Telifi Düşecek Yazarlar Listesi

Bu yıl ve gelecek yılllarda telifi düşecek önemli yazarları listelemek için böyle bir başlık açmak istedim. Şu an hangi yayınevinde olduklarını da yazacağım. Kaçırdığım yazar varsa veya bilgi hatası yapmışsam belirtin, düzeltirim. Bu yıldan başlıyorum. Ara ara güncelleyip gelecek yılları da eklerim.

2022:

Andrei Platonov: Sovyet dönemi Rus edebiyatının en önemli isimlerinden biri. Kitapları şu an Metis’ten çıkıyor. Can ve İş Kültür gibi bazı yayınevlerinin el atmasını bekliyorum. En olası olanı İş Kültür’ün Modern Klasikler dizisinde basılması bence.

Sinclair Lewis: 1930 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi olan Amerikalı romancı. Zamanında iki kitabı çevrilmiş ama şu anda hiçbir eserinin baskısı yok. Belki Nobel ödülünün ve telifsiz olmasının etkisiyle basan yayınevi çıkar diye düşünüyorum.

Andre Gide: 1947 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi olan Fransız romancı ve şair. Kitapları şu an Can yayınlarından çıkıyor. İş Kültür’ün Modern Klasikler dizisinde bazı kitaplarını basmasını bekliyorum, muhtemelen başka yayınevlerinden de çıkar.

Ludwig Wittgenstein: Avusturyalı filozof. Farklı kitapları Metis, Doğu Batı ve Fol’dan çıkıyor. Muhtemelen Fol, Metis ve Doğu Batı diğer kitaplarını da basar. Alfa Felsefe dizisinden çıkma ihtimali de var.

Hermann Broch: Avusturyalı yazar. Kitaplarını bir ara İthaki basmış ama şimdi baskısı yok. İthaki’nin tekrar basmasına kesin gözüyle bakıyorum. Başka yayınevlerinden de basan çıkacaktır.

Algernon Blackwood: Dünya korku edebiyatının en önemli isimlerinden olan İngiliz yazar. İthaki yıllar önce “Hayalet Hikayeleri” isimli bir kitabını basmış ama şimdi baskısı yok. Muhtemelen teklifin düşmesinin ve hazır çevirinin etkisiyle Karanlık Kitaplık serisine eklenir. Kara Çınar gibi başka serilerden de çıkma ihtimali var.

Sadık Hidayet: Bu konuyu çözemedim. Yazar 1951’de ölmüş yani telifinin şimdi düşmesi lazım ama bazı kitaplarının halihazırda 3 farklı yayınevinden baskısı var. Geçen yıl da böyleydi bu yüzden telifsiz sanıyordum ama 2022’nin başına kadar telifli olması lazımmış. Olayı bilen varsa ve açıklarsa sevinirim.

2023:

Knut Hamsun: 1920 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi Norveçli yazar. Şu an Timaş’tan çıkıyor. Çok sayıda yayınevinin basmayı deneyeceği bir yazar olacağını düşünüyorum.

Memduh Şevket Esendal: Edebiyatımıza durum öyküsünü getiren adam. Şu an Bilgi’den çıkıyor. Hiç çok popüler olacağını sanmıyorum ama telifi düşünce şimdikine kıyasla daha çok olunacağı kesin. İş Kültür Modern Türk Edebiyatı Klasikleri içinde basacaktır.

John Dewey: Amerikalı filozof ve eğitim kuramcısı. Şu an Fol’dan çıkıyor. Atatürk’ün Türk eğitim sistemiyle ilgili tavsiye almak için Türkiye’ye çağırıp rapor yazdırmasının etkisiyle basan çok sayıda yayınevi olacağını düşünüyorum.

Josephine Tey: İskoç polisiye yazarı. Daha önce April’in bastığı “Zamanın Kızı” isimli romanı 1990 yılında Polisiye Yazarları Birliği tarafından tüm zamanların en iyi polisiye kitabı seçilmiş. Kitabı basıp bu ödülü kullanarak pazarlamak isteyen yayınevlerinin olacağına eminim. Belki Kara Çınar serisine de girebilir.

2024:

Joseph Stalin: Herkes devlet başkanı olarak tanıyor ama komünizm üzerine teorik kitapları ve yazıları da var. Sadece isminden dolayı basan yayınevleri olacaktır. En azından Yordam’dan bekliyorum.

Dylan Thomas: Galli şair. Şu anda öyküleri Kırmızı Kedi’den çıkıyor. Şiir çok basılan bir şey değil ama en azından öykülerini basan yayınevleri çıkacağına eminim.

36 Beğeni

Son yıllarda bir şey değişmediyse Stalin’in tüm eserlerinin (eserlerin esas kaynağı sscb marks - engels- lenin enstitütü tarafından yayınlananlar ve sscb yabancı dil yayınları) hepsi kamu malı.

Sosyalist - Komünist yayınevleri veya Sosyalist - Komünist partiler bunları çevirip yayınlayabiliyorlar.

marxists.org bu metinlerin - kitapların çok büyük bir kısmı kamuya açık olarak yayınlanıyor ve ticari kullanım izni veriliyor.

3 Beğeni

Çok faydalı bir başlık olmuş. Emeklerinize sağlık.
Sadık Hidayet konusunu ben de anlamadım. Kör Baykuş’u Ayrıntı birkaç yıldır basıyor, İthaki de geçtiğimiz yıl bastı. İlginç doğrusu.

2 Beğeni

Some or all works by this author are in the public domain in the United States because they were published before January 1, 1927.

The author died in 1951, so works by this author are also in the public domain in countries and areas where the copyright term is the author’s life plus 70 years or less . Works by this author may also be in the public domain in countries and areas with longer native copyright terms that apply the rule of the shorter term to foreign works.

https://en.wikisource.org/wiki/Author:Sadegh_Hedayat

1 Beğeni

Baştaki ABD telifleri kısmı bizim için önemsiz. Yazar 1951’de öldüğü için 2022’nin başında serbest kalması lazım ama geçen yıl da basıyorlardı. Sonuçta Türkiye’ye göre telif süresi yazarın hayatı+70 yıl. “Rule Of Shorter Term” Türkiye’de olan bir kural değil.

2 Beğeni

Yukarıda paylaştığım yerin ikinci kısmında daha "kısa süreli telif hakları ibaresi "var. Sadık Hidayet bu kurala uyuyor ve yine “rule of the shorter term” kuralına göre telif hakkı çevirisi yapılan eserin menşei ülkesindeki süreden daha uzun olamaz.

İran’da telif süresi yazarın ölümünden sonra 30 yıl. Bu süre sonrasında kamuya ait oluyor.

3 Beğeni

Worldwide situation kısmında Türkiye için No demişler.

Daha fazlasını ben de bilemiyorum. :slight_smile: YKY, İŞ, Ötüken vs. vs yayınlayabildiklerine göre “birşeye” uygunmuş. :slight_smile:

Bazı ülkeler gibi bizde de 50 yıl olsaymış daha iyi olurmuş. Mirasçıları yüzünden kitapların basılamadığı durumlar oluyor.

2 Beğeni

Şuan bir tek Sait Faik’i bekliyorum. 2024’e bir şey de kalmadı.

2 Beğeni

Sait Faik kitaplarına erişmek aslında pek sorun olmuyor. 2024’de telifsiz fiyatları bugün olan fiyatlarından yüksek olabilir. Ama özel baskılar, tek cilt baskılar ve belki Delta baskısı yeniden yapılır diye umuyorum ben de.

2 Beğeni

Bildiğim kadarıyla 98’den önce telif hakkı süreleri 75 yıl idi. 98’de Bill Clinton telif hakları için 20 yıllık dondurma kararı verdi. 1 Ocak 2019’dan beri de bir nevi eski haline döndü kanun ve Amerika’da Kamu Malı Günü tekrar kutlanılmaya başlandı. Telifi düşenlerden;

  • D.H. Lawrence’ın The Plumed Serpent’i, 1959’da Türkiye Yayınevi’nden Kanatlı Yılan adıyla çıkmış. Can Yayınları basar kitabı.
  • Arabistanlı Lawrence’ın Bilgeliğin Yedi Sütunu, Chiviyazıları Yayınevi’nden çıkmıştı 2014’ te. Kronik’in basması kuvvetle muhtemel.

@Akahige ek olarak, Hermann Broch, Alphonse de Châteaubriant ve Ludwig Wittgenstein’ın telifleri de bu sene düşüyor.

  • Vergilius’un Ölümü, Ahmet Cemal çevirisiyle İthaki’den çıkmıştı. Bu yüzden başka bir yayınevinin çevireceğine ihtimal vermiyorum.
  • Wittgenstein’ın hakları Metis’te idi. Fol Yayınları’nın basacağını ümit ediyorum.

Aklıma gelenler bu kadar. Châteaubriant’ı kim basar, net bir fikrim yok.

3 Beğeni

Eserlerin ayrı telif süresi mi oluyor yazardan?

1 Beğeni

Amerika özelinde öyle.

Due to differing copyright laws around the world, there is no one single public domain — and here we focus on three of the most prominent. Newly entering the public domain in 2022 will be: works by people who died in 1951, for countries with a copyright term of “life plus 70 years” (e.g. UK, Russia, most of EU and South America); works by people who died in 1971, for countries with a term of “life plus 50 years” (e.g. Canada, New Zealand, and most of Africa and Asia); and works published in 1926 (and all pre-1923 sound recordings), for the United States.

Ben de tek cilt baskı için bekliyordum. YKY Delta serisinde yapmıştı o kadar ufak boyutlu olunca okuma amaçlı kullanmak kolay olmuyor. Epsilon’un Sabahattin Ali için yaptığı toplu eserler gibi bir şey istiyorum.

1 Beğeni

Reşat Nuri Güntekin’i bekliyorum heyecanla…1956’da vefat etmiş yazar. Kıymetini bilmeyen bir yayınevinin elinde çürüyor. Çalıkuşu’nun ciltli baskıları için çıldırıyorum şimdiden.

5 Beğeni

Forumda Tobizume açıklamıştı konuyu. İran özelinde bir durum.

1 Beğeni

Ben hasretle Oğuz Atay’ı bekliyorum. Oğuz Atay gibi dev bir ismi bu denli kötü yayınlamayı ancak İletişim becerebilirdi.

Yahu kardeşim Atay’ın eserlerini, özellikle "Tutunamayanlar"ı ciltli basmak, ilk çıktığı o harika kapağıyla yeniden basmak, şömizli basmak, kutulu basmak, koleksiyon baskısı yapmak çok mu zor?

Bir yayınevi bir kitabı daha ne kadar aynı kapakla basabilir? Valla pes.

7 Beğeni

Oğuz Atay için maalesef 15 yıl daha var ancak, umarım YKY’na geçer. Kesinlikle katılıyorum. Atay’ın eserlerine gerekli özen gösterilmedi hiçbir zaman.

2 Beğeni

Hermann Broch 'un Vergilius’un Ölümü kitabının baskısını bekliyordum. İthaki basmış ön sipariş verdim. Umarım diğer kitapları da tekrar basılır. Psikolojik Otobiyografi de var elimde.

6 Beğeni