Üçlemenin felsefi derinliğini bir kenara bırakmış, nostalji duygumuzla da alay edip, “çok da takılmayın” diyen bir film. İlk yarısında anlatılanlar, bir saat değil neredeyse 10, 15 dakikada işlenebilecekken, uzun uzun anlatılıp sonunda pek bir şey olmayınca “ne yani, bu buhranlar bu yüzden miydi” dedim. Yeni bir film değil de, iki film arasında bir HBO dizisi, belki bir animasyon filmi olarak değerlendirilebilecek bir konu. Sonlara doğru, No Way Home’da yaşadığım hype’ı yaşamak için kendimi zorladım ama olmadı. Dört aydır boşuna White Rabbit dinleyip heyecan yaratmışız.
Hiç mi iyi yanı yok? Matrix değil de aksiyon filmi olarak değerlendirirseniz, haftasonu eğlencesi olarak keyif alabilirsiniz. Filmde bir de post credits sahnesi var. Tüm jenerik bittikten sonra çıkıyor. Onu da uzun süre bekledik. Gerçekten tüyü diktikleri sahne olmuş. Keşke görmeseydik…
Şu anda sinemadan çıktıktan hemen sonraki ruh halime geri dönmüş durumdayım. Bu iki günlük arada sevmek için bahaneler bulmaya çalıştım ama olmadı. Bütün beklentilerimi yerle bir ettin L. W. Eninde sonunda Matrix 4’ ü çekeceklerdi zaten. Sen olsan da olmasan da. Bıraksaydın da başkası çekseydi.
Ben dayanamayıp maalesef ki spoiler yemiştim YouTube dan. Kendi yorumumla ne hissedeceğimi merak ediyordum ama izlerken hep o yapılan yorumlar aklıma geldi. Açıkçası çok basit buldum. Fikir o kadar kötüye benzemiyor ama uygulama da sıkıntılar olmuş. Keşke ilk filmin tıpa tıp yeniden yapımı olsaymış, daha çok eğleneceğimize inanıyorum.
Bende ilk film ve animatrixi beğenmiştim. Keşke böyle kalsaydı. 4. film neyse dedik ama 5. film ortaya çıktı derken 6. film olur. Sanırım 2. üçleme planları var.
Matrix’in ilk filmi evet çok çok iyiydi ancak genel itibariyle ilk filmin efsanesi üzerinden hak etmediği bir paye biçiliyor bu film serisi veya modern zamanların deyişiyle franchise’a.
Uzak doğu martial arts sineması + ghost in the shell + neuromancer ortaya karışık üzerine zibilyon tane göndermeyle dolu dolu bir paketti ilk film. 2. ve 3. filmde direksiyonu doğrudan mesianic bir yörüngeye kırıp, kaderci, deterministik bir üslup tutturuldu ve daha çok aksiyon dendi. Haliyle ortaya çıkan iş belli.
Animatrix ile devam edilmeliydi edilecekse. Bunun dışında Matrix’ten günümüze hitap edecek bir şey çıkması bana çok zor görünüyor, istedikleri kadar devam filmi çeksinler.
Kanımca fragmanından bile nasıl bir facia geldiği çok belliydi. Açıkçası hype’a girmediğime çok memnunum.
Yeni bir Matrix’e gerçekten gerek yok ama illa çekilecekse 4. filmi yoksaymalı diye düşünüyorum. İlk versiyon Matrix’lerden bir hikaye sunulması daha güvenli olacaktır.