Çok güzel anlatmış. Özellikle şu kısmına katılıyorum:
One reason people do not read him is that those who take themselves too seriously believe it a waste of their intellect to bother with comic fantasy fiction.
@REVO bazı kitaplardan önce okunması gerekenleri mesajımda belirtmiştim. Bazı eserler özellikle öncesinde okunmalı fakat diğerlerinin en azından yarısı genel kültür birikimi olarak bulunmalı ki Diskdünya keyif versin. Elbette bu benim görüşüm. Bilinçli bir okuma olacağını düşünüyorum. Sadece kurgu için de okunabilir fakat aynı zevki vermez hatta anlaşılmaz da gelir. Çoğu şey “ne alaka?” olarak kalır. Tavsiye etmiyorum.
Yanlış anlaşılmasın, kimseyi küçük görmüyorum ama ben biraz birikim olması gerektiğini düşünüyorum. Örnek vermem gerekirse Ruh Müziği bana o kadar çok keyif vermedi. Bunun sebebi müzik konusundaki ilgisizliğim ve cahilliğim. Çok fazla şeyi ıskaladım.
Yine aynı şekilde eğer “Maskeli Balo” okumaya başladıktan sonra "Operadaki Hayalet"i okumam gerektiğini kavramasam veya böyle bir kitabın varlığından haberim olmasa çok boş bir okuma yapmış olurdum. Kitaptaki karakter adları bile buna göre seçilmiş.
Shakespeare okumayı reddeden birisinin kitaplardan aynı zevki alacağını da sanmıyorum. Çok yönlü koca bir seri bana göre.
Kendi açımdan eğlenirken öğrenmek deneyimi kazandırdığını düşünüyorum. Yıllar yıllar önce çocuk kafasıyla okuyup hatta okul tiyatrosunda bile bilinçsizce canlandırdığımız o eserlere bir kez daha dönmemi ve bu eserlerle aramdaki soğuk buzları eriten bir faydası olduğunu inkar edemem.
İyi bir okuyucu nedir, bilmiyorum. Kime göre iyi okuyucu diye sorarım önce kendime. Kimisi klasik okuduğu için iyi bir okuyucu olarak görür kendisini kimisi de başka bir şey düşünür. Bu konuda net bir şey diyemeyiz bana kalırsa.
Kitaplarda lineer bir zaman çizgisi mi var? Yani basım sırasına göre okursak kitaplardaki olaylar da bu sıraya göre mi ilerleyecek?
Örneğin; Eşit Haklar kitabında üniversitede oluşan değişimler Rincewind karakteri üniversitedeyken mi oluyor?
Ben övünmek veya küçümsemek için yazmadım zaten ancak iyi bir okuyucu olduğumu düşümmemi savunmak çok üzücü. Gönderme yapılan kitaplar veya olaylar genel kültür düzeyindeki şeyler. Bu göndermeleri anlamasanız bile diskdünyadan %100 zevk alırsınız, ben kafamı rahatlatmak için okuyorum, hiç fantastik okumamış biri bu kitapları sever altındaki mizah ve zeka onu yakalar, hiç kitap okumamış birini bağımlısı yapar.
Mutlaka keyif alınan noktalar olacaktır, bunu aslında şöyle örnekleyebilirim. Bundan 10 12 sene öncesinde Bursaspor şampiyon olduğu zaman sokaklara sığamadık. Yer gök inledi resmen büyüdüğüm şehrin spor kulübü zorluklarla da olsa birinciliği ele almıştı. Şu an tekrar o günlerden bahseden birine denk geldiğim zaman ne kadar çok hoşuma gittiğini anlatamam tabii eh… 12 sene geçmiş aradan, şimdiki yaşayan aynı şehrin farklı gençlerine sorsak “Hee evet bir kez şampiyon olmuşuz” deyip geçecektir. Aklıma ilk gelen örneği söyledim bu arada, farklı örneklemeler de yapılabilir bu konuyla ilgili . Okuduğum kitapla ilgili, eğer her cümlesinde(en azından her sayfasında) bazı kaynaklara gönderme yapılıyorsa bunları bilip, bilmediğimi öğrenip o hazzı sonuna kadar yaşamak isterim. Benim gibi düşünen de mutlaka çıkacaktır. Bu yüzden bu tür rehber açıklamaları hazırlayanlara teşekkür borcumuz olduğunu düşünüyorum.
İkinci linke baktım orada hangi kitapta ne referansı var verilmiş ama içerikle ilişkili verilmiş gibi yani mesela Ucube Kocakarılar kitabındaki Macbeth referansları verilmiş şurda şu referans var gibisinden ama spoiler yememek için başlıktaki referansa kadar okudum sonrasını okumadım. Nerde ne referansı var yerine senin de paylaştığın gibi mesela Hanımlar ve Beyler için Bir Yaz Gecesi Rüyası okunabilir gibi doğrudan kitap isimlerinin verildiği bir site var mı acaba? İlk sitede 100 eser verilmiş ama mesela benim için sırada şuan Ucube Kocakarılar var 100 eserin tamamı yerine onla ilişkilileri okumak istiyorum.
Kısacası sormak istediğim mesela senin şu eklediğin gibi tüm eserleri için yapılmış spoiler almayacağım kısa bir liste var mı?
Tek sevmediğim kapak bu olabilir, diğerlerine göre daha az absürt bir de ölüm romanlarını konu seçimleri itibariyle anlamak için biraz da dikkatli okumak gerekiyor. Bakalım nasılmış.
İlk defa fantastik bir seri okuyacağım sanırım ve çok heyecanlıyım. İlk dört kitabı aldım, beklemedeyim. Başlıkta yazan herkese teşekkürler, çok güzel ve ikna edici mesajlar var. Öte yandan beni 1000 liralık (şimdilik) bir serüvene soktunuz. Kayıp Rıhtım cebimi yakıyor diyen arkadaşları şu an çok iyi anlıyorum
10 Beğeni
Sapphique
(Burned itself till only the white ashes remain.)
834
Delidolu Disk Dünya Bilimi kitaplarını basacak mı?
Diskdünya için karakterlerin ve yerlerin görsel tasviri olan bir şey/yer var mı? Fan çalışmaları değil de daha profesyonel olan şeyler, mesela Harry Potter için Jim Kay’in resimli özel baskısı gibi çizimler olan bir kitap falan var mı?