Terry Pratchett Kitapları (Diskdünya) (Delidolu Yayınevi)

2 Beğeni

“The Watch” adaptasyonundan fragman gelmiş.

Benim hatırladığım Vimes böyle değildi ya, bu biraz Jack Sparrow olmuş sanki. Siz buyrun.

3 Beğeni

Ben kafamda hep şu şekil hayal etmiştim, hatta internette araştırınca ne kadar benzettiğimi görünce şaşırmıştım.Dediğiniz gibi Jack Sparrow gibi olmuş,keşke biraz daha farklı olsaydı.
Samuel_Vimes

1 Beğeni

Ben büyük Diskdünya hayranı değilim, o yüzden en iyi yorumu serinin hayranları yapacaktır ama bu fragmanda açıkçası bana en az rahatsız edici gelen şey Vimes’ın karakterizasyonu. Fragman çok ucuz, yazara saygısız bir adaptasyonmuş gibi bağırıyor.

1 Beğeni

Bilemedim açıkçası, set fotoğrafları beklentimi arttırmıştı ama fragman düşürdü. Benim kafamdaki Diskdünya daha farklıydı, haberim olmadan bu fragmanı izlesem Diskdünya olduğunu zor anlardım. Neyse bunu yok sayıp, ilk bölümü izledikten sonra gömmeyi düşünüyorum.

1 Beğeni

Muhafızlar alt serisinin ilk iki kitabını okumuş biri olarak diziyi izleyeceğimi sanmıyorum. Ben beğenmedim yani.

3 Beğeni

Yanlış hatırlamıyorsam kitaba bağlı kalınacak denmişti, ben de benzetemedim pek açıkçası.

1 Beğeni

Umarım fragmanı hazırlayan berbat etmiştir, güzelim bir seriye daha bu şekilde yazık olmasın. Benim bu diziden en büyük beklentim ülkemizde diziyi beğenenlerin kitaplara yönelip satışları arttırması.

2 Beğeni

Fragmanlık iş değil bu, resmen orta çağ dünyasını modern dünyaya çevirmişler. Bari sadece karakterleri katletseydiniz.

Bunun siniriyle serinin 3. kitabını okurum, iyi oldu.

7 Beğeni

Diskdünya serisini toplamak istiyorum. Şöyle toplu bir alışveriş yapacağım alacak olursam. Aklımda bazı sorular var. Seri sırf komedi unsurundan ve bu unsurun zekice işleniyor olmasından dolayı mı okutuyor kendini? Ben fantastik seri okurken hikaye, karakterler, yaratılan dünya gibi konulara çok önem veriyorum. Hatta genel itibariyle komedi unsuru var diye özellikle alıp okumam da bir kitabı. Daha önce Yerdeniz’in ilk kitabını okudum. Ne sürükleyici ne de derin bir hikayesi vardı. Çok aşırı beğendiğimi söyleyemeyeceğim ama o şiirsellikten de keyif aldığımı söyleyebilirim. Ursula favori yazarlarımdan zaten. Bana biraz kıyas yapıp veya direk hikaye içerikleri hakkında fikir verebilecek var mı? Şu aralar çok fazla kitabım birikti, bir yandan Zaman Çarkı ile boğuşurken bir yandan da Dune’un devam kitaplarına devam ediyorum. Hani al bak, okuyup karar ver durumu uzun vadede mümkün değil. Kitaplığımda olmasını isteyebileceğim bir seri mi onu anlamaya çalışıyorum daha çok. İleride araya karıştırabilirim eğer aldığım fikirler tatmin ederse. Hikayelerin sürükleyiciliği, derinliği; karakterlerin orjinalliği ve gelişimleri gibi ve daha farklı akla gelen konularda neler düşünüyorsunuz?

1 Beğeni

Bu seride (en azından okuduğum yere kadar) karakter merkezli hikayeler beklemeyin. Atıyorum, bir sihirbaz gittikçe güçlenip kötülüklerin anasını yeniyor, bir kahraman, aşkı için hayatını feda ediyor. Bir rehber, halkına öncülük ediyor… Gibi gibi klasik işler yok. Bu tür karakterler saydım çünkü böyle karakterler var ve yazarımız bu tiplemeler üzerinden var olan edebiyatı iğneliyor. Siirbaz’larımızdan bazıları yazı yazmayı bilmeyen, korkak kişiler olabiliyor. Kahramanlar, arkasına bakmadan meydandan kaçabiliyor. Rehber dediğimiz kişi(ler) halkına yalanlar söylüyor. Vs. Vs.

5 Beğeni

Peki ortada güzel inşa edilmiş, merak uyandıran birer hikaye var mı? Yoksa daha çok komedi ve göndermelerin bol olduğu, parody olan ve zevk unsurunun çoğunlukla bunlara bağlı olduğu kitaplar mı? Yani sırf zekice oluşturulmuş diye parody okumak istemiyorum ben.

2 Beğeni

41 kitaplık parodi serisi mi olur? :joy: Bu seriyi parodi diye nitelendirmek hem seriye hem yazara hem de severek okuyan bizlere hakaret sayılır. Benim önerim ilk kitabı alıp okumayı deneyin. Zaten nispeten kısa bir kitap vakit kaybı gibi gelirse devam etmezsiniz.

1 Beğeni

Şu sıra serinin ilk kitabını okuyan biri olarak şunu söylemeliyim: Kesinlikle okuyun. Arkadaşların cevaplarını ve sorularınızı okudum. Onları tekrar etme niyetinde değilim, verilen yanıtların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bu serinin bir parodi özelliği var, ana özelliği bu değil ama. Bir kitabı Sanayi Devrimini hicvediyor, bir başkası ana akım edebiyatı, öteki politikayı ve politikacıları. Bildiğiniz yazar içinde yaşadığımız Dünyanın ve tarihinin parodisini yapmış.

Fantastik kurgu konusuna hiç girmiyorum çünkü 41 kitap boyunca her kitabın ayrı bir konusu var. Ana seri sadece başrol karakterler üzerinden alt serilere ayrılıyor. Böylesi bir hayalgücü var. Kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı bir disk dünyadan bahsediyor. Bu bence serinin fantastik yapısına dair bir fikir veriyordur. Orta Dünya’dan ya da Zaman Çarkı evreninden altta kalır yanı yok. Karakterler yapısı gereği epik değiller ya da gri anti kahraman karakterler de değiller. Kahraman olmaya ya da büyük işler başarmaya son derece elverişsiz, aptal ve beceriksizler. Buna rağmen ellerinden geleni yapıyorlar. Kısaca fantastik kurgu oranı efsane. O kadar ki kitaplarda ara ve ana renklere ek olarak 8.renk var serinin içerisinde.

Mizahı ise Kurt Vonnegut tarzında. Humor dediğimiz o ince mizahtan var. Genellikle okuyanlar Douglas Adams ile benzetme gafletine düşerler. Bir ara bende düştüm. Alakası yok, daha sakin ve zekice bir mizah var.

İnşallah, bütün sorularınızın cevabı olmuştur. Başlamanız dileğiyle.

11 Beğeni

Elbette her kitapta bir merak konusu var(hatta bazı konular birkaç kitap sürüyor). Bir dünyası ve haritası var. Dünya her kitapta ilerliyor(yani bir kitapta bir binanın çatısı delindiyse, bir sonraki kitapta konu ve karakterler çok farklı olsa bile o çatı tamir edilmemiş olabiliyor).

İlk iki kitabı alıp denemek lazım tabi. Fantastik dünyanın ilk "turist"i ve onun şevk dolu turist rehberini anlatıyor :slight_smile: Yada tekil bir şey istenirse ben Piramitler’i çokça tavsiye ediyorum :slight_smile:

3 Beğeni

Karakteri görünce aklıma ilk gelen Rincewind oldu. Çok küçük bir dokunuşla Rincewind olurmuş. İlk çağrışım böyleydi benim için. Dizinin Diskdünya evreninde geçecek bir uyarlama olacağını okuduğumu anımsıyorum. Belki yanlış hatırlıyorumdur.

1 Beğeni

Rhianna Pratchett, proje ile ilgili olmadıklarını açıklamıştı… Diskdünyaya göre fazla modern şeyler var ama karakterler komple city watch ekibinden(Vimes, Carrot, vs)… Elbette insanlar açlıktan izleyecektir ama GoodOmens kalitesinde bir adaptasyon olmayabilir…

2 Beğeni

Son kitaptan bu yana 5 ay geçmiş. 2020 içerisinde başka bir kitap duyrulacak mı?

1 Beğeni

Bugün televizyonda serinin reklamını gördüm(yayın sırasında alt tarafta). Televizyonda fantastik bir kitabın reklamını en son ne zaman görmüştüm hatırlayamıyorum(ntv’den bir çizgi roman belki?). Hem çok şaşırdım hem sevindim.

3 Beğeni

@MeanMachine bandrol alındı. Bu yıl içinde gelir.

9 Beğeni