Hocam, eğer amacınız sadece günlük olarak kullanmaksa, tablet almayı da düşünebilirsiniz.
Ayrıca -laptop için- buradan farklı sitelerdeki fiyarları da görebilirsiniz.
Kişisel görüşüm: İndirim olmadıkça, bu bütçe ile parasını hak eden bir laptop almak zor.
Eğer bilgisayar deneyimi yaşamak istiyorsanız ve monitörünüz (HDMI girişli televizyon da olur) varsa şu tableti, Dex, özelliği sayesinde bilgisayarmış gibi kullanabilirsiniz.
Ayrıca -az sayıdaki istisna hariç- birçok Windows oyunu Linux’ta çalışıyor. Linux Mint kurcalarken Lutris ile çeşitli oyunları sorunsuzca oynayabilmiştim.
Ne için kullanacağını iyi belirlemek çok önemli. Bende birkaç ay önce yeni pc aldım. Aklımda ilk seferde dizüstü vardı. Oyun ve 3D programları açmasını hedeflediğim için ASUS ve Lenova’nın modellerine yöneldim. Onlarda oyun dedin mi zaten 100k ya kadar çıkıyor fiyatları.
İnternette gezinmek ve birşeyler izlemek için istiyorsanız işler ama çok değişir. Hemde fiyat baya aşağı düşer. @birey dediği için tablet bile olur kullanım için. i5 seviyesi bir dizüstü sizi çok rahat götürür. Daha ucuz olur. Masaüstü toplamak belki daha da ucuza gelebilir. Ben masaüstü almaya karar verdim. Dizüstüne göre yarı fiyatına geldi.
Evet genel olarak günlük kullanım için arıyorum arkadaşlar. Ancak mantığım olmuşken, olabiliyorken bir tık üstü olsun daha uzun süre götürsün şeklinde. Şu anki dizüstüm 12 yıllık ve yeni alacağım dizüstü de beni en az bunun yarısı kadar idare etsin istiyorum. Tabii bir de oyun konusu var. Oyuncu değilim ama madem yeni bir dizüstü alıyorum, oynamak için ortalama oyunları neden düşünmeyeyim diyorum. Tabii ki bu ikinci planda. Kararsızım ve alırsam ve kötü çıkarsa korkusu var. Şans.
Düzgün ekran kartı, işlemcisi ve soğutması olmayan laptop ile oyun oynanmaz (Eski ve grafik gücü istemeyen oyunlar oynanabilir). Giriş seviye oyuncu laptopları ise 30-35.000 lira civarında satılıyor.
Eğer dizüstü şartınızdan feragat edebilirseniz, bütçenize uygun ve güncel oyunları yüksek grafiklerde çalıştırabilecek, masaüstü hazır toplanmış bir sistem alabilirsiniz.
Evdeki pilleri artık sarj edilebilir pillere çevirmek istiyorum. Farklı mA de ürünler ve markalar var. Kullanan kişiler varsa hangi marka ve mA değerini tercih etmeliyim?
Aşağıdaki öncelikle bütçeme(20 Bin - 25 Bin) uygun olarak belirlediğim marka ve modellerden hangi dizüstü bilgisayarı önerirsiniz? İki markada karar kıldım: HP ve Lenovo.
Kullanım Amaçlarım: %70 günlük kullanım, %30 ilerleyen zamanlarda ortalama ve altı oyunları oynayabilme. Son kez fikir soruyorum. Sordukça kafam daha çok karışıyor.
Teşekkürler.
HP 255 G9 [Ryzen 7+16 GB RAM+512 GB SSD+15,6’+FreeDOS]
HP 250 G10[Ryzen 5/Intel i5+32GB RAM+512 GB SSD+15,6’+FreeDOS]
HP 250 G9[Ryzen 7+16 GB RAM+1TB SSD+15,6’+FreeDOS]
Aklıma şöyle bir soru daha takıldı: Windowslu bir dizüstü alsam sonra ileride linux kursam ve daha sonra tekrar, aldığımda içinde olan windows u kurmak istesem lisans ücreti vb. ödemem gerekir mi? Yani içindeki windowsu silmiş olduğum için tekrar kurmak istesem lisans mı satın almam gerekir?
Eğer Windows lisansınız, Microsoft hesabınıza bağlıysa, yanlış bilmiyorsam Microsoft hesabınızla lisanslı Windows’unuzda oturum açtıysanız problem olmuyor.
Ben bunu yaptım. Bilgisayarımdan Windows’u silip Linux kurdum ama sonra Windows’a dönmeye karar verdim. Hiç sorun olmadı.
Birkaç yıl önce Microsoft, lisansları bilgisayarlara değil de Microsoft hesaplarına bağlamıştı. Bu arada Windows’u yeniden kurarken iso dosyasını Microsoft’un ilgili web sitesinden indirmek lazım. Başka bir yerden değil. O web sitesinde indirmeden önce Microsoft hesabınızla açmanız yerinde olur. Son olarak da Windows’u kurarken yerel bir kullanıcı oluşturmak yerine Microsoft hesabınızla giriş yapmanız gerek. Ben bu şekilde yapıyorum ve sorun yaşamadım. Siz yine de Windows’u kaldırmadan önce Microsoft hesabınızın bağlı Windows’a bağlı olup olmadığını kontrol edin.
Bir sorum daha var arkadaşlar: Telefonlarınızın ekranına taktırdığınız koruyucu filtreyi ara ara değiştirmek gerekiyor mu? Bir teknoloji markette annemin telefonunun ekranına ekran koruyucu taktırmak ne kadar diye sorduğumda ömür boyu garanti adı altında 1200-1300 tl ye koruyucu takıyorlarmış ama istediğimiz zaman yeniletebiliyormuşuz telefonu kullandığımız süre boyunca(buna benzer bir şeyler söyledi oradaki görevli arkadaş). Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ekran koruyucu ara ara yenilenmeli mi? Bu teklif uygun mu?
İstediğiniz zaman gidip yeniletebilirsiniz. Fakat bazen bu teklifi kabul etmiş olsanız bile sizi sistemden silerek safdışı edebiliyorlar. Nereden mi biliyorum? Bana öyle yaptılar çünkü. Hatta öyle keyfi yenilemeye gitmemiştim. Sisteme bakınca öyle bir şey yok isminiz çıkmıyor demişlerdi. Kısacası çok… neyse.
Bu teklif bir üçkağıt gibi geliyor bana. Bugüne kadar 2 kere telefon değişimi yaptım ve aldığım zamanki taktığım ekran koruyucuları ile kullandım ana ekran hep ilk haliyle kaldı. Sizin kullanım deneyiminize bağlı biraz da. Mağazalardaki fiyatlar genelde pahalı oluyor. İnternet nispeten daha ucuz. Spigen markası pahalı ama ürünleri kullanışlı tavsiye ederim.
Cam ekran koruyucumu ,en son yazın, telefon kılıfçısında değiştirttim. Fiyatını 100 lira (veya yakın) diye hatırlıyorum.
Benzer şekilde internet mağzalarında da ekran koruyucu fiyatları çok pahalı değil.
Kırılmayan, çizilmeyen ekran koruyucusunu değiştirmek şart değil. Bu şekilde senelerce kullanabilirsiniz. (Benimkisi düşüp çatladığı için değiştirdim.)
Gördüğüm, okuduğum kadarıyla teknoloji mağxaları “garanti” adı altında müşteri dolandırıyorlar.
Teşekkürler arkadaşlar. Sizler böyle söyleyince işkillendim biraz/epey. Galiba en iyisi internetten Amazon’ dan sipariş etmek. Alıp telefoncuda taktırmak. Aşağıdaki seçeneklerden bir öneriniz var mı?