Teknoloji Forumu | Sorular, Öneriler, Haberler

Burası bir teknoloji forumu değil. Birçok teknoloji forumu var zaten ama bu forumda da böyle bir başlığın yararlı olabileceğini düşündüm. Yazılımsal/Donanımsal olarak yaşadığımız sorunları veya aklımızda oluşan, cevaplarını bulamadığımız soruları paylaşırsak, bilen arkadaşlarımız cevaplandıracaktır. Böylece bu cevaplar hep internetin bir yerlerinde kalacak ve yıllar sonra bile aynı şeyi merak eden insanlara ulaşabilecek. Klasik teknoloji forumu şeysi işte.

5 Beğeni

Başlıyorum o zaman. Notebook almayı düşünüyorum. MSI mı? Monster mi almalıyım? Öneriniz nedir?

3 Beğeni

Şahsen Monster tarafındayım.

@Mazotci yarım sene Monster kullandım. Müşteri hizmetleri anlatılanlardan daha iyi diyebilirim. Bilgisayarı almamın ikinci ayında şarjda olmasına rağmen pilin azalması gibi bir sorunla karşılaşmıştım. Bunun üzerine çok kez gidip geldim müşteri hizmetlerine. Çok soru sormuyorlar hemen müdahale ediyorlar. İki kere ürün değişimi gerçekleştirdiler. Yine aynı hatayla karşılaştım. Sonradan öğrendim ki sıkıntı bendeymiş. Ben bozuyormuşum her seferinde cihazları. Tabi bunu Monster’a söylememiştim. Baktılar onlar da çözemiyor durumu, iade aldılar. Gerçekten kimsenin istemeyeceği bir müşteriyim. :relaxed:

Benim bulaştırdığım bir virüs marka farketmeksizin Nvidia’nın 2000 serisi ekran kartı taşıyan laptopların hepsinde böyle bir pil hatasına yol açıyormuş. Sonradan virüsü de tehşis edip kurtuldum. Önceden çözebilseydim bu sorunu iade etmezdim. Laptop benim için şart. Taşınabilir bir bilgisayara ihtiyacım var.

Performans olarak diğer markaların cihazlarından bir farkı yok. Fiyattaki bu fark çok şeyden kaynaklanıyor ama bu farkı cebinizden ödeyip da MSI almaya değer mi bilmiyorum.

Şu anda MSI’ın compact PC modellerinden birine sahibim. İhtiyaç gereği böyle bir tercihte bulundum. Erken dönemde Bios güncellemesi desteğini kestiler. Bu konuda çok yere danıştım, MSI’a bile yazdım. İşe yarar bir dönüş alamadım. Ürünleriyle çok ilgilenmediklerini düşünüyorum.

Ha bir de ürün kalitesi muhabbeti var. Bir Monster mağazasına uğrayıp incelemenizi tavsiye ederim.

Paranız varsa Asus alın. :upside_down_face:

4 Beğeni

Tulpar 20.3 alasım var aslında da MSI daha iyi diyorlar.

2 Beğeni

Merhaba, ben de ikinci taşı atıyorum o zaman.

Benim de işim için bir Notebook’a ihtiyacım var. Mesleğim avukatlık, yani mimarlar veya mühendisler gibi sağlam bilgisayarlara ihtiyacım yok. Benim aradığım şey, beni uzun yıllar götürmesi, hızlı olması, sağlam olması ve ara sıra Civilization gibi oyunları oynatabilmesi. :slightly_smiling_face:

Macbook Air düşünüyorum. Fakat daha önce hiç kullanmadım. Emin de olamıyorum o yüzden.

Bir diğer alternatif de, sade görünüşlü bir gaming laptop almak. Fiyatlar hemen hemen macbook ile aynı. Lenovo’nun çok iyi alternatifleri var bu konuda. Fakat bu bilgisayarlar ağırlık bakımından Mac’e göre iki kat daha ağır. Sürekli bilgisayar ile yürümek zorunda kalacağım için emin olamıyorum.

Ayrıca Macbook Air’da base model 8 gb Ram’e sahip. 16 gb modeli de var ama arada 2.000 küsür lira oynuyor. 8 gb yeter mi onda da kararsızım. Ah be dolar kuru…

Özetle, tavsiyelerinize açığım dostlar. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Ben de bir süredir bilgisayar araştırıyorum. Daha çok oyun oynamak niyetiyle araştırma yapıyorum ama iyi bir oyun bilgisayarı için 10.000 üstü vermek gerekiyor şu anki kurla. Oyun oynamak istemesem hiç düşünmeden Macbook alırdım. Civilization tarzı aşırı özellik istemeyen strateji oyunlarında Macbook sıkıntı çıkarmaz. Mac sisteminde tüm oyunlar bulunmadığı için oynamak istediğiniz oyunların Mac sürümünün olup olmadığına tek tek bakmak gerekiyor.

Ram ve SSD için ileride takviye yapabilirsiniz. O yüzden düşük Ram’li cihaz almak da sıkıntı yok. Şimdilik 8 gb işinizi görür gibi, çünkü şu anda piyasada satılan normal oyun bilgisayarları da genellikle 8 gb Ram’li olarak satılıyor. İsteyen sonradan takviye yapıyor. Ben de düşük Ram ve SSD’ye sahip bir Monster bilgisayar alıp sonradan param olunca takviye yapmayı düşünüyorum.

Bu konularda macbook gerçekten çok iyi. Şarj süresi de 18 saat yazan modelleri var. Dışarıda bir gün boyunca şarja takmadan iş görür. Ayrıca 2. elde de değerli oluyor Apple ürünleri, diğer markaların 2. elde pek değeri olmamasına rağmen Apple cihazları değerini koruyor.

Şu anki bilgisayarım 15.6 inç, bilgisayar bu haliyle bile bana küçük geliyor. Macbook Air 13 inç olduğu için uzak duruyorum, Macbook Pro da 16 inç modeli çok pahalı olduğu için alamıyorum. Bu ekran boyutu meselesi de Macbook almamamda büyük bir etken.

Size tavsiyem, varsa yakınınızda Apple Store’a, yoksa Macbook satan teknoloji mağazalarına gidip bilgisayarı biraz kurcalamanız olacaktır. Ekran boyutunu ve performansını yakından inceleyip öyle karar verin. Ayrıca Mac destekli klavye, fare, flash bellek, kulaklık fiyatlarını da bir araştırsanız iyi olur.

2 Beğeni

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim. :slightly_smiling_face:

Şimdi şöyle bir durum var,

Gıcık Apple, yeni m1 çipli Mac’lerde bu durumun önünü kesmiş. Ne SSD takabiliyorsunuz ne de RAM. Aldığım bilgisayar ne yazık ki nasıl aldıysam o halde olacak, yükseltme söz konusu olamıyormuş artık.

Bu arada oyun odaklıysanız, Lenovo ve Asus’un fena olmayan modelleri var. 1650 ti ekran kartı sizi keserse, 9.000 TL bandında ortalama üstü bir bilgisayar çözebilirsiniz bence.

Ah be Apple, millet ne donanımlar koyuyor aynı paraya. Sen de koysana 16 gb RAM yahu…

1 Beğeni

Yeni modellerde takviyeyi engellediyse sıkıntı o zaman. Xbox + Macbook mu alsam diyordum ama bundan da vazgeçtim. Apple’ın bu tarz gıcıklıkları sinir bozucu oluyor gerçekten.

Monster, Lenovo ve Asus arasında gidip geliyorum. İstediğim modellerden birisini almak için çok az bir eksiğim vardı, ama ben alana kadar kur yükseldiği için 10 günde sağlam bir zam geldi. Bu yüzden bütçemi artırana kadar almayı erteleyeceğim.

Şu anda maalesef 9000’e i5 işlemcili satıyorlar.

1 Beğeni

https://www.hepsiburada.com/lenovo-ideapad-gaming-3-amd-ryzen-7-4800h-16gb-512gb-ssd-gtx1650-ti-freedos-15-6-tasinabilir-bilgisayar-82ey00mjtx-p-HBCV000005MF4K

https://www.hepsiburada.com/monster-abra-a5-v15-8-intel-core-i7-10750h-8gb-250gb-ssd-gtx1650ti-freedos-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-p-HBV00000SZBSC

Belki bu modeller ilginizi çeker. Bu ikisi fiyat performans olarak göze çarpıyor.

2 Beğeni

Bu alttaki model listemdeydi. Bahsettiğim fiyatı yükselen model buydu. Bugün kur biraz gerileyince benzer bir fiyata konulmuş.

1 Beğeni

Şu an sadece görev yöneticisi açık ve durum bu şekilde. :confused:

1 Beğeni

İşlemci nedir? Kaç cigolayt :slight_smile: bellek var ve örneğin HDD türü nedir bilmeden yorumlayamayız bu durumu.

2 Beğeni

Sadece fikir olması açısından yazıyorum, 10.800’e 1650Ti’lı dizüstü almaktansa gündelik kullanım için ortalama bir dizüstü + ps5 dijital/Xbox daha mantıklı. Ps5’in ekran kartının RTX 2080’e denk olduğu söyleniyor. 1650ti’lı dizüstünün oyun olarak 7 yıl sizi götürmesi mümkün değilken ps5 grafik kalitesi yıllar geçtikçe daha da güzelleşecek.

Kardeşimde i7 10.nesil + gtx 1650ti’lı monster var. Ama oyun olarak 2.500tl değerindeki ps4 pro daha güzel grafikle daha stabil bir deneyim veriyor. Ps5’in performansını tahmin edemiyorum. 2080’li dizüstü (HP omen hepsiburada’da 28bin tl) ile fiyat karşılaştırması yapılırsa ps5 dijital bedava (6bin tl sanırım) kalıyor zaten. Oyun fiyatları için de dijital al-sat ile ucuza oynama imkanı oluyor.

3 Beğeni

İşlemci: AMD A8-7410 APU, Ram: 4 GB DDR3, depolama da 200 GB HDD. Evet, çok düşük bir sistem ama gereğinden fazla zorlanıyor. Basit uygulamalar çalıştırıyorum zaten. Arada sırada bu oluyordu zaten ama şu videodaki;

Adımları uygulayınca çözülüyordu. Şimdi onu da yemedi.

3 Beğeni

Windows’a mecbur değilseniz Ubuntu türevi linux işletim sistemlerinden birisini denediniz mi?

Bir arkadaşımın 3. nesil i5 - 4 GB ram olan bir dizüstü bilgisayarı vardı. Sadece internet için kullanıyordu. Diski SSD ile değiştirip Ubuntu kurduk, 6-7 aydır sorunsuz kullanıyor.

2 Beğeni

Haklısınız aslında açık kaynaklı bir işletim sistemi kullansam, hem performansımı daha az düşürür hem de crack derdiyle uğraşmam. :slight_smile: Alışmam biraz zaman alacak ama yapacak bir şey yok artık. Teşekkür ederim.

2 Beğeni

Xbox Series S’in fiyatını çok uygun buluyorum. Game Pass’in abonelik sistemi de hoşuma gitti. Bu yüzden konsol alasım geliyor, ama oynamak istediğim oyunların çoğu PC’ye özel. Genelde Total War, EU4, Civilization tarzı strateji oyunları oynuyorum bunlar için de 1650ti yetiyor gibi duruyor. Valla ne yapsam bir türlü karar veremiyorum.

3 Beğeni

Hocam Virtualbox pragramıyla sanal olarak Ubuntu kurup bir deneyin. Alışırsanız öyle bilgisayara kurarsınız.

2 Beğeni

Sanal makine kurmak benimkine direkt mavi ekran verdiriyor. :joy: Okulda birazcık Pardus falan kurcaladım neyse ki. Çok da sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

3 Beğeni

Çalışsaydı farklı dağıtımları denemeniz açısından güzel olurdu.

3 Beğeni