geldiğimde dağılıyorsa kusura bakmayın bu okuyucuyla dalga geçmektir. Ve bu zihniyete bir kuruş para kazandırmamayı kendime amaç ediniyorum. Veya hakları başka bir yayınevine geçmiş ve kitapları tamamlanmamış bir seri/yazarda da epub mecburidir. Örneğin Dune Fırtınaışığı arşivi zaman çarkı. Baskı beklemek ve epub okumam varsa seçeneklerin arasında acımadan epub okurum. Ancak kaliteli baskı var ise kütüphaneden okusam dahi yayınevine destek olmak açısından kitabı satın alırım. (Örn lotr kızıl isyan)

4 Beğeni

Bana göre meseleyi sadece kitap olarak ele alamayız. Mesele korsan. Şimdiye kadar ben hiç korsana bulaşmadım diyebilen yüzde bir falandır. Zira biz ilkokuldayken öğretmenlerimiz fotokopi yoluyla çoğalttıkları testleri bize dağıtırdı. Şimdiye kadar hiç internetten dizi, film izlemedim. Müzik dinlemedim. Herhangi bir eseri fotokopi yoluyla çoğaltmadım diyebilen var mıdır? Özellikle üniversitede bu fotokopi işleri çok yaygın. Ben açıkçası kullanıyorum. Pdf de indiriyorum, korsan yolla dizi film de izliyorum. Devletimizde bu korsanların üretimine mani olmayarak aslında sosyoekonomik düzeyimizin gerekliliği gereği bu sektörü tamamen devre dışı bırakmıyor. Gelir meselesine gelince topluma göre ortalamanın üzerinde gelirim de var.

Peki korsan, hırsızlık mıdır? Bana göre bu kadar sert tepki verenler, yayınevi çalışanları, editörler, çevirmenler ve ya yazarlardır. Hırsızlıkta bir malı çalarsın ve o mal artık senin olur. Karşı tarafta da mal eksilir. Bana göre bu net olarak hırsızlık değil. Ancak korsanı üretenler için aynı şeyi söyleyemem. Ben eğer bir diziyi internette bulamazsam izlemem. Dolayısıyla zaten almayacağım için karşı taraf maddi zarara uğramış olmuyor. Muhtemelen birçok kişide aynı mantıktadır. Kitap içinde eğer almamaya kararlıysam, ya da param yoksa almam. başka bulabileceğim alternatif şeylere bakarım. Ama almaya karar verdiysem önce korsan okusamda sonra alırım.

Kitaplar paylaştıkça çoğalır. Arkadaş grupları içerisinde kitap değiş tokuş ederek okumakta hırsızlık mı o zaman? Kütüphaneden almak ya da? Herhangi bir yazar benim kitaplarımı kütüphaneye halka açık olarak koyamazsınız demiş mi hiç. Peki ikinci el satış yapanlar? Şimdi 50 kişilik bir grup kursak, herkes birer kitap alsa her hafta değiştirsek yılda sadece 1 kitap almış olacağız. Kaldı ki korsan sektörü en büyük reklam aslında. Bir şeyin popülerleşmesi için birebir.

Bu devirde yazarlarda yayınevleri de, çevirmenlerde, editörlerde korsan sektörünün varlığını bilerek bu işe giriyor. Dikkat çekmek istediğim bir nokta da artık dijital çağa geçişle beraber, tek bir cihazın içine milyonlarca kitap yükleyebiliyorsun tozunu almak ve evde depolayacak yer ayırmakta gerekmiyor. Artık avrupada ve uzak doğuda evler git gide küçülüyor. Zamanla bizimde başımıza gelecek. Bizim evdede yer sıkıntısı çekiyoruz ama 1.500 tane kitap vardır. Aynı zamanda kağıtlarda ağaçlardan elde ediliyor ve iyi kalite kağıt elde edilecek ağaçlar yurt dışından temin ediliyor. Euro ile geliyor. Dolayısıyla bizim gibi ihracat fakiri ülkelerin, ithalat ve ihracatı dengelemek adına dijitale geçişi teşvik etmesi gerektiğini düşünüyorum. İlla korsan olacak demiyorum, bunu programlar üzerinden satışla da yapabilirler. Baskı masrafını çıkarıp daha uygun fiyat koyabilirler.

3 Beğeni

2 durumda etik:
1- Yazara ya da varislerine ait olan kitabın telif hakkı koruma süresi dolmuşsa.
2- Yazara ya da varislerine telif hakkı ÖDENMEMİŞSE.

Sabahattin Ali kitaplarının pdflerini okumanın Sabahattin Ali veya yakınlarına hiçbir etkisi yok yani.

Valve’ın kurucusu, Half Life ve Steam Kütüphanesiyle bildiğimiz Gabe Newell’ın korsan hakkında güzel bir yorumu var. “Korsan bir servis problemidir.” diyor. Bilgisayar oyunlarına aşina olanlarımız bilir. Eskiden orjinal oyun almak isteseniz bile piyasada yoktu. Ezici bir çoğunluk korsan oyun oynardı. Steam ve benzeri platformlar gelince insanlar oyuna para vermeye başladılar.

Elbette piyasada orjinal kitap bulamamak gibi bir durum pek yok. Bir çok kitap çeviri olarak bulunuyor ve amatör bir yazar ve para karşılığı olmasa da çeviriler yapmış birisi olarak diyebilirim ki gerçekten zor iş. Aylarınız hatta yıllarınız gidebiliyor kaliteli bir şeyler ortaya koymak için. Gönül isterdi ki herkes orjinal esere ucuz yoldan ulaşabilsin.

Ama

Kitaplar gerçekten pahalı. Ayda on kitap okuduğunuzu varsayarsak kaba bir hesapla üç yüz lira gidiyor cebinizden. Öğrenci olarak ya da asgari ücretle bunu karşılamak zor. Yoksa elbette epub, mobi ya da pdf formatında üstün körü elektronik ortama geçirilmiş bir şeyler okumak yerine orjinal halini okumak ister herkes. Kimseyi korsan okuduğu için kötü eleştirmiyorum. En büyük arzularımdan birisi basılı bir kitap ortaya çıkarmak. Benim yazdıklarım da korsana düşse ne yaparım diye düşünüyorum. Hoşuma gitmez elbette ama insanları da anlarım. Ayrıca bazı yayınevlerinin verdiğiniz paraya değmeyen kitapları oluyor. Çeviri, düzenleme ve saire berbat oluyor. Bu da bir başka yönü olayın.

Ve “kitap kokusu” hayranlığını ayrı tutarsak e-kitap çok konforlu. Her yerde, her zaman okuyorum. Bazen iki, üç kitap okuduğum oluyor. Hepsini taşımak zor. Onun yerine telefonumu açıp okumak oldukça rahat geliyor. Kitap olayının da bir servis haline gelmesi gerek. Aylık makul bir ücret ödeyip zengin ve kaliteli bir kütüphaneye ulaşabilirsek oraya yöneleceğiz bence. Hatta bu fikri epey düşünüyorum. Bir bakarsınız ben başlatırım böyle bir şeyi. :slight_smile:

5 Beğeni

En son kurduğunuz hayali, Türkçe e-kitap olarak da sağlamak güzel olurdu aslında. Biliyorum imkansız ama beş yayınevi bir araya gelse (benim favori beşlim; Metis, Can, Siren, İletişim, YKY), hep birlikte legal ve abonelikle çalışan bir e-kitap okuma platformu kursa indirme rekorları kıracağını düşünüyorum. Eğer bu yayınevlerinden çıkan her yeni kitap bir ya da iki aya bu platforma eklenirse, eski kitapların da erişimi sağlanırsa… Güzel hayaller.

1 Beğeni

Harika olurdu. Yayınevleri yeniliğe ayak uydurmakta zorlanıyorlar sanırım.

1 Beğeni

Yayınevlerinden ziyade satıcılar bu işe girmiyor. Diskdünya serisini Epub olarak alacaktım hatta ilk kitabını idefix üzerinden aldım, devamı gelmedi. Yayınevine sorduğumda idefix’in taş koyduğunu söylemişti.

2 Beğeni

Olabilir. Sorunun nereden kaynaklandığını bilmiyorum açıkçası ama sorun olduğu İlber Ortaylı’nın dediği gibi " E tabi çok açık." :slight_smile:

Google’dan şöyle bir bakınca bu konuyla ilgili bir röportaj çıktı. Oradan bir alıntı yapayım, altına da sitenin linki bırakırım.

"E-kitap fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu sorunca ise Topaloğlu e-kitabın bilinmeyenlerini anlatıyor: “E-kitap ile basılı kitaplar arasındaki tek fark, baskı ve kâğıt maliyeti ama e-kitap tarafına döndüğümüzde kitabı dijital formata getirme, satışa sunuş ve özellikle telif haklarını-yayıncıyı koruyacak şekilde dağıtılmasını sağlayacak yazılım maliyetleri çok yüksek. Bunun yanı sıra, yayıncı sadece kendi sitesinden satış yapmıyorsa, hizmet ve satış sağlayıcılarının da çok yüksek komisyon talepleri var ki bu da basılı versiyona göre lojistik maliyetlerinin üzerinde bir kalem teşkil ediyor.”

Röportajda bahsedilen korsan endişesi bana pek mantıklı gelmiyor artık. Yayınevi olarak sen yapmasan bile başkası korsan PDF veya Epub olarak çıkarabiliyor. Bununla ilgili kapalı bir grup bile var, kaliteli korsan Epub üretenler kendi aralarında paylaşım yapıyorlar, hatta adamlar yayınevinin düzeltmeye üşendiği imla hatalarını bile düzeltiyor.

5 Beğeni

ben yayınevi sahibi olsam, yıllık abonelikle tüm kitapları( ya da paket olarak) dijital kütüphane üyeliği satardım. Öyle bahsedilen yüksek maliyetlerin çıkacağını düşünmüyorum. Eskisi gibi değil piyasa yazılımcı kaynıyor. Çok rahat bu işi çözebilir çözmek isteyen. Ki zaten nerdeyse her kitap PDF olarak internette mevcut. Korsan kaygısı falan gereksiz.

Bana da mantıklı gelmiyor. Oyunlar için Steam vb. film ve diziler için Netflix gibi platformlar bu işi nasıl yapıyor. Onların da içeriği internette korsan halde bulunuyor. İsteyen yine para vermeden bir şekilde bunlara sahip olabiliyor. Yani kitaplar için böyle bir platform olsa belki kısa sürede olmaz ama insanların rağbet göstereceğini düşünüyorum. Tabi e-kitap fiyatlarının makul olacağını varsayarsak.

1 Beğeni

Toplum, hem zihinsel olarak hem imkan ve olanaklar açısından bu tartışmaya ilişkin sağlıklı düşünebilecek olgunlukta değil. Muhtemelen birkaç yüzyıl daha toprak parçalarının sahibi olduğumuza inanıyormuş gibi yapmaya devam edeceğiz.

3 Beğeni

benim kitabımı isterseniz pdf olarak okuyabilirsiniz. isteyene atarım :slight_smile:

3 Beğeni

Açıkçası ben okuma eylemi söz konusu olduğunda işin etik kısmına takılmıyorum. Neden diye soracak olursanız maddi kaygı gözetilerek kitap yazıldığına inanmak istemiyorum. Hani belki diğer giderler var yayımcı vs. için diyeceksiniz veya bu yazarlar nasıl geçinecek diye söyleneceksiniz ama zaten ben kitapların satışından gelen para ile yazarların ihya olduğunu da zannetmiyorum. Bu sebeplerle yayımcıya gerek yok pdf koysunlar okumak isteyen herkes okur. O kadar çok adaletsizlik haksızlık arasında maddi imkansızlıklardan dolayı ücretsiz e-kitap, pdf okuyanlara laf etmemek lazım bana göre.

Ha bir de şu var, kütüphanemde 1500 e yakın kitap var aşağı yukarı. Verdiğim para miktarını bu dönem itibariyle hesaplasak yalan yok ikinci el bir araba rahat alırım. Hatta bazı kitaplarımın basımı olmadığı için değişik sitelerde 30 liralık kitabın 150 liraya satıldığını gördüm. Şimdi pişman değilim hepsini ilerde bir kütüphaneye bağışlamayı düşünüyorum ama geldiğim yaş ve hayat koşulları itibariyle artık bu maddi düzen içerisinde ve zamansızlıkta edebi değeri olmayan veya bana tat vermeyen kitaplara ne para verecek ne de zaman ayıracak durumum var. Bu sebeple e-book olarak indirip göz atıp sevdiysem okumaya devam etmek daha sonrasında da kütüphaneme katmak istersem satın almak benim için izlenilecek en mantıklı yol. En azından bu benim düşüncem.

7 Beğeni

Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Öyküleri kitabı. Baskısı yok. Pdf okumayalım mı hakim bey?

1 Beğeni

Herhangi birisinin buna dair yargı gücü olsaydı zaten bu soruyu soramazdık. Herkes kendi kararını veriyor ve kendi motivasyonları var. Yasal ve etik açıdan gelirli görüşler var, kimseye herhangi bir şekilde dayatma yok.

3 Beğeni

Link alsam :grin: - - -

1 Beğeni

Elimde Zaman Çarkı’nın korsan epub’ı var. İthaki’nin bastığı kitaplardan daha iyi editörlüğü var. Korsan paylaşım yapan kişi Resmi yayınevinden daha çok uğraşıyor kitap için. Bu mantıklı birşey değil düşününce ama oluyor bu ülkemizde.

3 Beğeni

Bu yüzden binbir zorlukla topladığım seti satıp serinin sonlarını dediğiniz epub dan okumuştum.

1 Beğeni