Ben başladım hemen
Sıra Tırpanlı Adam’da olsa ben de başlardım ama Maskeli Balo’dayım.
Diskdünya Bilimi 1-2-3 nedir bilmiyorum. Ayrı kitaplarsa ve basılırlarsa şenlik ateşi yakarım.
Tırpanlı Adam’ı beğenmemiştim. Diskdünya içinde beğenmediğim tek kitaptır herhalde.
Geliyorum arkadan
Şu an 30 sayfa okudum normal gibi, ilerleyen durumlarda nasıl olur yazarım tekrar
Rehberdeki okuma sırasına uyduğumuzda sırasıyla okumuş olur muyuz?
Bu resim karışık geldi.
Kitapları ilk çıkış tarihine göre mi okuyorsunuz yoksa başka bir sıraya göre mi okuyorsunuz?
Başlık içinde sıralama yapmıştım. Şemaya göre okuma sırası başlığın içinde mevcut. Şu an telefonda olduğum için bulmam biraz zor ama profil resmime tıklayıp konu içindeki mesajlarımı sıralarsanız görebilirsiniz.
Dediğiniz liste bu mu?
Bugün Tudem’e uğradım. Pazartesi yine zam var kitaplara, bakalım yeni kitabın etiketi ne olacak…
Evet, dediğim liste budur. Ben bu sırayla okuyorum ama çıkış sırası da aynı sanki. O zamanlar böyle olmayabilir tabii. İlk gönderideki sıra da böyle yanlış görmediysem.
@balim_hukuk_burosu devamlı alıcılar için o kadar yorucu olmayacak olsa da yeni başlayanlar için zorlayıcı bir etken. İlk kitap da tükenmiş çoğu yerde.
Delidolu’nun tek kötü yanı diğer yayınevlerinin çoğunu yüzde 50 veya buna yakın indirimle alabilmemiz fakat Delidolu’yu yüzde 50 alabilmek bir mucize.
Aslında sık sık %35+10 gibi indirim oluyor farklı sitelerde. %40 civarı indirimli almak mümkün. %50 hiç olmadı. Çıkış fiyatları biraz pahalı gelse de seri dışı kitaplara ek zamlarda da insaflı oluyorlar aslında. DiskDünya gibi bir seriye sıfırdan başlayıp 30 kitap almak şu dönemde pek de kolay değil. Ben çıkar çıkmaz alıyorum. Birkaç ay kitapnalmasam herhalde koparım kitap almaktan. Tabiri caizse SGK primi gibi, 3 ay ödemeyince ödemeyi bırakıyorsun.
Ben inidirimi yakalayamıyorum son birkaç aydır. Delidolu indirimde olsa bu sefer alacağım diğer yayınevi indirimde olmuyor. Denk gelmiyor.
Bende epeydir okumuyordum, bu sene yeniler böyle gelecekse ufaktan diskdünya okumalarına geri dönüp biraz hızlandırabilirim Ayda en az 1 tane okuma planlamaya karar verdim şimdilik.
@SherlockHolmes Ben çıkış sırasına göre okuyorum. Kitaplar kendi içinde hikaye olduğu ve başlangıcı ve sonları bulunduğu için hiç sorun olmuyor. Hatta bence daha iyi oluyor çünkü birkaç kitap önce tanıdığınız bir karakteri sonrasında görüp kaçırmamış oluyorsunuz.
Alt serileri sıralı olarak takip etmek bence bu küçük detayları kaçırmaya neden olabilir, tabi çok da büyük sıkıntı yaratmaz.
Rincewind’in Hasbüyü’deki o keşmekeşten geçip Piramitler’e bir selam çakması ve İlginç Zamanlar’da “En gerekli zamanla nerede bu gereksiz?” denilerek akla gelmesi bence kaçırılmamalı.
Mesela Piramitler tek de okunabilir fakat bu sahne okuyucuda tamamen alakasızlık hissi uyandırır çünkü ne alaka? Kitaba tek olarak bakılırsa sahne çok anlamsız duruyor.
Aynen sayın cadı, örnek mükemmel .
Biraz önce bitirdim. Genel olarak beğendim. Akıcı ve güzeldi. Ankh-Morpork yine bildiğimiz gibi
ÖLDÜK MÜ? EVET! GÖÇTÜK MÜ? HAYIR!
Kitapların sırtlarında renk kodu olduğunu daha yeni fark ettim.
Bordolar Bekçi kitapları mesela.
Siyahlar da Ölüm serisinden.
Çok hoşuma gitti bu küçük ayrıntı.
Şimdi arkadaşlar konu çok yayılmasın, kendi başlığında da bulunsun diye şuraya biraz bilgilendirme geçeyim.
Diskdünya’nın göndermeler yaptığı, bazen neredeyse tamamen referans aldığı 100 eseri Goodreads’te listelemişler. Önce bunu ekleyelim.
Sanırım serinin çok anlaşılmamasının sebebi de biraz bu eserlere olan yabancılık. Bir de direkt parodi olan eserler var. Karışık biçimde yazıyorum. Ekleme yapmak isteyen üyeler bana yazabilirler.
Kitapların yanında belirtilen eserler önce okunursa beş kat daha çok zevk verecektir.
Carpe Jugulum: Dracula ve Carmilla
Eric: Yunan mitleri ve İlahi Komedya
Hanımlar ve Beyler: Bir Yaz Gecesi Rüyası
Cadılar Dışarıda: Grimm Masalları, Lotr, Fırtına(Shakespeare) ve sanırım Macbeth de vardı.
Maskeli Balo: Operadaki Hayalet
Hareketli Resimler: Kameranın icadı ve Hollywood esintili, Tom ve Jerry, Rüzgar Gibi Geçti, Lotr
Eşit Haklar: Kadın hak ve özgürlükleri
Ruh Müziği: Çalma Listesi
Son Kıta: Cornelius Tacitus, Sezar
İlginç Zamanlar: Çin Toplumu ve tarihi, Shogun dizisi
Küçük Tanrılar: Teoloji ve Felsefe
Diskdünya’da bulunan, okuyucular tarafından oluşturulmuş çevrimiçi atıf listesi:
Daha fazla Diskdünya için:
Herkes Diskdünya ile ilgili konuşurken kitaba Fransız kalmaktan hoşlanmıyordum , detaylı inceleme ve paylaşım için teşekkürler. Önerilen kaynakları karışık mı okumak gerekir yoksa bunları da belli bir sıraya göre okumanın önemi var mı acaba?